Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:00
palenie sprzegla
Autor Wiadomość
Daniel_Sz 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander I
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-06-2011, 14:43   

Sprzęgło wymienione - wszystko śmiga na razie jak powinno.

Komarecki 
Forumowicz
Komar

Auto: Mitsubishi Outlander
Wysłany: 25-06-2011, 21:45   

Daniel_Sz, Daj znać gdzie zmieniałeś sprzęgło i ile Ciebie taka zabawa kosztowała ? Gdzieś słyszałem ze w modelach O I poliftowych trzeba praktycznie silnik wyciagnąć by do sprzęgła się dostać i wymiana moze kosztować nawet ponad 400 zł Czy to prawda ?

Daniel_Sz 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander I
Wysłany: 26-06-2011, 01:15   

Ja zmieniałem w "zwykłym warsztacie". Roboty rzeczywiście było sporo i chyba z pół silnika wyciągnięte - przynajmniej tak to wyglądało, a ja się za bardzo nie znam. Koszt wymiany wyszedł równe 400 zł, więc myślę, że nie drogo, koszt sprzęgła z wysyłką to 1080 zł. W serwisie zabawa w całość (części + wymiana) około 3200 :) .

olabart 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER I+2.0T+II 2.4 CVT
Wysłany: 21-02-2013, 11:07   

Niestety u kumpla padło sprzęgło w 2.0T. Zamówiłem AISIN za 1000zł. No i przyszło:
opakowanie AISIN
tarcza EXEDY
docisk EXEDY
łożysko AISIN
Wszystko MADE IN JAPAN.
Wymiana prawdopodobnie 400zł. Zobaczymy.
Myślę, nie ma co przepłacać za inne. Pozdr

desti 
Forumowicz

Auto: CLS320black, 911(997)4S, Qq+2
Wysłany: 21-02-2013, 19:25   

olabart,
Mi się udało dorwać całą skrzynie z EVO8 która wytrzymuje po 400KM i 600NM sprzęgło od przebudowy miało zrobione 1200km i niemiec dostał strzała w tył autka.

macia 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Wysłany: 21-02-2013, 22:20   

A ta skrzynka to podejdzie p&p???
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

olabart 
Forumowicz

Wysłany: 26-02-2013, 08:50   

Tak na szybko, co by komuś źle nie pomóc - odnośnie mojego poprzedniego postu. Podobno sprzęgło do niektórych wersji TURBO jest INNE. Po prostu trzeba najpierw rozebrać, żeby sprawdzić jakie podchodzi. Proszę moderatora o dodanie tego wpisu do mojego poprzedniego postu, żeby ktoś nie poprzestał lektury na nim.
A więc tak:
Z tego co się dowiedziałem to do outlandera 2.0 bez turbo podchodzi to EXEDY o którym pisałem wcześniej.
Natomiast w wersji z turbiną mogły być podobno montowane dwa rodzaje:
- tzw. pchane (i takie zamówiłem w/g wielu katalogów - cena 1000 - 1500 w zależności od sprzedawcy - średnica tarczy 23cm)
- tzw. ciągnione - i podobno takie ma być do miśka kolegi, ceny na teraz od 2000 do 3000zł - średnica tarczy 24cm)

Myślę, że najpewniej sprawdzić po numerze VIN w serwisie.

Z powodu długiego czasu oczekiwania oraz wyższej ceny sprzęgła ciągnionego zdecydowałem się wysłać sprzęgło do regeneracji. Napiszę wkrótce, co z tego wyjdzie.

desti 
Forumowicz

Wysłany: 26-02-2013, 18:20   

macia
Ja dorwałem skrzynię z EVO8 ale standardowo było tam 265km a została przebudowana na wyczynową i z tej skrzyni pasuje całe kompletne sprzęgło to tzw jak pisze olabart ciągnione u mnie było o średnicy 242mm i o 23 kostakach tej tarczy czyli bardzo podobne do tego EXEDY standardowego. Natomiast w Evo sprzęgło ma średnice 240mm a docisk i łożysko oporowe są idealnie takie same ze skrzyni pasuje jeszcze kilka zębatek. Po założeniu od grudnia zrobiłem już ok 1000km i wszystko jest ok. Jak jest duży mróz to standardowo jak w naszych miśkach ciężko wchodzi 2-gi bieg a jak się rozgrzeje to jest wszystko ok. Jak już są temperatury w granicach 5 stopni to cała skrzynia chodzi tak przyjemnie lekko, pedał sprzęgła też wyraźnie lżej chodzi.
olabart
to sprzęgło co ma twój znajomy to trzeba ściągać z anglii bo w polsce jest niedostępne i z przesyłką kosztuje ok 2600zł mowa o całym kompletnym czas oczekiwanie ok tygodnia

olabart 
Forumowicz

Wysłany: 01-03-2013, 18:11   

Witam. Przybyło zregenerowane sprzęgło. Koszt o dziwo tylko 280zł. Wykonanie nie budzi moich zastrzeżeń. Kumpel odebrał Miśka i wszystko gra. Pozostała mała usterka. Cieknie simering - uszczeniacz wału napędowego od strony skrzyni (przód). Pewnie przy rozbieraniu lub składaniu się uszkodził. Ktoś może poradzi gdzie kupić?

Kriss777 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander
Wysłany: 11-10-2013, 17:09   

olabart napisał/a:
Witam. Przybyło zregenerowane sprzęgło. Koszt o dziwo tylko 280zł. Wykonanie nie budzi moich zastrzeżeń. Kumpel odebrał Miśka i wszystko gra. Pozostała mała usterka. Cieknie simering - uszczeniacz wału napędowego od strony skrzyni (przód). Pewnie przy rozbieraniu lub składaniu się uszkodził. Ktoś może poradzi gdzie kupić?

Witam,

mechanik zaproponował mi regenerację sprzęgła i stąd moje pytanie:
- jak spisuje się regenerowane sprzęgło ( ile km przejechane )
- gdzie można je zregenerować

Dziękuję

desti 
Forumowicz

Wysłany: 11-10-2013, 18:34   

Kriss777,
Co do opłacalności to jest jakaś ale wszystko zależy czy nie masz popalonego, bo niekiedy to w rozsypce masz łożysko oporowe i docisk popalony to wtedy zostaje Tobie tylko montaż nowego kompletu.
Jest firma w Świeciu co tam jak się pytałem to sprzęgło o śr 230mm obiją nowymi okładzinami za ok 150zł
Co do przebiegów to coś na pewno ustępuje fabrycznie nowemu ale masz różnice w cenie

kumpo 
Forumowicz

Auto: outlander 4wd 2.0 2003
Wysłany: 20-10-2013, 14:02   

ja mam regenerowane sprzęgło koszt 120zł okładziny jakies wzmocnione lucasa jeżdze i nie ma problemu wymieniłem jeszcze łożysko bo huczało docisk został stary bo był dobry

Odpowiedz do tematu