[CA4A 1.6] Woda się gotuje |
Autor |
Wiadomość |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 19-08-2014, 21:48
|
|
|
A może nie otwiera się termostat? wyjmij go i sprawdź co będzie się działo. Stary włącznik wentylatora też możesz sprawdzić gotując go w wodzie z podpiętym miernikiem. |
|
|
|
 |
bialyjayz
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 Avance
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lip 2013 Posty: 1376 Skąd: Ścinawa
|
|
|
|
 |
matisbb
Forumowicz
Auto: Cari 99 lift GDI, Colt CA0 97
|
Wysłany: 20-08-2014, 20:05
|
|
|
Dzięki!!! Dziś rano nawet nie wiedziałem że w tym aucie jest coś takiego jak termostat i do czego to w ogóle służy (poziom wiedzy mechanicznej prawie zero ) Ale dzięki Waszym podpowiedziom i późniejszym pogooglowaniu dobrałem się do niego spuszczając wcześniej 0,5litra płynu, termostat po wyciągnięciu i przygrzaniu opalarką otwiera się co mnie zmartwiło ale po wyczyszczeniu postanowiłem sprawdzić jak auto będzie się zachowywać bez niego i BINGO, potrzymałem chwilę na obrotach i wskazówka rosła i stanęła 1mm poniżej połowy po czym w końcu usłyszałem piękny odgłos włączonego wentylatora! Więc pytanie czy termostat jest do wyrzucenia bo zgłupiał i otwiera się np przy 120st czy była to kwestia jego przyblokowania? Czyli w skrócie wymienić czy czyścić?
Ciekawe ile poprzedni właściciel (kupiłem auto 2tyg temu) gotował auto w ten sposób, mam obawy o stan uszczelek silnika
Jeśli chodzi o stary czujnik termiczny wentylatora to wczoraj zagotowałem w garze i zamyka obwód idealnie wiec niestety ponad 30zł w kosz... chyba że ktoś jest chętny?
I dzięki jeszcze raz za pomoc! |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 20-08-2014, 20:21
|
|
|
matisbb napisał/a: | Czyli w skrócie wymienić czy czyścić? |
To jest element, którego się nie naprawia. Kupujesz nowy.
Czyli w skrócie : wymienić. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-08-2014, 21:32
|
|
|
Jak wyżej, wymieniaj. |
|
|
|
 |
matisbb
Forumowicz
|
Wysłany: 20-08-2014, 21:51
|
|
|
apg2312 napisał/a: | To jest element, którego się nie naprawia. Kupujesz nowy.
Czyli w skrócie : wymienić. |
plecho1 napisał/a: | Jak wyżej, wymieniaj. |
Dzięki chłopaki, jutro zamawiam, rozumiem że temp. otwarcia 88st a firma? Rozpiętość 15-45zł a jest jakaś różnica w trwałości tak naprawdę?
I jeszcze jak wygląda temat z uszczelką? jest potrzebna czy trochę silikonu wystarczy bez problemu? Dałem na czas próby sanitarny ale na opakowaniu pisze że do 140st C
I ostatnie pytanie, nie mogłem odkręcić śruby na imbus na obudowie termostatu służącej do odpowietrzenia jeśli się nie mylę. Jest szansa że układ w tym miejscu sam się odpowietrzy? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-08-2014, 22:11
|
|
|
Termostat powinien mieć uszczelkę która jest wystarczająca, ja chyba zamontowałem termostat Vernet i jak na razie działa ok.
[ Dodano: 20-08-2014, 22:13 ]
Termostat powinien mieć uszczelkę która jest wystarczająca, ja chyba zamontowałem termostat Vernet i jak na razie działa ok.
Lepiej jest ją odkręcić w celu odpowietrzenie. |
|
|
|
 |
bialyjayz
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-08-2014, 01:38
|
|
|
matisbb napisał/a: | I jeszcze jak wygląda temat z uszczelką? jest potrzebna czy trochę silikonu wystarczy bez problemu? Dałem na czas próby sanitarny ale na opakowaniu pisze że do 140st C
|
odrobina silikonu napewno nie zaszkodzi ja dawałem dla pewności w razie "W"
matisbb napisał/a: | Ciekawe ile poprzedni właściciel (kupiłem auto 2tyg temu) gotował auto w ten sposób, mam obawy o stan uszczelek silnika |
prędzej czy później uszczelkę wydmucha jeśli już tego nie zrobiło, prawdopodobnie w najbliższym czasie czeka Cię jej wymiana. Ale to tylko czarny scenariusz oby się nie sprawdził |
_________________ http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=84457
 |
|
|
|
 |
matisbb
Forumowicz
|
Wysłany: 22-08-2014, 21:40
|
|
|
Termostat stary z ciekawości zagotowałem i nic! Czyli złom.
Dziś dostałem nowy, koszt 13,21zł Postaram się dziś albo jutro zamontować i zdam relację.
PS. Czy 22zł to dobra cena za płyn chłodniczy 5l? Po ile kupowaliście? |
|
|
|
 |
bialyjayz
Mitsumaniak
|
Wysłany: 23-08-2014, 01:33
|
|
|
matisbb napisał/a: | PS. Czy 22zł to dobra cena za płyn chłodniczy 5l? Po ile kupowaliście? |
bardzo dobra cena
średnio za dobry płyn do ukł. chłodzenia ok. 35-50 zł za 4-5 litrów
czyli: Prestone, Borygo, Petrygo, Dynagel |
_________________ http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=84457
 |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 23-08-2014, 02:41
|
|
|
Fajnie by było, gdybyś mógł "poświęcić" jeszcze kasę na kilka litrów wody demineralizowanej + środek do czyszczenia układu chłodzenia, coś w tym stylu :
http://www.prestone.pl/pr...o-chlodnic.html
Cytat: | Prestone Super Radiator FlushPreparat do płukania chłodnic Prestone Super Radiator Flush skutecznie i szybko czyści cały układ chłodzenia. Usuwa rdzę, kamień, zanieczyszczenia olejowe oraz inne osady powstające w układzie chłodzenia. Doskonale czyści pompę wody oraz termostat.
Prestone Super Radiator Flush przywraca wydajność układu chłodzenia. Zapobiega przegrzewaniu i uszkodzeniu silnika. Przeznaczony do stosowania we wszystkich typach samochodów i chłodnic. Zawiera inhibitory korozji. Jest nietoksyczny i nie zawiera kwasów. Bezpieczny dla aluminium i gumy. |
Akurat mi tej firmy się napatoczył, to nie jest żadna reklama
Sposób użycia przeczytasz w linku - płucze się dwa razy, potem spuszcza wszystko i zalewa układ nowym płynem. IMHO raczej warto. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
matisbb
Forumowicz
|
Wysłany: 25-08-2014, 10:24
|
|
|
Dzięki apg2312, na pewno skorzystam z tych porad Termostat działa idealnie, po 2km silnik się zagrzał i termostat zrobił swoje. Podsumowując, jeśli auto się gotuje a dół chłodnicy (10cm od spodu) jest zimny a reszta gorąca to termostat jest mocnym podejrzanym. |
|
|
|
 |
RoXall [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2014, 13:44
|
|
|
Warto też przy okazji wymieniać razem z termostatem termo włącznik zlokalizowany na chłodnicy w lewym dolnym roku <patrząc od strony kierowcy>. |
|
|
|
 |
RoXall [Usunięty]
|
Wysłany: 18-03-2015, 20:51
|
|
|
Możecie podesłać jaki kupić, bo przysłali mi o zgrozo ostatnio z e-autoparts za mały.
Nie wiem co mam o tym myśleć a tak groszowa sprawa, że nie będę odsyłał. |
|
|
|
 |
pe emazed
Forumowicz
Auto: CA4A
|
Wysłany: 21-06-2015, 22:34
|
|
|
hej
chyba mój termostat też się kończy, ktoś kupował ostatnio? wybór nie za duży, gates, wahler, vernet po 60pln i kilka innych dziwnych blu print itp. Co Waszym zdaniem warto? |
|
|
|
 |
|