Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przymarznięte drzwi - sprawdzony sposób.
Autor Wiadomość
Nikoś 
Mitsumaniak

Auto: 2 razy civic 5G
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-04-2013, 18:00   

Czasami są takie sytuacje, że człowiekowi zaśpi się do pracy i wtedy szybko do auta a tu zonk. Drzwi zamarzły. Najszybszy sposób to polać uszczelkę zimną wodą (nie ciepłą bo szyby mogą pęknąć). Uszczelka puści w parę sekund. Zamarzające zamki to powód wilgoci która dostała się do środka i po jakimś czasie usunęła smar co sprzyja zamarzaniu. Wilgoć najczęściej dostaje się do zamków na myjniach samochodowych bo spryskujemy karoserie wodą pod ciśnieniem. Odmrażacze też bardzo dobrze usuwają smar. Zamek powinien być nasmarowany gęstym smarem ( nie olejami, wd40, i innymi bajerami). Środki takie jak WD40, AC90, itp. mimo iż mają napisane na opakowaniu że smarują to jednak tego nie robią. Sam używam tych środków do czyszczenia wnętrz silników z ze starego oleju.

To taka porada ode mnie.

jAZZMAN 
Mitsumaniak

Auto: Samochód mam czterokołowy.
Wysłany: 02-04-2013, 10:38   

Nikoś napisał/a:
Środki takie jak WD40, AC90, itp. mimo iż mają napisane na opakowaniu że smarują to jednak tego nie robią.

Dokładnie....
Ja kupiłem kiedyś smar (w "szpreju") do broni aby smarować wiatrówkę. Okazał się doskonały do zamków ;)

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 02-04-2013, 22:18   

W Castoramie jest do kupienia smar silikonowy do uszczelek w sztyfcie, kosztuje poniżej 10zł, a spokojnie wystarcza na kilka samochodów.

Odpowiedz do tematu