#1 Projekt powiadamiania o wpalaniu DPF |
Autor |
Wiadomość |
Damiano11
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander 2 lift
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-03-2022, 22:22
|
|
|
Witam zamontowałem kilK kiesiecy temu diodę podlaczona do ogrzewania lusterka. I mam pytanie bo czytałem że wypalanie dpfa objawia się w silniku 2.2 did 156km tym że włącza się ogrzewanie tylnej szyby, wzrasta spalanie pp odpuszczeniu gazu, wzrastają obroty silnika a mi tylko włącza się dioda i nic pozatym nawet ogrzewanie tylnej szyby się nie włącza. Dioda się zapali i po mniej więcej 10 km gasnie czy to właśnie wtedy wypalanie się dpfa bo innej żadnej reakcji niema |
|
|
|
 |
m4rud3r
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Mivec 2010
Pomógł: 9 razy Dołączył: 31 Sty 2009 Posty: 443 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 29-03-2022, 18:30
|
|
|
Damiano11 napisał/a: | a mi tylko włącza się dioda i nic pozatym nawet ogrzewanie tylnej szyby się nie włącza. Dioda się zapali i po mniej więcej 10 km gasnie czy to właśnie wtedy wypalanie się dpfa bo innej żadnej reakcji niema |
A po czym to stwierdzasz ?
Zaobserwowałeś to na zaparowanej tylnej szybie, że świeci dioda a nie grzeje szyby i lusterek czy stwierdzasz tak bo nie świeci kontrolka włączenia grzania szyb / lusterek ?
Skoro nie grzeje szyb i lusterek to na jakiej zasadzie świeci dołożona dioda ?
U mnie we francuzie z dpf nie wzrastały obroty. Nie wiem jak to jest w silnikach montowanych w Mitsu. |
|
|
|
 |
Damiano11
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-03-2022, 19:35
|
|
|
No właśnie po tym że się kontrolka nie zaświecą od grzania szyby więc nie musi wcale świecić tak |
|
|
|
 |
m4rud3r
Forumowicz

|
Wysłany: 29-03-2022, 20:47
|
|
|
Dokładnie tak.
Jak sam włączasz ogrzewanie to włącza się kontrolka, abyś był poinformowany że włączyłeś takie coś, i że to jest uruchomione.
Podczas wypalania DPF włącza grzanie szyby i lusterek ale NIE włącza kontrolki w kabinie.
Jak masz podpiętą diodę pod obwód lusterek, to widzisz kiedy ona świeci - oznacza to że najprawdopodobniej w tym czasie trwa wypalanie DPF.
Tak jest ten sterownik zaprogramowany że zwiększa obciążenie silnika poprzez włączenie grzania szyby + lusterek ale nie włącza kontrolki w kabinie. |
|
|
|
 |
Damiano11
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-03-2022, 20:48
|
|
|
Ok dzięki wielkie za szybką odpowiedź 😃 |
|
|
|
 |
m4rud3r
Forumowicz

|
Wysłany: 29-03-2022, 21:33
|
|
|
Nie ma za co.
Kompletnie nie rozumiem jaki był problem dla inżynierów aby dodać jakąś fabryczna kontrolkę / komunikat - powiadomienie że wypala DPF |
|
|
|
 |
Damiano11
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-03-2022, 22:28
|
|
|
Nk właśnie ja tak samo przez rok czasu zona jeździła autem tylko wozić dzieci do szkoły i nikt nie myślał o wypalaniu dpf bo myślałem ze pojawi się kontrolka a przez przypadek raz wpadłem na temat o wypalaniu w outlanderze i doznałem szoku ze niema żadnego powiadomienia. I odrazu se myślę ile razy musiała zgasic auto podczas wypalania |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 29-03-2022, 23:19
|
|
|
m4rud3r napisał/a: | Kompletnie nie rozumiem jaki był problem dla inżynierów aby dodać jakąś fabryczna kontrolkę / komunikat - powiadomienie że wypala DPF | Pomyśl inaczej, po kontrolka która ma dodatkowo stresować użytkownika? Jak zaświeci to kierowca ma jechać dalej mimo że jest np zmęczony, albo nie może się zatrzymać udzielić komuś pomocy? DPF ma być bezobsługowy, jak nie wypali się dzisiaj, to ma się wypalić jutro. |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 30-03-2022, 07:19
|
|
|
m4rud3r napisał/a: | Kompletnie nie rozumiem jaki był problem dla inżynierów aby dodać jakąś fabryczna kontrolkę / komunikat - powiadomienie że wypala DPF |
...tym bardziej, że instrukcje obsługi innych aut "strongly recommend" przestrzeganie procedury wypalania, czyli prędkości, czasu itp. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
wielun
Nowy Forumowicz
Auto: C-Crosser
|
Wysłany: 09-11-2022, 20:40
|
|
|
Czy posiada ktoś może jeszcze zdjęcia z pierwszego postu? |
|
|
|
 |
oli222
Nowy Forumowicz
Auto: asx 2013 1.8did 150km
|
Wysłany: 18-05-2023, 13:18
|
|
|
Pomoze ktos zamontowac taką diodę lub da namiar do kogos kto to robił? Warszawa/okolice
dziekuje |
|
|
|
 |
WiValdiBB
Forumowicz WiValiBB

Auto: Outlander, Navara, XX
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Maj 2009 Posty: 260 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 19-05-2023, 09:46
|
|
|
Ja podłaczyłem sie pod obwód swiec żarowych, przeciagnalem kabel do kabiny , tam w zaslepce LED a, teraz mam info kiedy swiece grzeja , ciekawe zjawiska, i pare razy przylapane wypalanie DPF ale trwa to przynajmniej u mnie bardzo ktrotko, tak ze kierowca nie musiał krazyc po okolicy az procedura sie zakończy |
_________________ 4x4 ForEver |
|
|
|
 |
TZfoto
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2016
|
Wysłany: 22-03-2025, 14:51
|
|
|
Ja kupiłem Outlander3 już trochę czas temu, ale od razu chciałem sobie zrobić tą diodę. No i zrobiłem, wpiąłem się w obwód podgrzewania szyby i dupa. Teraz tylko świeci mi po galach jak podgrzewam szybę. Więc to bujdy na resorach. Później czytałem, że to niby działa tylko w asx i francuzach, ale to może kolejne sranie w banie bujdy. Tak czy inaczej, skoro już mam tą diodę to gdzie ją wpiąć, żeby naprawdę polazła, że się wypala? Ten obwód świec będzie ok czy to kolejny mit? Przecież musi gdzieś być jakiś sygnał, że się wypala to dziadostwo, jakiś przekaźnik, sygnał z kompa? Ma ktoś to rzeczywiście zrobione i działa czy to tylko taki powtarzany w necie mit? |
|
|
|
 |
To masz
Forumowicz
Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Pomógł: 11 razy Dołączył: 21 Wrz 2022 Posty: 555 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-03-2025, 08:54
|
|
|
Aplikacja Car Scanner pokazuje dystans pomiędzy wypaleniami, wzrost temperatury ponad 550 stopni i zapełnienie filtra sadzą w [g/l] i nic więcej nie potrzeba.
Na zdjęciu parametr "DPF Soot accumulation for Distance 1" wynosi 0 km, bo właśnie zakończyło się wypalanie.
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1679153#1679153
Jeśli w ustawieniach wybierzesz 4N13 ASX to jest wskaźnik DPF => brak wypalania = 0, wypalanie = 1. |
|
|
|
 |
TZfoto
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2016
|
Wysłany: 24-03-2025, 19:26
|
|
|
Tak mam moduł i aplikację. Ale nie włączam tego przy każdej jedzie jak 15min jadę do pracy. A to cholerstwo wypala się nieraz nawet jak jadę 10min. Dlatego dioda byłaby 1000x lepsza. |
|
|
|
 |
|