Przesunięty przez: Hubeeert 14-05-2014, 13:30 |
[Cari 1.8 GDI] Proszę o ocenę carismy. |
Autor |
Wiadomość |
pawelstozek [Usunięty]
|
Wysłany: 02-01-2008, 22:31
|
|
|
No tak ale kiera jest taka bo niektóre roczniki 2002 miały taką kierę np. ten http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C3828839
a co do pokrywy to rocznik np. z 2003 miał taką tylko że czarną możliwe że roczniki z 2002 miały srebrną bo jeden samochód z tym spotkałem tylko szkoda że ogłoszenie usunięto wczoraj to bym pokazał, tak samochód w miarę. A na co zwrócić uwagę przy silniku jak bede oglądał bo przecież to on jest najważniejszy ? |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 03-01-2008, 19:24
|
|
|
Najlepiej gdybys podjechal z jakas osoba posiadajaca GDI silniczek. Przede wszystkim musisz stwierdzic czy zawory za glosno nie graja. One musza grac charakterystycznie ale nie glosno i nie ciagle. A tak na oko to mozesz luknac czy nie ma jakis wyciekow itp Czy wszystkie podnosniki szyb dzialaja, spryskiwacze, abs, zapytaj sie na jakim oleju jezdzi czyli tak jak w przypadku normalnego zwyklego autka.
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
pawelstozek [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2008, 19:50
|
|
|
A jest różnica czy silnik rozgrzany czy nie ? Najlepiej na jakim silniku przysłuchiwać się ? No i nie znam osoby która ma silnik GDI znam tylko która ma 1.6a to jest znacząca różnica. |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 678 Skąd: kalisz i wrocław
|
Wysłany: 03-01-2008, 20:22
|
|
|
No to jest raczej znaczaca roznica GDI a 1.6 Przysłychwiac sie najlepiej od początku jak zimny silnik wtedy popychacze chodza najgłosniej ale po pewnym czasie staja sie cichsze(o ile są sprawne i jest odpowiedni olej jest wlany) |
_________________ Moje autka:
Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 |
|
|
|
 |
pawelstozek [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2008, 20:28
|
|
|
A najbardziej poprawny olej to wyczytałem że 5w30 ale jet trudno dostępny to prawda ? tzn konkretnie do tych silników. |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 03-01-2008, 20:35
|
|
|
pawelstozek napisał/a: | A jest różnica czy silnik rozgrzany czy nie |
zimny slychac, rozgrzany powinno byc cicho. Niektorym czasem na cieplym "wlaczaja" na momencik ale ogolnie powinno byc cicho. pawelstozek napisał/a: | Najlepiej na jakim silniku przysłuchiwać się ? |
cieplym, Cytat: | No i nie znam osoby która ma silnik GDI znam tylko która ma 1.6a to jest znacząca różnica |
oj baardzo. Ta osoba moze Ci pomoc co najwyzej w kwestii wypadkowosci jakiejs lub zawieszenia ale na pewno nie silnika.
pawelstozek napisał/a: | A najbardziej poprawny olej to wyczytałem że 5w30 |
castrol dedykowany do tego silnika przestal byc juz produkowany niestety.
Teoretycznie Castrol edge 5W30 jest jego nastepca..teoretycznie...
Na rynku zostal jeszcze Shell 5W30 ale tego nie polecam gdyz ma duze wlasciwosci czyszczace silnik Najbardziej godnym polecenia olejem ktory przewaznie GDI lubi jest Mobil1 5W50. Naprawde swietny olej. Castrol 5W40 tez mysle ze bedzie ok.
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
jawor44 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 03-01-2008, 22:16
|
|
|
tak wlasnie powinna wygladac osolona silnika dla modelu 2002 wzwyz...
Cytat: | http://img85.imageshack.u...dsc06686md6.jpg |
dla modelu 99-2002 powinna wygladac tak:
a tak dla modelu do 99roku :
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
pawelstozek [Usunięty]
|
Wysłany: 04-01-2008, 15:02
|
|
|
Dzięki za foto. Jutro gość po długich namowach zgodził się przyjechać do mnie. Powiedziałem jeżeli naprawdę bezwypadkowa i wszystko się zgadza to ją wezme a jak nie to wraca z nią z powrotem na własny koszt. A tą pokrywe może wymienił bo pękła albo co ? Nie wiem wiem tylko że były jeszcze całe czarne i może montowali całe srebrne jak były czarne ale to drobiazg bo mogła się połamać. Wszystko okaże się jutro. Dzięki wam za wszelką pomoc nigdzie takiej samej nie znajdę |
|
|
|
 |
jawor44 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-01-2008, 17:20
|
|
|
...albo koles zrobil transplantacje silnika i nie chce sie przyznac. |
|
|
|
 |
pawelstozek [Usunięty]
|
Wysłany: 04-01-2008, 17:30
|
|
|
No ale paroma częściami różni się silnik od starego modelu m.in. nawet ma korek od oleju z nowszego modelu i pare tam innych |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 04-01-2008, 18:34
|
|
|
jawor44, a Ty miales uszkodzona ta swoja Carisme Pomiedzy kratkami wloto powietrza do silnika powinna sie znajdowac taka guma, a u Ciebie jej chyba brak...
pawelstozek napisał/a: | A tą pokrywe może wymienił bo pękła albo co ? |
Zauwaz ze wszelkie sruby czyli dokladnie ilosc 6 na pokrywie tej obudowy sa identyczne we wszystkich "3" modelach ...wiec nie ma problemu
Poza tym to jest jeden i ten sam silnik wiec
pawelstozek napisał/a: | gość po długich namowach zgodził się przyjechać do mnie. Powiedziałem jeżeli naprawdę bezwypadkowa i wszystko się zgadza to ją wezme a jak nie to wraca z nią z powrotem na własny koszt |
Podjedz moze do ASO podlaczyc ja do kompa i w ogole sprawdzic przed "kupnem" w serwisie
pawelstozek napisał/a: | bo mogła się połamać. |
oka ale jak Jesli sie nawet polamala to tez podejrzane. Sprawdz dokladnie samochodzik
pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
jawor44 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-01-2008, 19:21
|
|
|
Robson86 hmmm jutro sie temu przyjze ale chyba jest. jak kupowalem Cari w niemczech to wszytskie elementy podluznice, blachy wzmocnienia mialy i maja taka sama grubosc lakieru wiec bezwypadkowa.ponadto dostalem od salonu BMW (ktos zostawil w rozliczeniu cari i wzial nowa 3) potwierdzenie przebiegu, bezwypadkowosci oraz pol roczna gwarancje.wiec chyba nie ma lipy.:) |
|
|
|
 |
pawelstozek [Usunięty]
|
Wysłany: 04-01-2008, 22:47
|
|
|
Drodzy klubowicze. Chyba posiadanie carismy nie jest mi dane teraz koleś zadzwonił, że ktoś mu dał lepszą ofertę i nie przyjedzie to już drugi raz tamten gość pierwszy to samo zrobił był krętaczem i ten był krętaczem a więc troche zwątpiłem już i może nie wiem czy nie warto poszukać diesla lub czegoś innego |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 04-01-2008, 23:20
|
|
|
pawelstozek napisał/a: | Drodzy klubowicze. Chyba posiadanie carismy nie jest mi dane teraz koleś zadzwonił, że ktoś mu dał lepszą ofertę i nie przyjedzie to już drugi raz tamten gość pierwszy to samo zrobił był krętaczem i ten był krętaczem a więc troche zwątpiłem już i może nie wiem czy nie warto poszukać diesla lub czegoś innego |
Typ pewnie wiedział, że byle czego to Ci nie wciśnie. Im więcej takich ludzi tym mniej chłamu będzie na drogach.... |
|
|
|
 |
|