Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
06-03-2008, 09:04
Car audio w nowy L200
Autor Wiadomość
FABIO
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2007, 16:20   

no to pogratulowac :blob8:

Herkules13
[Usunięty]

Wysłany: 13-12-2007, 18:49   

Axer, chłopaku, co z ta fotką ???

atrade
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 01:09   

a ktos prubowal wcisnać jakas skrzynie basowa za siedzenia ? mam ochote gdzies zamocowac ale nie bardzo widze miejsce :(

FABIO
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 13:11   

Za siedzeniami da rade zamontowac tylko glosnik ale trzeba bedzie ciac blache,dobrym rozwiazaniem moze byc skrzynka na kipie jezeli masz zabudowe.

mirol
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 20:26   

FABIO, z tym cięciem blach to chyba przesadziłeś, te blachy są zewnętrzne, ponadto buda kabiny i paki nie jest połączona na sztywno, zwróć uwagę, że jedno i drugie w czasie jazdy "rusza" się inaczej. Jeśli kolega atrade, będzie chciał zainwestować większą kasę to znajdzie inne rozwiązanie np. płaski sybufer pod siedzenie lub w drzwi (widziałem coś takiego w katalogu Sony).

atrade
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 21:00   

też o tym myslalem ale ciekawe jak to gra w porównaniu do normalno gabarytowych skrzynek ktoś może miał coś takiego cienkiego jak wrażenia ?

Herkules13
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 21:09   

Mi zaproponowali umieszczenie sprzętu za schowkiem podłokietnika między pasażerami tylnego siedzenia

Axer
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2008, 14:16   

Herkules13 napisał/a:
Axer, chłopaku, co z ta fotką ???

proszę bardzo

Herkules13
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2008, 14:22   

Wygląda bardzo fajnie, szkoda tylko że zasłania pokrętła

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-01-2008, 14:33   

Endeavour... launch control center... commander Axer, ready to launch, over... :D

termit
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2008, 00:20   

Co do płaskiego subwofera to jakoś nie mam zaufania(z plastiku jeszcze nikt nie uzyskał dobrego dźwięku) ale jeżeli chcę się uzyskać dobry bas to wiadomo dobra skrzynka załatwia temat. Tylko niestety w L200 nie ma na to miejsca. Ja osobiście zainstalował bym sobie dobry system z przodu napędzany jakimś dobrym markowym wzmacniaczem a jak by było mało to w tylnych drzwiach wsadził bym głośniki 20cm i dobrze je wygłuszył. Gwarantuje że w środku włosy by skakały na głowie a na zewnątrz nie było by wiejskiej dyskoteki i by nie było za dużo hałasu. Lub po prostu 2 systemy 16,5cm na przód i tył.

spyrant
[Usunięty]

Wysłany: 12-02-2008, 10:21   

chcąc zrobić dobry układ w L200 należy (tak sprzedali mi swój marketing w Barierze Dźwięku - przyznam się że łyknąłem):

1. zrobić drzwi
- montaż głośnika poprzez stosowny pierścień adaptujący z MDF
- wygłuszyć drzwi matami

2. Przenieść tweetery
- przerabia się w tym celu słupki przednie

3. wzmacniacz
- dobre miejsce na montaż jest pod tapicerką podłogi pod fotelem pasażera. Mieści się tam np. Genesis profile four ultra - do napędu zestawu przedniego wystarczy :)
Radio fabryczne ma nie więcej niż 4x20 RMS. Wzmok 4x50W oznacza po 100W na kanał (50W na tweetera i 50W na midbas) - to jest moc porządnego kina domowego dla kanałów L+P. To naprawdę bardzo dużo - grunt by moc była prawdziwa. Jak nie bawimy się w budowę sceny dźwiękowej tylko chcemy ŁUP ŁUP - to kupujemy wzmok 2 kanałowy - do L-ki pasować będzie gabarytowo Genesis profile two ULTRA
(wersje ultra są mocniejsze :) )

Zerknijcie sobie na FAQi w dziale Warsztat / car audio - dużo można się dowiedzieć o mocy wzmacniaczy i wogóle trochę rozeznać się w temacie.

4. Głośniki
- trzeba kupić dobre - budżet na wzmacniacz nie powinien być znacznie większy niż na same głośniki, ale na raczej nie na odwrót.

5. Radio
- nie trzeba koniecznie wymieniać - to element zapewne na sam koniec, choć brak wyjścia na wzmacniacz i konieczność konwersji sygnału na pewno powoduje jakąś stratę jakości - z drugiej strony wygląda jak fabryczne :)

6. SUB - moim zdaniem w L200 jego montaż jest bezcelowy - tylko utrudni życie, bo będzie gdzieś leżał pod nogami. A rozwiązania typu platikowy płaski - cóż, to tak jakbyśmy sobie wrzucili luzem do fury głośniczki CREATIVE - niby 5.1 niby kino domowe a jednak nie do końca...
Osobiście uważam (choć jestem laikiem) że sub to ostatnia rzecz jaką się w furce powinno montować. 6 calowe DOBRE midbasy w połączeniu ze wzmokiem, któremu nie brakuje mocy także potrafią wiele - dużo ważniejsze jest jednak by miały jak pracować - muszą być dobrze zamontowane, a to trochę pracy i sporo materiałów.

Porównajcie sobie kino domowe z subwooferem (takie małe plastikowe z głośnikiem basowym 20cm) oraz brzmienie porządnych kolumn z 6 calowym midbasem pracujących pod dobrym i mocnym wzmokiem - wystarczy wizyta w mediamarkt czy elektroworld - a zrozumiecie o co chodzi.

Herkules13
[Usunięty]

Wysłany: 12-02-2008, 20:38   

Spyrant a masz zamiar coś robić u siebie z muzyką ?
Jeśli tak, to pokaż co tam narobiłeś chłopaku bo ja też tak nieśmiało przymierzam się do małych modyfikacji, ale do końca nie mam na nie konceptu

Ali-En
[Usunięty]

Wysłany: 12-02-2008, 23:49   

Chlopaki z bariery dzwieku wiedza co robia :)

spyrant
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2008, 16:19   

Herkules13 napisał/a:
Spyrant a masz zamiar coś robić u siebie z muzyką ?
Jeśli tak, to pokaż co tam narobiłeś chłopaku bo ja też tak nieśmiało przymierzam się do małych modyfikacji, ale do końca nie mam na nie konceptu

Genesis Profile Two ULTRA - wzmok dosyć dobrej klasy a przede wszystkim pozwalający na montaż pod tapicerką podłogi pod fotelem pasażera.

(jest też wersja 4 kanałowa dla tych którzy chcieliby budować scenę dzwiękową - do tego potrzebne jest już dobre radio)
http://www.genesiscaraudio.net/

Głośniki Morel Dotech Ovation
http://www.morelhifi.com/

Dynamats na przestrzeń podłogową od foteli przednich do grodzi silnika. Ponadto jakieś tłumienie w miejscach gdzie skrzypi (tył auta).

Do tego:
- montaż głośników w drzwiach - trzeba dorobić pierścienie mocujące
- dobre okablowanie
- tłumienie drzwi (tych co są głośniki)
- przeniesienie tweeterów na słupki - tak by nie były przesłonięte zbędnymi maskownicami i były skierowane prosto w stronę ucha a nie w bok

i tyle w kwestii muzyki... Do tego jakaś jednostka centralna, ale w kwestii audio ma to znaczenie drugorzędne. Przede wszystkim musimy sobie jasno powiedzieć - przy niskich budżetach nie opłaca się nic innego jak zestaw przedni (16cm + tweetery) + dobry wzmacniacz 2ch lub 4ch. Tylne drzwi są wogóle out of scope - nie powinne wogóle grać.

Jak mamy kaskę, to kupujemy mocny i porządny wzmok + w miarę dobre głośniki. I NIE OSZCZĘDZAMY na montażu - to ważne, by było to zrobione bardzo dobrze, bo nawet Morel Supremo w fabrycznych miejscach będzie brzmiał beznadziejnie.

W moim przypadku nie bardzo będzie co na forum pokazać, bo wszystko będzie pod tapicerką. Ale jak tylko sprzęt "zabrzmi" to niewątpliwie opiszę wam wrażenia (już niedługo).

pozdr.
S,

Odpowiedz do tematu