Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] Woda się gotuje
Autor Wiadomość
plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-08-2014, 21:48   

A może nie otwiera się termostat? wyjmij go i sprawdź co będzie się działo. Stary włącznik wentylatora też możesz sprawdzić gotując go w wodzie z podpiętym miernikiem.

bialyjayz 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 Avance
Wysłany: 20-08-2014, 10:45   

termostat otwiera/zamyka jak należy?

matisbb 
Forumowicz

Auto: Cari 99 lift GDI, Colt CA0 97
Wysłany: 20-08-2014, 20:05   

Dzięki!!! :) Dziś rano nawet nie wiedziałem że w tym aucie jest coś takiego jak termostat i do czego to w ogóle służy (poziom wiedzy mechanicznej prawie zero ;) ) Ale dzięki Waszym podpowiedziom i późniejszym pogooglowaniu dobrałem się do niego spuszczając wcześniej 0,5litra płynu, termostat po wyciągnięciu i przygrzaniu opalarką otwiera się co mnie zmartwiło ale po wyczyszczeniu postanowiłem sprawdzić jak auto będzie się zachowywać bez niego i BINGO, potrzymałem chwilę na obrotach i wskazówka rosła i stanęła 1mm poniżej połowy po czym w końcu usłyszałem piękny odgłos włączonego wentylatora! :mrgreen: Więc pytanie czy termostat jest do wyrzucenia bo zgłupiał i otwiera się np przy 120st czy była to kwestia jego przyblokowania? Czyli w skrócie wymienić czy czyścić?

Ciekawe ile poprzedni właściciel (kupiłem auto 2tyg temu) gotował auto w ten sposób, mam obawy o stan uszczelek silnika :roll:

Jeśli chodzi o stary czujnik termiczny wentylatora to wczoraj zagotowałem w garze i zamyka obwód idealnie wiec niestety ponad 30zł w kosz... chyba że ktoś jest chętny? :)

I dzięki jeszcze raz za pomoc!

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 20-08-2014, 20:21   

matisbb napisał/a:
Czyli w skrócie wymienić czy czyścić?

To jest element, którego się nie naprawia. Kupujesz nowy.
Czyli w skrócie : wymienić.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-08-2014, 21:32   

Jak wyżej, wymieniaj.

matisbb 
Forumowicz

Wysłany: 20-08-2014, 21:51   

apg2312 napisał/a:
To jest element, którego się nie naprawia. Kupujesz nowy.
Czyli w skrócie : wymienić.
plecho1 napisał/a:
Jak wyżej, wymieniaj.

Dzięki chłopaki, jutro zamawiam, rozumiem że temp. otwarcia 88st a firma? Rozpiętość 15-45zł a jest jakaś różnica w trwałości tak naprawdę?

I jeszcze jak wygląda temat z uszczelką? jest potrzebna czy trochę silikonu wystarczy bez problemu? Dałem na czas próby sanitarny :D ale na opakowaniu pisze że do 140st C

I ostatnie pytanie, nie mogłem odkręcić śruby na imbus na obudowie termostatu służącej do odpowietrzenia jeśli się nie mylę. Jest szansa że układ w tym miejscu sam się odpowietrzy?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-08-2014, 22:11   

Termostat powinien mieć uszczelkę która jest wystarczająca, ja chyba zamontowałem termostat Vernet i jak na razie działa ok.

[ Dodano: 20-08-2014, 22:13 ]
Termostat powinien mieć uszczelkę która jest wystarczająca, ja chyba zamontowałem termostat Vernet i jak na razie działa ok.
Lepiej jest ją odkręcić w celu odpowietrzenie.

bialyjayz 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-08-2014, 01:38   

matisbb napisał/a:
I jeszcze jak wygląda temat z uszczelką? jest potrzebna czy trochę silikonu wystarczy bez problemu? Dałem na czas próby sanitarny ale na opakowaniu pisze że do 140st C

odrobina silikonu napewno nie zaszkodzi :) ja dawałem dla pewności w razie "W"
matisbb napisał/a:
Ciekawe ile poprzedni właściciel (kupiłem auto 2tyg temu) gotował auto w ten sposób, mam obawy o stan uszczelek silnika

prędzej czy później uszczelkę wydmucha jeśli już tego nie zrobiło, prawdopodobnie w najbliższym czasie czeka Cię jej wymiana. Ale to tylko czarny scenariusz oby się nie sprawdził :P

matisbb 
Forumowicz

Wysłany: 22-08-2014, 21:40   

Termostat stary z ciekawości zagotowałem i nic! Czyli złom.

Dziś dostałem nowy, koszt 13,21zł :lol: Postaram się dziś albo jutro zamontować i zdam relację. :)

PS. Czy 22zł to dobra cena za płyn chłodniczy 5l? Po ile kupowaliście?

bialyjayz 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-08-2014, 01:33   

matisbb napisał/a:
PS. Czy 22zł to dobra cena za płyn chłodniczy 5l? Po ile kupowaliście?

bardzo dobra cena :)
średnio za dobry płyn do ukł. chłodzenia ok. 35-50 zł za 4-5 litrów :)
czyli: Prestone, Borygo, Petrygo, Dynagel

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 23-08-2014, 02:41   

Fajnie by było, gdybyś mógł "poświęcić" jeszcze kasę na kilka litrów wody demineralizowanej + środek do czyszczenia układu chłodzenia, coś w tym stylu :
http://www.prestone.pl/pr...o-chlodnic.html
Cytat:
Prestone Super Radiator FlushPreparat do płukania chłodnic Prestone Super Radiator Flush skutecznie i szybko czyści cały układ chłodzenia. Usuwa rdzę, kamień, zanieczyszczenia olejowe oraz inne osady powstające w układzie chłodzenia. Doskonale czyści pompę wody oraz termostat.

Prestone Super Radiator Flush przywraca wydajność układu chłodzenia. Zapobiega przegrzewaniu i uszkodzeniu silnika. Przeznaczony do stosowania we wszystkich typach samochodów i chłodnic. Zawiera inhibitory korozji. Jest nietoksyczny i nie zawiera kwasów. Bezpieczny dla aluminium i gumy.

Akurat mi tej firmy się napatoczył, to nie jest żadna reklama :)
Sposób użycia przeczytasz w linku - płucze się dwa razy, potem spuszcza wszystko i zalewa układ nowym płynem. IMHO raczej warto.

matisbb 
Forumowicz

Wysłany: 25-08-2014, 10:24   

Dzięki apg2312, na pewno skorzystam z tych porad :) Termostat działa idealnie, po 2km silnik się zagrzał i termostat zrobił swoje. Podsumowując, jeśli auto się gotuje a dół chłodnicy (10cm od spodu) jest zimny a reszta gorąca to termostat jest mocnym podejrzanym.

RoXall
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2014, 13:44   

Warto też przy okazji wymieniać razem z termostatem termo włącznik zlokalizowany na chłodnicy w lewym dolnym roku <patrząc od strony kierowcy>.

RoXall
[Usunięty]

Wysłany: 18-03-2015, 20:51   

Możecie podesłać jaki kupić, bo przysłali mi o zgrozo ostatnio z e-autoparts za mały.
Nie wiem co mam o tym myśleć a tak groszowa sprawa, że nie będę odsyłał.

pe emazed 
Forumowicz

Auto: CA4A
Wysłany: 21-06-2015, 22:34   

hej
chyba mój termostat też się kończy, ktoś kupował ostatnio? wybór nie za duży, gates, wahler, vernet po 60pln i kilka innych dziwnych blu print itp. Co Waszym zdaniem warto?

Odpowiedz do tematu