Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
MONITORING
Autor Wiadomość
Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-02-2012, 07:02   

działka duża nie jest - 11 arów
w sumie to nie mam nic cennego w domu (poza moim synem) ani poza nim - nawet samochody to starocia warte w sumie niewiele
chciałem jedynie mieć pogląd o której się coś wydarzyło, gdzie było chodzone itp.

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-02-2012, 10:53   

Krzyzak napisał/a:
chciałem jedynie mieć pogląd o której się coś wydarzyło, gdzie było chodzone itp.
A to "itp" jest ważne, bo żeby zapewnić te dwa pierwsze punktu to wystarcza 1 kamera, jeśli są jakieś obiekty zasłaniające to więcej. Przy jednej kamerze na duży obszar zauważysz ruch, ale nie rozpoznasz sylwetki a tym bardziej twarzy.
Do tego prosty rejestrator, BTC są IMHO w połowie cennika, mógłbyś nawet coś tańszego, albo jakąś używkę jeśli tniesz koszty. Na początek możesz zacząć od rejestracji obrazu na komputerze PC a później ew rozbudowywać system.

Cichanos
[Usunięty]

Wysłany: 06-05-2012, 18:25   

Zależy jak rozłożystą masz działkę ?
Jeżeli ma kształt bryły jednorodnej w postaci np. kwadratu to fajnie. Ale jeżeli masz tak jak ja to już gorzej.

Czujniki ruchu montuje się najbliżej domu. I tylko wtedy jeżeli w ich okolicy nie ma krzewów czy drzew które mogą je uruchamiać poprzez spadające liście, gałęzie etc.

Monitoring też jest według mnie średni w takim przypadku. Co Tobie po tym że sobie spojrzysz że ktoś tam chodził ? Jeżeli mowa o monitoringu to już profesjonalnym z wizją i możliwością przybliżenia nawet w nocy. Jeżeli zależy Ci na bezpieczeństwie załóż w mieszkaniu alarm.

Być może ten ktoś - intruz, wszedł na posesje przez pomyłkę lub chciał zawitać do sąsiadów (nie koniecznie w celach biesiadowania) a przez Twoją działkę było łatwiej.

Najtańszym sposobem dla amatorów nocnych wizyt na nie swojej posesji jest drut kolczasty lub pokruszone szkło na ogrodzeniu. W ostateczności stara farba którą w hurtowni uzyskasz za grosze lub za darmo.

Pies według mnie nie jest dobrym rozwiązaniem. To jest sposób dla osoby które lubi psy / zwierzęta. Psa trzeba karmić, szczepić - to takie dziecko na czterech nogach. Jeżeli zaś mowa o tresurze profesjonalnej to też jest to koszt rzędu kilkuset złotych. Temu trzeba poświęcić czas. Ponieważ nie tylko psa instruktor uczy. Ale też człowieka. Jeżeli między psem a człowiekiem nie zasklepi się swoista więź to będzie kolejny problem ponieważ taki pies nie będzie miał przewodnika i będzie Cię po prostu olewał.

Odpowiedz do tematu