Dodge Colt |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24334 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 23-01-2013, 21:38
|
|
|
właśnie przyszła ode mnie paczka od Japaneze - w środku oryginały HMC czyli POS za ca 5 zł/szt.
x8 = 40 zł |
|
|
|
 |
t_o_mis
Mitsumaniak

Auto: Dodge Colt C50
|
Wysłany: 29-05-2013, 11:04
|
|
|
mały update bez zdjęć(ale będą)
po zimie wyszła ruda. Przedni prawy błotnik, drzwi kierowcy, klapa bagażnika, nadkola tylne.
Niestety z powodu braku finansów i czasu oraz zdrowej kalkulacji raczej nie zostanie to naprawione
wczoraj też urwałem linkę ręcznego na prawe koło...jakby ktoś miał używane w dobrym stanie to kupie bo w sklepie wołają 100-110zł (akurat za tę stronę bo za lewą jest 60-70 ) |
_________________ -Tato jakie auto ma wujek??
-Mitsubishi
-...Muszumuszu??
Historia mojego Colta: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=75211
 |
|
|
|
 |
t_o_mis
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-06-2013, 23:59
|
|
|
dziś w trasie pękł mi przewód hamulcowy Obyło się bez wypadku i skończyło się szczęśliwie gdyż niemalże pod nosem znalazłem warsztat, w którym mili panowie mechanicy naprawili wszystko w expresowym tempie za jedyne 65zł i jeszcze dostałem 2l płynu do spryskiwaczy o zapachu jabłkowym
linka hamulca zamówiona też za rozsądną cenę 80zł |
-Mitsubishi
-...Muszumuszu??
 |
|
|
|
 |
t_o_mis
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-07-2013, 02:09
|
|
|
Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi ile mniej więcej wyniósłby mnie SWAP z 4G15 na 4G63?? |
-Mitsubishi
-...Muszumuszu??
 |
|
|
|
 |
Drzemacz
Forumowicz

Auto: Galant E3* 2.0 16v 4g63 6Bolt
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Gru 2010 Posty: 183 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 15-07-2013, 18:44
|
|
|
t_o_mis napisał/a: | Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi ile mniej więcej wyniósłby mnie SWAP z 4G15 na 4G63?? |
Coś między 2-3 tyś. w tej cenie wliczam wmiare sprawny silnik z potrzebnym osprzętem do małego remontu, a reszta kasy na supple do motora czyli rozrząd uszczelki uszczelniacze i inne ważne i mniej ważne rzeczy.
Swapa będziesz robic sam czy zlecisz jakiemuś sprawdzonemu mechanikowi?
Partaczy omijaj szerokim łukiem
w cenie 2-3 tyś nie licze roboty mechanika bo nie wiem komu to zlecisz.
Z części zamiennych polecam tylko dobre renomowane sprawdzone marki, jakiś najtańszy shit nie w chodzi w gre lepiej jest zainwestować raz a dobrze a nie potem co chwile robic to i tamto.
Przed kupnem dobrze by było odpalić i ocenić prace silnika, zmierzyć kompresje na cylindrach jeśli by była taka możliwość, żeby nie pchać sie na mine w ciemno.
Warto sprawdzić w jakim stanie są panewki na korbach jeśli silnik ma 300-400 tyś przebiegu. |
_________________ GALANT E3*
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-07-2013, 22:11
|
|
|
Drzemacz napisał/a: | Coś między 2-3 tyś. |
Wsadź to między bajki.
Potrzebujesz
kompletny silnik ze skrzynią, osprzętem, zawieszeniem, hamulcami i ECU oraz wiązką. Robocizna ~ 3000 ale części... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Drzemacz
Forumowicz

Auto: Galant E3* 2.0 16v 4g63 6Bolt
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Gru 2010 Posty: 183 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 15-07-2013, 23:46
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Drzemacz napisał/a: | Coś między 2-3 tyś. |
Wsadź to między bajki.
Potrzebujesz
kompletny silnik ze skrzynią, osprzętem, zawieszeniem, hamulcami i ECU oraz wiązką. Robocizna ~ 3000 ale części... |
Hubeeert nie ma rzeczy nie możliwych dla chcącego nic trudnego tylko trzeba poświęcić troche czasu na znalezienie dobrej opcji i dojść, do ogarnięcia tego wszystkiego.
Kupić jakiegoś dawce za 1000-1500pln a reszte przeznaczyć na ogarnięcie tego wszystkiego do ładu.
A więc da rade się zmieścić w 3K z same graty sprawdzone i potwierdzone na własnej skórze
Tak jak mówiłem w tym budżecie nie jest policzona kwota za wyjęcie i poskładanie 4g63 przez ogarniętego mechanika który miał by wykonać SWAP,
ale kto wie może t_o_mis zna się na rzeczy i sam czegoś takiego się podejmie lub będzie próbował sam to zrobić i zaoszczędzić trochę gotówki, tego nie wiem tylko spekuluje |
_________________ GALANT E3*
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24334 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 16-07-2013, 07:35
|
|
|
sam nowy rozrząd do tego silnika to ok. 800 zł, robocizna mechanika mającego drugi silnik na palecie - min. 500 zł
dochodzi kwestia wyjęcia połowy środka (konsola) i wrzucenia wiązki, bo w GTi jest kompletnie inna wiązka i sterowanie silnika - trudno powiedzieć ile można za to wołać, ale to pewnie kilka dni pracy - za 1000 zł nie chciałoby mi się tego robić
teraz dodaj ceny części - jak Hubert napisał potrzebne jest niemal wszystko - silnik (z osprzętem, bo niemal wszystko jest inne w DOHC), skrzynia, wiązka, komputer, zegary (do 9000 rpm), półosie, zwrotnice z hamulcami (dobrze by było), chłodnica |
|
|
|
 |
t_o_mis
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-07-2013, 22:59
|
|
|
Raczej bym się nie podejmował tego sam. Ja mogę sobie co jedynie środek sam poskładać ale jak mam wydać kasę rzędu 6-8tys za coś nowego (w grę wchodzi tylko Eclipse 1G) to wolałbym zlecić komuś przeróbkę Colciaka z 4G15 na 4G63. Liczę się, że to będzie praktycznie wszystko do zmiany ale po prostu żal mi dupe ściska jak tylko pomyśle o odłożeniu Colciaka na sprzedaż bądź nie daj Boże na złom. Dlatego też rozważam opcje włożyć w niego kasę za którą miałbym kupić Eclipse i zrobić z niego o niebo lepsze autko niż fabryczne Eclipse. Hubeeert napisał/a: | Potrzebujesz
Liczę się z tym że potrzebuje całego Eclipse jako dawcę ale to jest półka cenowa 2-3tys. gorsza sprawa jest z OGARNIĘTYM mechanikiem bo w moich stronach nie znam nikogo z tego gatunku. Może jest ktoś z forum o kim nie wiem więc prosiłbym o priv.
Druga sprawa jest taka mój Colt to amerykaniec i przekładka podejrzewam wchodzi w grę tylko na Eclipse USA czy da się na EU (mam na myśli automatyczne pasy, obrysówki) |
-Mitsubishi
-...Muszumuszu??
 |
|
|
|
 |
Zielu
Forumowicz

Auto: Lancer'C60project&Eclipse
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Kwi 2010 Posty: 747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-07-2013, 01:27
|
|
|
Powiem tak (napiszę): sama przekładka nie jest skomplikowana, przeciętnie rozgarnięty człowiek dłubiący hobbystycznie przy samochodzie (przy dobrej motywacji) potrafiłby wykonać taki swap, mając oczywiście cały komplet. W internecie jest całe multum tutoriali, zdjęć, schematów, czyli sedno sprawy, jakby nie patrząc. Czytać, czytać i pytać
Potrzebujesz dokładnie to co napisali Ci wyżej Realnie szukałbym jakiegoś Eclipsa za +/- 3kzł, koniecznie 6 bolta (produkcja do maja '92) i zrobił pełny swap. Wszystko pasuje plug n play(ew. poza łapą silnika, łapami?/nie pamiętam..), chyba że nie chcesz mieć 5 śrub w kole z przodu jak w Ecli, wtedy trzeba zastosować np. piasty z Galanta e3xx, zaciski z Eclipse i tak pasują do każdej zwrotnicy z tamtych lat.
Rozumiem, że nie podejmowałbyś się sam takiej roboty...jeśli nie masz w okolicy ogarniętego mechanika, który na dodatek nie boi się wyzwań i potraktowałby to zlecenie jako pewne nowe doświadczenie zawodowe a na dodatek nie zdarłby z Ciebie kasy, to tu pojawia się problem....Widzę że jesteś z Podkarpacia, z tego regionu kojarzę jedynie Rosomaka i myślę że on mógłby Ci jakoś pomóc. Pogadaj z nim, możliwe że coś doradzi... |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-07-2013, 16:34
|
|
|
Zagadaj z Maretzkym - on poda Ci koszty robocizny, częsci to w dzisiejszych czasach loteria. Najlepiej byłoby kupic zdrowe blacharsko GTi do remontu mechanicznego. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 18-07-2013, 23:41
|
|
|
t_o_mis, jakby co to doradze jak moge, aczkolwiek w naszym rejonie po wyjezdzie Daniela nie wiem kto by ogarnał to w kwesti wiazki, elektryki. Bo włozyc silnik z ecli nie problem w te bude.
Pozatym przemysl czy chcesz ładowac tyle kasy w tego colta. Jesli jest idealna buda mozna sie pokusic jesli nie odpusc. |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
jerzyk1
Forumowicz

Auto: colt 4G15
|
Wysłany: 18-07-2013, 23:48
|
|
|
Koles jak robil dokladnie swapa z 4g13 na 4g63 i robil mu warsztat to wyszlo mu troche ponad 8000zl i w sumie nie jest to jakis duzy kszt jak na warsztat, kwestia dogadania sie |
_________________ COLT C52 USA |
|
|
|
 |
t_o_mis
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-07-2013, 00:51
|
|
|
Jestem skłonny ponieść koszty swapa tylko kwestia jest tej budy musiałby mi ktoś(kto się zna na rzeczy) ją dokładnie obejrzeć i powiedzieć czy się nada bo jak nie to po prostu zrezygnuje z tego gdyż nie chce się bawić w kupowanie komisu samochodów i składanie na 1. |
-Mitsubishi
-...Muszumuszu??
 |
|
|
|
 |
Zielu
Forumowicz

Auto: Lancer'C60project&Eclipse
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Kwi 2010 Posty: 747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-07-2013, 14:02
|
|
|
Porób może dokładniejsze foty budy, tej rdzy. Wiadomo że jak coś gnije, wypadałoby to zrobić..Zakładam że dziur na wylot nie masz |
|
|
|
 |
|