Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
09-01-2007, 00:33
Wylaczajacy sie XP
Autor Wiadomość
arturro
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2007, 12:44   

narazie wstrzymam sie c: format i poczekam az uaktywni sie wirus, potem sprobuje sie go pozbyc.
problem wystepuje srednio raz w tygodniu wiec nie jest szczegolnie uciazliwy.

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2007, 13:16   

Pytanie tylko czy w backupach nie będzie już robaczka, który po reinstalce znowu zagnieździ się w kompie??
A o format:C nie pisałem bo to oczywiste że jest to najskuteczniejszy sposób pozbycia się wszelakiego paskudztwa (włącznie z XP :mrgreen: ).
Co do antywirusów to każdy używa tego co chce, mi najbardziej podszedł BitDefender (jako jedyny przeszedł chrzest po odwiedzeniu setek stron z abandonware, warez, itd.).

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-01-2007, 15:13   

slo_mo napisał/a:
Pytanie tylko czy w backupach nie będzie już robaczka, który po reinstalce znowu zagnieździ się w kompie??

Jesli w instalkach nie bedize wirusa a na nowym systemie zostanie postawiony AV a dopiero pozniej beda otwierane dokumenty to AV powinien zareagowac.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2007, 16:07   

w instalkach nie bedzie bo jest to hp ze swoimi plytami recovery razem z czysciutkim sytemem, problem polega na tym ze niechce mi sie potem instalowac wszystkich innych programow typu nero, photoshop oraz wszystkiego ustawiac od poczatku.

[ Dodano: 09-01-2007, 20:39 ]
wlasnie sie poddalem :(
udalo mi sie przeskanowac online kasperskym - nic nie wykazal i mksvir'em ten z koleji wykasowal jakiegos trojana.
niestety po tej operacji bylo jeszcze gorzej bo okno z zamykaniem systemu wyskakiwalo za kazdym razem jak xp sie odpalal.
shutdown -a nie pomagal tzn. wylaczal zamykanie ale system sie zawieszal.
wkoncu udalo mi sie odpalic normalnie xp i trwa obecnie przenoszenie waznych plikow na partycje.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2007, 21:07   

arturro napisał/a:
w instalkach nie bedzie bo jest to hp ze swoimi plytami recovery razem z czysciutkim sytemem

Mialem na mysli caly dodatkowy stuff ;-) Powodzenia przy reinstalce.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2007, 12:41   

no i zalamalem sie
zrobilem back up systemu z plyt dvd zrobionych po kupnie kompa i wszystko mi wywalilo, rowniez partycje zrobiona partiton magic.
ktos ma hp nx7400 i bedziesz wiedzial o co chodzi? dlaczego te plyty wyczyscily mi dokladnie kompa razem z partycja.
na szczescie (w nieszczesciu) byl to laptop kolezanki ale w domu mam identycznego i gdyby u mnie cos takiego sie stalo to tylko szubienica, macie jakies sugestie?

ziutoon
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2007, 12:59   

Witam,

No nieststy te plyty stawiajace system od nowa ustawiaja wszystko tak jak w fabryce tzn , kasuje wszystko co sie nie zgadza z tym co ma zapisane na plytach, dlatego lepiej uzyc w tym celu innego softu do zrobienia sobie GHOSTa systemu, juz po zainstalowaniu podstawowych sterów i podzieleniu na partycje.

Ja mam HP i ostatnio tez to przerabialem, chodzi mi o stawianie systemu nie o wirusa.

pozdrawiam i zycze powodzenia w walce :)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2007, 14:38   

nie zartujcie ze tak jest bo dla mnie to sie wydaje tak irracjonalne ze az smieszne,
hp nie zdaje sobie sprawy co to jest partycja i do czego ona sluzy?

igi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
Wysłany: 10-01-2007, 14:58   

arturro napisał/a:
nie zartujcie ze tak jest bo dla mnie to sie wydaje tak irracjonalne ze az smieszne,

Niestety Artur tak jest.

W robocie mamy teraz tylko hp i są do nich dostarczane płytki recovery.

Koleś przerabiał to na sobie. Zrbił partycje przegrał doki wsadził pliki na 2 partycje i nie czytając co pisze przy recovery (kilkał next next itp) i zrobiło mu 1 partycje. Wszystkie dokumenty poleciały w kosmos.

Teraz reszta jest sprytniejsza i kopiuje na pendriva :)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2007, 20:57   

ja niczego nie doczytalem aby pisalo tam ze dysk usunie wszystko, porostu nic nie pisze, masakra
od dzis przestaje polecac HP - idiotyzm :evil:

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2007, 21:14   

arturro napisał/a:
od dzis przestaje polecac HP - idiotyzm

kazda marka ma tak samo.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-01-2007, 21:35   

deenbe napisał/a:
kazda marka ma tak samo.

Nieprawda. Acer w kilku modelach ktore mialem okazje uzywac mial pieknego kreatorka do Recovery - dawal do wyboru:

- odzyskiwanie z odtworzeniem fabrycznego partycjonowania
- odzyskiwanie tylko systemu
- mozliwosc wlasnego partycjonowania przed wykonaniem recovery

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2007, 21:53   

arekp napisał/a:

Nieprawda. Acer w kilku modelach ktore mialem okazje uzywac mial pieknego kreatorka do Recovery - dawal do wyboru:

- odzyskiwanie z odtworzeniem fabrycznego partycjonowania
- odzyskiwanie tylko systemu
- mozliwosc wlasnego partycjonowania przed wykonaniem recovery

tak sie sklada ze mam acera i kazdy recover domyslny(bez wczesniejszych backup'ow) przywraca system do stanu poczatkowego(czyli taki jaki dostajemy)

czyli to samo co zrobil hp arturo

[ Dodano: 10-01-2007, 21:55 ]
ps. nie ma mozliwosci zachowania plikow ktore ma sie na kompie i przywroceniem systemu w trakcie zakupu

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 10-01-2007, 22:02   

Jak sama nazwa wskazuje recovery przywraca stan do fabrycznego zatem rżnie wszystko co na dysku nie bacząc na partycje kosi całego twardziela przy czym wszystkie znane mi recovery o tym lojalnie ostrzegają zatem przed zrobieniem recovery należy zawsze zgrać wszystkie dokumenty na cdr/cdrw/pendrive/fizycznieinnydysk/whatever

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-01-2007, 22:04   

deenbe napisał/a:
tak sie sklada ze mam acera i kazdy recover domyslny(bez wczesniejszych backup'ow) przywraca system do stanu poczatkowego(czyli taki jaki dostajemy)

Ktory Acer? Uzywalem modeli TM290, TM6000 i TM8000 i kazdy dawal taka mozliwosc. Wystarczylo wejsc we wlasciwa opcje podczas wykonywania recevery. Niestety teraz nie sprawdze jak dokladnie sie tam wklikiwalo bo przesiadlem sie na IBMa.

Odpowiedz do tematu