wymiana oleju w automacie |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-10-2019, 15:13
|
|
|
Moody napisał/a: | Dynamiczna pod tym względem też jednak nie jest idealna bo w niej także podczas wymiany nowy olej miesza się ze starym | właśnie że się tak nie miesza - olej jest przepompowany przez chłodnicę i to tam trafia stary, zużyty - dopiero potem idzie do konwertera i tam jest już ten nowy, świeżo zalany
jeśli już się zmiesza, to jest to drobnica a nie tak masowe mieszanie jak przy statycznej, gdzie w przypadkach, która sam robiłem udawało się spuścić 3.5-4.5 litra z prawie 9 - czyli niecałe 50%
to oczywiście przy klasycznym automacie |
|
|
|
 |
spirosun
Forumowicz
Auto: Outlander III
|
Wysłany: 09-01-2020, 16:53
|
|
|
Z tego co słyszałem to serwis mitsu nie zaleca dynamicznej wymiany a na pewno nie w przypadku kiedy nie wiadomo czy był wymieniany. Chodzi o to ze przy wymianie dynamicznej podaje się srodki przeczyszczające i mogą się odkleić jakieś farfocle które dostaną się np do delikatnej i precyzyjnej hydrauliki sterującej.
Z tego co wiem to są takie możliwości:
Jeśli olej optycznie jest czysty to wymiana 1 raz bez filtrów
Jeśli olej zmęczony wymienia się 2 razy i filtr w chłodnicy
Można wymienic filtr w skrzyni ale np ASO wymienia go tylko podczas remontu skrzyni (ja nie widzę przeciwskazań (200 za filtr i 100 za uszczelke + mycie pokrywy zaworów)
Jeżeli dynamiczna to tylko wtedy gdy olej jest wymieniany regularnie. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 09-01-2020, 18:07
|
|
|
spirosun napisał/a: | przy wymianie dynamicznej podaje się srodki przeczyszczające | kto podaje? przecież samemu decydujesz co zalewasz do skrzyni...
jak już tyle razy to robiłem, że nie rozumiem jakichkolwiek obaw |
|
|
|
 |
damiank2
Nowy Forumowicz
Auto: Mistubishi Outlander
|
Wysłany: 28-08-2020, 22:45
|
|
|
Cześć, w ASO na pytanie ile kosztuje filtr przy wymianie oleju w skrzyni CVT 10-12 w Outlander II serwisant odpowiedział, że przy zmianie oleju nie wymienia się filtra. Czy to prawda? |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 29-08-2020, 12:27
|
|
|
nie
filtr jest po to zeby zawsze jego wymienic po zmianie oleju !!! |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
damiank2
Nowy Forumowicz
Auto: Mistubishi Outlander
|
Wysłany: 31-08-2020, 18:18
|
|
|
W takim razie, o co chodzi z ta praktyka aso |
|
|
|
 |
miron
Forumowicz
Auto: 2,4 mivec cvt
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2014 Posty: 326 Skąd: Świlcza
|
Wysłany: 31-08-2020, 19:25
|
|
|
Ja wymieniałem ze znajomym olej Mitsubishi J1 (taki jak na bagnecie 2*4 litry kupiony na e-pajero). Uszczelka miski, filtr i oring pod akumulatorem nowe. Filtr w skrzyni jest metalowy ja go płukałem. |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 31-08-2020, 22:21
|
|
|
damiank2 napisał/a: | W takim razie, o co chodzi z ta praktyka aso |
bo ja zawsze twierdze ze w wiekszosci ASO (kazdej firmy) robia na ''odczep sie pan''
jak sam nie zaznaczysz ze ma byc to i to wymienione to zrobia tylko to so musza i gdzie najlatwiej
przykladowo
zwykla wymiana klockow- trwa praktycznie godzine
ale jak by juz mieli sprawdzic i wyczyscic uczczelniacze,gumki itp. nasmarowac prowadnice to juz sie robi conajmniej 2 godz
a to jest podstawa dobrze pracujacych hamulcy |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
Moody
Forumowicz
Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 156KM
Pomógł: 12 razy Dołączył: 24 Kwi 2015 Posty: 403 Skąd: Wielkopolska, PNT
|
Wysłany: 02-09-2020, 22:18
|
|
|
damiank2 napisał/a: | Cześć, w ASO na pytanie ile kosztuje filtr przy wymianie oleju w skrzyni CVT 10-12 w Outlander II serwisant odpowiedział, że przy zmianie oleju nie wymienia się filtra. Czy to prawda? |
Wg. instrukcji przy wymianie oleju filtra się nie wymienia.
Z tego co widzę w dokumentacji jest on pod chłodnicą oleju (skrzyni) - trzeba ją odkręcić i mieć o-ring na wymianę. Więc powinno być to stosunkowo łatwo zrobić (nie wiem jak z dostępem ale bez rozbierania skrzyni). Ja bym wymienił.
PS. Ostatnio się w to bawiłem w beemce mojej kobietki. Tam dają komplet olej + miska olejowa z wbudowanym filtrem. Co dziwne BMW nie przewiduje wymiany tego oleju (nawet specjalnie o tym pisze) a producent skrzyni (ZF) już tak. |
|
|
|
 |
Skoti1984
Nowy Forumowicz
Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 156, DCS6
|
Wysłany: 24-12-2020, 04:36
|
|
|
Witam forum.
Ja mam tylko jedno pytanie odnośnie automatycznej skrzyni DCS6 - W którym miejscu dokładnie, znajduje się kontrolny korek od skrzyni biegów? Bo patrzyliśmy z mechanikiem i on mówił, że tam nie ma takiego korka i osobiście też nie zauważyłem. |
_________________ Skoti |
|
|
|
 |
Moody
Forumowicz
Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 156KM
Pomógł: 12 razy Dołączył: 24 Kwi 2015 Posty: 403 Skąd: Wielkopolska, PNT
|
|
|
|
 |
Klaudek75
Nowy Forumowicz
Auto: C Crosser 2.2 hdi dcs
|
Wysłany: 28-02-2021, 17:04 Dotyczy wyminy oleju w DCS 6
|
|
|
Witam wszystkich
Zostałem posiadaczem C crossera ze skrzynią automatyczn dcs6 i chciałbym samodzielnie wymienić ten olej tak jak mówi serwisówka, statycznie. Czy posiada ktoś z forumowiczów takową serwisówkę w pdf? Nie wiem ile oleju tam wchodzi i jaka jest procedura chciałbym zasięgnąć tej wiedzy. Może ktoś podpowie dokładnie jak ten proces przebiega. |
|
|
|
 |
kulman
Nowy Forumowicz kulman
Auto: c crosser 2.2 hdi DCS
|
Wysłany: 03-03-2021, 07:46
|
|
|
Moody napisał/a: | Consiglio napisał/a: | Panowie, czy zaproponowany koszt 2000 PLN za wymianę dynamiczną oleju w skrzyni biegów + most + skrzynka rozdzielacza jest do przyjęcia? Na cały dzień muszę zostawić auto w warsztacie. |
Nie wiem na ile lubisz, masz warunki i chcesz grzebać sam przy takich rzeczach ale ja bym to zrobił samodzielnie.
Nie mam takiej skrzyni ale zajrzałem do serwisówki - nic tam nie piszą o dynamicznej wymianie.
Sprawa jest prosta jak w zwykłej skrzyni (plus kilka wskazówek jak to robić) - są dwa korki spustowe, jeden wlewowy i jeden kontrolny.
Zaznaczają, że nie da się spuścić wszystkiego ale najwidoczniej nie jest to wymagane.
Piszą o 5,5 litra dolewki po spuszczeniu - przyjmując niespełna 40zł za litr (Motul) to przy 6 daje 240zł.
Przy takiej przebitce cenowej można to robić częściej jeżeli komuś przeszkadza, że nie wszystko da się zlać.
Filtr jest poza obudową skrzyni więc z wymianą także nie powinno być problemów. |
na 2 stronie tematu była dyskusja na ten temat |
|
|
|
 |
waflo77
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 16-08-2022, 16:53
|
|
|
Hej,
Czy moglby sie ktos podzielic serwisowka opisujaca wymiane statyczna oleju w skrzyni dcs6?
Z gory dziekuje.
T |
|
|
|
 |
parian
Forumowicz
Auto: C-Crosser 2.4 CVT+LPG, 2009r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Lis 2015 Posty: 217 Skąd: Police
|
Wysłany: 18-08-2022, 07:03
|
|
|
Tuasz tutorial jak to zrobić w takiej skrzyni, ale w Lancerze. O ile się nie mylę skrzynia taka sama.
https://www.evoxforums.co...on-fluid.35444/ |
_________________ To już 5 Mitsu w moim życiu!
Były:
- 1987r. Galant 1,8TD
- 1992 r. Galant 1,8 Pb
- 1993 r. Lancer 2,0 D
- 2002 r. Galant 2.5 V6 Elegance kombi+LPG Stag QMax Plus
Jest: 2009 C-Crosser 2.4 CVT (też Mitsu!) |
|
|
|
 |
|