|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[EAx 97-04] Avance 2,5V6, 2001r, kombi, srebrny, Radom |
Autor |
Wiadomość |
tresorex
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2006 Posty: 2066 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 07-03-2013, 18:22
|
|
|
tomek84 napisał/a: | kable 130-170 za komplet
swiece 40-45 sztuka dobrych swiec |
Warto od razu wymienić uszczelki pokryw (x2) + uszczelki świec (x6) |
|
 |
Bartekkita
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 kombi
Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Lut 2013 Posty: 1190 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 08-03-2013, 00:26
|
|
|
tresorex napisał/a: |
Warto od razu wymienić uszczelki pokryw (x2) + uszczelki świec (x6) |
rozumiem, że ironizujesz?
czyli cena świec do przeskoczenia, nie rozumiem trochę konieczności wymiany kabli, ale to temat na oddzielną dyskusję
wyjazd się trochę przesunął na przyszły tydzień z powodu nieciekawej aury, może dojdzie mi jakiś egzemplarz po drodze do obejrzenia |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 08-03-2013, 00:48
|
|
|
Bartekkita napisał/a: | rozumiem, że ironizujesz? |
raczej nie,
wskazany jest właśnie taki komplet przy serwisie na ten przebieg ze względu na to że aby wymienić świece,kable czy uszczelki, w tylnym banku MUSISZ ściągać kolektor, a to raz że trochę roboty a dwa że uszczelka pod nim nieśmiertelna nie jest, więc takie robienie na raty tych wszystkich rzeczy jest bez sensu, bo oszczędności pójdą na robociznę...
cen za świece taka a nie inna, bo producent zaleca świece platynowe takie które powinny wytrzymać następne 90 tys...
bardzo łatwo przy tym przebiegu zamknąć się z ok 2 czy nawet 3 tyś za pakiet pierwszego serwisu, bo doliczając rozrząd, do tego ew jakieś drobnostki w stylu coś tam piszczy stuka w zawiasie, czy tarcze albo klocki mają już dosyć, ew opona nie taka, i już może uzbierać się ładna sumka, mimo że auto w zakupie jest tanie....
btw. naprawdę podoba Ci się ta konfiguracja kolorystyczna? mnie na zdjęciach jakoś odpycha, może na żywo jest lepiej... |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 08-03-2013, 07:49
|
|
|
Bartekkita napisał/a: | rozumiem, że ogólnie to polecasz i raczej warto się wybrać? | ogólnie stan był naprawdę dobry
hamulce były robione całkowicie - z wymianą każdej gumki, śrubki i tłoczka (oczywiście tarcze i klocki też)
do siebie świece kupowałem po 13 zł/szt - zwykłe a nie platynowe, zmieniane co 45 tkm |
|
|
|
 |
tresorex
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-03-2013, 09:38
|
|
|
Derpin napisał/a: | Bartekkita napisał/a: | rozumiem, że ironizujesz? |
raczej nie,
wskazany jest właśnie taki komplet przy serwisie na ten przebieg ze względu na to że aby wymienić świece,kable czy uszczelki, w tylnym banku MUSISZ ściągać kolektor, a to raz że trochę roboty a dwa że uszczelka pod nim nieśmiertelna nie jest, więc takie robienie na raty tych wszystkich rzeczy jest bez sensu, bo oszczędności pójdą na robociznę...
|
Jeśli uszczelki nie były nigdy zmieniane to są już na pewno plastikowe (zwulkanizowane) i często przez nie leci olej (wyciek na głowice i do gniazd świec). Skoro lubisz zasrany olejem silnik to nie wymieniaj - Twoje auto, Twoja sprawa. Tylko nie marudź później że musisz znowu oddawać auto do mechanika i wykładać dodatkową kasę bo na przeglądzie nie chcieli puścić auta zostawiającego plamy oleju |
|
|
|
 |
Bartekkita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-03-2013, 18:00
|
|
|
naprawdę jestem wam wdzięczny za pomoc i wskazówki i ostrzeżenia nie chcę zostać, źle odebrany, ale jeżeli po 11 latach i 180 tys. takie uszczelki są plastikowe, to są niezłym szajsem. W mojej Celice wymienione zostały pierwszy raz po 21 latach i 280 tys, bo dopiero zaczęły puszczać w Camrze nie zostały jeszcze wymienione auto ma 17 lat i 362 tys przejechane(dane w 100 % pewne, bo jedno jest w domu od 14 lat, a drugie od nowości) także dla mnie konieczność tak szybkiej ich wymiany to spory szok.
co do kolorystyki. Pragnąłbym beżowego weluru, ale nie ma takiej opcji, beżowej skóry po 2000 też nie da się dostać, czarna tapicerka z fioletowymi jest niezbyt porywająca, zostają czarne skóry a ten czarno czerwony miks podoba mi się tak samo jak czarne skóry czyli może być |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 09-03-2013, 23:00
|
|
|
za to w 20 letnich nic nie cieknie
uszczelki trzeba zmienić i tyle - 130 zł to przy pozostałych kosztach nie jest wiele |
|
|
|
 |
Bartekkita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-03-2013, 01:38
|
|
|
Krzyzak napisał/a: |
uszczelki trzeba zmienić i tyle - 130 zł to przy pozostałych kosztach nie jest wiele |
może i niewiele chodzi o zasadę
wszystkie uszczelki w Galantach się tak zachowują czy tylko wybrane? |
|
|
|
 |
meydey000
Mitsumaniak meydey

Auto: ea5w v6 se; magnum 480 dxi eev
Dołączył: 26 Mar 2011 Posty: 588 Skąd: TSK Skarżysko Kamienna
|
Wysłany: 10-03-2013, 02:42
|
|
|
głównie te od pokryw zaworów i uszczelniacze gniazd świec. |
_________________ jest ryzyko-jest zabawa |
|
|
|
 |
tresorex
Mitsumaniak

|
Wysłany: 10-03-2013, 17:31
|
|
|
Oringi zaślepek głowic i aparatu zapłonowego też puszczają. Pod filtrem oleju również |
|
 |
Bartekkita
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-03-2013, 00:42
|
|
|
jeszcze takie pytanko odnośnie Gala, bo jak oglądałem go w rzeczywistości to zapomniałem zupełnie o cup holderach czy takie są jeśli tak to gdzie i czy wygodnie się z nich korzysta? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 11-03-2013, 07:46
|
|
|
Przed podłokietnikiem, jak są skóry to zmieści się tylko jeden kubek gdyż przestrzeń ograniczona jest przez przyciski podgrzewania foteli |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 11-03-2013, 08:22
|
|
|
jak masz grzane fotele, to w podłokietniku są takie plastiki otwierane cupsy |
|
|
|
 |
|
|