Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dlaczego uważam że Renault to szmelc
Autor Wiadomość
Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Wysłany: 14-09-2017, 12:20   

Teraz auta mają większa dynamike więc konstruktorzy tak dobierają zestrojenie zawieszenia aby ktoś z małymi umiejętnościami na pierwszym lepszym łuku się nie zabił.
Na zachodzie nie biorą pod uwage kiepskich dróg w Polsce czy jakiś tam Czechach a swoje autostrady. Gorzej jak się zjedzie z autostrady np. we Włoszech czy Francji, wtedy trzyma się usta zamknięte aby plomby nie opuściły jamy ustnej :badgrin:

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-09-2017, 21:27   

Krzyzak napisał/a:
Tovija, idź do salonu, pojedździj trochę... spróbuj innych aut bo jest teraz bardzo dużo fajnych a jeszcze kilka lat temu była robiona brzydko, wręcz bardzo brzydko
u mnie jest ten problem że z kilkunastu nowych aut które testowałem (takich do 120 000zł) tylko 2 były cichsze i prowadziły się równie komfortowo co 20 letni Galant
dlatego mam ciężki wybór, ale francuskie odrzuciłem od razu ze względu na wygląd i to że są francuskie :)

Albo kiepskimi autami jeździłeś albo twoj galant jest nadZwyczaj cichy... ciekawe jak przy prędkościach autostradowych 140-150
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 15-09-2017, 21:54   

Krzyzak napisał/a:
z kilkunastu nowych aut które testowałem (takich do 120 000zł) tylko 2 były cichsze i prowadziły się równie komfortowo co 20 letni Galant
To może wymienisz te kilkanaście aut, myślę, że nie tylko ja jestem bardzo ciekawy

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 16-09-2017, 17:07   

sla napisał/a:
To może wymienisz te kilkanaście aut

np.
- suzuki vitara 1.6
- mazda 3 2.0
- mazda cx3
- seat leon 1.8
- seat leon 1.2
- seat leon 1.4
- seat ateca 1.4
- opel mokka 1.4
- mitsubishi asx 1.6
- dacia sandero
- dacia duster
- skoda fabia 1.2
i kilkoma używanymi
szczególne rozczarowanie to nowa mazda 3 bo tłumik strasznie buczy, od 30 km/h robie się głośno, strasznie głośno wg mnie; z całego zestawienia tylko seat dał radę i jechał porównywalnie z Galantem - silnik 1.4 turbo 150KM, 250 Nm - bardzo fajne auto

Marcino napisał/a:
ciekawe jak przy prędkościach autostradowych 140-150
wiadomo, głośniej, dochodzą szumy wiatru bo tak do 100 km/h w Galancie silnika nie słychać, opon do 80 km/h też
mój jest ztcw. dodatkowo wyciszony (drzwi, gródź, dach, trochę podłoga) przez pierwszego właściciela - cieżko jest znaleźć coś fajnego, żeby był sens się przesiąść
ale jestem naprawdę zachwycony seatem - fajnie jeździe, przy 150 nadal cisza w kabinie, moc odpowiednia, prowadzenie fajne, wyposażenie niezłe (konkurencja oferuje więcej, ale ciężko jeździć, jak hałas przeszkadza...)

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 16-09-2017, 18:11   

tylko cała pula tych samochodów to nie jest klasa odpowiadająca galantowi
powinieneś celować w klasę wyżej typu superb, passat, insignia, i40 itp..

kupujepolskieprodukty.pl

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 16-09-2017, 18:22   

Krzyzak napisał/a:
np
Do 120 tys. to można jednak wybrać trochę lepsze i w wyższej klasie niż Dacia, Seat , Skoda. Na tej zasadzie to mogłeś napisać, że testowałeś samochody do 500 tys. , wszystkie spełniają ten wymóg. Do 120 tys można kupić np.
Mazda 6
C5
VW Passat a jak się postarasz to i demonstracyjny Arteon
Volvo V60, nie licząc niższych modeli.
Ford Mondeo
Nawet Lexusa IS kupisz na wyprzedaży. I wiele,innych. Myślę że wszystkie one są lepsze od 20 letniego Galanta.

Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Wysłany: 17-09-2017, 01:43   

Mama ostatnio przymierzała się do Optimy więc i ja skorzystałam z jazd testowych. Bardzo fajne auto. Duży mankament że wybór silników jest żaden.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 17-09-2017, 15:52   

sla napisał/a:
Do 120 tys. to można jednak wybrać trochę lepsze i w wyższej klasie niż Dacia, Seat , Skoda.
zgadzam się - u mnie to geneza była taka, że po sprzedaży scenica zaczałem się rozglądać za następcą i padło na grand vitarę (przyszłościowo, jak dzieciaki podrosną) albo coś przejściowego i tu wyszła mazda 3 IIgen bo ma śliczny niebieski kolor (auto miało być dla żony)
oglądając różne egzemplarze i auta, jeżdżąc tu i ówdzie przeszliśmy od paroletniej używki do niewiele droższej nówki jak dacia sandero czy duster, ale tu automat był tylko z dieslem
jednak będą na miejscu szkoda nie zrobić rundki :)
potem już poszło po bandzie i dotarło do mnie, że jak zmieniać to chociaż na namiastkę Galanta i dlatego odwiedziny salonu mazdy i totalne rozczarowanie nową 3-ką a szczególnie głośnością i kolorem, który w katalogu jest błękitny a na żywo ch.g.w - dziwny szary???
a jak było kilka salonów w pobliżu to i odwiedziny suzuki, opla czy mitsu
ford też był w zanadrzu, ale kuga jakoś wizualnie mi nie odpowiada, focus w środku to jakiś koszmar a mondeo za duże (kombi czy dużego sedana już mamy)
także te wszystkie przymiarki wynikają z pewnych przemyśleń i rozwoju etapu zakupowego
skoda ma przyzwoite auta, ale jak się już próbuje wziąć fabię to kończy się na silniku 1.2 albo dieslu...
albo superb - tylko że dużego sedana już mamy...
no i wygląd - nowa sportage jest paskudna, wczoraj jeździłem rio (tandeta w środku żenująca - jak w każdym aucie do 70 tysi) oraz optimą - fajne auto, jednak zaczyna się od 93 tysi i... jest za duże bo... duży sedan już mam
mazda 6 ze skórą w środku to już 150 tysi, nowy passat jest piękny wg mnie, ale też cena dużo wyższa niż leona
ateca i leon wychodzą najrozsądniej - są droższe od konkurencji, ale lepiej wyposażone, cichsze i fajnie jeżdżą, do tego wymiary pozwalające na swobodną jazdę kobiecie :)
ładne wnętrze, klasyczne, normalne zegary, dużo miejsca (nie to co w vitarze, gdzie czułem się jak w klatce)
sla napisał/a:
Lexusa IS kupisz na wyprzedaży
lexus ma jedną wadę - jest strasznie brzydki... no i na 99% hybryda tylko; jeździłem 300h - bardzo fajny, środek kapitalny, przyśpieszenie też, nawet akceptowalny wygląd zewnętrzny, ale podaż używek słaba i też poniżej 100 tysi ciężko coś kupić - to już wolę nowe auto za taką kwotę

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Wysłany: 18-09-2017, 13:28   

dla żony to raczej można by celować w mazde cx3, suzuki vitarę, a nawet w merca a lub b, volvo v40

przejściowo (jak długo??) toi kupiłbym 3-letnią używkę z segmentu b i po 3-4 latach sprzedał bez żalu

kupujepolskieprodukty.pl

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 18-09-2017, 15:23   

gulgulq napisał/a:
mazde cx3
mała!, bagażnik śmieszny
gulgulq napisał/a:
suzuki vitarę
głośny, mały (kierowca nie ma miejsca na boki, klaustrofobia!, twardy plastik przy kolanie), tandetnie wykonany!, do automatu jest tylko 1 silnik - 1.6 120KM - to auto nie jeździ, gaz jest binarny...

gulgulq napisał/a:
volvo v40
start od 110 tysi, kombi już mam :)
gulgulq napisał/a:
3-letnią używkę
plan jest taki, żeby nie inwestować - dobry 3 latek idzie do rodziny a do ludzi idzie coś w co trzeba inwestować, ergo znów czas zamiast z rodziną idzie na naprawy... po sprzedaży renówki nagle się okazało, że przy autach nie mam co robić...
patrzyłem nawet na półroczne auta demo, ale jak widzę jak sprzedawcy w salonie jeżdżą (polecam przejażdżkę mazdą 3 w salonie w Gdańsku) to wiem, że nigdy takiego już nie kupię!

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 18-09-2017, 17:16   

Mam podobne dylematy jak bym chcial sprzedać 307 i coś kupić. Ale mimo ze galant jest duży to drugi samochód tez kupię duzy... żeby nie jeździć 20 latkiem z rodzina po świecie...
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Wysłany: 18-09-2017, 22:37   

a ja myślę że marudzisz jak stara baba :)
auta segmentu B/C - za małe
auta segmentu D - za duże

dawniej to przynajmniej był komfort w wyborze
fiat 126, fiat 125, polonez - nie grymasiło sie :twisted:

kupujepolskieprodukty.pl

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 19-09-2017, 08:45   

gulgulq napisał/a:
a ja myślę że marudzisz jak stara baba
właściwie to nie ja marudziłem, bo gdyby to miało być dla mnie, to brałbym Leona Cuprę :)

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 19-09-2017, 11:22   

No to dla połowicy - Ibiza .

Bart2001 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback Invite 1,8
Wysłany: 19-09-2017, 11:22   

Cytat:
to brałbym Leona Cupr
:finga:
Bierz Leona. Sam mam 2. Jeden ST 1.8 a druga to Cupra 265. JEstem mega zadowolony w porównaniu do Lancera. W końcu jakaś przyzwoita moc :twisted:
Cuprą na codzień jeździ żonka :o

Odpowiedz do tematu