Stuki z okolic silnika, klekotanie, buczenie, huczenie ? |
Autor |
Wiadomość |
Golotheman
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 143KM Sportback+LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 18 Sie 2015 Posty: 448 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29-10-2020, 18:32
|
|
|
Czesc Chlopaki, mam dla Was kolejna zagadke takiej nie mial chyba nikt. Synchroniczne stukanie - brzeczenie przy 1250 obrotach. Pojawia sie 3-5 min po zagrzaniu. Jak sie dodaje gazu i schodzi z gazu i przechodzi orzez te obroty to brzeczy w okolicy gornej pokrywy rozrzadu z lewej strony silnika. |
_________________ Obecnie pomykam:
2012 - do dziś / Seat Ibiza 6J Reference COPA '2012 1.4 86KM + BRC Sequent 24.11
2015- do dziś / Lancer Sportback INTENSE '2009 1.8 143KM 4B10 + Stag 4Qbox Plus
 |
|
|
|
 |
Dawid1111
Forumowicz
Auto: lancer
|
Wysłany: 03-11-2020, 18:59
|
|
|
mi coś wali i stuka od 20kkm po ustawieniu zaworów na trochę większe, denerwuje no ale co zrobić. Teraz jest u mechanika i luzy po 1,5 roku na lpg dalej większe niż norma, łańcuch olej. Ciekawe czy to wina oleju, hmm |
|
|
|
 |
j231975
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer x
|
Wysłany: 10-12-2020, 12:56 hałas silnika tuż po odpaleniu.
|
|
|
Witam
Posiadam Lancera 1,8 benzynę 143KM z instalacją gazową. Przebieg 151 000km. Około 2 tygodnie temu pojawił się stukot a w zasadzie klekot (hałas), trudno powiedzieć jak to nazwać dochodzący z silnika tuż po odpaleniu. Trwa to około 2 do 3 minut i w miarę upływu czasu słabnie i po tych 3 minutach ustaje. Podejrzewał że może być to rozrząd, zanim napinacz hydrauliczny napnie łańcuch to on o coś ociera. Zaprowadziłem do mechanika na wymianę, mechanik zadzwonił do mnie po kilku godzinach że można zamówić tylko w serwisie czekać tydzień a cena 8000Pln. Zwalił mnie z nóg bo ja widziałem na allegro za 900pln. Zrezygnowałem na razie z wymiany prosząc aby posłuchał co to może być. Stwierdził że mogę tak na razie jeździć bo to raczej jaką rolkę słychać a nie łańcuch rozrządu. Dla mnie trochę dziwne gdyż hałas po kilku minutach ustaje, ale ja nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Proszę o pomoc, może ktoś z Was miał podobny przypadek.
Pół roku temu w marcu miałem remont kapitalny głowicy i mechanik który to robił powiedział że łańcuch rozrządu jest OK.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Tomek |
|
|
|
 |
SiwekMM
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 Sportback
|
Wysłany: 27-12-2020, 16:00 [CY3A 1.8] Dziwne brzmienie silnika Lancer 1.8
|
|
|
Cześć,
Pierwszy temat: ostatnio zaczął mnie zastanawiać dziwny dźwięk między 2-3 tysięcy obrotów, ciężko go mi wg opisać (pasek?) więc dołączam linki do YT, podczas jazdy na obciążeniu np full osób w aucie ten dźwięk jest trochę się nasila ale tak jak mówię tylko w tym obszarze obrotów silnika.
Drugi temat: jak wygląda sprawa z rozrządem w tym silniku niby łańcuch w ciągu 8 lat przejechane tylko 55kkm, nie należałoby się przejmować na razie czy lepiej już inwestować ?
Trzeci temat: dojechanie np. do skrzyżowania na luzie i spadanie obrotów do 500, niby gazownik mówił że to normalne ale jednak trochę denerwuje jak silnik prawie co gaśnie.
https://youtu.be/CRA3GxSHv4Y
https://youtu.be/bsTK2pSd4gY
Z góry chciałbym podziękować za wszystkie sugestie oraz rady |
|
|
|
 |
Tomaszm83
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 1.6
|
Wysłany: 30-03-2021, 13:49 Pokrywa/osłona silnika brzęczy
|
|
|
Na początek witam wszystkich Mitsumaniaków - to mój pierwszy post.
Od 3 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Lancera, ale mam problem z jedną pierdołą.
Zauważyłem, że w zakresie 1800-2000 obr. dobiegało mi spod maski brzęczenie. Doszedłem, że to wina tej plastikowej pokrywy/osłony silnika, która montowana jest na górze silnika - po jej zdjęciu brzęczenie ustało.
Chciałbym jednak żeby ta osłona była. Na silniku są takie 4 wypustki do montażu tej pokrywy, natomiast sama pokrywa ma 4 otwory z jakimiś gumami. I te gumy osadzone w otworach pokrywy mają luz. Jak montuję pokrywę to gumy wchodzą w wypustki dość ciasno, ale sama plastikowa pokrywa jest luźna - przez co wpada w rezonans i brzęczy.
I teraz taka prośba - czy u Was też ta osłona silnika jest luźna? Tak to powinno być? Będę wdzięczny gdyby ktoś sprawdził u siebie i dał mi znać. |
|
|
|
 |
bartosh603
Nowy Forumowicz
Auto: LANCER SPORTBACK 1.6 PB/LPG
|
Wysłany: 13-10-2021, 13:37 Co to za dźwiek dochodzący z silnika ?
|
|
|
Witam wszystkich Mitsu maniaków,
mam nadzieje że wszyscy jesteście zadowoleni ze swoich miśków
Osobiście miesiąc temu stałem się posiadaczem Mitsubishi Lancera 1.6 i nie mogę narzekać auto jest super !
Tylko że od jakiegoś czasu zaczął mnie niepokoić dziwny dźwięk dochodzący z silnika (przykłady wrzucam na dole pod linkami z googledrive), dodam że poprzedni właściciel wymieniał olej 4 miesiące temu przy przebiegu 149tyś. Oprócz tego wspominał mi o wymianie "szklanek" tylko nie do końca wiem kiedy on to zrobił. Szukałem na forum odpowiedzi na to pytanie ale szczerze, bardziej rozsądne wydaje mi się wrzucenie tutaj próbki tego dźwięku ponieważ jestem kompletnym laikiem w tych sprawach
Zanim zacznę coś z tym robić ciekaw jestem czy ktoś z was doświadczył już takiego problemu albo wie o co chodzi i jak go rozwiązać, no chyba że to normalny dźwięk z tych silników i ja za bardzo panikuje
Przykład 1:
https://drive.google.com/file/d/1F0lP93a2wbGEkYNhhOJPswrEz10se7Or/view?usp=sharing
Przykład 2:
https://drive.google.com/file/d/1O_FbFaGG7_VFozMc5HZ6XmhLrxrWZeJ4/view?usp=sharing
Przykład 3: (ze środka i dodania gazu)
https://drive.google.com/file/d/1BJv6g-gwvpOxwlpiC3IrJyTmefrBiwz0/view?usp=sharing |
|
|
|
 |
kosaisierp1988
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 MIVEC
|
Wysłany: 13-10-2021, 17:26
|
|
|
góra czy dół silnika mocnej puka? najważniejsze pytanie. |
|
|
|
 |
bartosh603
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-10-2021, 10:15
|
|
|
Zdecydowanie dźwięk dochodzi bardziej z dołu silnika. |
|
|
|
 |
kosaisierp1988
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 MIVEC
|
Wysłany: 14-10-2021, 20:19
|
|
|
mocno głosny? |
|
|
|
 |
mesual
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer SB 1.8
|
Wysłany: 15-10-2021, 03:27
|
|
|
a pytanie jeszcze to pukanie jest na zimnym czy rozgrzanym silniku? |
|
|
|
 |
bartosh603
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-10-2021, 13:31
|
|
|
Tak, dosyć głośno i tylko na zimnym słychać, potem po przejechaniu dosłownie paru km praktycznie znika. |
|
|
|
 |
AkiruSensei
Nowy Forumowicz AkiruSensei
Auto: Lancer VIII 1.8 Mivec
|
Wysłany: 24-10-2021, 17:11
|
|
|
Witam czy może być tak że łańcuch słychać po odpaleniu tylko na zimnym? U mnie jak się zagrzeje i nawet jak postoi z 1 godzinę to po odpaleniu nic nie słychać. A jak całkiem na zimnym np. po nocy to słychać metaliczne odgłosy jakby coś obijało przez ok 5 min chyba że się przejadę odrobinke to przestaje. Według was to łańcuch czy jakaś osłonka termiczna w drgania wpada bo silnik zimny i większe drgania powoduje? |
_________________ oj tak byczq +1 |
|
|
|
 |
ogien259
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer VIII
|
Wysłany: 03-11-2021, 19:49 Re: Pokrywa/osłona silnika brzęczy
|
|
|
Tomaszm83 napisał/a: | Na początek witam wszystkich Mitsumaniaków - to mój pierwszy post.
Od 3 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Lancera, ale mam problem z jedną pierdołą.
Zauważyłem, że w zakresie 1800-2000 obr. dobiegało mi spod maski brzęczenie. Doszedłem, że to wina tej plastikowej pokrywy/osłony silnika, która montowana jest na górze silnika - po jej zdjęciu brzęczenie ustało.
Chciałbym jednak żeby ta osłona była. Na silniku są takie 4 wypustki do montażu tej pokrywy, natomiast sama pokrywa ma 4 otwory z jakimiś gumami. I te gumy osadzone w otworach pokrywy mają luz. Jak montuję pokrywę to gumy wchodzą w wypustki dość ciasno, ale sama plastikowa pokrywa jest luźna - przez co wpada w rezonans i brzęczy.
I teraz taka prośba - czy u Was też ta osłona silnika jest luźna? Tak to powinno być? Będę wdzięczny gdyby ktoś sprawdził u siebie i dał mi znać. |
Witaj, ja miałem to samo. Pod te gumy nawciskałem silikonu i zamocowalem do silnika. Zastygło. Zobaczymy ile wytrzyma. |
|
|
|
 |
piotrellii10
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Sportback 1.8 2008r
|
Wysłany: 12-05-2022, 06:20 Proszę zerknijcie ...Co to może być waszym zdaniem?
|
|
|
Proszę o pomoc, szczelny wydech sprawdzałem. Wcześniej klekotała osłona kolektora to ją spiąłem opaskami. Teraz zaczęło "pierdzieć" spod samochodu na wysokości kierowcy. Nagrałem filmy . martwi mnie to..
1 . https://youtu.be/Y_49nGViOP8
2. https://youtu.be/wirkrEVr92s
3 https://youtu.be/Rek2AvfXsxo
auto ma ok 111000 km przejechane |
_________________ piotrellii10 |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed