Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mkm
23-11-2009, 22:14
Pulsujacy pisk z tyłu auta
Autor Wiadomość
jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-09-2011, 13:04   

Orka25 napisał/a:
czy tylko ja mam jakis nienormalny egzemplarz :D

jest jeszcze opcja że masz wyżej położony próg niezadowolenia albo gorszy słuch...

.swat. 
Forumowicz

Auto: Lancer X
Wysłany: 07-11-2011, 15:35   

Z tym piszczeniem na wolnej jeździe ( bez dotykania pedału hamulca) w moim zaczęło się po jakimś pół roku jeżdżenia. Objawiało się tym, że gdy ruszałem słyszałem delikatne popiskiwanie. Po kilku minutach jazdy mijało. Jednakże po paru miesiącach nawet po godzinnej jeździe gdy stałem w korkach przy wolnym ruszaniu skrzypienie było już cały czas. To samo było gdy parkowałem tyłem i skręcałem. Wówczas pisk był najbardziej denerwujący.

Niedawno byłem w serwisie na pierwszym przeglądzie po pierwszym roku. Zgłosiłem to. Zostało coś tam wyczyszczone ( układ hamulcowy) i nasmarowane ( stabilizatory). Generalnie nie wiedzieli co to mogło być ale obecnie już nic nie popiskuje.

Jak będzie dalej - zobaczymy.

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 07-11-2011, 16:09   

.swat., a nie grzała Ci się felga? Bo ja miałem zapieczone tłoczki i klocki cały czas obcierały. Niestety przejechałem tak prawdopodobnie paręset km co zaskutkowało koniecznością wymiany klocków z tyłu :( A zorientowałem się że coś nie tak, bo mi spalanie wzrosło :) No i ta gorąca felga.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 07-11-2011, 17:16   

Ooo. Ja też wymieniłem zapieczene tłoczki z tyłu, tydzień temu, niestety już po gwarancji. Mam nawet przegrzaną tarczę lewą, ale jeszcze nie wymieniam. Co ciekawe mechanik z ASO powiedział że pierwszy raz coś takiego robił. Ogólnie wyglądało to tak jakby korozja która doprowadziła do zapieczenia tłoczka pochodziła od wewnątrz układu. Podejżenie padło na zawodniony płyn hamulcowy. Wszystkie uszczelniacze były całe i niemiały nawet kszty uszczerbku. Jakby coś stare części posiadam w garażu. A i jeszcze jedno, będę musiał zamówić komplet naprawczy i tłoczek od O2 do porównania, bo jak na razie to większość zamienników jest do O2 (nawet zaciski), a do Lancera brak. Koszt całkowity wymiany na obu kolach tylnych to 1116pln. :?

Luk 
Forumowicz

Wysłany: 07-11-2011, 18:27   

Trik napisał/a:
Koszt całkowity wymiany na obu kolach tylnych to 1116pln.

Ale to chyba w ASO i razem z częściami?

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 07-11-2011, 18:31   

Nie robocizna. :violent1: Tak, z częściami :mrgreen: (2 tłoczki i 2 kpl uszczelek) robocizna 200pln. I juz pisałem że w ASO. 2 lata gwarancji na części (wg pani w ASO) i będą ją trzymał za słowo :axe:
Ostatnio zmieniony przez Trik 07-11-2011, 23:16, w całości zmieniany 1 raz  

Luk 
Forumowicz

Wysłany: 07-11-2011, 18:33   

Trik, to tak jak z klockami na tył: oryginał 400 zł, zamiennik w ASO 150 zł (po rabacie), w sklepie 120 zł...

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 07-11-2011, 18:36   

Tak tylko klocki, tarcze, filtry itp. można dostać bez problemu, a z niektórymi częściami zamiennymi jest problemik. Dlatego chcę porównać części z O2 żeby potem nie płacić jak za ..... . Dla ciekawskich zamiennik tylnego zacisku do O2 znalazłem za 480PLN w ASO do Lancera zawołali 2360PLN szt. Czujnik ciśnienia powietrza dolotowego BOSCH nie zamiennik w sklepie dostałem za 132pln w ASO ten sam BOSCH był dostępny za jedyne 1164PLN

jaceksu79 
Forumowicz

Auto: actyon sports
Wysłany: 07-11-2011, 20:42   

Trik napisał/a:
Co ciekawe mechanik z ASO powiedział że pierwszy raz coś takiego robił.

On może i tak :mrgreen:

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 07-11-2011, 23:20   

jaceksu79 napisał/a:
On może i tak
Nie czepia się. :roll: Nie wnikam ile czasu tam pracuje, ważne że robi dobrze. Odnieś się raczej do problemu. Czy możliwym jest korodowanie tłoczka w tej czeluści przy szczelności od zewnętrznej :mrgreen: .

jaceksu79 
Forumowicz

Auto: actyon sports
Wysłany: 07-11-2011, 23:29   

Trik napisał/a:
jaceksu79 napisał/a:
On może i tak
Nie czepia się. :roll: Nie wnikam ile czasu tam pracuje, ważne że robi dobrze. Odnieś się raczej do problemu. Czy możliwym jest korodowanie tłoczka w tej czeluści przy szczelności od zewnętrznej :mrgreen: .

Jeżeli oszczędzałeś na płynie hamulcowym to tak :mrgreen:

A tak mówiąc wprost - skoro była tam korozja( i z tego co mówiłeś duża) to znaczy, że była woda. Nawet jak szczelnie wyglądało to i tak woda mogła się odstać - np. zimą

PS. Jak Tutaj
(czwarty wątek, piąte zdanie) podałem podobny przykład, to zostałem pogryziony :mrgreen:
a to jest jedno i to samo

.swat. 
Forumowicz

Auto: Lancer X
Wysłany: 09-11-2011, 16:01   

Luk napisał/a:
a nie grzała Ci się felga?
No właśnie nie, wszystko było i jest w porządku. W ASO powiedzieli mi, że wszystko rozkręcali, sprawdzili i jest OK. Jednakże jak się pochwaliłem to za swoje mam. Wczoraj niestety znowu zaczęło piszczeć. Mnie tam generalnie to nie przeszkadza, może trochę, jednakże o marce to za dobrze nie świadczy.

racer1972 
Mitsumaniak
trochę w opozycji...

Auto: Lancer 1.8 SB
Wysłany: 09-11-2011, 18:44   

Co do pisku to po wyczyszczeniu tylnych hamulców na razie cisza... 8)

Odpowiedz do tematu