Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:16
ZAGADKI Outlandera
Autor Wiadomość
Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-09-2010, 21:33   

tommay napisał/a:
google, google, google..... i mam:
To jest czujnik do klimatyzacji,zwany czyjnikiem nasłonecznienia,jak dajesz w climatronic na AUTO to właśnie ten czujnik powoduje że zmieniają sie kierunki nawiewów,jak świeci słońce do daje na twarz,a jak pada desz to zmienia na szybę.
Nie wiem czy tak jest, ale czujnik na podszybiu na pewno służy do zapalania świateł w trybie AUTO.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 01-09-2010, 22:15   

tommay napisał/a:
rezon czułość - to nic innego jak długość przerw między kolejnymi ruchami wycieraczek. Zauważcie, że obojętnie czy mocno pada, czy nie, to przy danym ustawieniu pokrętła przerwy między ruchami wycieraczek są zawsze takie same,
nie są takie same - przy mocnym deszczu potrafi załączyć największą prędkość wycieraczek bez dotykania pokrętła czy dźwigni.
tommay napisał/a:
przy prędkości powyżej bodajże 70km/h tryb przerywany zmienia się w tryb ciągły, co też nie ma nic wspólnego z ilością wody, a jedynie z prędkością pojazdu
też nie prawda. Często mam większą prędkość niż 70km/h i wycieraczki nie pracują w trybie ciągłym, a jeżdżę praktycznie w każdych warunkach pogodowych - m.in. dlatego kupowałem Outka

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Auto: OII Instyle'09 Navi
Wysłany: 02-09-2010, 03:12   

tommay napisał/a:
ps. a czarna droga dla zawodowców to pytanie, jak montuje się lewarek w prawej tylnej bakiście.

Najlepiej zajrzeć do instrukcji-rozdział "Sytuacje awaryjne" 6-11. Jeśli u Ciebie to nie działa to albo masz nieorginalny podnośnik albo urwany uchwyt w schowku.
tommay napisał/a:
jak się włącza spryskiwacze przedniej szyby?

Poważnie pytasz czy to jakaś prowokacja czy też literówka?

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 02-09-2010, 08:16   

tommay napisał/a:
Michal1977 napisał/a:
Może to i nie ciekawostka, ale dzisiaj odkryłem że jeżeli auto (2.0 DiD 2010) odpalone rano na zimnym silniku ma wyłącznik nawiewu na off, a temperatura ustawiona jest powyżej tej na dworze to obroty utrzymują się na poziomie poniżej 1000. Po włączeniu nawiewu na auto lub manual obroty idą up. Powietrze bardzo szybko się nagrzewa po 30s. leci już letnie. Czyżby jakieś grzałki elektryczne nawiewu powietrza mu dali? Tłumaczyło by to wzrost obrotów.

zawsze tak jest jak odpalasz auto przy włączonej klimie. Sam zwiększa obroty aby klima mogła zaskoczyć..
Obroty zwiększa nie po to, aby klima mogła zaskoczyć, ale po to aby mógł obsłużyć zwiększone opory związane z jej załączeniem. A jak jest chłodniej to zwiększa po to aby zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na prąd - są w małym obiegu płynu grzałki elektryczne. Nie sądzicie chyba koledzy, że ciepłe powietrze w dieslu pojawi się od silnika wcześniej niż po kilku kilometrach jazdy.

tommay 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0DiD Intense+
Wysłany: 02-09-2010, 10:44   

rezon napisał/a:
tommay napisał/a:
Michal1977 napisał/a:
Może to i nie ciekawostka, ale dzisiaj odkryłem że jeżeli auto (2.0 DiD 2010) odpalone rano na zimnym silniku ma wyłącznik nawiewu na off, a temperatura ustawiona jest powyżej tej na dworze to obroty utrzymują się na poziomie poniżej 1000. Po włączeniu nawiewu na auto lub manual obroty idą up. Powietrze bardzo szybko się nagrzewa po 30s. leci już letnie. Czyżby jakieś grzałki elektryczne nawiewu powietrza mu dali? Tłumaczyło by to wzrost obrotów.

zawsze tak jest jak odpalasz auto przy włączonej klimie. Sam zwiększa obroty aby klima mogła zaskoczyć..
Obroty zwiększa nie po to, aby klima mogła zaskoczyć, ale po to aby mógł obsłużyć zwiększone opory związane z jej załączeniem. A jak jest chłodniej to zwiększa po to aby zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na prąd - są w małym obiegu płynu grzałki elektryczne. Nie sądzicie chyba koledzy, że ciepłe powietrze w dieslu pojawi się od silnika wcześniej niż po kilku kilometrach jazdy.

rezon, to to samo, po prostu skrót myślowy... :-)
a klima u mnie na pełen but włącza się dopiero po kilku kilometrach, po rozgrzaniu silnika.

karol_alasz napisał/a:
tommay napisał/a:
jak się włącza spryskiwacze przedniej szyby?

Poważnie pytasz czy to jakaś prowokacja czy też literówka?

literówka, chodzi oczywiście o spryskiwacze reflektorów.

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Wysłany: 04-09-2010, 13:46   

Jeżeli chodzi o tą kulkę na potrzybiu to jest to czujnik zmierzchowy świateł i czujnik nasłonecznienia do klimy przynajmniej w moim OII 07 tak mam,co do czujników deszczu jam mam intense + z Belgii i nie ma czujnika deszczu ,a nawiasem mówiąc po co mi to -że jak ptak nawali lub walne muchę wycieraczki mi się włączyły . Jężeli chodzi o tryb przerywania wycieraczek to powyżej 60 km/godz z pracy przerywanej przechodzi na ciągłą,właśnie sprawdziłem tak jest u mnie.

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 04-09-2010, 19:20   

lexus napisał/a:
nawiasem mówiąc po co mi to -że jak ptak nawali lub walne muchę wycieraczki mi się włączyły .

To nie zupełnie tak działa. Musiało by ci całe stado nasrać żeby załączyć wycieraczki. System nie reaguje na pojedynczą kroplę wody :D Tak jak pisałem wcześniej, począwszy od MY2008 i wersji Intense+, czujnik deszczu wchodzi w skład wyposażenia standardowego.

Dominik

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Wysłany: 05-09-2010, 07:06   

tommay napisał/a:

No bo juz sam zdziczałem... A z podnośnikiem "zwyciężyłeś"?

[ Dodano: 05-09-2010, 07:10 ]
rezon napisał/a:
Obroty zwiększa nie po to, aby klima mogła zaskoczyć, ale po to aby mógł obsłużyć zwiększone opory związane z jej załączeniem. A jak jest chłodniej to zwiększa po to aby zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na prąd - są w małym obiegu płynu grzałki elektryczne

Nie wiedziałem,że są grzałki ale tak czy siak w "normalnych" autach po odpaleniu na "jałowcu" zwiększają się obroty żeby szybciej zagrzać chłodziwo silnikowe (chodzi o eksploatacyjne parametry pracy) a w naszych to działa właśnie jak załączone są "wiatraki" ,klima wcale nie musi...

tommay 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-09-2010, 13:47   

karol_alasz napisał/a:
tommay napisał/a:

No bo juz sam zdziczałem... A z podnośnikiem "zwyciężyłeś"?

nie, co do podnośnika to walczę. Wyznaczyłem sobie dziennie po 60min kombinowania, zobacze, może po 2-3 tygodniach będą pierwsze skutki i mi się uda.. he he ...

a co do czujnika deszczu, to owszem pojedyncza sr.. nie włączy, no chyba że ptak się skoncentruje i wyceluje prosto w czujnik..

wychodzi na to że w moim outku nie ma czujnika deszczu... może i dobrze... ;-)

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Wysłany: 07-09-2010, 00:20   

tommay napisał/a:
nie, co do podnośnika to walczę

Znowu żartujesz.... Ale żeby nie było,że na forum siedzą bufony i nie chca pomagać to proponuję : skręcić podnośnik na minnimum,włożyć pomiędzy łapy w "bakiście" i powoli rozkręcać żeby go "zaształować"...
Teraz lepiej? Bo mnie tak... :D
Ostatnio zmieniony przez karol_alasz 19-09-2010, 01:44, w całości zmieniany 1 raz  

tommay 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-09-2010, 18:56   

no niby dobrze idzie, ale jak dochodzę do etapu:
karol_alasz napisał/a:
"zaształowałować"

to się gubię...

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Wysłany: 14-09-2010, 08:17   

tommay napisał/a:
no niby dobrze idzie, ale jak dochodzę do etapu:
karol_alasz napisał/a:
"zaształowałować"

to się gubię...

No rozkręcaj go powoli żeby się "podnosił" i wtedy się zblokuje w tych uchwytach w schowku...

tommay 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-09-2010, 19:39   

tak właśnie robię, ale nie wiem na czym polega "zaształowałowanie".

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Wysłany: 17-09-2010, 19:19   

tommay napisał/a:
nie wiem na czym polega "zaształowałowanie".

Użyłeś zwrotu "bakista" (stricte żeglarska definicja) to pomślałem,że użyję też stwierdzenia z tej grupy-chodzi po prostu o zblokowanie,takie umieszczenie żeby się nie ruszało... 8)
Ja osobiście znam to z morza ale ktoś może też stwierdzić ,że to z niemiecka,bo jak blokuje się droga (korek) to Helmut powie właśnie "sztau"... :wink:

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 17-09-2010, 19:36   

Z tym, że prawdopodobnie przez tzw. "literówkę" wydłużyłeś nieco ten zwrot i być może stąd niezrozumienie :) Prawidłowo powinno być "zaształować", a Ty dodatkowo "zawałowałeś" ;)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Odpowiedz do tematu