Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wideo rejestrator w dobrej cenie
Autor Wiadomość
mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-03-2015, 15:30   

lordzul napisał/a:
Takie pytanko, zasilanie prowadziliscie od lampki w podsufitce czy klasycznie kablem do zapalniczki?

Ja mam kabelek od zapalniczki, ale puszczony pod plastikami i podsufitką. W sumie z 45 minut roboty, tj. trzeba rozebrać konsolę z gniazdem, wyjąć schowek i odciągnąć plastik na słupku - potem to tylko dwa lutowania i trochę ciągarstwa drutu. Ale za to nic się nie plącze i mamy wolne gniazdo. Tak naprawdę wygląda to tak, że za schowkiem mam rozgałęziacz na kolejne urządzenia zasilane z gniazda zapalniczki i dopiero do niego wpiąłem kabel kamerki.

superges 
Forumowicz

Auto: Mittsubishi Lancer 1.6
Wysłany: 19-03-2015, 10:18   

mazin napisał/a:

Po sprawdzeniu weź do domu, rozładuj/naładuj ze cztery razy i dopiero zamontuj na stałe. A jaką toto ma baterię? Wyjmowaną czy wbudowaną? Może za 20-30 PLN można kupić pasującą i nie będziesz musiał się męczyć. Wbudowaną też zapewne można wymienić, ale to bez sensu na gwarancji.

Ten wideo rejestrator ma wyjmowaną baterie o pojemności 500. Więc gdyby była sprawna to powinna trzymać trochę. Widzę, że nie trzyma w ogóle i to chyba w tym jest problem z tym urządzeniem bo jak naładowałem baterie to przestał się zawieszać i nagrywał ale bateria już jest rozładowana. Niestety czasem potrafi się podczas pracy sam z siebie wyłączyć.

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Wysłany: 19-03-2015, 11:27   

superges napisał/a:
mazin napisał/a:

Po sprawdzeniu weź do domu, rozładuj/naładuj ze cztery razy i dopiero zamontuj na stałe. A jaką toto ma baterię? Wyjmowaną czy wbudowaną? Może za 20-30 PLN można kupić pasującą i nie będziesz musiał się męczyć. Wbudowaną też zapewne można wymienić, ale to bez sensu na gwarancji.

Ten wideo rejestrator ma wyjmowaną baterie o pojemności 500. Więc gdyby była sprawna to powinna trzymać trochę. Widzę, że nie trzyma w ogóle i to chyba w tym jest problem z tym urządzeniem bo jak naładowałem baterie to przestał się zawieszać i nagrywał ale bateria już jest rozładowana. Niestety czasem potrafi się podczas pracy sam z siebie wyłączyć.

Trzeba było po zakupie naładować ją na maksa, potem rozładować, naładować jeszcze raz i dopiero montować. Podczas leżenia w magazynie rozładowała się całkiem i dłużej pozostając w takim stanie straciła sporo z oryginalnej pojemności. Ratowałbym ją poprzez formatowanie, czyli właśnie kilkukrotne ładowanie i rozładowanie, (bez doładowywania "po kawałku" w samochodzie), albo poprzez wymianę na nową. Tę nową też proponuję doładować i rozładować ze trzy, cztery razy przez zamontowaniem w samochodzie. Możesz też oczywiście próbować walczyć ze sprzedawcą, ale baterie z reguły nie są objęte gwarancją a i sama przesyłka może wynieść tyle samo co nowa bateria. O ile oczywiście nowe tego typu są dostępne (jeżeli takie same jak do komórek, to pewnie bez problemu). No i nową możesz kupić w innej technologii, innej pojemności itd.

farel 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 19-03-2015, 18:18   

mazin napisał/a:
superges napisał/a:
mazin napisał/a:

Trzeba było po zakupie naładować ją na maksa, potem rozładować, naładować jeszcze raz i dopiero montować. Podczas leżenia w magazynie rozładowała się całkiem i dłużej pozostając w takim stanie straciła sporo z oryginalnej pojemności. Ratowałbym ją poprzez formatowanie, czyli właśnie kilkukrotne ładowanie i rozładowanie, (bez doładowywania "po kawałku" w samochodzie), albo poprzez wymianę na nową. Tę nową też proponuję doładować i rozładować ze trzy, cztery razy przez zamontowaniem w samochodzie. Możesz też oczywiście próbować walczyć ze sprzedawcą, ale baterie z reguły nie są objęte gwarancją a i sama przesyłka może wynieść tyle samo co nowa bateria. O ile oczywiście nowe tego typu są dostępne (jeżeli takie same jak do komórek, to pewnie bez problemu). No i nową możesz kupić w innej technologii, innej pojemności itd.

Kolego szerzysz stare i niemodne herezje tzn. po pierwsze nie ma czegoś takiego jak formatowanie baterii zapewne chodziło ci o formowanie (o ile mnie pamięć nie myli). Po drugie nie można kilkakrotnie "formatować" baterii po ją to po prostu osłabia.
Rozładowanie baterii do końca powinno się odbywać sporadycznie raz na jakiś czas(np. miesiąc ) a nigdy kilkakrotnie pod rząd.

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Wysłany: 19-03-2015, 18:29   

farel napisał/a:

Kolego szerzysz stare i niemodne herezje tzn. po pierwsze nie ma czegoś takiego jak formatowanie baterii zapewne chodziło ci o formowanie (o ile mnie pamięć nie myli). Po drugie nie można kilkakrotnie "formatować" baterii po ją to po prostu osłabia.
Rozładowanie baterii do końca powinno się odbywać sporadycznie raz na jakiś czas(np. miesiąc ) a nigdy kilkakrotnie pod rząd.

Masz rację, że chodzi o formowanie. Ale herezją jest to w wypadku baterii polimerowych (polimerowo-litowych), wszystkie inne należy formować. I mowa o rozładowaniu do normalnego poziomu, nie całkowitym (do zera). Ponieważ nie wiemy jaka baterię ma kolega od wieszającego się rejestratora, to - skoro rozładowała się całkowicie, można założyć, że właśnie formowanie jej pomoże. I tak, odbywa się to przez kilkukrotne rozładowanie (poprzez używanie sprzętu, a nie np. zwarcie) - czyli nie do zera - i naładowanie do pełna. Taka operacja nie zaszkodzi także polimerowym bateriom (tylko po prostu nie będzie potrzebna), zaś wszystkim innym tj. wodorkowym, litowym (litowo-jonowym) i kadmowym tylko pomoże. Wiele urządzeń ma nawet takie zalecenia w instrukcjach obsługi, niewykluczone, że jego kamerka również.

farel 
Forumowicz

Wysłany: 19-03-2015, 18:40   

Moim zdaniem litowo jonowych nie należy formować kilkakrotnie a tak jak pisałem raz na jakiś czas. Nawet w nowszych laptopach masz w biosie funkcję do rozładowania kompletnego baterii (a nie do 6 procent kiedy windows sam wyłącza kompa). O innych niż litowo jonowe nie ma co mówić bo wydaje mi się, że już się ich nie uzywą do niczego co ma wyświetlacz (mogę się mylić).
Zresztą kolega z problematyczną baterią niech sprawdzi jaką ma i poczyta co i jak.

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 19-03-2015, 19:01   

Panowie koniec OT . To nie jest temat o bateriach :!:
superges, Kupił jakiś lipny towar i najlepiej niech odeśle lub naprawia na gwarancji. Nie ma dobrych video rejestratorów w dobrej cenie tzn. za 150 zł. :P

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Wysłany: 21-03-2015, 16:04   

tyku napisał/a:
Panowie koniec OT . To nie jest temat o bateriach :!:
superges, Kupił jakiś lipny towar i najlepiej niech odeśle lub naprawia na gwarancji. Nie ma dobrych video rejestratorów w dobrej cenie tzn. za 150 zł. :P

Wiem, że nie napisałem o żadnym prezesie firmy sprzedającej kamerki, żeby było na temat. :axe: (Jak empik zacznie sprzedawać takie kamerki, to może dostanę od prezesa jedną, bo siedziałem z nim 4 lata w jednej ławce - jak już się chwalimy prezesami ;-)
Ale wracając do tematu kamerek - i baterii - moje doświadczenia z kilkoma rodzajami dowodzą, że litowo-jonowe również lubią formowanie i zabieg taki przedłuża ich żywotność. Ale nie lubią przeładowania i właściwie jedno takie przeładowanie uszkadza je nieodwracalnie.
A wracając do G1WH - zrobiłem dziś nagranie dzienne z mojej kamerki i jakość jest rewelacyjna, naprawdę. Ponoć można do nich wrzucić soft od DODa, ponoć to to samo hardware, a pojawiają się nowe opcje. Są nawet magicy, którzy montują moduł GPS - muszę rozgryźć temat, może i sam założę ;-)
Ostatnio zmieniony przez tyku 25-03-2015, 19:51, w całości zmieniany 4 razy  

superges 
Forumowicz

Wysłany: 10-04-2015, 20:04   

Ciąg dalszy telenoweli z moim wideorejestratorem...

Właśnie dziś po południu kurier przywiózł mi sprzęt z naprawy gwarancyjnej. Z wielką nadzieją, że już będzie wszystko ok otworzyłem paczkę i pierwsza rzecz - brak jakiejkolwiek informacji co było naprawione, na dodatek rejestrator leżał bez żadnej osłony w pudełku... Aczkolwiek fabryczna forlia ochronna na wyświetlaczu wskazywała, że rejestrator został wymieniony. Odpaliłem, poustawiałem wszystkie opcje...

Jak już wcześniej w tym wątku wspominałem - uchwyt do szyby zasłania obiektyw i trzeba go zadrzeć. No i jakież było moje zdziwienie, że w tym egzemplarzu ta regulacja po prostu nie działa :twisted: Niezależnie jak się ustawi to odbija do domyślnego położenia. Z nerwów już nawet nie brałem go dziś do auta.

Nosz ja się edit by tyku [-X pytam jak można wysłać do klienta niesprawdzony sprzęt?! Zwłaszcza odesłanego na gwarancje. Co za firma z :pottytrain2: :pottytrain2: :pottytrain2:

Po weekendzie znowu im to odeśle, cóż będę płacił za każdym razem za przesyłkę 10 pln i zaraz te przesyłki przekroczą wartość tego bubla ale może nauczę ich czegoś jak będą sami za każdym razem musieli za kuriera płacić, żeby mi to odesłać. No chyba nigdy takiego dziadostwa z elektroniki nie kupiłem, nawet w dzieciństwie zegarek za 7 złotych z targu spisywał mi się lepiej.

[ Dodano: 06-07-2015, 19:39 ]
No cóż, od mojego ostatniego postu mineły już 3 miesiące. Po opisywanym wideorejestratorze nie ma już śladu. Wkońcu firma spasowała i oddała mi pieniądze ale do rzeczy.

Teraz zakupiłem coś lepszego: Vico-Marcus 1 - Obraz jest o niebo lepszy niż w tamtej kamerze. Ale mam z nią podobne problemy bo bardzo często się wyłącza i włącza podczas jazdy. Są takie momenty, że potrafi 4h działać bez problemu a jest czasem tak, że nie minie 5 min a ona już się 4 razy wyłączyła i włączyła.

Napisałem do sprzedawcy i dostałem taką odpowiedź: "Nie spotkalismy sie wczesnie z taka sytuacja, kamera posiada juz kondensatory zamiast baterii i wymaga stabilnego zasilania, gdyz kazdy skok napiecia spowoduje wylaczenie kamery.
Czy ma Pan okazje podpiac kamerke np w innym aucie i sprawdzic czy bedzie sie zachowywala tak samo?
Jezeli kamere bedzie sie wylaczala to dokonamy bezplatnej wymiany."

No i teraz już zgłupiałem i się zmartwiłem bo czy mogę mieć coś nie tak z prądem w aucie? Generalnie czy to nawigacja, czy to jakikolwiek inny zasilacz czy ładowarka do telefonu nawet na moment nigdy nie przestawała ładować. Na tym zasilaczu od kamery jest zielona dioda i ona też cały czas się świeci. Możliwe więc, ze są jakieś skoki napięcia? Że coś jest nie tak z autem?
Ostatnio zmieniony przez tyku 10-04-2015, 20:42, w całości zmieniany 1 raz  

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Wysłany: 06-07-2015, 22:26   

Ja też to przerabiałem. Telefunken Carcam 3.0 który służył przez pół roku zaczął się wieszać. Firma przysłała mi nowy egzemplarz, który zaczął się wieszać po godzinie, więc postęp był widoczny :P . Skorzystałem z uprawnień konsumenta, dostałem kasę i zamówiłem Navroad HD Pro.
https://swiatkierowcy.pl/pl/p/NAVROAD-MYCAM-HD-PRO-KAMERA-SAMOCHODOWA-REJESTARTOR-TRASY-WIDEOKAMERA-KAT-WIDZENIA-170-STOPNI-CAR-DVR-MY-CAM-HD-PRO/2648
Jutro ma przyjść, mam nadzieję, że w końcu będzie działał. W drugim aucie mam Garmina Dash 10 i działa znakomicie, poza ceną i bardzo krótkim kablem (oryginalny dłuższy kosztuje 95 zł :evil: ) nie ma się do czego przyczepić.

kopytek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-07-2015, 15:52   

lobuzek napisał/a:
Skorzystałem z uprawnień konsumenta, dostałem kasę i zamówiłem Navroad HD Pro.

i jak się sprawuje ?? ogarnia, nie wiesza sie ?? hmm ;p

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Wysłany: 07-07-2015, 16:38   

Jeśli chodzi o włączające się i wyłączające kamerki - częstym, a może najczęstszym powodem jest niestabilny zasilacz.
Warto przetestować w domu z ładowarką do tabletu (moja ma 2A), albo zwykłą ładowarką, która ma z jednej strony wtyczkę do zapalniczki, z drugiej gniazdo USB + kabelek miniUSB okaże się lepszym rozwiązaniem, niż oryginalne dziadostwo. Mam na myśli urządzenie tego typu:
http://allegro.pl/adapter...5322354992.html
Ja miałem problemy z pierwsza kamerką, jeszcze gdzieś w 2011 czy 2012 roku, po wymianie zasilacza jak "ręką odjął".

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 08-07-2015, 09:03   

mazin napisał/a:
Jeśli chodzi o włączające się i wyłączające kamerki - częstym, a może najczęstszym powodem jest niestabilny zasilacz.
Ja swój oryginalny wyrzuciłem. Kupiłem mocniejszy z przejściówką na "mini" i jest ok. Czasem jednak się kamerka wiesza. Wystarczy wyjąć wtyczkę na chwilkę.

Arczi89 
Mitsumaniak
03057/KMM

Auto: Lancer X 2.0 DiD
Wysłany: 08-07-2015, 10:00   

Problemem bardziej są zakłócenia z auta a jest ich ogrom. Jeżeli ladowarka jest tania bez dobrych filtrów to przepuści zakłócenia na układ. Jeżeli ten też nie ma to jest problem.

Projektowalem urządzenie do auta i strasznie sieja cewki, pompy itd.

superges 
Forumowicz

Wysłany: 08-07-2015, 14:50   

A może ktoś dać linka do produktu, który będzie sensowny?

Odpowiedz do tematu