|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kupno dom do wykończenia lub odświeżenia |
Autor |
Wiadomość |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-10-2014, 16:36
|
|
|
Przykładowy kosztorys.
Ceny z przed roku. Zawsze jakieś przybliżone koszty można oszacować. |
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
|
Wysłany: 28-10-2014, 19:10
|
|
|
Nie spodziewałam się że temat tak bardzo się rozwinie Fajnie że dużo piszecie nt. kosztów.
Może zbyt nie precyzyjnie się wyraziłam. Interesuje mnie dom jednorodzinny + budynek gospodarczy (stodoła, kurnik) który łatwo zaadaptuję pod ewentualną działalność gospodarczą za kilka lat. Dom który nie będzie ruiną, nie będzie potrzebował tryliarda złotych aby sufit nie spadł mi na głowę, coś co jest do odświeżenia a nie generalnego remontu. I chyba tutaj rodzi się pytanie które powinnam zadać na początku tego wątku. Za ile kupię taką nieruchomość która będzie posiadała:
- 80 max 120 m2 do zamieszkania,
- zlokalizowana w południowo - zachodniej Polsce max 40 km od miasta wojewódzkiego,
- posiadała budynek gospodarczy
- stan całej nieruchomości : do odświeżenia
Jakieś kucie, zmiana wnętrza, tj. powiększanie pokoi przez wyburzanie, stawianie nowych ścian mnie kompletnie nie interesuje. Ogólnie tematy ingerowania w konstrukcję domu są dla mnie bez sensowne. Ponieważ gdybym miała robić coś takiego to faktycznie wolę już mieszkać w przysłowiowym bloku tak jak obecnie
Przez słowo odświeżenie rozumiem :
- wymianę wanny / kabiny prysznicowej,
- położenie gładzi,
- odmalowanie z zewnątrz lub jakieś małe zaprawki,
- wymianę podłogi z czegoś na coś tam co będzie dobrze wyglądało,
- wymiana mebli (pokoje, łazienka, kuchnia),
- wymianę okien.
Co do spraw finansów. W żaden kredyt się nie pcham. Ponieważ jak mnie nie stać to po prostu tego nie kupuje - to moje motto. A nawet gdyby mnie Diabeł podkusił i tak nie mam możliwości wzięcia nawet przysłowiowego telefonu na raty. Ponieważ ja nie pracuję w UE, nie mam odpowiednika europejskiej umowy o pracę, i nikt mi żadnego zaświadczenia do banku nie wystawi
Dziękuje serdecznie że dzięki Wam dość dużo się o kosztach dowiedziałam
PS. Naprawdę zaciekawił mnie temat domów z drewna. Sama się w takim wychowywałam i mam do nich wielki sentyment. Nie sądziłam że ktoś zrobił z tego modę Ciekawe czy te obecne budowane wytrzymają chociaż połowę z tego co mój, czyli chociaż pełen wiek |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
|
Wysłany: 29-10-2014, 00:55
|
|
|
Olivia napisał/a: | Ciekawe czy te obecne budowane wytrzymają chociaż połowę z tego co mój, czyli chociaż pełen wiek |
Szczerze powiem Ci że może być z tym ciężko, dawniej ludzie umieli wykorzystywać drewno, wiedzieli kiedy go ściąć, jak obrobić i na co się nadaje. Teraz wszystko idzie na jedno kopyto, trochę przesadzę stwierdzenie "wczoraj na nim ptaszki ćwierkały, a dziś dach składamy" |
_________________ Toyota odeszła
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
|
Wysłany: 18-11-2014, 22:08
|
|
|
Na pewno masz rację. Ponieważ najlepszym przykładem jest dom rodzinny w którym mieszka moja mama. Tenże budynek został wybudowany w XIX wieku i w sumie nie przeszedł od tego czasu jakiegoś remontu, wymiany poszycia etc.
W chwili obecnej szczerze powiem nawet nie zagłębiałam się w temat budowy domu z drewna. Dla mnie to niestety nie ten czas na stawianie czegoś podobnego. Jakaś chatka myśliwska a i owszem
Poszukiwania domu w toku ...... |
|
|
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
|
Wysłany: 19-11-2014, 15:45
|
|
|
Dyskusja na tym etapie nie ma sensu,
najpierw znajdź nieruchomości które cię interesują, jak będziesz wiedziała jak to wygląda, wtedy wrzuć informacje i podpowiemy ci jakich kosztów się spodziewać.
Najlepiej opisz co chcesz poprawić, a co może zostać.
Inaczej temat rzeka i zero konkretów, bo każdy z nas ma inne doświadczenia i do nich będzie się odwoływał.
W moich stronach kupić siedlisko z budynkiem gospodarczym można było 2 lata temu od 80 tys zł za ruinę, sensowne siedliska do remontu to koszt od 150 tys w górę, górnych granic nie ma.
Wskakuj na serwisy lokalne, zorientuj się w cenach, jeżeli uda ci się znaleźć coś w przedziale
80-110 tys to możesz się pokusić o zrobienie wyceny dalszych kosztów.
Nawet nie duże odświeżenie mieszkania wyniesie cię kilkanaście tys zł, a zawsze się licz z kosztami ukrytymi, które zazwyczaj stanowią 1/3 kosztów remontu |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
|
Wysłany: 18-12-2014, 00:05
|
|
|
Znalazłam dwie ciekawe propozycję. Może napiszę o pierwszej. Dom z początku lat 90 - tych. Trzeba ten budynek ocieplić styropianem od 0.8 do 10 mm. Dołożyć centralne ogrzewanie i wymienić stolarkę okienną.
Ocieplenie i stolarka wiem jak cenowo wyniesie. Ale temat ogrzewania mnie przerasta. Grzejników muszę kupić 6. Piec też trzeba kupić. I stąd moje pytanie. Co teraz jest "na czasie" jeżeli mowa o paliwie do owego pieca ? Ekogroszek, węgiel, miał etc. ?
Dom jest malutki, ma jedynie 86 m2. |
|
|
|
 |
KsiadzRobak
Forumowicz
Auto: Lancer
|
Wysłany: 18-12-2014, 08:02
|
|
|
Olivia napisał/a: | ocieplić styropianem od 0.8 do 10 mm | chyba 8-10cm
po takim dociepleniu (pamiętaj też o dachu!) koszty ogrzewania nie będą wysokie (bo i dom mały, choć liczy się kubatura a nie powierzchnia)
piec na pellety z podajnikiem i modulacją kosztuje ok. 8 kpln
grzejniki są od 200 zł do powiedzmy 1000 za V33 firmy Purmo o dość sporych wymiarach - ale mając piec na paliwo stałe temp. zasilania będzie wysoka, więc i grzejniki będą z gatunku tych mniejszych (V22)
pamiętaj jednak, że taki piec to spory "mebel" i będzie wymagał pomieszczenia tak z 2x3 m2 (dodaj jeszcze wymogi prawa budowlanego określające min. objętość pomieszczenia z kotłem na paliwo stałe)
co mogę doradzić:
- zainteresować się ładną kozą z rozprowadzeniem ogrzewania (w obu przypadkach warto mieć elektryczny backup do pompy obiegowej w postaci UPS albo akumulatora z przetwornicą)
- sprawdzić temat piece akumulacyjne
- zobaczyć jak wygląda kwestia małych grzejników elektrycznych - w przypadku wyjazdu można je ustawić na np. +10 do +15* i będą tylko dogrzewać przy dość niskim poborze prądu (ogrzewanie elektryczne jest najdroższe, ale podobnie jak gaz - wygodne i łatwe w regulacji; sprawdź czy nie będzie trzeba zmieniać instalacji elektrycznej)
edit: mam taki drewniany domek o powierzchni 65 m2 z ociepleniem 15 cm wełny + 2cm styropianu dodatkowo pod elewacją, czasem tam jeżdżę na święta B.N. i tam jest właśnie koza (ale tylko z DGP, bez płaszcza wodnego) oraz elektryczne małe grzejniki ustawione na +12* (kosztowały coś ok. 150 zł/szt) - przez całą zimę naciągną prądu na 300-600 zł (zależnie od zimy), ale są kompletnie niezależne od tego czy napalę czy nie |
Ostatnio zmieniony przez KsiadzRobak 18-12-2014, 08:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
Wysłany: 18-12-2014, 08:02
|
|
|
0) Pewnie chodzi o kocioł!, a nie piec (formalnie piec to może być np. kaflowy)
1) Jak dobrze docieplisz.. to możesz ew. ogrzewać gazem - drogo, ale wygodnie.
2) Najtaniej jest ogrzewać drewnem.
3) Najdrożej jest ogrzewać prądem.
4) Nie polecam węgla - brudzi się jak skurczybyk.
5) Ekogroszek to taki węgiel (ale zdania nie mam specjalnego (drożej jak drewno, taniej jak gaz)
6) Jak mieszkasz z facetem, to jeżeli nie jest ciapą , to z chęcią będzie palił drewnem.
6a) Jak mieszkasz sama i lubisz trochę się poruszać (trzeba dorzucić rano do pieca, wieczorem oczyścić palenisko
6b) Można jeszcze przy tej kubaturze pokusić się o kominek! z płaszczem wodny - jest przyjemnie, tanio, ale w domu się troszkę brudzi.
RACHUNKI:
7) Ojciec w domu rodzinnym (zabudowa szeregowa) kupił fajny kocioł na drewno (VIGAS ze Śląska) i ogrzewa pow. 200m2 (średnio docieploną) za jakieś 2500zł rocznie (średnio 19st.)
7a)Ogrzewam mieszkanie (dobrze docieplone) gazem (kocioł Barretta - jakoś tak) 48m^2 (średnio 20st.) koszt 1200zł rocznie.
8 ) Teraz są (w 2014 były) dopłaty do kredytów (30% ?) na montaż i zakup kolektorów słonecznych http://nfosigw.gov.pl/sro...je-o-programie/
8a) Są jeszcze pompy ciepła - drogo, ale jak dom jest dobrze docieplony to może po 10-15 latach (Realnie patrząc) inwestycja (np. 30kzł) się zwróci.
9) Aha - i jeszcze jedno - można ogrzewać biomasą (pelety, zrębki czy inny brykiet) - drożej jak drewno, ale nie brudzi się tak..
Jak chcesz dokładnie porównać ceny ogrzewania to... napisz, to spróbuje coś poszukać w necie.
Mam nadzieję, że pomogłem |
|
|
|
 |
KsiadzRobak
Forumowicz
|
Wysłany: 18-12-2014, 08:10
|
|
|
Kolektorami nie ogrzejesz domu - można ciepłą wodę nagrzać, ale nie ogrzać dom. Nie ma szans - zbyt mało światła zimą. Nawet gdybyś cały dach nimi pokrył, to nie wystarczy a pewnie wtedy wyjdzie drożej niż pompa ciepła za 80 000 zł.
Dopłaty to ogromna ściema - za 20 000 zł kupujesz kolektory, które bez dopłat kosztują 8 000 zł. Dodatkowo musisz wziąć kredyt w wybranych bankach. Program jest pomocą dla banków a nie ludzi. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-12-2014, 08:24
|
|
|
KsiadzRobak napisał/a: |
Kolektorami nie ogrzejesz domu - można ciepłą wodę nagrzać, ale nie ogrzać dom. Nie ma szans - zbyt mało światła zimą. Nawet gdybyś cały dach nimi pokrył, to nie wystarczy a pewnie wtedy wyjdzie drożej niż pompa ciepła za 80 000 zł.
|
No oczywiście - dlatego tego nie analizowałem (tylko dodałem jako dodatek, tak jak pompę ciepła). A pompa za 80k to chyba ze złota (na taką powierzchnię ). |
_________________ - Lancer 1.8 SB (2010) 143PS LPG, Giulietta 1.4 (2012) 120PS LPG, BMW 528i (2016) 245PS |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 18-12-2014, 08:27
|
|
|
RalfPi napisał/a: | A pompa za 80k to chyba ze złota (na taką powierzchnię ). |
Chyba trochę mniej, ale z ceną mocno rośnie sprawność oraz fajne funkcje (jak np. regulowana moc), a to potem wpływa na rachunki... |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-12-2014, 08:27
|
|
|
Aha - ja lubię popracować (kiedyś grałem pół-profesjonalnie w piłkę nożną) i z chęcią w swoim domu (który za kilka/ew. naście lat zbuduję) z dużym prawdopodobieństwem będę opalał drewnem.
Tanio, przyjemnie no i kondycja zawsze podtrzymana (tyle, że czas na to schodzi).
Jak ktoś zarabia >50zł za 1h(i ma możliwość dorobienia), to opłacalność drewno vs gaz stoi pod znakiem zapytania. |
_________________ - Lancer 1.8 SB (2010) 143PS LPG, Giulietta 1.4 (2012) 120PS LPG, BMW 528i (2016) 245PS |
|
|
|
 |
KsiadzRobak
Forumowicz
|
Wysłany: 18-12-2014, 08:28
|
|
|
RalfPi napisał/a: | A pompa za 80k to chyba ze złota (na taką powierzchnię ). | standardowa pompa dla przeciętnego obecnie domu - czyli 150m2
takie za 50 000 zł są za małe, sprawdzone; chodzą na granicy stabilności, agregat pokrywa się lodem |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 18-12-2014, 08:30
|
|
|
KsiadzRobak napisał/a: | agregat pokrywa się lodem |
A to nie jest problem z za małym wymiennikiem dolnym? |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-12-2014, 10:38
|
|
|
Ja nie jestem specjalistą od pomp.. ale: http://www.budujemydom.pl...cilem-30-000-zl
Nie chcę lobbować, ale uważam, że ma to sens, jeżeli dom jest dobrze docieplony.
Jest to bardzo wygodna opcja.. |
|
|
|
 |
|
|