Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
#1 Projekt powiadamiania o wpalaniu DPF
Autor Wiadomość
apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-03-2025, 08:20   

TZfoto napisał/a:
że to niby działa tylko w asx i francuzach, ale to może kolejne sranie w banie bujdy

W ASX działa.

Sprawdziłeś, czy podczas wypalania lusterka i szyba tylna są grzane?

TZfoto 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III 2016
Wysłany: 25-03-2025, 18:43   

No ale skąd mam wiedzieć czy grzeje jak nie wiem kiedy się wypala 😉 sądząc po diodzie, którą mam wpiętą w przewody podgrzewania lusterka lewego to nie grzeją jak się wypala. Dzisiaj ogarnąłem, że w tej aplikacji CarScaner jak się wybierze Eclipse 2.2 diesel to jest masa czujników Dpf, muszę sprawdzić co tam konkretnego pokazują. Ale taka dioda byłaby o wiele bardziej użyteczna bo tak jak pisałem, ja nie włączam tej aplikacji przy każdym odpaleniu silnika.

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 26-03-2025, 08:20   

TZfoto napisał/a:
A to cholerstwo wypala się nieraz nawet jak jadę 10min.

TZfoto napisał/a:
No ale skąd mam wiedzieć czy grzeje jak nie wiem kiedy się wypala 😉

Napisałeś wcześniej, ze wiesz.

Zobacz temat ASX i wepnij diodę w skrzynkę bezpieczników.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 26-03-2025, 12:53   

apikus napisał/a:
W ASX działa.

A nie w każdym Outlanderze - w miom nie grzeją ani lusterka, ani szyba - bezbłędnie można się dowiedzieć czy wypala tylko odpuszczając gaz przy prędkości 50+ - jak chwilowe spalanie nie spada do 0, znaczy wypał :) albo na postoju na N trzyma obroty ok. 1000 rpm

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

TZfoto 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-04-2025, 10:15   

apikus napisał/a:
TZfoto napisał/a:
A to cholerstwo wypala się nieraz nawet jak jadę 10min.

TZfoto napisał/a:
No ale skąd mam wiedzieć czy grzeje jak nie wiem kiedy się wypala 😉

Napisałeś wcześniej, ze wiesz.

Zobacz temat ASX i wepnij diodę w skrzynkę bezpieczników.

Wiem po wskaźniku spalania, ale to też nie jest tak, że cały czas jadę i go obserwuje. Tak czy inaczej, popatrzę gdzie to wpiąć w skrzynkę bezpieczników bo rozwiązanie na diodę byłoby najlepsze dla mnie.

Co do aplikacji CarScaner to znalazłem masę danych pokazywanych dla DPF, ale trzeba wybrać Profil Połączenia na Mitsu Eclipse Cross 2.2 Diesel / Delica D5 (2019-). Wtedy ilość wszystkich czujników do wyboru jest bardzo długa a w nich różne wskaźniki DPF.

I tak widzę teraz, że przez 135tyś km wypalał się DPF 316 razy, widać ile km minęło od ostatniego zapełnienia, jaki jest poziom zapełnienia, ile sekund zostało do zakończenia wypalania, aktualną temp. dpf i jeszcze mniej potrzebne dane.

No i tak zacząłem obserwować i w końcu po 890km od ostatniego wypalania zaczeło wypalać. Ale oczywiście akurat wtedy jak podjechałem po sklep i już odruchowo zgasiłem samochów. No, ale odpaliłem i zacząłem jechać. Wypalanie trwało 470sek., zaczeło się przy 4.5g/l sadzy i wypaliło do 0.8g/l, temp. dpf wzrosła ze standardowych 280-320st.C do ponad 620st.C. Wypalanie zakończyło się wg. aplikacji jak odliczył te 470sek., ale ciekawostka, że wskaźnik zużycia paliwa na jeździe bez gazu, pokazywał spalanie jeszcze przez kolejnych kilka minut.

To masz 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Wysłany: 19-04-2025, 10:42   

TZfoto napisał/a:
No i tak zacząłem obserwować i w końcu po 890km od ostatniego wypalania zaczeło wypalać.

Jedno wypalenie przeoczyłeś w tym czasie. Wątpię i z doświadczenia przy OIII wnioskuję, że taki dystans jest nie osiągalny w Outlanderach.
Poza tym dowodu na to nie trzeba szukać:
przebieg auta / ilość wypaleń = 427 km => średni dystans pomiędzy wypaleniami

[ Dodano: 19-04-2025, 10:48 ]
Wskaźników jest sporo jednak w dowolnym profilu auta tej aplikacji, czy w jakiejkolwiek aplikacji wystarczy podgląd na wskaźnik temperatury w katalizatorze, do tego komunikat wizualny/dźwiękowy w przypadku przekroczenia temperatury 550 stopni i nie ma możliwości by przeoczyć wypalanie.

TZfoto 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-04-2025, 09:25   

Nie przeoczyłem bo licznik ilości wypalen wskazywał cały czas 315 po czym przestawił się na 316. Do tego licznik sadzy cały czas był narastający i te km to też informacja z komputera a nie z licznika zerowanego przeze mnie. Może był jakiś korzystniejszy okres dłuższych jazd. Tak czy inaczej aplikacja działa. Teraz tylko zostaje podłączenie diodki.

Odpowiedz do tematu