Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzypiące zawieszenie tył?
Autor Wiadomość
Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-09-2016, 18:46   

Czytam i się zastanawiam czy to ja mam szczęście czy ty Radowan masz pecha. Moje przednie wahacze były już ściągane ze 2 razy każdy i żadnych takich niespodzianek nie było. Tyle, że mi to robił mechanik.
Radowan napisał/a:
U mnie po 12 latach wszystko było ok z tulejami a sworznie nie miały żadnego luzu
I tu jest chyba pies pogrzebany. Za dobre drogi tam macie :P Ciekawe jakby to się skończyło gdybyś potraktował śruby jakimś preparatem?
Radowan napisał/a:
Nie wiem, czy jak mnie Bóg nie opuści i leki przestaną działać, nie wpadnę na czadowy pomysł wymiany zawieszenia silnika i skrzyni biegów...

Warto je na pewno skontrolować! U mnie poszła guma pod silnikiem - ta z przodu (to okazało się niedawno). Silnik od dłuższego czasu trochę "drgał", ale uznałem to za normę. Innego zdania był wąż od wspomagania! Nie do dostania - skończyło się na ASO i kupie kasy. Guma już przyszła i czeka mnie wymiana - kolejnej wymiany węża chyba nie zniosę...

Radowan 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Sport
Wysłany: 25-09-2016, 21:38   

Cytat:
Ciekawe jakby to się skończyło gdybyś potraktował śruby jakimś preparatem?

Tylko jak tam wtrysnąć preparat jak nie było dostępu bo to zamknięta komora i tylko mała dziurka była.

Chociaż teraz w sumie jak pomyślę, to inaczej mogłem to rozegrać :)
Niestety emocje i edit nie wzięło górę :)

Edit: Wulgaryzm wykropkowany, nadal jest wulgaryzmem.
Ostatnio zmieniony przez mkm 26-09-2016, 00:20, w całości zmieniany 1 raz  

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 25-09-2016, 21:47   

Radowan, proszę w swoich wypowiedziach przestrzegać regulaminu forum :evil: .

8.3 Na forum nie piszemy wulgaryzmów. Wykropkowany wulgaryzm - nadal jest wulgaryzmem.

Klark 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer CS_9W
Wysłany: 26-09-2016, 11:27   

Bizi tam Radowan wpisał zniechęcenie (tylko cenzura kropki wstawiła) ]:->

Radowan 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-09-2016, 15:45   

Racja.
Przyznaję się, poniosło mnie po kilku godzinach bezowocnej walki i stracie 500pln (na początek) puściły mi nerwy.

Przepraszam, więcej to się nie powtórzy.

qbus_b
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2016, 09:51   

Hornet napisał/a:
Guma już przyszła i czeka mnie wymiana - kolejnej wymiany węża chyba nie zniosę...

Hornet w którym miejscu u Ciebie uszkodził się ten wąż ?
Zaraz przy fabrycznym zaprasowaniu mam minimalny wyciek. A na kierownicy czuć drżenie. Mechanik do którego jeżdżę stwierdził, że poduszki są ok a mimo to zmiana biegów bywa jakaś denerwująca (szarpnięcia przy zmianie biegów na niskich obrotach).

Wilczur 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-09-2016, 12:44   

Witam,

U mnie również skrzypi , potraktowałem wszystkie elementy gumowe zawieszenia z tyłu smarem w spreju . Pomogło na 2 tygodnie. Zamierzam zrobić to jeszcze raz ale gęstym smarem ze strzykawka ,przyjrzę się też sprężynom + mocowaniami amorków. W żadnym aucie nie spotkałem się z takim problemem, luzów brak a skrzypi jak stara wołga ;)

qbus_b
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2016, 13:15   

Co prawda moje już po liftingu ale też skrzypiało przejrzałem z tyłu zawieszenie wysmarowałem jakimś smarem w sprayu i nie pomogło. A okazało się trójkąt mocujący środkowy wydech (za katalizatorem) oderwał się. Warto sprawdzić bo efekty bardzo podobne do zawieszenia.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 27-09-2016, 17:12   

Hornet napisał/a:
Innego zdania był wąż od wspomagania! Nie do dostania - skończyło się na ASO .

To jest chyba najdroższy na świecie kawałek gumy. W ASO też się zdziwili, że to tyle może kosztować, a ich nie jest łatwo zadziwić, po czym owinęli mi jakąś taśmą uszczelniającą, termokurczliwą i do sprzedaży wszystko było ok.

Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Wysłany: 27-09-2016, 18:35   

qbus_b napisał/a:
Hornet w którym miejscu u Ciebie uszkodził się ten wąż ?

Mój padł obok mocowania przy pokrywie zaworów. Chwilę jeździłem z kawałkiem gumy dociśniętym opaską, ale bałem się jechać gdzieś dalej i padło na ASO, bo żaden inny serwis nie był w stanie pomóc
Cytat:
To jest chyba najdroższy na świecie kawałek gumy.
.
Ten problem nie dotyczy tylko miśków.

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 18-05-2017, 19:23   

Hornet, raczej miałeś szczęście. Chciałem wymienić tuleje tylną wahacza przód i niestety śruba lewego wshacza przy tuleji przedniej-poziomej po krótkim pisku obraca sie w kółko ale nie wykręca. Słabo to skośnooki wymyślili bo nie ma dojścia od strony zrywanej nakrętki.
Czyli dokladnie ta sama co u Radowan,
Temat o Colcie...
'97 Galant EA2W, 2,0 GLS - 4G63 (II 2009 - IV 2017)
Od Lancera do Galanta...
'94 Lancer CB4W GLXi, 1.6 - 4G92 (II 2005 - II 2009)

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 20-05-2017, 23:07   

Trzeba ciąć śruby, i wymieniać na nowe. Ja znalazłem na dolnym, poprzecznym, lewym wahaczu. Zewnętrzna tulejka zespoliła się ze śrubą i piszczała kręcąc się w gumie. Odkręciłem nakrętkę luzując wahacz, kręciłem śrubą z tulejką wpsikując smar w sprayu pomiędzy gumę i tulejkę. Po skręceniu hałas zniknął. Do czasu zakupu nowych tulei i śrub to musi wystarczyć.:D

cobretti 
Mitsumaniak

Auto: Lexus is200
Wysłany: 31-05-2017, 11:37   

Witam. No to teraz ja, sporo czasu się zbierałem za tył i wczoraj nadszedł ten dzień. Ja - auto 3-2. No jeszcze trochę i spale go, temat na wczoraj to okiełznać pływające poprzedniego i duże wzdłużnego. Ku mojemu zdziwieniu ,dzięki soczystej dawce smaru miedziowego po dwóch latach i 80km km wszystkie mimośrodowe rozkręciły się bez problemu, po dwóch godzinach to jest nieco po północy wachacze były już gotowe do montażu na aucie. No to sru za wzdłużny prawa strona śruba ok lewy śruba zapieczona wd40 i niech żre. Z prawego guma sama wypadła z tulei wiec nie ma odwrotu wiec zacisk wek, tarczo bęben i szczęki i taraaa linka nie chce wyjść. Pancerz wychodzi a linka jak by sprężyna bo blokowała, i robota na aucie. No spale go, a dziś lewa strona :evil:
626 sport coupe GD
E52A
626 GW
MX-6 GE
CS9W
To co proste prowadzi donikąd.

ohara
[Usunięty]

Wysłany: 18-08-2019, 18:31   

Są jakieś gotowe komplety tulejek na tył i przód,które warto wymienić u mnie tył skrzypi a z przodu coś stuka na dołach,może być łącznik lub sworzeń.

Mam w planie pojechać na stację diag.
Ostatnio zmieniony przez 20-08-2019, 07:58, w całości zmieniany 1 raz  

zbychu74 
Forumowicz

Auto: mitsubishi lancer 2,0 kombi
Wysłany: 19-08-2019, 18:59   

ohara, Jedź na szarpaki i niech diagnosta ci napisze co jest do wymiany,Wtedy będziemy w stanie pomóc.Chyba,że chcesz całe zawieszenie wymienić.

Odpowiedz do tematu