Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CY3A 1.8] skrzypi podczas skrętu w lewo
Autor Wiadomość
Brodabusko 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer X 1.8 SB Invite 2010
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-01-2012, 12:28   

Pewnie, że tak. Rozebrali i nic, dalej stuka puka. Dziś byłem u mechesa, przejechał się i stwierdził, że sworzeń lub któraś z koncówek lub łożysko na macphersonie. We wtorek ma sprawdzać. Te goście w serwisach to raczej się nie znają na niczym, takie jest moje odczucie.

bombel18018 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 2011
Wysłany: 26-01-2012, 22:30   

miałem to samo a mam przebieg 17000 km:/ nie dawało mi to spokoju wiec podjechałem do swojego mechanika zeby ponasluchiwal bo nie chcialo mi sie jechac do serwisu:) zostawilem mu auto na 30 minut i mowil ze skrzypi "bałwanek" nie wiem co to dokładnie jest ale nasmarował i przesło:) mam nadzieje ze to pomoze

lichy 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Wysłany: 27-01-2012, 11:47   

Ja u siebie od jakiegoś czasu mam takie... chrobotanie / grzechotanie podczas kręcenia kierownicą na postoju i przy minimalnych prędkościach, nie zawsze to występuje, ale często. Daje się to słyszeć jak samochód jest obciążony co najmniej przez kierowcę, jak wysiadłem i kręciłem kierownicą stojąc obok - była cisza. Dźwięk dochodzi z okolicy przedniego zawieszenia, bardziej z lewej strony.
Oprócz tego popiskują mi hamulce podczas jazdy z prędkościami "manewrowymi" znaczy niewielkimi, zarówno do przodu, jak i do tyłu. Występuje to zazwyczaj jak jest sucho i gorąco, albo mroźnie. Jak jest deszcz albo duża wilgotność powietrza, to jest cicho, pewnie tą wilgocią się coś smaruje :mrgreen:
Przebieg ≈ 16250 km.
Jutro jadę na przegląd po pierwszym roku - zgłoszę - zobaczę co geniusze wymyślą.
Honda HR-V e:HEV Advance '2025 (Crystal Black Pearl) 1.9 kkm

BRUNNER 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer SB
Wysłany: 27-01-2012, 13:56   

Lichy: to daj znać. Mam takie same objawy (ale u mnie przebieg 3000). Nic to raczej strasznego. Składam to na karb zimy. Grzechocze Ci pewnie jakaś taśma od wspomagania kierownicy (było to już gdzieś opisywane) i dzieje się to chyba tylko jak jest zimno.
hamulce popiskują, faktycznie nie powinny, ale myślę, że byle czyszczenie im pomoże. Chociaż ciekawy jestem co będzie jak czyszczenie będę miał za 17 tyś. km...

lichy 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-01-2012, 16:30   

BRUNNER napisał/a:
Składam to na karb zimy. Grzechocze Ci pewnie jakaś taśma od wspomagania kierownicy (było to już gdzieś opisywane) i dzieje się to chyba tylko jak jest zimno

Właśnie że nie, u mnie się to zaczęło, jak jeszcze bylo ciepło, teraz, jak jest mróz, jakby ucichło.
Taśma to była od poduszki w kierownicy - inny dźwięk i dochodzi z kabiny, a u mnie wyraźnie słychać z przodu auta.

suchysusz 
Mitsumaniak

Auto: Lancer X
Wysłany: 27-01-2012, 16:57   

lichy napisał/a:
BRUNNER napisał/a:
Składam to na karb zimy. Grzechocze Ci pewnie jakaś taśma od wspomagania kierownicy (było to już gdzieś opisywane) i dzieje się to chyba tylko jak jest zimno

Właśnie że nie, u mnie się to zaczęło, jak jeszcze bylo ciepło, teraz, jak jest mróz, jakby ucichło.
Taśma to była od poduszki w kierownicy - inny dźwięk i dochodzi z kabiny, a u mnie wyraźnie słychać z przodu auta.

Mam to samo od jakiegoś m-ca, przebieg 3300 km :/

Nie miałem czasu jeszcze z tym jechać do aso

Brodabusko 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer X 1.8 SB Invite 2010
Wysłany: 28-01-2012, 12:02   

bombel18018 napisał/a:
miałem to samo a mam przebieg 17000 km:/ nie dawało mi to spokoju wiec podjechałem do swojego mechanika zeby ponasluchiwal bo nie chcialo mi sie jechac do serwisu:) zostawilem mu auto na 30 minut i mowil ze skrzypi "bałwanek" nie wiem co to dokładnie jest ale nasmarował i przesło:) mam nadzieje ze to pomoze

Czy możesz się dowiedzieć co to ten "bałwanek"

lichy 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-01-2012, 12:31   

BRUNNER napisał/a:
to daj znać

Daję znać:
Byłem wczoraj na przeglądzie po pierwszym roku, no i oczywiście zaistniała rzecz standardowa w takich przypadkach - pracownik serwisu wsiada do auta, zaczyna kręcić kierownicą, a tam... błoga cisza :?
W ogóle od paru dni nic nie słychać, ale to pewnie z powodu mrozów.

bombel18018 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 2011
Wysłany: 23-02-2012, 22:17   

Brodabusko napisał/a:
bombel18018 napisał/a:

Czy możesz się dowiedzieć co to ten "bałwanek"

Mechanik mówił że to ten odbój gumowy. Ściągnął koło popsikał smarem poruszał kilka razy i przeszło jak ręką odjął

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 24-02-2012, 01:36   

Cytat:
Mechanik mówił że to ten odbój gumowy. Ściągnął koło popsikał smarem poruszał kilka razy i przeszło jak ręką odjął
To mi wygląda na osłonę gumową przegubu przy kole.

April77 
Mitsumaniak
April77

Auto: Lancer
Wysłany: 27-02-2012, 22:57   

lichy napisał/a:
Ja u siebie od jakiegoś czasu mam takie... chrobotanie / grzechotanie podczas kręcenia kierownicą na postoju i przy minimalnych prędkościach,.....................
Miałem podobnie. Byłem w ASO, feuver, i nic nie znaleźli. W niedziele spłukałem podwozie (przy mocno skręconych kołach wężem ogrodowym, nie wysoko ciśnieniowym przepłukałem koła "od wewnątrz" łączniki stabilizatora, wahacze i co się tylko dało) I CHROBOTANIA NIEMA :D

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 28-02-2012, 07:44   

RalfPi napisał/a:
Ja po zimie myję "kerszerem" dokładnie podwozie i nadkola - i nic mi nie skrzypi:D

[ Dodano: 13-01-2012, 19:42 ]
ale w tą "zimę" to już nie wiem kiedy umyć :)

[ Dodano: 28-02-2012, 07:45 ]
April77 napisał/a:
lichy napisał/a:
Ja u siebie od jakiegoś czasu mam takie... chrobotanie / grzechotanie podczas kręcenia kierownicą na postoju i przy minimalnych prędkościach,.....................
Miałem podobnie. Byłem w ASO, feuver, i nic nie znaleźli. W niedziele spłukałem podwozie (przy mocno skręconych kołach wężem ogrodowym, nie wysoko ciśnieniowym przepłukałem koła "od wewnątrz" łączniki stabilizatora, wahacze i co się tylko dało) I CHROBOTANIA NIEMA :D

I to mam nadzieję tyle w temacie :D

Odpowiedz do tematu