|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
| Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
|
[1.8 GDI] Dziura w mocy |
| Autor |
Wiadomość |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3445 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-01-2011, 21:11
|
|
|
| Nagary w silniku... Trzeba dobry olej stosować. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
luki19323
Nowy Forumowicz luki19323

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 122
|
Wysłany: 26-01-2011, 07:37
|
|
|
| Zanim rozpuści nagary w silniku, to rozpuści także osady w baku, mogą się jakieś syfy wyodrębnić i śmignąć poprzez układ do pompy WC.... I będzie problem jak u mnie, ale potem wszystko wróciło do normy, najlepiej zastosuj to przed dłuższą jazdą i oczywiście nie jazdą na "emeryta" tylko troche to wszystko że tak powiem przedmuchać. A jeśli chodzi o nagary w silniku to raczej to żadnego wpływu niema bo jak się dostanie do komory silnika?? od tego są dobre oleje dedykowane do silników benzynowych "na pompie" które zawierają mniej sustacji które mogą przy spalaniu tworzą osady czyli muszą mieć mało węgla, i wiadomo do takiego autka olej syntetyczne aby to wszystko czyścił..... |
_________________ Zawsze miałem sentyment do miśków:)
 |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 770 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 26-01-2011, 08:00
|
|
|
| luki19323 napisał/a: | | Zanim rozpuści nagary w silniku, to rozpuści także osady w baku, mogą się jakieś syfy wyodrębnić i śmignąć poprzez układ do pompy WC |
| luki19323 napisał/a: | | A jeśli chodzi o nagary w silniku to raczej to żadnego wpływu niema bo jak się dostanie do komory silnika?? |
Zastanów się jeszcze raz nad tym co napisałeś. Ten specyfik dolewa się do oleju przed jego zmianą. Przez 10-15 minut pracuje razem z olejem czyszcząc silnik, potem się to wylewa i zalewa czysty olej.
Moim zdaniem warto robić taką płukankę co jakiś czas, zwłaszcza jeśli nie jeździ się na syntetyku. |
|
|
|
 |
luki19323
Nowy Forumowicz luki19323

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 122
|
Wysłany: 26-01-2011, 08:38
|
|
|
| Przepraszam.... jakoś do końca myślałem że chodziło o środek który dolewa się do paliwa.... a jeśli chodzi o środek do czyszczenia silnika przed wymianą oleju to jest on ok... ja takowy używałem, co prawda nie w Cari ale używałem... autko nie było zalane syntetykiem więc zawsze przed wymianą zawsze dolewałem taki środek aby usunąć nagary... Niektórzy twierdzą że po dolaniu czegoś takiego autko może mieć wycieki, ale ja osobiście uważam że w ciągu tak krótkiego czasu nie usunie nagarów i brudów ze szczelinek obok uszczelek itd.... ale jeśli chodzi o Cari w GDI to wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem jest syntetyk.... on czyści silnik na bieżąco z osadów. Niestety jest wiele droższy ale coś za coś. |
_________________ Zawsze miałem sentyment do miśków:)
 |
|
|
|
 |
|
|
|