Luz zaworowy w Mitsu Outlander II 2.4 Mivec CVT |
Autor |
Wiadomość |
qbota
Forumowicz

Auto: OII 2.4 CVT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Sty 2012 Posty: 140 Skąd: Czerniejewo
|
Wysłany: 12-07-2016, 09:53
|
|
|
Przepraszam jeśli zabrzmi to niemiło, ale tu nie ma czego rozumieć, tylko trzeba to przyjąć do wiadomości. |
|
|
|
 |
SZCZAW
Forumowicz
Auto: O III 3.0 V6 z 2017
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Maj 2014 Posty: 141 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 12-07-2016, 22:01
|
|
|
to prawda nie ma co rozumieć , jak ma się mechanika- swego , jeśli sprawdzony to wytłumaczy i nie zedrze skóry a tu się dowiesz co faktycznie może być przyczyną bolączki Miśka, awaryjność jak w każdym innym, tylko trzeba dbać , jeśli kupiłeś i masz bo masz i nie będziesz dbał z wymianami i przeglądami to Misiek się zemści a odwrotnie to będziesz się bawił jazdą i użytkowaniem a o szklanki się nie martw . MAM na gazie 60 zrobione i się dogadujemy bez zgrzytów. |
_________________ szczaw |
|
|
|
 |
dhadrys
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander 2,4MIVEC
|
Wysłany: 23-11-2016, 17:44
|
|
|
czy mozecie polecić kogoś kto dobrze sprawdzi luzy zaworów nie daleko woj. lubuskiego i ewentualnie podjął by się wymiany szklanek ? i z jakie strony mozna kupić taniej wszystko . bo obroty mi falują i nie mam pojęci aod czego bo nie zawsze to się dzieje |
|
|
|
 |
kronio
Nowy Forumowicz kronio
Auto: Outlander II 2.4 MIVEC CVT 4WD
|
Wysłany: 25-04-2017, 11:55
|
|
|
Przyłączam się do prośby o polecenie warsztatu który sprawdziłby te luzy i ew. wyregulował, zakupił co trzeba, założył. OII silnik 170KM 2.4 MIVEC z CVT i LPG
Ja jestem ze śląskiego i gdyby ktoś miał namiar na warsztat w moich okolicach, byłoby super.
Obawiam się że właśnie te luzy mogą być przyczyną nienaturalnie wysokiego zużycia LPG w 2.4 MIVEC - na trasie 15,2 litra gazu przy 110km/h raczej nie jest normalne. Auto ma na LPG przejechane ładnie ponad 100tys., silnik chodzi równo i bezproblemowo. Filtry gazu wymienione. |
|
|
|
 |
grzesman
Nowy Forumowicz
Auto: outlander 2,4 ctv
|
Wysłany: 08-01-2018, 23:38
|
|
|
Witam
Byłem dzisiaj u mechanika i rozmawiałem o regulacji zaworów w moim autku. On twierdzi ze w takim silniku jesli zaczyna kasować się luz zaworowy to regulacja jest tylko przedłużaniem czasu do naprawy głowicy. regulacja starcza na 20K km a potem jest to samo. Czy ktoś po zmianie szklanek śmiga już jakiś czas bezproblemowo.
Pozdrawiam Grzesiek |
|
|
|
 |
juniorkm7
Forumowicz
Auto: Outlander 2.4 CVT Instyle
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2016 Posty: 269 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-01-2018, 20:32
|
|
|
A ja zapytam tak - kiedy trzeba wyregulować luz na zaworach? Jakie objawy mi to zasugerują?
SZCZAW- w Białymstoku z czystym sumieniem mogę polecić Centrum Serwisowe Nalewajko na Składowej(wjazd od Pogodnej). Serwisujemy tam w rodzinie wszystkie auta - może nie jest najtaniej w Białym ale zawsze masz pewność że zrobi ci to porządnie i rzetelnie. |
|
|
|
 |
qbota
Forumowicz

Auto: OII 2.4 CVT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Sty 2012 Posty: 140 Skąd: Czerniejewo
|
Wysłany: 18-01-2018, 11:00
|
|
|
Wyżej w tym wątku pisałem o objawach.
Od regulacji minęło 65kkm i póki co, tfu tfu, wszystko ok. |
|
|
|
 |
bajura
Nowy Forumowicz
Auto: galant 2007 2.4 mivec
|
Wysłany: 24-02-2018, 11:04
|
|
|
Chciałem wrzucić instrukcje regulacji luzów z oryginalnego manuala od galanta 2.4 mivec, nie wiem czemu nie piszą tam nic o wymianie szklanek.
http://imgie.pl/image/rciw9
http://imgie.pl/image/rcQSw
Mniej więcej przetłumaczone:
1. Przed przystąpieniem do prac sprawdzić stan oleju rozrusznika i akumulatora. Ustaw również pojazd w następującym stanie:
- Temperatura silnika 80-95 stopni celcjusza
-Światła i wszystkie urządzenia wyłączone
-Skrzynia biegów na pozycji P
2. Zdjąc cewki zapłonowe
3. Zdjąc pokrywę zaworów.
4.Obracać wał korbowy w prawo, aż wycięcie na kole pasowym będzie oznaczane znakiem "T" na wskaźniku rozrządu.
5.Przesuwaj dźwignie zaworów na cylindrach nr 1 i nr 4 ręcznie w górę iw dół, aby określić, który cylinder ma swój tłok w górnym martwym punkcie na suwie sprężania.
6. Kontrola i regulacja luzu zaworowego może być wykonywana na dźwigniach zaworowych oznaczonych białą strzałką, gdy tłok cylindra nr 1 znajduje się w górnym martwym punkcie suwu sprężania, a na wahaczach oznaczony czarną strzałką, gdy tłok cylindra nr 4 znajduje się w górnym martwym punkcie podczas suwu sprężania.
7.Zmierzyć luz zaworowy. Jeśli luz zaworowy nie jest taki, jak określono, poluzować nakrętkę blokującą ramie dźwigni i wyregulować luz za pomocą miernika grubości podczas obracania śruby regulacyjnej.
Wartość standardowa (gorący silnik)
Strona wlotowa: 0,20 mm
Strona wydechowa: 0,30 mm
8. Przytrzymując śrubę regulacyjną za pomocą śrubokręta, aby zapobiec jej obracaniu, dokręcić nakrętkę zabezpieczającą do określonego momentu.
Moment dokręcania: 9 (plus minus 1) Nm
9. Obrócić wał korbowy o 360 stopni, aby wyrównać nacięcie na kole pasowym wału korbowego z oznaczeniem "T" na wskaźniku rozrządu
10.Powtórz kroki 7 i 8 dla innych zaworów w celu regulacji luzu
11. Zamontowac pokrywe zaworów
12. Zamontowac cewki zapłonowe
Ps. Mam całęgo manuala wiec mogę komuś podesłać na pw |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 24-02-2018, 11:27
|
|
|
bajura napisał/a: | Chciałem wrzucić instrukcje regulacji luzów z oryginalnego manuala od galanta 2.4 mivec, nie wiem czemu nie piszą tam nic o wymianie szklanek. |
Bo w Outlanderze jest całkiem inny silnik niż w galancie .
W galancie to rodzina silników 4G6.., a w outku 4B12 jeśli chodzi o pojemność 2.4 . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
bajura
Nowy Forumowicz
Auto: galant 2007 2.4 mivec
|
Wysłany: 25-02-2018, 20:32
|
|
|
Aaaaa ok:) myślałem, że to samo serce mają. |
|
|
|
 |
Arkinio
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander 2.4 CVT
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 09-05-2018, 10:40
|
|
|
Witam, właśnie jestem na etapie regulacji luzów zaworowych. Niestety wszystkie poniżej normy. Czy mógłby ktoś podesłać na priv informacje konkretnie z jakiego Dodga pasują szklanki do naszych Mitsu? Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
|
 |
m4rud3r
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Mivec 2010
Pomógł: 9 razy Dołączył: 31 Sty 2009 Posty: 443 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 09-05-2018, 20:12
|
|
|
Nie musi być na priv |
|
|
|
 |
Markymark
Forumowicz Nowy Adept
Auto: Outlander II, benz 2.0 z 2012
|
Wysłany: 09-05-2018, 23:05
|
|
|
Witam,
W temacie luzów które wg. Instrukcji serwisowej trzeba "sprawdzić" na 100tys konsultowałem temat w paru Aso. Robiąc to w Aso panowie tylko zdejmują pokrywę, może coś mierzą.. następnie zakładają nową uszczelkę i skręcają całość. Generalnie podobno bardzo rzadko zdarza się konieczność regulacji a jak już to w przypadku pojazdów dobrze dojechanych na lpg. Taka usługa kosztuje wtedy ok2000. Zwykle sprawdzenie luzów ok500. Generalnie zasada jak jest dobrze to lepiej nie ulepszać
Pozdro |
_________________ Tylko Made in Japan |
|
|
|
 |
Arkinio
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander 2.4 CVT
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 10-05-2018, 17:41
|
|
|
No właśnie, nie musi być na priv
Mój ma nalatane 109k km z czego 25 na gazie i luzy do roboty. Mechanik od Mitsu mocno mnie nastarszył, że te silniki (2.4 MIVEC 170km) nie nadają się do lpg i najlepiej go wywalić, bo po kolejnych 20k km będzie to samo, a później głowica. Macie jakieś doświadczenie jeśli chodzi o kilkukrotne kontrolowanie luzów. Tz. czy po pierwszej kontroli i ewentualnym ustawieniu luzów zaworowych robił ktoś po x tyś km kolejną kontrolę, jak ona wypadła?
Pozdro |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|