[CY3A 1.8] SKRZYPIĄCY PEDAŁ SPRZĘGŁA |
Autor |
Wiadomość |
jaru23
Nowy Forumowicz Zadowolony posiadacz
Auto: Lancer 1,8 sedan
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-07-2012, 11:07
|
|
|
U mnie po 20kkm tez zaczęło skrzypieć sprzęgło, na serwisie za pierwszym razem wymienili siłownik czy coś podobnego i po sprawie. Widać jest to popularna wada, tak jak to nieszczęsne radio które mam już trzecie. |
|
|
|
 |
berladi
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB;Colt 1.1
|
Wysłany: 23-08-2012, 22:19
|
|
|
Witam.
U mnie pedał sprzęgła w czasie upałów zaczął bardziej skrzypieć(w zimie problem ustaje).
W Auto Krak stwierdzono konieczność wymiany pompy sprzęgła.
Poprzedni serwis nie potrafił sobie poradzić z problemem.
Na razie (po wyjeździe od nich) spokój.
Powtórzę się,ale poziom obsługi i podejście do klienta(szczególnie cierpliwość do mnie )na najwyższym poziomie. |
|
 |
lukas1
Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lut 2009 Posty: 337 Skąd: Z domu
|
Wysłany: 01-09-2012, 16:26
|
|
|
kurcze felek mi tez od tygodnia przy odpuszczaniu sprzegla od polowy do konca , jak sie dostac do tego przewodu |
_________________ Z C4 na Lancera jak z chinskich trampek na chinskie korki |
|
|
|
 |
Zbigi
Mitsumaniak

Auto: Renault Talisman TCE 1.6 150KM
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 210 Skąd: Milanówek
|
Wysłany: 01-09-2012, 18:56
|
|
|
Mam to samo .Na razie nie chce mi się z takim ( mam nadzieję )drobiazgiem jechać do serwisu bo mimo skrzypienia sprzęgło działa dobrze
W Lancerku SB też mi się tak zrobiło i miałem to zgłosić do ASO ale złodziej poplątał mi plany.
W Lancerku sedanie już było wszystko O.K.
Także widać na moim przykładzie, że nie tylko Mitsu ma takie problemy |
|
|
|
 |
berladi
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-09-2012, 21:42
|
|
|
Witam.
lukas1 napisał/a: | jak sie dostac do tego przewodu | zapomniałem dodać,że przy pierwszej wizycie próbowano przesmarować linkę,ale bez skutku.
Zapadła więc decyzja o wymianie pompy,a pompa(o ile czegoś nie pomyliłem w natłoku informacji )korzysta z płynu hamulcowego. |
|
 |
tomaszekk7
Forumowicz
Auto: Lancer sedan 1,8
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 204 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 03-09-2012, 13:31
|
|
|
Faktycznie nie tylko Mitsubishi ma problemy ze skrzypiącym sprzęgłem . Ostatnio czytałem na temat nowej Mazdy 3 i jej usterek które zauważyli użytkownicy. Mazda 3 ma również problemy z radiem, skrzypiący pedał sprzęgła, skrzypiące zawieszenie itd. Wychodzi na to , że podwykonawcy części coraz częściej wykonują buble. |
_________________ Tom |
|
|
|
 |
lukas1
Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lut 2009 Posty: 337 Skąd: Z domu
|
Wysłany: 26-09-2012, 10:06
|
|
|
Heja,
widze ze temperatura albo wilgotnosc ma wplyw bo wlasnie tjak sie ochladza lub pada to pedal przestaje skrzypiec a w upal edaje czadu ? O co chodzi?
Edit: Skrót obcojęzycznego wulgaryzmu także jest wulgaryzmem. |
_________________ Z C4 na Lancera jak z chinskich trampek na chinskie korki |
Ostatnio zmieniony przez mkm 15-11-2012, 07:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2012, 15:32
|
|
|
Moi drodzy, witam ponownie po dłuuuugiej przerwie:) widzę, że temat skrzypienia sprzęgła jest już dość powszechny......w moim przypadku zaczęło skrzypiec przy przebiegu około 40 tys km. Oczywiście raz skrzypi głośniej, raz ciszej, a czasem w ogóle hihi, obecnie przebieg 45100 i nadal to samo, na przeglądzie powiedzieli, że tego elementu nie mozna nasmarowac więc niech sobie skrzypi......tylko mi sie cos wydaje, że ten dźwięk dochodzi od tego zespołu wysprzęglika górnego a nie tej dolnej pompki- wysprzęglika. W każdym bądź razie przy takim przebiegu nie powinno się dziac takie cóś. Mam prośbę, czy ktoś z Was może wrzucić fotkę elementu, który wymieniliście i ucichło?
z góry dziekuje
S |
|
|
|
 |
berladi
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-10-2012, 17:59
|
|
|
Witam.
Bastek77 napisał/a: | .tylko mi sie cos wydaje |
Mnie się też wydawało,a wymienili pompkę. |
|
 |
Mika
Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 Inform 2010
|
Wysłany: 03-10-2012, 20:17
|
|
|
U mnie słuchać skrzypienie (tak jakby ocieranie o jakąś gumę). Dźwięk dochodzi raczej z pod kierownicy. Mechanik powiedział, że odpowiedzialne jest za to ocieranie elementu, który przechodzi z wnętrza pojazdu do komory silnika i ociera o gumową membranę, która ma izolować hałas dobiegający z komory silnika... Powiedział, że to normalka.
Moglibyście opisać to skrzypienie sygnalizujące konieczność wymiany pompki sprzęgła ? |
|
|
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
berladi
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-10-2012, 21:16
|
|
|
W książkę serwisową jest wpisane:wymiana pompy sprzęgła.Jak to wygląda nie mam pojęcia.
Tak na marginesie skrzypienie występowało tylko w lecie .Ponieważ gwarancja kończy się w styczniu postanowiłem popchnąć sprawę. |
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 30-05-2013, 21:34
|
|
|
Odświeżam temat.
Od jakiegoś czasu nie do końca pasowała mi praca sprzęgła - tak jakby przy samym początku naciskania i pod koniec wyciskania pedału sprzęgła, pojawiło się takie skrzypienie(jakby jakieś luzy albo bardziej jakby jakaś sprężyna się krzywo wyginała..)
Dzisiaj wybrałem się w większą podróż - jakieś 550km i jak wyłączyłem muzykę i zwolniłem.. to patrzę, a sprzęgło skrzypi już nie do wytrzymania... Aż boli w uszach(oczywiście mnie wsiadłem więc przy okazji do Seicento Teścia.. a tam sprzęgła śmiga jak się patrzy).
Czy jest szansa żeby temat zwalczyli jeszcze w ramach gwarancji -bo wygasa mi raptem za kilka dni?
Co to wogóle może być?
Jakieś tropy?
PS Dla mnie ewidentnie skrzypienie natury stricte mechanicznej - słychać to tak samo pod maską jak i z kabiny.
PS2 WD40 już psiknąłem, tak jak mogłem, ale nie przestało skrzypieć.. |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 977 Skąd: Rumia
|
Wysłany: 30-05-2013, 21:41
|
|
|
Do ASO jak jest jeszcze gwarancja. |
_________________  |
|
|
|
 |
Lobuz33
Forumowicz
Auto: Lancer 1.8
|
Wysłany: 31-05-2013, 10:16
|
|
|
Witam, miałem podobną przypadłość w poprzednim aucie BMW e-46. Przed wymianą próbowałem metod typu: wymiana płynu i odpowietrzanie, spsikanie wd40 wszystkiego co mogło to powodować, jednak dopiero wymiana sprzęgła dało oczekiwana ciszę podczas wciskania i puszczania sprzęgła. Podobno tarcza się kończyła. |
|
|
|
 |
|