Regulacja zaworow silnika |
Autor |
Wiadomość |
kcn
Mitsumaniak Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2014 Posty: 183 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 28-06-2017, 09:15
|
|
|
martin77 napisał/a: | Witam koledzy mam pytanie odnosnie regulacji i zaworow i oznaczenia numerycznego silnika a wiec czy w silniku benzyna 2,4 benzyna rocznik 2006 regulacji zaworow wykonuje sie tylko szczelinomierzem luzujemy lub pociasniamy zawory? czy konieczna jest wymiana plytek i szkalnek? I drugie pytanie jakie ja mam oznaczenie numeryczne silnika tak jak wyzej pisalem 2,4 benzyna rocznik 2006 czy jest to silnik 4g69? |
Jeśli nikt silnika nie zmieniał to powinno być 4g69 i regulacja na szczelinomierz. |
_________________ __________________________________
-GRANDIS-
 |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 28-06-2017, 12:45
|
|
|
I pamiętaj regulacji na gorącym silniku
[ Dodano: 28-06-2017, 12:46 ]
skull napisał/a: | tak reguluje się
ssące 0.20 mm
wydechowe 0.30mm
na gorącym silniku |
|
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
tabarly
Nowy Forumowicz
Auto: Citroen C4
|
Wysłany: 12-10-2017, 08:34
|
|
|
Witam,
czy w grandisie benzynowym (bo widziałem o konkretny nr silnika w poście wyżej) jest tylko regulacja na śrubę? Czy były różne silniki i różne sposoby regulacji? |
|
|
|
 |
Grzegorz J
Mitsumaniak

Auto: Grandis 2.4 MIVEC
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Mar 2015 Posty: 104 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 10-07-2018, 10:35
|
|
|
Jestem świeżo po regulacji w moim miśku.
Zacznę od tego że przez moją niewiedzę czy nie dopatrzenie interwał między regulacjami wyniósł 30.000 km. Mechanik powiedział że to była ostatnia chwila. Dolot był już bardzo ciasny. Mechanik twierdzi żebym pokazywał się co drugą wymianę oleju, inaczej mam się szykować na remont głowicy.
Jednak przy odbiorze zauważyłem że na jalowym silniczek głośniej pracuje, trochę niczym diesel. Nie stuka, tylko jego kultura pracy jest gorsza. Ufam temu mechanikowi, nie jest to samouk rodem z YouTube. Twierdzi że jest to efekt poprawnego ustawienia zaworów. Przejechaliśmy się, auto jest zauważalnie żwawsze, lepiej się zbiera. Nie jest głośniejszy w samej jeździe (przynajmniej ja nie zauważyłem), jednak nie mogę się przekonać do tego dźwięku. Ustawił tak jak serwisówka nakazuje 20/30. Teraz nie jestem pewien czy robił to na ciepłym silniku.
Uzgodniliśmy że pojeżdżę tydzień. Wtedy zobaczymy.
Postaram się może nagrać pracę silnika na biegu jałowym. Nie wiem tylko czy jeżeli ustawiał na zimnym to właśnie jest tego efekt czy może wszystko się ułoży?
Oto filmik z pracującym silnikiem. Silnik jest rozgrzany.
Misiu |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 10-07-2018, 22:49
|
|
|
jakoś tak dziwnie głośno pracuje,w moim silniku też słychać cykające zaworki,ale ciszej. Zawory zawsze reguluję sam. |
|
 |
PABLO998
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,6; Outlander I 2,4
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 490 Skąd: Cedynia
|
Wysłany: 12-07-2018, 15:39
|
|
|
skull a co ile robisz regulację? |
_________________ Carisma DA1A
Outlander CU5W |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 12-07-2018, 22:54
|
|
|
tak średnio co 30 tys |
|
 |
Marcin7918
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Grandis
|
Wysłany: 21-03-2022, 00:56
|
|
|
Cześć, potrzebuję zrobić regulację zaworów w Grandisie 2,4 (benzyna + gaz). Czy macie do polecenia jakiś warsztat w Warszawie lub jej zachodnich okolicach, w którym zrobiłbym to "nie za miliony"? Ogólnie szukam warsztatu, gdzie znają się na Mitsubishi, nie zdzierają i są mechanikami a nie tylko "wymieniaczami", bo niestety już na takich trafiłem w mojej okolicy. Z góry dziękuję za podpowiedzi. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
|
|