Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Gaz czy warto?
Autor Wiadomość
Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-07-2017, 12:30   

Może małżonka ma lekka nogę i delikatnie obchodzi się z gazem :wink: .

Amstaf11 
Forumowicz
Amstaf11

Auto: Outlander III
Wysłany: 04-07-2017, 12:43   

hey
Nie sądzę, ale ona jeździ wokół komina.... ma do pracy ze 3-4 km i na pewno auto musi zuzywać więcej paliwa. Z ostrożności procesowej informuję wszystkich ekologów że z mojego osiedla nie ma innej komunikacji z centrum miasta niż własny samochód, nawet ulica z chodnikiem za skladkowe pieniądze dochodzi do drogi bez chodnika :twisted: tak więc dla bezpieczeństwa mojej córki jej kierowca ( znaczy małżonka ) jeździ i zużywa lpg i benzynę ino nie wiadomo ile......i czy spala tylko lpg i benzynę czy również zawory.... :?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 04-07-2017, 13:09   

Nie ma co gdybać tylko podpiąć się pod OBD i sprawdzić korekty paliwowe oraz dodatkowo wysokie obroty sondą AFR i będzie wiadomo czy mieszanka paliwowa jest ok czy też zbyt uboga.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 04-07-2017, 13:11   

Amstaf11 napisał/a:
ma do pracy ze 3-4 km

Przy takim dystansie to dopiero instalacja powinna się przełączyć na gaz.
Ewentualnie masz ustawioną bardzo niską temp. przełączania, co chyba tez nie jest za zdrowe dla silnika :? .

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 04-07-2017, 13:45   

Tu pozwolę sobie obalić mit temperatury przełączania na gaz :)
Gaz czy benzyna w momencie odpalenia auta ma taką samą temperaturę jak otoczenie więc czemu praca na gazie który ma taką temperaturę miało by jakoś negatywnie wpłynąć na silnik jeśli praca na benzynie mającej nawet -30 czy więcej nie ma takiego wpływu? Na silnik nie ma to żadnego negatywnego wpływu, ważne jest jedynie aby korekta od temperatury gazu była właściwa dla danych wtryskiwaczy. Jeśli dawka LPG będzie właściwa to przełączenie może być też realizowane kiedy gaz będzie miał i 0 stopni czy nawet mniej ważne aby była to już faza lotna.
Jedynym minusem niskiej temperatury przełączenia może być szybsze zabrudzenie się reduktora lub wtryskiwaczy gazowych jeśli mamy słaby filtr fazy lotnej. U siebie od początku czyli od około 80 tys km mam temperaturę przełączania ustawioną na 25 stopni i nawet nie było potrzeby czyszczenia reduktora, sprawdzałem profilaktycznie przy około 50 tys km i był czysty.
Dzięki takiej temperaturze przełączania kiedy na zewnątrz jest po wyżej 10 stopni Celcjusza na gazie jadę po około 300m a w zimie max po 1km.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 04-07-2017, 18:04   

Amstaf11 napisał/a:
Z uwagi na znajomość z instalatorem (sąsiad) co tydzień kontrolnie wiercę im dziurę w brzuchu i dla spokojności każę im podłączyć kompa i sprawdzić prawidłowość nastaw

Coś czuję, że ta znajomość komuś bokiem wyjdzie :D

Amstaf11 
Forumowicz
Amstaf11

Wysłany: 04-07-2017, 18:36   

Hey
Nie bokiem nie bokiem bo to długa znajomość :mrgreen: to prawie tak jakbyś uzywane auto sprzedał znajomemu....do końca zycia bedziesz słyszał tylko o jego wadach :mrgreen: ale co mi tam kasę otrzymał wiedział co go czeka :mrgreen: :mrgreen: teraz to tak myślę że nawet za dużo :mrgreen: może wliczył od razu rente za szkodliwego klienta :biggrin: tak więc reasumując ma za swoje :mrgreen: a tak poważnie to wszystko przez was piszecie o szkodliwości gazu bez lubryfikacji lub dotrysku benzyny to sie przejąłem i męczę człowieka.. :mrgreen: ..

[ Dodano: 04-07-2017, 18:38 ]
A propos do posiadaczy lpg lub wersji 7 os. co robicie z kołem zapasowym? zestaw awaryjny czy cuś? :roll:

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 04-07-2017, 20:08   

Ja mam podobnie ustawione jak plecho1, szybko przerzuca na lpg.
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

Amstaf11 
Forumowicz
Amstaf11

Wysłany: 06-07-2017, 19:07   

hey
ja mam ustawioną temp. przełączania na 30 gradusów :wink: dzisiaj sprawdzili korekcje paliwa na benzynie i lpg i powiedzieli żebym nie przyjeżdżał więcej bo mi zdemontuja instalację :mrgreen: a tak poważnie wprowadzili korektę benzyny - dotrysk przy 2800 obrotów ( było 3200 ) i za 1000km zobaczymy co się dzieje :mrgreen: Z tego co patrzyłem na ekran zza pleców nic tam nie było poniżej normy :mrgreen: :mrgreen:

Pablo79 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0 2017+gaz BRC
Wysłany: 08-08-2017, 08:37   

Amstaff11,
Mi wstawili zbiornik 37 litrów, bo ponoć większy zmniejsza prześwit i jest większe ryzyko uszkodzenia go.
Jak to wygląda u Ciebie (zakładam, że masz zbiornik w miejscu koła zapasowego)?

Sannjas 
Forumowicz

Auto: O3 2016 2.0 4WD CVT
Wysłany: 19-09-2017, 19:04   

Amstaf11, podłączam się pod pytanie Pablo79, masz jakieś dokumenty tej butli? Chętnie bym wymienił bo wchodzi mi 39 L i trochę szybko idzie taka ilość....

O3t 
Nowy Forumowicz

Auto: Fajny
Wysłany: 30-10-2017, 22:26   

Dzień dobry wszystkim, to może ja pochwalę się moim O3 w gazie. Zbiornik jaki został zamontowany to butla o pojemności 58 litrów, gazu wchodzi 46-48. Schowana pod pojazdem i uprzedze pytanie butli nie widać.

sotart 
Forumowicz

Auto: Colt Z30 + Outlander III
Wysłany: 31-10-2017, 09:28   

Gdzie robiłeś ? Jaki silnik 2.0 czy 2.4 ? Auto na gwarancji ? :)

O3t 
Nowy Forumowicz

Auto: Fajny
Wysłany: 31-10-2017, 17:33   

Silnik dwa litry, w Gdańsku. Butla bromech, lpg tech komponenty. W marcu 2016 Założyłem. Na gazie przejechane 45 tyś 😊

Amstaf11 
Forumowicz
Amstaf11

Wysłany: 02-11-2017, 13:49   

Sorry
Nie było mnie chwilkę.....
Butla jest 80l do niej tankuję 70l lpg ( mam troche inaczej ułożony(?) zawór tankowania. Zbiornika nie widać z poziomu zderzaka. Mam założony składany hak i zbiornik jest wyżej niż zamontowana belka haka. jeszcze w nic nie uderzyłem nie odczułem również żadnej niedogodności z tego tytułu.

Odpowiedz do tematu