Cari rozbita. Potrzebny przód |
Autor |
Wiadomość |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17-05-2012, 22:35
|
|
|
Morfi napisał/a: | podłuznice przesuniete nawet powstało peknięcie na zewnatrz błotnika w okolicach kielicha a więc i zbieżność poszła. |
a to tak właśnie wyglądało, że nie obejdzie się bez trzaśnięcia podłużnic
zephyr napisał/a: | Ja ostatnio beknąłem na podwójnym OC. Chciałem zaoszczędzić 50zł a jestem w plecy 400zł. |
od lutego(chyba) mieli wprowadzić jakiś przepis przeciwko takim akcjom właśnie... |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 18-05-2012, 00:33
|
|
|
Morfi napisał/a: | Trace znizki na oba auta potwierdzone. |
zmien osobe od ubezpieczen...
Morfi napisał/a: | Jak ściagnac paliwo z cari bo w baku jest 50 litrów 98pb. |
siedzisko z tylu w gore, aku pod reke bezposrednio na pompke i pompujesz do jakiegos kanistra |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 18-05-2012, 11:27
|
|
|
Matejko, takie sa przepisy. |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 214 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-05-2012, 11:28
|
|
|
Jeśli samochody masz ubezpieczone w dwóch różnych ubezpieczalniach, to czy mają one możliwość sprawdzenia, że z samochodem ubezpieczonym gdzieś indziej coś się stało? Wydaje mi się, że nie. |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1932 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 18-05-2012, 12:17
|
|
|
Yuppy napisał/a: | to czy mają one możliwość sprawdzenia, że z samochodem ubezpieczonym gdzieś indziej coś się stało? Wydaje mi się, że nie. |
Ale, jak sie czasem dowiedzą to z wypłaty odszkodowania nici. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 646 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24363 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 18-05-2012, 12:58
|
|
|
Yuppy napisał/a: | czy mają one możliwość sprawdzenia | powstał system centralny opisujące ubezpieczonych i szkody - ale nie wszystkie towarzystwa z niego korzystają
jeszcze chyba 2-3 lata temu tylko 5 TU się tam zrzeszała, jak jest teraz - nie wiem
[ Dodano: 18-05-2012, 13:02 ]
Bartek napisał/a: | Od 2004 roku jak istnieje CEPIK | pisałem CEPiK, więc powiem - nie jest tak różowo Bartku (nie wszystkie TU tam zgłaszają)
system miał służyć początkowo tylko policji |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6984 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 18-05-2012, 12:58
|
|
|
Yuppy, mają. Od 2004 roku jak istnieje CEPIK każda ubezpieczalnia po peselu/regonie ubezpieczającego ma dostęp do danych:
- nr rejestracyjny pojazdu
- towarzystwo ubezpieczeniowe
- okres ubezpieczenia
- ilość szkód
dla KAŻDEJ polisy OC wystawionej w tym okresie, nawet jak jesteś współwłaścicielem
dane z wczoraj, jak przenosiłem OC z jednego towarzystwa do innego - dostałem piękne wydruki moje i żony
Co ciekawe zawierały nawet OC miesięczne, kupione do próbnych blach Legnuma |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
pamar
Mitsumaniak Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 4173 Skąd: Andrespol/Radków
|
Wysłany: 18-05-2012, 13:28
|
|
|
O kurde Arek! Dopiero zobaczyłem ten temat, całe szczęście że Ania cała!
Fatalnie się czyta i patrzy na zdjęcia w takim temacie Szczerze współczuję |
_________________ ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6984 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 18-05-2012, 14:08
|
|
|
Sorki źle popatrzyłem na nagłówek - jest to wyciąg z bazy UFG nie z CEPiKa |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Morfi

|
Wysłany: 19-05-2012, 11:20
|
|
|
Musze posiadać 90% wagi pojazdu do zezłomowania i silnik i skrzynie. A póżniej 0,55kg wiec jakies 650 zł. na sprzedaż napewno komputer, pompy, przepustnica, siłowniki klapy tylnej nowe były i co jeszcze wartosciowego znajde. |
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Mark Twain |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 19-05-2012, 15:24
|
|
|
sprzedaj menelowi pod sklepem i zostanie ci wszystko |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
barthez2183
Mitsumaniak 01354/KMM

Auto: Carisma 1.9 DID, XF106.460
|
Wysłany: 19-05-2012, 21:08
|
|
|
Matejko dobrze gada, wyciągniesz chociaż jeszcze trochę z niej. |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
 |
|
|
|
 |
Cichanos [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2012, 21:36
|
|
|
robertdg napisał/a: | Krzyzak, Twoje zniżki świadczą o Twoich umiejętnościach, jezeli miały by byc znizki na samochód to ich brak świadczyłby o tym, że samochód trafia na felernych właścicieli Chociaż z drugiej strony łatwiej byłoby zwęszyć ten bezwypadek
Morfi, pamiętaj, że z anglika nie weźmiesz sobie lamp, najlepiej poszukaj auta w tym samym kolorze
Matejko napisał/a: | tracisz znizki tylko na tym danym aucie, nawet jakbys oba mial w jednej firmie ubezpieczone | Teraz to się pogubiłem, zawsze żyłem w przeświadczeniu, że zniżki przysługują właścicielowi, a to z tego względu, że Ci co mają drobne firmy transportowe zawsze zaznaczali, że jak kierowca zrobił bum, to on prócz naprawy musi jeszcze dołożyć do ubezpieczenia na auta. Wydaje mi się, że Twoja sytuacja to kwestia wynegocjowanej umowy - wiem, że istnieją takie sytuacje. Jako wiśienka na torcie drobny przykładzik - znajomy nie posiada zniżek OC, kupuje drugie nowsze auto które ktoś ubezpieczał na 60% zniżek, dlaczego przy chęci przepisania ubezpieczenia na siebie musi dopłacić wartośc zniżek Bo wartośc zniżek przysługuje osobie a nie rzeczy.
Najpewniej będzie przestudiować umowę ubezpieczenia i skontaktować się ze swoim agentem ubezpieczeniowym. |
Nie ma czegoś takiego że kierowca zatrudniony na umowę o pracę do czegoś tam dopłaca w razie rozbicia auta. Pomijam sytuacje marginalne typu zażycie środków odurzających czy prowadzenie po alkoholu. To TY jako przedsiębiorca musisz się liczyć z ryzykiem prowadzenia działalności.
Owszem są sytuacje gdzie kierowcy czy użytkownicy służbowych pojazdów podpisują jakieś weksle czy pokrycie szkód powstałych na aucie. Ale one według prawa nie mogą przekroczyć 500 zł. Czyli kasujesz szefowi lusterko za 2 tyś. zł. I szef może Ci potrącić z premii te wspomniane 500zł. Wyższe kwoty to czyste widzimisie jakiś dziwnych ludzi które można podważyć osoba nie znająca się na prawie. |
|
|
|
 |
Morfi

|
Wysłany: 20-05-2012, 10:13
|
|
|
Nastepca miał miec abs i wspomaganie i nie koniecznie japońskiej marki, a wracam do korzeni, samochód w którym stawiałem swoje pierwsze kroki jako kierowca.
Konstrukcja prosta znana a w przyszłości będzie moją zabawką na weekendy.
Swift 2002 1.0 za niecałe 3500, troche zaniedbany technicznie, ale blacha bez korozji.Waga poniżej 800kg Na 2 letnich oponach. |
Mark Twain |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23646 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 20-05-2012, 11:11
|
|
|
Cichanos, źle zrozumiałeś, pracownik nic nie dopłaca do OC tylko włąściciel, w większości jednakże kierowcy podpisują w umowie zgodę na odpowiedzialnośc pokrycia szkodzy spowodowanej z własnej winy do kwoty nie przekraczającej rzędu 500zł |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|