Samsung Galaxy - duże zużycie prądu z baterii |
Autor |
Wiadomość |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 04-06-2013, 13:48
|
|
|
A już się ucieszyłem z tego "Bad Gateway", że nie będę musiał czytać....
Kto da radę przez to przebrnąć
Najgorsze jest to, że ktoś chwali jakiś soft (dajmy na to ten "Better Batery") po czym pojawia się 2-3 userów, którzy piszą, że porażka. I co...
Druga sprawa wszystko jest pisane takim slangiem, że.....
Ja chcę tylko użytkować telefon a nie robić doktorat z androida
londolut napisał/a: | JCH napisał/a: | w tzw. międzyczasie zaktualizowałem się do 4.1.2 | |
Teraz już "po zawodach", chyba, że da się wrócić Ale może poobserwuję jak się będzie zachowywał.....
londolut napisał/a: | po aktualizacji obowiązkowy wipe | Co to jest "wipe" |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 04-06-2013, 13:54
|
|
|
JCH napisał/a: |
Ja chcę tylko użytkować telefon a nie robić doktorat z androida
|
Trzeba było kupić coś z Windowsem, iOS-em albo stary telefon. Niestety, ale Android to tak jak z Linuxem tylko masochiści go lubią i wszystkim dokoła zachwalają. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 04-06-2013, 14:00
|
|
|
krzychu napisał/a: | Trzeba było kupić coś z Windowsem | Być może ale myślę, że to nie jest kwestia samego androida tylko "coś tam w tle chodzi lub coś jest ustawione i pożera prąd".
Generalnie drażni mnie to, że jakieś aplikacje czy funkcje telefonu pomimo zakończenia z ich korzystania chodzą sobie w tle. Po co Tak było w Nokii, tak było w HTC i widzę, że tak jest w Szajsungu. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 04-06-2013, 14:48
|
|
|
JCH napisał/a: | Generalnie drażni mnie to, że jakieś aplikacje czy funkcje telefonu pomimo zakończenia z ich korzystania chodzą sobie w tle. Po co | Pusty RAM = niewykorzystany RAM
Wipe to przywracanie ustawień fabrycznych. Ma to na celu wywalenie wszystkich śmieci po poprzednim systemie. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 04-06-2013, 21:11
|
|
|
JCH napisał/a: | Generalnie drażni mnie to, że jakieś aplikacje czy funkcje telefonu pomimo zakończenia z ich korzystania chodzą sobie w tle. Po co |
Bo android to taki "inteligentny" system co trzyma w pamięci wszystko by szybciej się uruchamiało gdy tego potrzebujesz. jak się kończą zasoby to wywala te najdawniej używane żeby zrobić miejsce dla nowych procesów. Chodzi wolno ale robi wrażenie szybkiego - jest szybki we wciąganiu baterii Co ciekawe zabijanie wszystkich "zamkniętych" procesów to ślepa uliczka bo wszystko nowe ładuje się wolniej i zera znowu więcej prądu
A teraz na początek takie małe śledztwo. Z sklepu play zainstaluj Watchdog i puść go w ruch i zobacz co siedzi i żre. Możesz ustawić próg zadziałania nisko i sprawdzać co najbardziej obciąża. Nie zabijaj procesów tylko odinstaluj te, których nie potrzebujesz, nie używasz i wiesz na 100% że są zbędne.
PS pod System Android (w zużyciu baterii) siedzą różne programy, czasami nawet gry...
Edit:
Jak nie potrzebujesz kontaktu mailowego "on-line" to ustaw synchronizację skrzynek raz na godzinę albo rzadziej. Wyłącz wszystkie powiadamiania i sprawdzania aktualizacji i wszelkie dziadostwo typu PUSH |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 04-06-2013, 22:13
|
|
|
jaca71 napisał/a: | A teraz na początek takie małe śledztwo. Z sklepu play zainstaluj Watchdog i puść go w ruch i zobacz co siedzi i żre. Możesz ustawić próg zadziałania nisko i sprawdzać co najbardziej obciąża. Nie zabijaj procesów tylko odinstaluj te, których nie potrzebujesz, nie używasz i wiesz na 100% że są zbędne. | Ok, spróbuję. Ale na razie czekam czy coś przyniosła zmiana na android 4.1.2 - phone leży i czuwa, nie dotykam dziada
W sumie.... mogę sprawdzić
O 14:00 odpiąłem się od ładowarki - było 100%. Minęło .... 8 godz. - jest 96%. Czyli jest duża poprawa bo poprzednio "zjadało" w takim czasie ok. 20% baterii. |
 |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-06-2013, 06:53
|
|
|
Stary andek miał jakieś dziadostwo ustawione domyślnie do synchronizacji dosyć często.
Telefon z włączonym Wi-Fi i 3G leżący na półce lub w kieszeni czyli nieużywany z synchronizacją poczty co 1h przez 12 godzin nie powinien zjeść więcej niż 10%. |
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24327 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 05-06-2013, 07:01
|
|
|
JCH napisał/a: | Czyli jest duża poprawa | dokładnie - wersja 4 a 2 to różne światy |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 05-06-2013, 08:57
|
|
|
JCH napisał/a: | O 14:00 odpiąłem się od ładowarki - było 100%. Minęło .... 8 godz. - jest 96% | O 6:00 rano (czyli kolejne 8 godz) - jest 93%. Takie zużycie byłoby ok.
Krzyzak napisał/a: | wersja 4 a 2 to różne światy | Zobaczymy jak zacznę normalnie używać (bo praktycznie po tej instalacji androida nie dotykałem telefonu) co się będzie dziać. Już widzę, że są cały czas uruchomione procesy:
- aktualizacja oprogramowania - chodzi od 10 godz 40 min
- usługi google - chodzi od 19 godz. 15 min
- mapy - chodzi od 19 godz. 08 min
- e-mail - chodzi od 19 godz. 15 min
- usługi wymiany - chodzi od 7 min
- klawiatura - chodzi od 20 godz 21 min
E-mail mam ustawiony aby się synchronizował co 4 godz. (rzadziej się już nie da). Ale kto kazał uruchamiać resztę No co za baran to projektował..... |
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 05-06-2013, 09:11
|
|
|
JCH - google bo nie chodzi o długie życie baterii, tylko żeby zebrało o Tobie dane i wysłało do Google |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 05-06-2013, 09:20
|
|
|
To co jest w pamięci RAM nie zużywa dużo prądu. Pamięć RAM to NAND a ta pobiera uA.
Trzeba było na samym początku zrobić wipe to by nie było tematu kosmicznego
Krzyzak napisał/a: | wersja 4 a 2 to różne światy | Chyba raczej 2.3.x a 4.0x a 4.1x.
W 4.1.x został wprowadzony 'projekt butter', który to ma odpowiadać za bardzo skrupulatnie zarządzać zużyciem baterii...nie wiem czy to nie jest przypadkiem chłit markertindodi bo u mnie w HTC nie ma różnicy w czasie czuwania na 4.0.4 a 4.1.1
Żeby było śmiesznie to Adv ma dwurdzeniowy proc, z którym 2.3.6 nie radził sobie nawet w 10% bo dopiero w 4.0.x wprowadzili obsługę dual-core. |
 |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-06-2013, 09:23
|
|
|
JCH napisał/a: | - aktualizacja oprogramowania - chodzi od 10 godz 40 min | - można wyłączyć
JCH napisał/a: | - usługi google - chodzi od 19 godz. 15 min | - da się odinstalować i o dziwo przestało się samo instalować Nawet w sklep play toto znikło
JCH napisał/a: | - mapy - chodzi od 19 godz. 08 min | - zabijanie nic nie daje, samo wraca |
 |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 05-06-2013, 09:38
|
|
|
londolut napisał/a: | Trzeba było na samym początku zrobić wipe to by nie było tematu kosmicznego | No chwila, chwila. Użytkowanie telefonu, moim zdaniem, nie powinno polegać na okresowym robieniu "wipe'a". Owszem mogę to zrobić raz, czy dwa jeśli coś namieszam, spapram, pousuwam coś.... to ok, przywracam do ustawień fabrycznych.
jaca71 napisał/a: | JCH napisał/a: | - aktualizacja oprogramowania - chodzi od 10 godz 40 min | - można wyłączyć |
Gdzie? Bo z tego co oglądałem to mam wyłączone. Co prawda miałem "ptaszka" przy "Tylko poprzez WiFi" a WiFi nie było włączone od wczoraj od 14:00. Ok. 11 godz. temu była 22:30 - telefon leżał bezczynnie, WiFi nie było włączone. Ki czort
jaca71 napisał/a: | JCH napisał/a: | - mapy - chodzi od 19 godz. 08 min | - zabijanie nic nie daje, samo wraca | Akurat mapy googla są fajne więc warto mieć tylko czemu to się samo uruchamia
No ale dobra.... skoro londolut mówi, że to zżera mało prądu to nie będę ruszał.
W takim razie co zżerało 25% baterii w ciągu 10 godz. a teraz ok. 4% |
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 05-06-2013, 11:44
|
|
|
JCH napisał/a: | nie powinno polegać na okresowym robieniu "wipe'a" | I nie polega. wypakowujesz, uruchamiasz, wipe i nic nie ruszasz przez dwa lata do następnej umowy
JCH napisał/a: | co zżerało | A co miałeś zainstalowane? App, widgety itp ? |
 |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 05-06-2013, 12:12
|
|
|
londolut napisał/a: | A co miałeś zainstalowane? App, widgety itp ? | Oprócz tego co jest standardowo to takie aplikacje:
- aplikacje do dwóch banków
- flightradar24
- kies air
- latarka
- lookout
- navigator
- newsweek (zainstalowałem wczoraj)
- opera
- program tv
- sports tracker
Ale to aplikacje pobrane, zainstalowane. Uruchamiane tylko w momencie korzystania.
Na ekranie głównym widget pogody, zegar i radio. Na kolejnym ekranie wyciągnięte skróty do kilku aplikacji (galeria, aparat, mapy, nawigacja, opera, banki). Na kolejnym ekranie wyciągnięte skróty do kilku kontaktów. |
 |
|
|
|
 |
|