|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CS3A 1.6] Olej znika a auto nie dymi |
Autor |
Wiadomość |
Hayabusa
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-10-2020, 19:42
|
|
|
rudi88 napisał/a: | Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że wszystkie zamienniki tych uszczelek do gniazd świecy są do niczego. Zakładałem reinz i dalej było mokro. Dopiero komplet oryginalnych rozwiązał problem. Za 4 plus uszczelka pod dekiel zapłaciłem 200 w ASO. Oryginały były z miękkiej gumy a te zamienniki to jak z tworzywa. |
Nie no nie będę kupował z aso uszczelek za 2 stówy przez to, że jedna uszczelka od świecy przecieka.. Tym bardziej że nie wiem, czy nie czeka mnie remont ;d chyba jakieś ze średniej półki kupie i dodam silikonu wysokotemperaturowego. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 22-10-2020, 07:48
|
|
|
Hayabusa napisał/a: | W takim razie skąd on się tam wziął? | gdzie? na świecy? - no przeciekł przez nieszczelność Janq napisał/a: | w takim razie co z parametrem NOACK? | dobre pytanie - stawiam, że to nie sam olej, ale dodatki do niego mają takie właściwości; to co jest w butelce to mieszanina a nie jednorodna ciecz
[ Dodano: 22-10-2020, 07:51 ]
Hayabusa napisał/a: | dodam silikonu wysokotemperaturowego | też tak robię, nie silikon, lecz pasta uszczelniająca, ale technologia podobna
u mnie reinz siedzą od 5 lat i jest sucho |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21011 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
Hayabusa
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-10-2020, 16:18
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Hayabusa napisał/a: | W takim razie skąd on się tam wziął? | gdzie? na świecy? - no przeciekł przez nieszczelność Janq napisał/a: | w takim razie co z parametrem NOACK? | dobre pytanie - stawiam, że to nie sam olej, ale dodatki do niego mają takie właściwości; to co jest w butelce to mieszanina a nie jednorodna ciecz
[ Dodano: 22-10-2020, 07:51 ]
Hayabusa napisał/a: | dodam silikonu wysokotemperaturowego | też tak robię, nie silikon, lecz pasta uszczelniająca, ale technologia podobna
u mnie reinz siedzą od 5 lat i jest sucho |
I tę pastę na cały komplet uszczelkę pokrywy i uszczelki od świec?
[ Dodano: 22-10-2020, 16:19 ]
Dzięki teraz tylko poszukam te na świece i będzie komplet ^^ |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 23-10-2020, 08:22
|
|
|
uszczelki od świec to tak - na całość - na rurkę świecy i na wargę górną, która styka się z pokrywą
natomiast na uszczelki pokryw to tylko dolna i boczne części - górą (od wtrysków) to nie cieknie
i nakładam na głowicę a nie na uszczelkę
warto sprawdzić czy gniazda śrubek na pokrywach nie są powyginane i czy od wewnątrz blacha trzymająca uszczelkę jest równa - bo potrafi się nieźle odkształcić |
|
|
|
 |
Hayabusa
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-10-2020, 20:42
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | uszczelki od świec to tak - na całość - na rurkę świecy i na wargę górną, która styka się z pokrywą
natomiast na uszczelki pokryw to tylko dolna i boczne części - górą (od wtrysków) to nie cieknie
i nakładam na głowicę a nie na uszczelkę
warto sprawdzić czy gniazda śrubek na pokrywach nie są powyginane i czy od wewnątrz blacha trzymająca uszczelkę jest równa - bo potrafi się nieźle odkształcić |
Wielkie dzięki
[ Dodano: 23-10-2020, 20:42 ]
Od ostatniego przetarcia gniazda jednej ze świec nie zebrało się już zbytnio oleju, ale i tak wymienię tę uszczelki i od razu na pastę tak jak pisali koledzy, bo coś tam się jednak pocą te gniazda.
W poniedziałek/wtorek podlecę na analizę spalin tak z czystej ciekawości (może coś wykaże), a pod koniec tygodnia oddam go do mechanika na wymiany łożyska, rozrządu itp. i teraz moje pytanie, żeby nie zakładać kolejnego tematu.. Kupiłem płyn do chłodnicy i olej do skrzyni biegów powinienem wymienić przy 195 k przebiegu czy jeszcze trochę polatać? (te płyny chyba nie były wymieniane od nowości).
Aa no i wymieniłem świece, porównałem z tymi -> http://www.gnttype.org/techarea/engine/plugs.html i spodziewałem się czegoś gorszego.. O tak wyglądają:
https://ibb.co/k6Bgg07
https://ibb.co/Xzx1xbs
https://ibb.co/yB67dJN
https://ibb.co/m9Pq5Xh
https://ibb.co/nsfr2mp |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 23-10-2020, 21:25
|
|
|
ładnie wyglądają te świece |
|
|
|
 |
Hayabusa
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-10-2020, 22:05
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | ładnie wyglądają te świece |
Jedna była tak dokręcona, że, jak wykręcałem, to ułamałem klucz i już myślałem, że świece ukręciłem.. |
|
|
|
 |
Janq
Forumowicz

Auto: Primera P11GT
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Lis 2015 Posty: 384 Skąd: LU/DW
|
Wysłany: 23-10-2020, 23:06
|
|
|
Hayabusa, wymieniaj wszystko od razu. Tylko jak mechanik będzie Ci wymieniał płyn chłodniczy, to niech też spuści z bloku. Korek spustowy jest z tyłu na bloku - od ściany grodziowej.
Świece źle nie wyglądają. Kolor właściwy jak przepala jakieś tam niewielkie (akceptowalne) ilości oleju.
Ta z "chyba" 3 gara jest ciemniejsza |
_________________ プリメーラ P11GT
_ |
|
|
|
 |
Hayabusa
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-10-2020, 00:07
|
|
|
Janq napisał/a: | Hayabusa, wymieniaj wszystko od razu. Tylko jak mechanik będzie Ci wymieniał płyn chłodniczy, to niech też spuści z bloku. Korek spustowy jest z tyłu na bloku - od ściany grodziowej.
Świece źle nie wyglądają. Kolor właściwy jak przepala jakieś tam niewielkie (akceptowalne) ilości oleju.
Ta z "chyba" 3 gara jest ciemniejsza |
Dzięki podpowiem mu. Faktycznie chyba jest ciemniejsza, porównam je sobie za dnia ta trzecia to ta, co mi klucz złamała. |
|
|
|
 |
|
|