Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mkm
29-11-2009, 16:47
Czujniki parkowania - cofania.
Autor Wiadomość
Tomit 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1,8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-07-2017, 18:55   

Witam! Parę dni temu zamontowałem w swoim Sportbacku tani (ok. 50 zł) zestaw czujek na tył.
Bardzo podobny włożyłem do Carismy i działał niezawodnie przez 7 lat. Niestety te czujki mają trochę za szerokie pole widzenia i wzbudzają się nawet na krótką trawę - oryginalnie umiejscowione działają trochę za "nerwowo", warto pomyśleć nad rozstawieniem ich trochę wyżej, a krańcowe bliżej środka. Przy okazji kilka fotek z montażu dla tych co szukają co gdzie jest. Nie zrobiłem fotki przejścia z kablami do zderzaka: otwór z gumową zaślepką znajduje się trochę na lewo od zamka w tylnej belce bagażnika, dostępny po zdjęciu plastiku zasłaniającego tę belkę, tego przykrywającego zamek bagażnika i odklejeniu jasnej nalepki. Biały przewód w brązowej kostce to ten do którego trzeba się wpiąć (ja lutowałem), masa pod pobliską śrubkę.
link do zdjęć

hubus 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
Wysłany: 14-02-2018, 14:31   Czujniki parkowania - sygnał dźwiękowy

Kobieta wjechała mi w tył, oddałem samochód do ASO w celu naprawy. Wymienili mi zderzak i jeden czujnik parkowania (oryginalne czujniki z przełącznikiem koło ręcznego). Teraz przy wrzucaniu wstecznego nie mam sygnału dźwiękowego "beep". Jestem pewien na 99,9% że wcześniej był, ASO zapiera się że w Mitsubishi nie ma :axe: Mam prośbę, jakby ktoś mógł sprawdzić u siebie i nagrać krótki film z dźwiękiem jak wrzuca wsteczny to będę wdzięczny.

Może zna ktoś jakąś procedurę resetowania/przuczania systemu parkowania?

HUGIO 
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Wysłany: 14-02-2018, 15:23   

Ale ogólnie nie masz dźwięku ostrzegawczego podczas cofania i zbliżania się do przeszkody, czy tylko podczas "wbicia" biegu wstecznego?
Ja podczas wybierania wstecznego nigdy nie miałem i nie mam.
Jeszcze pytanie czy masz hak? Bo jeśli masz, to wcześniej czujniki mogły wykrywać hak, a teraz w ASO zmienili Ci na opcję "czujniki z hakiem" i dlatego nie pika (tryb zmienia się przytrzymując kilka sekund przycisk od czujników)

PS. Filmik na zapalonym silniku

hubus 
Forumowicz

Wysłany: 14-02-2018, 15:34   

Chodzi tylko o sygnał wbicia wstecznego. Same czujniki działają. Rozmawiałem teraz z właścicielem identycznego Lancera i u niego sygnał jest. Skoro nie masz to może też coś miałeś grzebane. Dzięki wielkie za film, może być jeszcze kwesta automatu (u mnie), ale nie sądzę.

Doczytałem właśnie w instrukcji o tym trybie z hakiem, sprawdzę. Haka nie mam, ale może przypadkiem włączyli ten tryb w ASO.

Bez tego sygnału wbicia wstecznego jak kiedyś padnie system to nie będę wiedział, praktycznie każdy system parkowania ma taki sygnał że się włączył i że działa poprawnie.

HUGIO 
Forumowicz

Wysłany: 14-02-2018, 15:45   

Masz światełko na przycisku, gdy jest włączony :)

lurek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan'08 1.8
Wysłany: 14-02-2018, 19:16   

hubus napisał/a:

Bez tego sygnału wbicia wstecznego jak kiedyś padnie system to nie będę wiedział, praktycznie każdy system parkowania ma taki sygnał że się włączył i że działa poprawnie.

mam oryginalny moduł - brak sygnału przy wrzuceniu wstecznego.

hubus 
Forumowicz

Wysłany: 14-02-2018, 20:00   

lurek napisał/a:

Dzięki, teraz już nie wiem... jeszcze parę godzin temu dałbym sobie rękę uciąć że był sygnał.

Udało się komuś uruchomić sygnalizację na wyświetlaczu według tego poradnika?
https://www.drive2.com/l/629417/

brylekVFR 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Wysłany: 14-02-2018, 20:21   

lurek napisał/a:

Jestem kolejny który nie ma sygnału, jeżeli w czymś pomogę :D

hubus 
Forumowicz

Wysłany: 14-02-2018, 21:09   

brylekVFR napisał/a:
Jestem kolejny który nie ma sygnału, jeżeli w czymś pomogę

Dzięki :) Teraz siedzę i czytam tłumaczenie ruskiego forum jak uruchomić syngalizację praktronika na ekranie między zegarami 8)
https://translate.google.pl/translate?sl=auto&tl=en&js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fforum.lancerx.ru%2Fviewtopic.php%3Ft%3D25114&edit-text=&act=url

brylekVFR 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Wysłany: 14-02-2018, 21:36   

Też mnie to korci. Już od dłuższego czasu nad tym myślę. Jak Ci się uda to daj znać.

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 19-02-2018, 18:11   

tak robilem to wg tego opisu i wg schematow - w opisie nie jest do konca dopowiedziane zalozenie ale ze schematami dasz rade i ogien musi dzialac
Czujnik ktory jest tam opisany to czujnik typowo analogowy i w niektorych licznikach kolorowych moze nie dzialac

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

Tezer 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2009
  Wysłany: 29-07-2019, 22:52   Czujniki parkowania

Witam, sytuacja wygląda następująco zderzak tylny był zdejmowany do malowania ale nie o tym, o czujnikach po ponownym zamontowaniu gdy odpalę silnik i dam wsteczny to piszczy 8 razy pomimo braku czegokolwiek w polu czujników.
Wrzucę inny bieg czy tez luz i ponownie wsteczny to już nie piszczy.
Dzieje się tak za każdym razem gdy na nowo odpalę silnik.
Dodatkowo choć nie jestem pewien ale chyba nie do końca dobrze reagują na odległość (nie reagują z taka samą częstotliwością i precyzją jak przed demontażem ).

Miał może ktoś taka przygodę ?
Pozdrawiam

HUGIO 
Forumowicz

Wysłany: 29-07-2019, 23:17   

Może zmienił się tryb czujników - są dwa: dla aut z hakiem i bez. Jeśli masz auto z hakiem, to przytrzymanie przycisku czujnika parkowania (obok ręcznego) na kilka sekund (od 3 do 10), gdy auto jest na zapłonie i wstecznym biegu powinno zmienić tryb ;) Oczywiście piszę tu o oryginalnym zestawie czujników parkowania.

Drugie, to trzeba by sprawdzić, czy są dobrze podpięte i przypadkiem nie został gdzieś pomalowany czujnik.

Tezer 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2009
Wysłany: 01-08-2019, 16:09   

HUGIO, HUGIO, dzięki za odpowiedz, okazało się że źle podpięta została jedna wtyczka
zapowiadało się tragicznie a okazało się banalnie i cale szczęście :d

sharky 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII sedan 1.6 2012 r.
  Wysłany: 09-10-2020, 13:18   Czujniki parkowania tylne

Chciałbym zamontować u siebie czujniki parkowania tylne. Na Allegro są najtańsze zestawy już za około 30-40 zł oraz takie za ponad 200 zł (Valeo). Jakie polecacie? Zależy mi na niezawodności, żeby nie zepsuły się po kilku dniach no i żeby dobrze sprawdzały się w wykrywaniu przeszkód przy cofaniu. Druga sprawa to estetyka. Kolor auta to biały, szukać czujników już w przybliżonym białym kolorze, czy oddawać czarne do malowania? Czy malowanie ma duży wpływ na jakość działania i wykrywania przeszkód?

Odpowiedz do tematu