Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
07-01-2007, 14:03
Co sądzicie o tym telewizorku :):)
Autor Wiadomość
krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-12-2009, 13:18   

robertdg napisał/a:
Tak z drugiej strony, jaki byś TV polecił, zacznijmy wpierw od kategorii LCD vs. LED,

Trzeba sobie powiedzieć że EDGE LED (czyli te krawędziowa) to żadna innowacja wpływająca na jakość. TV są chudsze to fakt niezaprzeczalny co z tego jak obraz jest gorszy (kontrast, kolory, kąty widzenia) do tego wcale nie są bardziej energo oszczędne....

Podświetlanie LED za matrycą (czyli to co ktoś chce wprowadzić jako FULL LED) które np. jest w KDL46X4500 to zupełnie inne bajka (z tym że ten TV jest nawet grubszy od zwykłych)... cena zresztą też chodź na wyprzedaży nawet teraz znośnie 8000zł za 46 cali (z początku 13 tys).

robertdg napisał/a:
póżniej skupy sie na marce Samsung, Sony, Sharp, LG, Toshiba,

Ja będę stronniczy z zasady więc nie podejmuję się. Mogę powiedzieć coś o Samsungu bo z nim mam wiele do czynienia "przy okazji" dużo ludzi odnosi się właśnie w ten sposób przecież to te same matryce.....

robertdg napisał/a:
Nie wiem jakiej produkcji jest TV Funaji, ale wiem ze tego TV to bym za darmo nie chcial, bo moj ojciec taki kupil w Makro za nie małe pieniadze ze to podkresle i matryca poszla sie kochac w niecaly rok uzytkowania, znam natomiast uzytkowników Sharp'a, Samsunga którzy sobie pozytywnie chwala ten sprzęt, wiadomo że każdy model moze zdazyc sie felerny, ale ciezko w obecnym gaszczu firm dopatrzyc sie takiego lidera który produkowalby sprzet biorac pod uwage jakosc.

Jeśli chodzi o awaryjność i wykonanie to nigdy się nie zdarzyło że wyciągamy TV Sony i on nie działa. Na forum.sony.pl można poczytać że jak komuś się coś spieprzyła matryca w KDL40W4500 to wymienili mu na KDL40W5500 (czyli nowszy model). Do tego serwisy jeśli mają kilka marek pod sobą to naprawiają w pierwszej kolejności Sony (takie mają wytyczne reakcja na zgłoszenie musi być natychmiastowa żeby dostać autoryzację zresztą można poczytać opowiastki na forum.sony.pl) za innych sprzęt (aparaty, kamery i inne oprócz TV) odpowiedzialne są tylko 3-4 serwisy na całą Polskę a w przypadku VAIO jest jeden serwis w Europie po to żeby trzymały odpowiednią jakość...
Do tego tylko Sony daje po prostu 5 lat gwarancji... Niestety podobno się to skończy z końcem stycznia, ale dalej będzie można taką Gwarancję Extra dokupić za 300 parę zł.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 26-12-2009, 13:29   

Cytat:
Ja będę stronniczy z zasady więc nie podejmuję się. Mogę powiedzieć coś o Samsungu bo z nim mam wiele do czynienia "przy okazji" dużo ludzi odnosi się właśnie w ten sposób przecież to te same matryce.....
Chcę wsyłychać Twego zdania, zawsze bedzie jakkolwiek pomocne.

krzychu napisał/a:
Do tego tylko Sony daje po prostu 5 lat gwarancji... Niestety podobno się to skończy z końcem stycznia
To słyszałem odnośnie Sharpa, może z Sonym cos się zmieniło, ale nie zwróciłem na to uwagi szczerze.
Cytat:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Wysłany: 26-12-2009, 13:34   

robertdg napisał/a:
Chcę wsyłychać Twego zdania, zawsze bedzie jakkolwiek pomocne.

Już sporo powiedziałem. Żal mi trochę ludzi którzy wysłuchali reklamy i kupili LED TV... A telewizor nawet nie miał złącza słuchawkowego, Euro jedno do tego na jakiejś widzącej przejściówce, Jak HDMI się nie kupiło z kątową końcówką to wystawało z boku... Jak się włożyło pena ze zdjęciami to jakość przypomniała bardziej VGA niż Full HD.... No takie moje obserwacje. A najciekawsze było jak się delikatnie kąt zmieniło rzędu 10-20stopni czarne zalatywało na niebieski, traciły się szczegóły w ciemnych miejscach itd... Jak patrzyłem na sporo tańszy KDL40W5500 to naprawdę nie dziwie się że ludzie odpowiedzialni za sprzedaż i marketing mieli na to tyle kasy.... O samym obrazie się nie będę wypowiadał mogło się komuś podobać w sklepie pytanie czy w domu takie kolory, podbity kontrast dawał dobre efekty na dłuższą metę.

fargo 
Mitsumaniak

Auto: 2.0 GTS '08 CVT
Wysłany: 26-12-2009, 17:13   

krzychu napisał/a:
Dodam jeszcze że weźcie sobie 2 telewizora i porównajcie na tych samych obrazach, filmach różnej jakości...

I dokładnie tak zrobiłem, inaczej nie da się porównać, ten sam obraz, to samo źródło sygnału i kilka TV obok siebie, bez problemu do wykonania w MM. I wniosek był tylko jeden, nie trzeba było się długo wpatrywać, SONY (kategoria 46'', 100Hz) a potem dopiero cała reszta stawki. :rolleyes:

Bastek77
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2009, 23:23   

Do tego tylko Sony daje po prostu 5 lat gwarancji.. nie tylko Sony, Panasonic też:)
Co do porównywania tv w MM(nie dla idiotów)to nie dziwię się, że sony wypada najlepiej, jak płaci za wszystkie akcje, bilbordy, gazetki i dispaly mediakowi,który ma za zadanie promować markę ponad wszystko(jak nie wiecie o co chodzi to chodzi o ....kasę :) )
Co do porównania różnych tv na tym samym sygnale, nie jest to tak łatwe i proste jak co niektórym się wydaje(nie da się tego jednoznacznie sprawdzić jak silnika na hamowni)
pozdr.

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 30-12-2009, 14:13   

Bastek77 napisał/a:
Co do porównywania tv w MM(nie dla idiotów)to nie dziwię się, że sony wypada najlepiej, jak płaci za wszystkie akcje, bilbordy, gazetki i dispaly mediakowi,który ma za zadanie promować markę ponad wszystko(jak nie wiecie o co chodzi to chodzi o ....kasę :) )
Co do porównania różnych tv na tym samym sygnale, nie jest to tak łatwe i proste jak co niektórym się wydaje(nie da się tego jednoznacznie sprawdzić jak silnika na hamowni)
pozdr.

Swego czasu potrzebne były u mnie w firmie były dużoformatowe (nie wielkoformatowe ale tez nie średnioformatowe) ekrany. Przedział od 40 do 52cali. Oczywiście wyprawa "na miasto" plus generator sygnału, plus źródło sygnału jakie będzie najczęściej wyświetlane, plus dobra kamera HD plus monitor wzorcowy. Test polegał na ocenie nie ładności obrazu tylko wierności odtwarzania kolorów w standardzie HD 1080i. W kategorii plasma wygrał Panasonic, w kategorii LCD wygrał SHARP chociaż nie obyło się bez potknięcia obraz ucieka lekko w zbyt wysoką temperaturę barwową.
Oczywiście jest to ocena pod wspomnianym kryterium i nie musi pokrywać się z preferencjami poszczególnych klientów. Ale do naszych zastosowań te dwie marki do dziś wypadają najlepiej a w międzyczasie pojawiły się już co najmniej 2 kolejne generacje. Zakupy dalej robione są wśród tych producentów.

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 30-12-2009, 22:20   

Bastek77 napisał/a:
Do tego tylko Sony daje po prostu 5 lat gwarancji.. nie tylko Sony, Panasonic też:)

Sharp na niektóre modele też :)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 30-12-2009, 23:02   

karolgt napisał/a:
Bastek77 napisał/a:

Sharp na niektóre modele też :)

samsung w sieci avans tez.

fargo 
Mitsumaniak

Auto: 2.0 GTS '08 CVT
Wysłany: 31-12-2009, 11:40   

Tylko nie mylcie firmowej gwarancji z gwarancją sklepową. Sklep zniknie po 2 latach i problem. Jak szukałem kina domowego to zainteresowały mnie tańsze oferty sklepów, jak się potem okazało był to sprzęt sprowadzany z Niemiec z gwarancją sklepu. :rolleyes:

krzys78 
Forumowicz

Auto: Czasem sprzątam ASXa żony
Wysłany: 18-02-2010, 10:29   

Ja ostatnio spędziłem kilka godzin w sklepach z telewizorami. Miałem ograniczony czas i miejsce do wykorzystania. Początkowo stolik miał mieć metr, jednak podczas dopinania wszystkiego ze stolarzem wyszła inna koncepcja i stolik ma rurkę po jednej stronie więc został powiększony o 10cm. Jednak to nie wystarczyło i miejsca na TV zostało 95cm. Początkowo miał być TV 40' ,po tym jak się zmniejszyło miejsce zmieścić się mógł jedynie 37'. I w tym miejscu pojawia się problem. O ile TV 40' miałem wybrany i miał to być któryś z SHARP'ów na LED'ach to ze znalezieniem TV 37' miałem problem. Spędziłem kilka godzin w sklepach dużych sieci. Oczywiście MiejskaMacalnia, EURO, Avans, Mix, Multi, MediaExpert.... Tylko w Avansie obsługa ze mną porozmawiała w sposób rzeczowy. W jednym ze sklepów pan był bardzo nieświeży no i rozmowa w sumie tez nieciekawa...szybko się ulotniłem. Znalezienie 37 calowego tv z FullHD to jakaś masakra. Nie ma, nie ma, nie ma. Kupić można 32 lub 40 cali. Moja się upierała przy jedynym na rynku LED37' Samsunga. Ja przez chwile popatrzyłem na Sony, Panasoniki i zatrzymałem się na LG 37SL8000. Może są i lepsze do tej ceny, ale jakoś mi się spodobał. Chwilowo jestem zadowolony :)

Bastek77
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2010, 17:52   

LG 37SL8000 świetny telewizorek:)

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 03-05-2010, 23:46   

No to teraz w tym temacie potrzebuje skorzystać z Waszej rady. Moi starsi chcą kupić TV 46-50 cali, mają na to do 4k pln. Oglądanie TV z 4-6metrów max. Super jakby był dostępny bluetooth. Z wymagań obowiązkowo musi mieć min. 100 herców.

Coś polecicie ?

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 04-05-2010, 00:20   

może Sharp LC-46DH77E

mam tą wersje tylko 42 cale, bardzo fajny TV.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 04-05-2010, 09:20   

Ja mam 40" Sony i z jakosci obrazu jestem Mega Zadowolony, naprawde z czystym symieniem bym go polecil, do zakupu podchodzilem sceptycznie, jednakze postanowilem sprobowac i tak zostalo.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 04-05-2010, 18:15   

Z sharpa zostanie mi 700zl xD może je dołożyć na coś lepszego ? Tylko pyt. co ?

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

Odpowiedz do tematu