Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie wycieraczki?
Autor Wiadomość
mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-10-2008, 12:01   

O no i masz :P A Tak chwalone Valeo u Ciebie się nie spisywały. A nie wiesz ile je miałeś założone? Jeśli nie to kupie MotGum - sprawdzone i tanie:P

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 03-10-2008, 12:13   

One wyglądają jak ze sklepu, nawet naklejki na nich się jeszcze nie zlasowały od płynu. Ile są założone nie powiem, bo nie mam pojęcia.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 03-10-2008, 12:38   

Piszesz że miałeś zwykłe a może silencio są lepiej wykonane. Zobaczymy co inni napiszą czy też mieli takie problemy.

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 04-10-2008, 00:33   

Co do alca i motgum to powiem tylko tyle, ze moim zdaniem nie wartow to wchodzic i tracic pieniedzy na badziew. Mialem jedno i drugie i zbieraja ladnie ok miesiac czasu a pozniej to jak im sie zachce. Jak jeszcze mialem carisme to kupilem ja z wycieraczkami valeo i bylem z nich bardzo zadowolony. Po ok roku zmienilem je na championy i bylem jeszcze bardziej zadowolony :) Nastepne byly bosche i tylko dlatego nie wyladowaly po miesiacu w koszu bo kosztowaly ok 50zl i szkoda mi bylo :) Slyszalem tez ze duzo zalezy od samej szyby. I tak np ganione przez zemnie alca i motgum na innej szybie moga juz dobrze zbierac. Jednak jesli np valeo czy champion chodza dobrze na kazdej szybie a alca i motgum tylko na niektorych to juz to moze swiadczyc o ich niskiej jakosci.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 04-10-2008, 00:58   

http://moto.allegro.pl/it...hi_carisma.html
Jak sądzcie warto takie wziąć?

Cezar 
Mitsumaniak
Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Wysłany: 04-10-2008, 01:05   

Ja z Valeo Silencio jestem bardzo zadowolony, Colt tez takie niedlugo dostanie :wink:
mlun, moim zdaniem warto :)
Daewoo Matiz '00 22.07.2013 - 11.11.2016
Ford Focus '99 13.10.2015 - 05.06.2019
Ford Mondeo Panther Black Titanium X 17.05.2019 - ...
Polski Fiat 125p '80 1.5 12.1980 - ...

______________EA5A & EA2A

damiano
[Usunięty]

Wysłany: 04-10-2008, 01:17   

w kwietniu tego roku założyłem MotGum'y ze spojlerem. Zbierały wodę super i były przy tym bardzo ciche. Jedynie przy dużych prędkościach od 110 km/h wzwyż, wycieraczka od strony kierowcy podczas pracy, zahaczała mi o brzeg prawego słupka - po prostu uderzała w niego (może to wina spojlera). Ostatnio przy w/w prędkościach wycieraczki zaczęły "chrobotać" po szybie... :? Chyba czas wymienić na nowe...

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 04-10-2008, 13:10   

No to jako że pierwszą wypłatę dostałem zakupie Cari w prezencie wkońcu jakieś lepsze wycieraczki :P

phixius 
Mitsumaniak
Gotów do lotu ;)

Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Wysłany: 06-10-2008, 07:53   

Ja już drugi komplet Championów mam i zmieniać nie będę. Pierwsze 14 miesięcy, obecne już 8 i śmigają bezproblemowo. Wcześniej przerabiałem Boscha i Alca i nie polecam. Szczególnie na zimę.

jedras 
Forumowicz

Auto: CARISMA1.8GDI '01/MSS1.3 '00
Wysłany: 06-10-2008, 23:14   

Miale valeo i lipa, teraz mam Championy i w koncu wycieraczki spelniaja swoja funkcje...............podobno jeszcze boshe sa ok
MSS 1.3 2000

grincz1
[Usunięty]

Wysłany: 07-10-2008, 02:20   Jakie wycieraczki?

Witam!

Pozwolicie że się w trące.Choc nie robię tego często otóż dziś nabyłem nowe wycieraczki ,a tak poprzednie mnie denerwowały w czasie obfitych opadów :-X nawet nie przyszło mi do głowy aby pójśc sobie do sklepu i nabyc nowe wycieraczki .Aż tu dziś jadę sobie i szału dostaję pomyślałem przecież dziś mogę kupic wycieraczki zjechałem na stację gośc dał mi miarę i wymierzyłem jakoś dziwnie bo 496mm .NIENORMALNE! więc pojechałem do kumpla który prowadzi sklep a on dokładnie z katalogu dopasował. okazało się że miałem za krótkie i totalnie zdezelowane. Teraz cichutko chodzą i co najważniejsze czyszczą a nie brudzą :P .Cieszę się że tyle pozytywnych opinii u was zbiera champion ponieważ to właśnie jego polecił mój kumpel tylko ta cena o której ktoś wspomniał że stówka za jakieś płaskie ...Moje były jak innego kolegi z forum pakowane co 10szt
po założeniu i zapłaceniu 31zł poczułem się naprawdę jak w limuzynie luksusowej! Takie miałem zdechłe pióra :mrgreen: Na domenę tego rok temu puściłem teściowi golfa .Pomyślałem że fajnie by było kupic tej samej firmy co kiedyś dla golfika kupiłem ale pamiętam tylko tyle że tanie były zajeżdżam do teścia patrzę a tu champion super firma tanio i dobrze golf się sypie a wycieraczki jak nowe.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 07-10-2008, 12:46   

A ja wywaliłem te durne Valeo, kupiłem płaskie HEYNER-y (ALCA). Od razu widać różnicę Valeo zbierały w jedną stronę, cofając się zostawiały smugi. Płaskie Alca sprawdziły się w Lancerze, teraz potestujemy w Carismie. :D

byczeks
[Usunięty]

Wysłany: 07-10-2008, 20:21   

A ja przedwczoraj zamówiłem takie motgumy:
http://www.allegro.pl/ite...sma_sonata.html
i właśnie czekam na paczkę :wink:
Mam nadzieję że się będą dobrze spisywać. Może ktoś miał już z nimi jakieś doświadczenia?

damiano
[Usunięty]

Wysłany: 07-10-2008, 22:34   

byczeks napisał/a:
A ja przedwczoraj zamówiłem takie motgumy:
http://www.allegro.pl/ite...sma_sonata.html
i właśnie czekam na paczkę :wink:
Mam nadzieję że się będą dobrze spisywać. Może ktoś miał już z nimi jakieś doświadczenia?

ja już takie mam kupione. Jakość wykonania bardzo dobra, sprawiają wrażenie solidnych i mocnych. Założyłem je któregoś dnia, ale niestety wycieraczka po stronie kierowcy nie do końca przylega do szyby, a konkretnie to środek wycieraczki - w miejscu mocowania. Pisząc jeszcze bardziej szczegółowo to wycieraczka zbiera wodę lecz już u dołu szyby odstaje i pozostawia mokry fragment (nie za duży, ale jednak). Gdy wycieraczki są w stanie spoczynku widać wyraźnie, iż w tym miejscu (i tylko w tym) pióro nie jest dociśnięte do szyby.
Zamontowałem te wycieraczki, ale w następnej chwili już założyłem stare, zwykłe (też MotGum), bo wkurzało mnie to "niedociągnięcie". Teraz jednak moje stare MotGumy już chyba kończą żywot więc w najbliższych dniach ponowie próbę założenia płaskich MotGum'ów. W miejscu gdzie odstawały, delikatnie już trochę wygiąłem tą szynę metalową biegnącą wzdłuż pióra i wycieraczka zrobiła się bardziej prosta. Spróbuję jeszcze raz je założyć i dopasować do szyby - będę je delikatnie doginał i wyginał :wink: O rezultatach poinformuję :lol: A jeśli sie nie uda to trzeba będzie kupić jakieś inne... :roll:

byczeks jak już będziesz miał te wycieraczki u siebie to napisz, proszę, jak to wygląda u Ciebie :wink: Mam nadzieję, że będzie OK!

byczeks
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2008, 19:34   

No i dzisiaj dotarły do mnie wycieraczki. Z wyglądu tak jak damiano napisał bardzo ładne i solidnie wykonane guma bardzo mięciutka kauczukowa z dodatkiem grafitu (przynajmniej tak jest napisane na opakowaniu). Wraz z wycieraczkami otrzymałem komplet trzech przejściówek na różnego rodzaju ramiona wycieraczek - jedną oczywiście dopasowałem do swoich. Montaż bardzo prosty, w ostatniej fazie trzeba tylko mocno szarpnąć aby haczyk zaskoczył. Spryskałem szyby, odpaliłem i :shock: ...... szok. Wycieraczka pasażera przy wychyleniu mniej więcej od połowy praktycznie nie dociska środka. Pozostawia spory ślad nie zebranej wody. Coś jak u Ciebie damiano. Na szczęście poradziłem sobie z tym, a powód był taki że po ściągnięciu tego pióra i położeniu ramienia wycieraczki na szybę ramię to nie dochodziło do szyby tylko odstawało od niej jakieś 3-4cm. Odkręciłem całe ramie (nasadka 13mm) i przekręciłem delikatnie o 1 ząbek w lewo. Po dokręceniu nakrętki okazało się że ramię po położeniu na szybę praktycznie jej dotyka. Po zamontowaniu pióra i ponownym spryskaniu i odpaleniu wycieraczek, w obrębie ich pracy na szybie nie pozostała nawet kropelka wody. Powód: prawdopodobnie źle było przykręcone ramię wycieraczki i odstawało za bardzo od szyby nie dociskając do niej gumy na całej powierzchni. Wycieraczki oczywiście polecam, zobaczymy jak długo będą tak dobrze zbierać wodę. Dodam jeszcze że samochód w nie wyposażony zyskał odrobinę na atrakcyjności. 8)

Odpowiedz do tematu