Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 


W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
a czy są tu zadymiacze?
Autor Wiadomość
Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny


Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 02 Cze 2005
Posty: 10727
Skąd: okolice Tczewa
Wysłany: 30-12-2016, 00:59   

ja biorę prosto z masarni... pani idzie na wasztat i przynosi i waży. Marketowa szynka z Caerefura po 9.99 mi jakoś nie pasi.

Tomek,
Tak jak Kaczka pisze do tej metalowej trzeba by podobnie jak do tej drewnianej takie palenisko dorobic.

Ja teraz z ojcem wedziłem 8 szyneczek i 10 boczków + karczek.
Wedzarnia murowana, boczej 4h, szynka 5.5h. Wyszło petarda. Po sztuce lezy w lodówce i czeka do wodeczki na sylwestra:)
_________________
2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck
 
 
 
mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 14126
Skąd: Krakow
Wysłany: 30-12-2016, 01:06   

Marcino napisał/a:
ja biorę prosto z masarni...

Jeszcze pasuje sprawdzić skąd masarnia bierze mięsko :wink: :mrgreen:
 
 
eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 2507
Skąd: Poznań
Wysłany: 30-12-2016, 09:46   

Ja też myślałem nad wędzarnia i grillem w jednym a kolega mi doradził by nie robić dużej np. takiej jak pokazał bastek, tylko małą coś jak Tomek pokazał.
Uzasadniał to dużą ilością materiału do wypalenia by nagrzać i wędzić w tak dużej wędzarni?
 
 
bastek 
Mitsumaniak
kaktusiarz

Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 5468
Skąd: Lublin
Wysłany: 31-12-2016, 09:56   

Mam taka bo chciałem polaczona z altanka i żeby to wyglądało ladnie.

Mięsko z masarni. Mam 3 takie w malych miasteczkach. Sprawdzone

Rozpalanie nagrzewanie ok. 1-2 godz najpierw 2 kostki trocin sparsowanych i malych galazek żeby cug zlapalo potem na grabie i dębie kilka kawałków. Sparwdzam ręką czy sciana ciepla.
Wedzenie 7 godz razem poszla 1 skrzynka taka duza na jabłka drewna owocowego i drugie tyle grabu. Mięsko 3-5 godz zalezy jakie potem na małym żarze ryby dochodzily duże kawałki tołpygi dlatego tak długo

U mnie z materiałem nie problem pewnie na malej wedzarce mniej pójdzie

Marketowy karczek z Tesco wyszedł dobry. Szczerze nie czuje różnicy ktory z masarni ktory z Tesco....

Maćku masarnie często mają hodowle za płotem na zasadzie po co mi tartak skoro nie mam lasu?i skupują od chłopa
_________________
pozdr,
bastek

auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021-
 
 
Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny


Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 02 Cze 2005
Posty: 10727
Skąd: okolice Tczewa
Wysłany: 31-12-2016, 11:34   

mkm napisał/a:
Marcino napisał/a:
ja biorę prosto z masarni...

Jeszcze pasuje sprawdzić skąd masarnia bierze mięsko :wink: :mrgreen:

Polecana, mają swoje wędliny tez w sllepach w okolicy.
Znajomy robił marketową szynkę i mówi ze ok.
Ja raz chciałem zrobić schab suszony surowy.... i się zepsuł (
przepis na schab ala szynka hiszpańska to:
24h w cukrze w lodówce, odlewamy to co wyszło,
24h, w soli i odlewamy
24h w przyprawach , tu co kto lubi
potem w ponczochę i wieszamy w ciepłym miejscu np blisko grzejnika lub rurek
I tak z 10 do 14 dni:).

Podobno zamiast tyle suszyć, można to wczesęniej uparzyć.
_________________
2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck
 
 
 
mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 14126
Skąd: Krakow
Wysłany: 31-12-2016, 14:58   

bastek napisał/a:

Maćku masarnie często mają hodowle za płotem

Też tak myślałem... do momentu gdy właściciel "mojej" masarni uzmysłowił mi, że ceny zywca w PL nie należą do najniższych i bardziej opłacalny jest import niektórych zwierzątek.
 
 
kaczka81s 
Forumowicz


Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 14 Lut 2012
Posty: 651
Skąd: Pieniny
Wysłany: 01-01-2017, 19:08   

Ja kupuje w małej ubojni większą ilość czyli ok 10-15 kg, a małą ilość 2-4 kg to w zwykłej masarni i jakoś nie widzę różnicy w smaku, czy jakości mięsa. Ważne żeby kupić świeże. Oprócz tego teściowa hoduje zawsze świnkę, tak że 2 razy do roku mamy świniobicie (urok mieszkania na wsi :mrgreen: ) i wiadomej jakości mięsko i tez nie zauważyłem jakiejś różnicy w smaku między domowym, a sklepowym mięsem.
mkm napisał/a:
że ceny zywca w PL nie należą do najniższych

No tu bym się kłócił, aktualne ceny to około 5-6 zł/kg i nie uważam żeby było to dużo. Nie wiem, być może bardziej opłaca się sprowadzić z za granicy. Podejrzewam że dlatego że cena zakupu prosiaków jest wysoka około 150- 250 za sztukę i hodowla nie jest za bardzo opłacalna.
Teraz na temat wędzarni: wiadomo jak duża to trzeba mocniej napalić żeby temperaturę złapała. Najlepsze są z cegły lub kamienia ponieważ gdy się nagrzeją to dłużej ciepło trzymają i nie trzeba tyle palić, najgorzej wg mnie wypada metalowa ponieważ blacha najszybciej oddaje ciepło i jak pisałem wyżej substancje smoliste z dymu osadzają się na wędlinach ciut więcej niż w drewnianej czy ceglanej. Drewnianą ulokował bym po środku, tu istnieje jeszcze ryzyko zapalenia się samej wędzarni, więc trzeba jej po prostu pilnować.

Co do wielkości to musicie wiedzieć ile czego potrzebujecie, jeśli chcecie nawędzić na "cały rok" to pewnie duża potrzebna, jeśli dwie szyneczki na święta to nie robił bym nie wiadomo czego :wink:
Mi moja beczka po oleju wystarcza na około 10- 12 kg, bo tyle zazwyczaj kupuję na kiełbasę, wychodzą mi ze 2 kije kiełbas i elegancko mieszczą się do beczki, resztę mięsa zawsze wkładam do słoików i po zagotowaniu mam super konserwy. Szynek czy boczków mieści się 8 -10 . Gdy bijemy świnie mięsa jest więcej, ale część idzie na mielone bezpośrednio do zamrażarki, trochę więcej do słoików więc do wędzarni robię 3 kije kiełbas i na styk się mieszczą, a boczki, słoninę i szynki jeśli jest więcej to wędzę na dwa razy, poza tym najpierw muszą posiedzieć w solance więc nigdy nie jest to ten sam dzień co kiełbasy.
W przyszłości zrobię sobie murowaną i o prostokątnym przekroju, ponieważ jest bardziej pojemna niż okrągła beczka i łatwiej ulokować kije. I taką Wam polecam.
_________________
Toyota odeszła :-( :-(
Jest Imprezka :-D
Galant zgnił :-(
Przygarnąłem BMW :-D
 
 
Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny


Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 02 Cze 2005
Posty: 10727
Skąd: okolice Tczewa
Wysłany: 01-01-2017, 19:21   

Prostokątna najlepsza. Ojciec ma z pustaka żużlowego 12cm. A pali w palenisku przed wędzarnia zrobion z trzech płytek chodnikowych dwie na sztorc w ziemie i jedna nakrywa. Z przodu przysłania kawałkiem blachy. Góra tez jest przykryta blacha.







image hosting services
_________________
2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck
 
 
 
gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.


Auto: i30
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 16 Kwi 2006
Posty: 6448
Skąd: Rzeszów/Ropczyce
Wysłany: 01-01-2017, 20:52   

no..szyneczki z widoku pyszota :mrgreen:
_________________
wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl

kupujepolskieprodukty.pl
 
 
 
Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny


Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 02 Cze 2005
Posty: 10727
Skąd: okolice Tczewa
Wysłany: 01-01-2017, 21:00   

I tak tez smakują. Cała rodzinka obdxielona.
_________________
2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck
 
 
 
eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 2507
Skąd: Poznań
Wysłany: 02-01-2017, 14:30   

Marcino napisał/a:
Prostokątna najlepsza. Ojciec ma z pustaka żużlowego 12cm. A pali w palenisku przed wędzarnia zrobion z trzech płytek chodnikowych dwie na sztorc w ziemie i jedna nakrywa. Z przodu przysłania kawałkiem blachy. Góra tez jest przykryta blacha.
[url=https://s23.postimg.org/ukwpixhjr/IMG_1963.jpg]Obrazek[/url]

[url=https://s23.postimg.org/pnj4xtfkn/IMG_1968.jpg]Obrazek[/url]

[url=https://s23.postimg.org/kde66ivbr/IMG_1969.jpg]Obrazek[/url]


image hosting services



Teraz to apetytu narobiłeś :mrgreen:

[ Dodano: 09-01-2017, 10:24 ]
Wczoraj w programie Nowa Maja w ogrodzie w tv HGTV pokazywali niezły kombajn :) polecam obejrzeć powtórkę.
Pierwsze stanowisko to piec do pizzy lub chleba, drugie grill, trzecie piecyk (kuchenka w programie smażyli na patelni placki ziemniaczane :mrgreen: ) czwarte wędzarnia, palenisko do niej to samo co do kuchenki zrobione tak by można wędzić na zimno i na ciepło :)
Wszystko zadaszone ładną altaną
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu logowania oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.