Pickupy a VAT 2014 |
Autor |
Wiadomość |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-03-2014, 12:36
|
|
|
czortunio napisał/a: |
I w sumie nie zmienia się nic ... ciekawe jak to się teraz będzie nazywać |
Nie wiesz? Chędorzenie podatnika
A z tym agregatem spawalniczym... to też nie takie proste, bo należało by móc udowodnić, że taki mobilny agregat spawalniczy jest nam niezbędny w naszej działalności gospodarczej... Z bankowozem było o tyle łatwiej, że prawie każdy od czasu do czasu przewozi, lub może przewozić gotówkę lub ważne dokumenty - stąd bankowozy od sklepikarza po notariusza |
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 20-03-2014, 12:53
|
|
|
Oj, pewnie okazałoby się, że niektórzy przedsiębiorcy częściej spawają starego pikapa niż wożą gotówkę |
_________________ Pajero II 2,5 TD SWB '96
L200 HP '10
L200 Dakar '05 Silver Beast |
|
|
|
 |
czortunio
Forumowicz
Auto: Pajero III 2,5 TD
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2013 Posty: 199 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 03-04-2014, 02:54
|
|
|
A jednak VAT-1 zachowuje ważność
Cytat: | 3. Zaświadczenia wydane przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy dla pojazdów, o których mowa w art. 86a
ust. 2 pkt 1 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu dotychczasowym, zachowują ważność na potrzeby stosowania art. 86a
ust. 9 pkt 1 lit. a tej ustawy, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą. |
|
|
|
|
 |
cviat
Nowy Forumowicz
Auto: L200, OIII
|
Wysłany: 03-04-2014, 09:02
|
|
|
Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Przytaczam tu art. 86a ust. 2 pkt 1:
pojazdów samochodowych mających jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanych na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van
Więc nie wszystkie VAT-1 tylko powyższe.
czortunio napisał/a: | A jednak VAT-1 zachowuje ważność
Cytat: | 3. Zaświadczenia wydane przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy dla pojazdów, o których mowa w art. 86a
ust. 2 pkt 1 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu dotychczasowym, zachowują ważność na potrzeby stosowania art. 86a
ust. 9 pkt 1 lit. a tej ustawy, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą. |
|
|
_________________ Outlander -
L200 -
Mustang - 
 |
|
|
|
 |
czortunio
Forumowicz
Auto: Pajero III 2,5 TD
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2013 Posty: 199 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 03-04-2014, 11:53
|
|
|
Cytat: | Więc nie wszystkie VAT-1 tylko powyższe.
|
No to wszystkie VAT-1 ... |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

|
Wysłany: 03-04-2014, 18:05
|
|
|
Pokrótce opiszę moje boje z biurokracją pod panowaniem nowej ustawy
Mając dotychczas 5-miejscowe L200 (podwójna kabina) straciłbym możliwość odliczania 100% VATu bez prowadzenia ewidencji - tak więc tylna kanapa została wymontowana, pasy też. W miejsce mocowań kanapy zabudowałem wewnątrz kabiny zamykaną skrzynię ładunkową - w końcu mogę coś zostawić w aucie i nie rzuca się w oczy
Tak przerobionym autem w pierwszej kolejności do Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów - ta wydaje zaświadczenie o zmianie warunków technicznych pojazdu + obowiązkowy przegląd - w sumie 180zł mniej w portfelu.
Z tym świstkiem jedziemy do Wydziału Komunikacji po nowy dowód rejestracyjny - z portfela znikają 73zł.
Z nowym (tymczasowym) DR z powrotem na stację diagnostyczną - i za kolejne 50 złociszy wydają zaświadczenie, że dwumiejscowy L200 spełnia obecny - i tu do wyboru: VAT1b (chyba? - otwarta przestrzeń bagażowa, odpowiednik starego VAT3) albo VAT2 - czyli odpowiednik dawnego VAT4 - skrzynia ładunkowa jako odrębny element konstrukcyjny pojazdu. VAT2 jest zdecydowanie bezpieczniejszy, bo nikt nie powinien się czepiać, nawet jak paka jest zabudowana.
Tym sposobem odliczam 100% VAT bez prowadzenia ewidencji. |
|
|
|
 |
romero
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Lip 2008 Posty: 629 Skąd: Łomianki
|
Wysłany: 03-04-2014, 21:53
|
|
|
pablo eldiablo napisał/a: | zabudowałem wewnątrz kabiny zamykaną skrzynię ładunkową |
W sumie i rodzinkę też można zapakować w razie potrzeby
Pozdrawiam. |
|
 |
slayb
Nowy Forumowicz L200.911S,ML4,2,
Auto: L200 HP DC
|
Wysłany: 04-04-2014, 12:42 Re: Pickupy a VAT 2014
|
|
|
pablo eldiablo napisał/a: | Cześć
czy ktoś z szanownych kolegów dyskutował ze swoimi księgowymi zagadnienie VAT-u po 1. kwietnia 2014 w kontekście L200?
Czy homologacja ciężarowa i wbity VAT-4 w DR pozwoli na zasadzie praw nabytych odliczać 100% VAT-u od paliwa i serwisu bez prowadzenia upierdliwej ewidencji, którą zresztą i tak kontrolujący urzędnik będzie w stanie podważyć pod byle pretekstem?...
Przyjazne państwo... [edit]..
pablo |
Mój L200 jest z 2013r, zatem w dowodzie ma N1.
Posiada też dłuższą skrzynię 1500 mm, więc zalicza się jako pełna ciężarówka.
Ale trzeba być czujnym, US straciły dużo plnów na tegorocznej derogacji, zatem będą surowo ścigać "nieuczciwych" przedsiębiorców |
Ostatnio zmieniony przez slayb 04-04-2014, 14:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 04-04-2014, 13:17
|
|
|
slayb napisał/a: | "nieuczciwych" przedsiębiorców |
W odróżnieniu od uczciwych , którzy powinni kupic sobie dwa pickupy jeden do pracy drugi na niedzielę . I wtedy państwo zebrało by jeszcze więcej kasy w formie podatków różnego rodzaju .
A tak ci "chciwi" przedsiębiorcy chcą miec jeden do wszystkiego |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

|
Wysłany: 04-04-2014, 21:34
|
|
|
romero napisał/a: |
W sumie i rodzinkę też można zapakować w razie potrzeby
Pozdrawiam. |
no za karę - na pewno |
|
|
|
 |
Arapaho
Forumowicz

Auto: L200 '06 Intense Sport 182KM
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Paź 2010 Posty: 91 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-04-2014, 23:19 Re: Pickupy a VAT 2014
|
|
|
slayb napisał/a: |
Mój L200 jest z 2013r, zatem w dowodzie ma N1.
Posiada też dłuższą skrzynię 1500 mm, więc zalicza się jako pełna ciężarówka.
Ale trzeba być czujnym, US straciły dużo plnów na tegorocznej derogacji, zatem będą surowo ścigać "nieuczciwych" przedsiębiorców |
Radzę Ci kolego dopytać księgowej. Mój jest z 2006r ma krótszą pakę i też w dowodzie ma N1 i też zalicza się jako "pełna ciężarówka". Niestety ustawodawca postawił kilka innych warunków i o ile DMC masz do 3,5 tony (a samo N1 określa DMC do 3,5 tony) i masz dwa rzędy siedzeń, to bez robienia kilometrowki będziesz mógł odliczać tylko 50% z VAT-u od paliwa. Aby móc odliczyć 100% VAT od paliwa, musiałbyś mieć homologację N2.
Nowe przepisy |
|
|
|
 |
romero
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Lip 2008 Posty: 629 Skąd: Łomianki
|
Wysłany: 05-04-2014, 07:22
|
|
|
pablo eldiablo napisał/a: | no za karę - na pewno |
Nie za karę tylko w nagrodę, że za zaoszczędzone 50% VATu jedziecie na wakacje.
A tak na poważnie jest to po prostu złodziejstwo w biały dzień. Ja kupiłem miśka głównie z powodu VAT. Drugi raz zrobili mnie w konia. Wcześniej miałem Fiata Doblo z kratką. Identyczna sytuacja. VAT od zakupu wprawdzie odliczony ale później klops. Na naszym forum jest tylu mądrych ludzi. Czy nie ma jakiegoś sposobu, żeby z tym walczyć. Czy prawo działa wstecz ? |
|
 |
Arapaho
Forumowicz

Auto: L200 '06 Intense Sport 182KM
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Paź 2010 Posty: 91 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-04-2014, 08:15
|
|
|
romero napisał/a: |
A tak na poważnie jest to po prostu złodziejstwo w biały dzień. |
Mało tego. Obecnie rozważam wciągnięcie w środki trwałe osobówki, kupionej na zwykłą umowę kupna - sprzedaży (czyli prywatnie), aby chociaż móc wliczać paliwo w koszty (bez Vat) i okazuje się, że nasze kochane Państwo wymyśliło, iż gdy będę tą osobówkę sprzedawał, to i tak będę musiał odprowadzić od sprzedaży VAT 23%...... Czyli odliczyć nie mogę, ale oddać muszę.... |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 05-04-2014, 15:32
|
|
|
Arapaho napisał/a: | Czyli odliczyć nie mogę, ale oddać muszę.... |
Dokładnie tak właśnie dwa tygodnie temu sprzedawałem . Zawsze myślałem że VAT to podatek od wartości dodanej , a tu okazuję się, że za tą samą rzecz podatek naliczony jest kilka razy . Ciekawe , że gdyby kupiła to kolejna firma , to za osobówkę nie odliczy Vat , a sprzedając naliczy trzeci raz . I tak do skutku czyli złomowania Nic tylko sprzedawać pomiędzy firmami osobówki . Fiskus za każdym razem coś uszczknie . Czy to jest zgodne z prawem ???
" że nasze kochane Państwo wymyśliło"
Niestety to nie Państwo , to jakiś konkretny z imienia i nazwiska baran , zawsze zastanawiam się czy takim ludziom nie wstyd chodzić wśród innych po ulicach ??? |
|
|
|
 |
Polluks
Nowy Forumowicz
Auto: Ford Mondeo MK3; VW Touran
|
Wysłany: 28-05-2014, 11:57
|
|
|
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Miałem zamiar kupić L200 z podwójną kabiną, żeby móc odliczyć cały podatek VAT. Po analizie nowych przepisów, wychodzi na to, że będę mógł odliczyć tylko 50% tego podatku. Nie mam zamiaru prowadzić ewidencji i używać go tylko do pracy, ani przerabiać tylnego rzędu siedzeń. Tym bardziej, że siedziba firmy jednoosobowej będzie w miejscu zamieszkania.
W takim przypadku, moje zainteresowanie zwróciło się ku Pajero Sport. Bardziej mi odpowiada (zależy mi na napędach i większej przestrzeni w drugim rzędzie siedzeń, a nie skrzyni ładunkowej) i wygląda na to że także 50% VAT będę mógł odliczyć. W zadzie osobowe L200.
Czy mam rację? |
_________________ Zachorowałem na Pajero Sport 2014 |
|
|
|
 |
|