Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zestaw 16cm + tweeter oraz subwoofer
Autor Wiadomość
Wook@sH 
Mitsumaniak

Auto: Galant E39A - 2.0 4x4 '89
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-09-2007, 23:34   

Nie.Na początek zaopatrz sie w zwrotnicę 3-drożną, bo z nowymi głośnikami dostałeś pewnie 2-drożną. Jak juz bedziesz miał tą 3-drożną to jedną podpinasz do kabli zasilających prawy przedni kanał a drugi do lewej str. a w wyjścia z zwrotnicy podpinasz kolejno głośniki dla niskich(woofer),średnich(tonsil) i wysokich tonów(tweeter).
Idealnym wyjściem jest podpiąć całość przez wzmaka ale to juz inna historia ;)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 25-09-2007, 08:16   

OK dzięki Wook@sH, wszystko rozumiem.

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 25-09-2007, 20:55   

Hugo: odpuść sobie takie rozwiązanie, bo zrobienie zwrotki 3-way wyjdzie Cie tyle, że za sume tych głosników+zwrotki to byś miał 10000 % lepszy system dwudrożny niż to co kupiłeś... Powiem Ci od razu, że nawt nie zakładaj tych dystansów, bo szybciej będziesz je później ściągał niż montowałeś... Jak wszystko dostanie rezonansu to szok... Zamontuj je na dystansach z mdf-u...
Opis brzmienia:

"Zestaw wykazuje mocne zabarwienie w kierunku głębokiego basu, w tym zakresie bije na głowę wiele znacznie droższych systemów, zaś tanie głośniki typu Magnat, Blaupunkt nie mają szans... Lekko cofnięty zakres średni i mocny, bardzo nasycony ton wysoki doskonale reprodukujący najwyższe pasmo (pow. 18kHz) - całość doskonale nadaje się do muzyki elektronicznej, klubowej i HipHopu."

Rozbawił mnie troche ten opis z ukcji... :lol: :lol: :lol:
Trochu sie pośpieszyłeś moim zdaniem z wyborem, ale cóż stało się...

mitutoyo
[Usunięty]

Wysłany: 25-09-2007, 21:24   

Ta 3-drożna zwrotnica to niezly pomysl na tym poziomie zaawansowania. Hugo moze wcale nie bedzie musial wydac duzych pieniedzy na te zwrotnice tylko moze je wyciagnac z jakiś starych kolumn lub ewentualnie kupic na allegro za jakies 20 zl obie.

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 25-09-2007, 21:31   

Nie ma szans by to razem zagrało uczciwie...

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 25-09-2007, 23:00   

Hm... stosowanie innych zwrotnic niz dedykowane to tak jak kupowanie garnituru w Realu - kazda ze zwrotnic jest obliczana pod dany zestaw glosnikowy (mitutoyo slyszales kiedys o czyms takim jak impedancja? ) tak wiec nie sprawdzi sie w innym.
Do autora tematu - nie warto montowac dodatkowego sredniego tylko to popsuje ograniczone juz mozliwosci tego zestawu.
Pozdrawiam
Kamyk

mitutoyo
[Usunięty]

Wysłany: 25-09-2007, 23:41   

Słyszałem i wiem o czym piszesz ale przy tym kombinowanym zestawie glosnikow garnitur z Reala jest az nadto elegancki.
Autorem tematu jestem ja i zadnego średniaka nie mam zamiaru montowac.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 26-09-2007, 00:06   

Gattsu napisał/a:
Powiem Ci od razu, że nawt nie zakładaj tych dystansów, bo szybciej będziesz je później ściągał niż montowałeś... Jak wszystko dostanie rezonansu to szok... Zamontuj je na dystansach z mdf-u...
Mam dystanse uniwersalne z MDF-u, bo (jak widać w opisie aukcji) mogłem sobie takie zażyczyć. Więc wziąłem. Jeszcze nic nie montowałem, bo nie mam czasu.
Czyli ile kosztuje 3 kanałowa zwrotnica 4 Ohm? Zostawiać te Tonsile czy nie?

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2007, 09:16   

Te Tonsile możesz spokojnie... wykopać z auta - po co Ci dodatkowy balast... Do niczego sie nie nadają...

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2007, 17:16   

mitutoyo - sorry umeczon bylem wczoraj i nie popatrzylem i stad qui pro quo. Wracajac do tematu - niezaleznie od poziomu zaawansowania instalacji/ sluchacza nie mozna naruszac pewnych prawidel bo to prowadzi tylko do kolejnych dziwnych pomyslow i frustracji z gatunku " wstawilem zwrotnice 3- drozna a sprzet nadal nie chce grac tak jakbym tego chcial".
W KAZDYM zestawie zwrotnice sa dobierane do danych glosnikow , nie inaczej.
Pozdrawiam
Kamyk

Odpowiedz do tematu