|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jaki zasilacz ? |
Autor |
Wiadomość |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 25-02-2012, 11:23
|
|
|
elektryk napisał/a: |
Intel ma specjalnie nawet taki trick w nowych prockach że jak jakieś rdzenie odpoczywają i tylko jeden jest obciążony to podnosi mu taktowanie. |
E to nie jest tak... Fizycznie i tak operacja jest przełączana między rdzeniami, żeby je równo nagrzać. A to o czym mówisz to jest Turbo Boost. Działa to tak, że przy jednym potoku można podnieść taktowanie rdzenia nawet o 25% do czasu wykorzystania rezerwy cieplnej. Ale fizycznie i tak ten jeden rdzeń to jest aktualny rdzeń na którym jest obliczana operacja. Czyli chwilę oblicza rdzeń 1 na 125%, potem drugi na 125% itd itp. Oczywiście mówimy o jednym potoku. Przy obciążeniu całego procesora (wszystkich rdzeni) Turbo Boost zadziała na parę sekund i max około 10% na każdym z rdzeni, apotem taktowanie wróci do normalnego. Oczywiście jeśli np. w laptopie jest kiepski chłodzenie to rdzenie zwolnią, aby ochronić procesor przed spalanie albo laptopa przed stopnieniem. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 25-02-2012, 12:10
|
|
|
krzychu napisał/a: | E to nie jest tak... Fizycznie i tak operacja jest przełączana między rdzeniami, żeby je równo nagrzać. A to o czym mówisz to jest Turbo Boost. Działa to tak, że przy jednym potoku można podnieść taktowanie rdzenia nawet o 25% do czasu wykorzystania rezerwy cieplnej. Ale fizycznie i tak ten jeden rdzeń to jest aktualny rdzeń na którym jest obliczana operacja. Czyli chwilę oblicza rdzeń 1 na 125%, potem drugi na 125% itd itp. Oczywiście mówimy o jednym potoku. Przy obciążeniu całego procesora (wszystkich rdzeni) Turbo Boost zadziała na parę sekund i max około 10% na każdym z rdzeni, apotem taktowanie wróci do normalnego. Oczywiście jeśli np. w laptopie jest kiepski chłodzenie to rdzenie zwolnią, aby ochronić procesor przed spalanie albo laptopa przed stopnieniem. | Może nie dokładnie to opisałem ale o to mi chodziło. Do tej pory byłem przekonany że to jest dość trwałe przyśpieszenie, tzn jeśli jest aplikacja jednowątkowa to może cały czas używać większej mocy. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 25-02-2012, 12:43
|
|
|
Przy dobrym chłodzeniu tak. A np. w laptopach o to ciężko. Gdzieś miałem fajną prezentację. Ale jak masz dobre chłodzenie (np. w stacjonarnym) to jeden wątek może w miarę ciągle działać na Turbo więc o to 25% szybciej względem nominalnego taktowania.
A w tekście mi chodziło bardziej o fakt, że Intel nigdy nie wykorzystywał fizycznie jednego rdzenia ciągle (czyli nie mogło być tak, że jeden rdzeń ma 70, a drugi 45 stopni) tylko równo rozkładał obciążenie przełączając obliczenia między rdzeniami. |
|
|
|
 |
|
|