Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Stacje benzynowe
Autor Wiadomość
cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-06-2007, 14:58   

Szpak napisał/a:
jak wpadałem do gazowników po przejechaniu 15 tys. na wymianę filtra i regulację, to właściwie filtr gazu wymieniany był pro-forma
Ja gaz tankuję tylko na Shell'u i robię po 20 tyś między wymianami filtra. Ponadto na każdym innym gazie w okresie letnim robię 200-215 km na butli (zimą 185-195), a na shell'owskim 240-245 (zimą 215-225). Te parę groszy różnicy w cenie zwraca mi się w zasięgu.

Como
[Usunięty]

Wysłany: 13-06-2007, 14:51   

Szpak napisał/a:
Prawie zawsze tankuje na Shellu, właściwie wyłącznie V-power, ewentualnie zwykłą 95. Próby tankowania na innych stacjach, czyli zaoszczędzenia paru groszy, kończyły się przejazdem mniejszej ilości kilometrów.
Dlatego chyba nie warto się bawić w takie oszczędności. Z drugiej strony człowiek jeździ spokojniej, że nie wleją mu byle czego.
Kiedyś jeździłem na gazie (poprzedni samochód) i również tankowałem tylko na Shellu. Efekt, jak wpadałem do gazowników po przejechaniu 15 tys. na wymianę filtra i regulację, to właściwie filtr gazu wymieniany był pro-forma. Spokojnie można było na nim jeździć dalej.
Parę razy tankowałem na Jet i nie było źle. Na pewno nie odczyłem jakiegoś drastycznego spadku mocy.

Ja tez przestalem bawic sie w oszczednosci. Kupuje BP Ultimate, gdzie indziej tankuje tylko w bardzo wyjatkowych okolicznosciach. Teoretycznie przeplacam, ale trzymajac sie tego paliwa mam za te cene zmniejszone spalanie i zdrowszy silnik. I faktycznie, przejechany dystans zalezy od rodzaju benzyny.

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 13-06-2007, 21:48   

Como napisał/a:
Ja tez przestalem bawic sie w oszczednosci. Kupuje BP Ultimate, gdzie indziej tankuje tylko w bardzo wyjatkowych okolicznosciach. Teoretycznie przeplacam, ale trzymajac sie tego paliwa mam za te cene zmniejszone spalanie i zdrowszy silnik. I faktycznie, przejechany dystans zalezy od rodzaju benzyny

Też tak myślałem i tnkowałem vervę 98 na orlenie. Przekonałem się na własnej skórze i teraz po prostu nie przywiązuę do tego wagi.

Como
[Usunięty]

Wysłany: 14-06-2007, 12:27   

Ficu865 napisał/a:
Też tak myślałem i tnkowałem vervę 98 na orlenie. Przekonałem się na własnej skórze i teraz po prostu nie przywiązuę do tego wagi.

Nie brzmi to najpozytywniej. :( Jak wyglądało przekonywanie się na własnej skórze?

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 14-06-2007, 14:47   

Como napisał/a:
Ficu865 napisał/a:

Nie brzmi to najpozytywniej. Jak wyglądało przekonywanie się na własnej skórze?

Z racji tego że jakiś czas temu pracowałem na orlenie akurat gdy wprowadzano "wyrwę" i na szkoleniach wszczepiono nam, podkładając jakies niezrozumiełe wyliczenia że auto jeździ lepiej. I w to uwierzyłem, W końcu na całym baku dorzucam 6 zł więcej a paliwo lepsze itd...

Jednak po trafieniu na to forum (zmienieniu pracy) po małej kłutni z jednym forumowiczem na temat wyższości paliw z większą ilością oktan postanowiłem zrobić indywidualny test. Zacząłem tankować 95. Wszystko skrupulatnie notuję na sprit monitor (link pod logo "dokumentacja") i się przekonałem że na vervie98 pali więcej, do tego osobiste odczucia podczas jazdy - niezauważalny wzrost mocy.

I dlatego teraz tankuję po prostu 95. Samochód służy mi do przemieszczania się. Lubię colta ale wydaję mi się że nie robi mu różnicy co w niego leję (w granicach przyzwoitości oczywiście)

Como
[Usunięty]

Wysłany: 14-06-2007, 17:08   

O żesz, ale historia! I co, sprawdziłeś tylko Orlen czy inne sieci takze? Shella, BP?

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 14-06-2007, 18:38   

Como napisał/a:
O żesz, ale historia! I co, sprawdziłeś tylko Orlen czy inne sieci takze? Shella, BP?

Tylko orlen. Na shellu raz V power zalałem to auto mi przerywało:/ Jak się póxniej okazało nie przez paliwo tylko kable, jednak zły smak pozostał :wink: . Nie wierzę już w żadne specyfiki, ulepszacze itd... Najważniejsze żeby swoje 95 oktanów miało i pojedzie:)

Como
[Usunięty]

Wysłany: 15-06-2007, 00:04   

Kurde, rzeczywiscie masz niefart do paliwa! Na szczescie moje autko nie ma takich fanaberii. ;)

I gdzie teraz tankujesz? Tam, gdzie sie akurat nawinie czy wciaz masz jakiegos faworyta?

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 15-06-2007, 08:07   

A kiedyś na jakiejś stronie w usa widziałem zalecenia jakie paliwo lać w usa do Lnacera 2,0 2004 - UNLOADED ONLY (tak jest zawsze) i dopisek REGULAR (87 OCTANE) ONLY. A to jest ta najsłabsza w usa - 87 octanów- pomijam fakt że ta 87 oktanowa w usa jest lepsza od naszej 95.

Czas może na Space Stara dla żony?

Como
[Usunięty]

Wysłany: 15-06-2007, 10:02   

Chyba "unleaded only"? :P To racja, co mowisz o jakosci paliwa w Polsce, niestety. Nawet jezeli wiesz, ze nie jest chrzczone, to nie masz pojecia, co innego moze z nim byc nie w porzadku. Za kazdym razem, kiedy musze zatankowac na stacji innej niz moja normalna bp, mam jakas taka obawe, ze tym razem na pewno cos bedzie nie tak. Murphy nie spi...

Karwoś 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-06-2007, 10:18   

No dobra przekręciłęm troche - ale nie dużo :D - a ja też jak tankuje to tylko BP - a wszystko inne mi szkodzi :)

remkowsky
[Usunięty]

Wysłany: 16-06-2007, 17:27   

stacje stacjami ale popatrzcie na TE ceny paliw
:mrgreen:
ledwo co te czasy pamietam :wink:

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 16-06-2007, 18:24   

remkowsky napisał/a:
ale popatrzcie na TE ceny paliw
Pamiętam jak zatankowałem do swojej pierwszej Hondy pierwsze 8 litrów PB95 - zapłaciłem dychę - słownie: dziesięćzłotych :P

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Karwoś 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-06-2007, 11:08   

Boże a który to rok był ??

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 18-06-2007, 11:19   

Karwoś napisał/a:
Boże a który to rok był ??
Nie jakoś baaaardzo dawno temu - 1994/95. Benzynka po 1,25 była :)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Odpowiedz do tematu