Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CSx Ogólne] Pytania nurtujące nowego właściciela
Autor Wiadomość
K9G 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 04' 2.0 Sport
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-11-2012, 21:38   

Zauwazylem dzisiaj, ze u mnie również wlacza sie wentylator jak silnik jest zimny. Silnik spala po miescie srednio 12,5 a na trasie 9,5-10. Nie jezdze zbyt wolno, ale pedalu w podlodze tez nie mam ciagle. Zawsze sie dziwilem, ze spala mi az tyle. Moze to wina tego czujnika. Trzeba sie udac do mechanika.

sim86 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Kombi Sport 2.0 '03
Wysłany: 02-11-2012, 01:15   

K9G napisał/a:
Zauwazylem dzisiaj, ze u mnie również wlacza sie wentylator jak silnik jest zimny. Silnik spala po miescie srednio 12,5 a na trasie 9,5-10. Nie jezdze zbyt wolno, ale pedalu w podlodze tez nie mam ciagle. Zawsze sie dziwilem, ze spala mi az tyle. Moze to wina tego czujnika. Trzeba sie udac do mechanika.

Mi przynajmniej tak mówił mechanik że te spalanie to przez to że silnik sie nie nagrzewa. Faktycznie gdy wyjąłem ten bezpiecznik jest lepiej a jak odstawie auto na wymianę rozrządu, świec itp to mi też wymieni ten czujnik i myslę że już będzie ok chociaż teraz sie nie przegrzewa.

Mi te ok 9 spali przy umiarkowanej jeździe + but bo czasem przegonie do odcinki ale większości to ecodrive bo pasażerowie nie lubią sportowej jazdy :roll:

wyspa911 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 Sport
Wysłany: 08-11-2012, 14:26   

Witam, w moim przypadku również załącza się bez powodu wiatrak, czytając wasze posty byłem święcie przekonany że to czujnik więc zaciągnąłem samochód do mechanika który stwierdził, że to wina sterownika, który można kupić tylko w serwisie i kosztuje on 500zł... Może ktoś ma dostęp do nie oryginalnych sterowników? Lub pomysł czy da się go jakoś ominąć lub zastąpić? Czy bezpiecznik od wiatraków nie jest z czymś zespolony?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-11-2012, 14:27   

:arrow: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=74618

sim86 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-11-2012, 14:32   

wyspa911 napisał/a:
Witam, w moim przypadku również załącza się bez powodu wiatrak, czytając wasze posty byłem święcie przekonany że to czujnik więc zaciągnąłem samochód do mechanika który stwierdził, że to wina sterownika, który można kupić tylko w serwisie i kosztuje on 500zł... Może ktoś ma dostęp do nie oryginalnych sterowników? Lub pomysł czy da się go jakoś ominąć lub zastąpić? Czy bezpiecznik od wiatraków nie jest z czymś zespolony?

Zaprzyjaźniony elektronik powiedział mi że jeżeli to będzie droga awaria zawsze możesz "posiągnąć" dwa kable z wyłącznikiem a'la pstryczek do wnętrza zamiast bezpiecznika i będziesz miał kontrolę nad wentylatorem. Kiedyś się tak robiło i ludzie jeździli wiec czemu teraz tak nie robić. Będziesz miał możliwość włączania i wyłączania w każdej chwili i w każdej potrzebie.
Ja jak narazie nie odstawiłem auta, nie ma kiedy. Gdy wymienię ten czujnik podzielę się wiedzą czy sie naprawiło czy nie

wyspa911 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-11-2012, 15:21   

Dzięki panowie za szybką odpowiedź, ale ponawiam pytanie dotyczące bezpiecznika. Czy odpowiada on wyłącznie za wiatraki? Czy jest on zespolony z czymś innym? Mechanik stwierdził że mój sterownik jest pęknięty na pół i w zależności od pozycji w jakiej się znajduje raz działa, raz nie. Na razie został podparty prowizorycznie i puki co działa, ale pewnie długo to nie potrwa. Nie liczę zatem na uratowanie go i będę musiał go wymienić, ale puki zima pojeździł bym po prostu na wyjętym bezpieczniku.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-11-2012, 16:45   

sim86 napisał/a:
a'la pstryczek do wnętrza zamiast bezpiecznika i będziesz miał kontrolę nad wentylatorem. Kiedyś się tak robiło i ludzie jeździli wiec czemu teraz tak nie robić.

Kiedyś też mieli ssanie na linkę, szyby na korpkę i klimę na wiater....

W każdym razie wentylatory załączają się także razem z kompresorem klimatyzacji jak samochód porusza się z małą prędkością lub stoi (żeby schłodzić chłodnicę od klimatyzacji).

Czytaliście tamtego linka co posłałem?

sim86 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-11-2012, 23:18   

krzychu napisał/a:
sim86 napisał/a:
a'la pstryczek do wnętrza zamiast bezpiecznika i będziesz miał kontrolę nad wentylatorem. Kiedyś się tak robiło i ludzie jeździli wiec czemu teraz tak nie robić.

Kiedyś też mieli ssanie na linkę, szyby na korpkę i klimę na wiater....

W każdym razie wentylatory załączają się także razem z kompresorem klimatyzacji jak samochód porusza się z małą prędkością lub stoi (żeby schłodzić chłodnicę od klimatyzacji).

Czytaliście tamtego linka co posłałem?

Zgadzam sie z kolegą w 100%, przyznam sie bez bicia ze nie czytalem linka bo jakoś umknął mi post kolegi.
Jak narazie kilmy nie trzeba używać więc problem z głowy, gorzej tylko jak zacznie robić się ciepło i problem sam powróci

wyspa911 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-11-2012, 11:12   

Tak czytałem krzychu ale wątpię że mój egzemplarz da się uratować.

Odpowiedz do tematu