[Cari 1.6] Opony letnie |
Autor |
Wiadomość |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 03-04-2008, 19:17
|
|
|
Cytat: | niedrogie i dobre.Doradzcie coś. |
takie rzeczy to tylko w Erze Fuldy pooglądaj. W żadnym wypadku nie daj się namówić na Barum Bravuris. Mam takie na starych felgach to mogę Ci pożyczyć i sam zobaczysz dlaczego. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
Carrix [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2008, 19:32
|
|
|
przemocc napisał/a: | Cytat: | pod warunkiem, że szerokość felgi to max 6" |
moje mają 6,5 cala szerokości. Carrix założę się że obciera ci jednak o górną śrubę mocującą zderzak.
Poza tym, moim zdaniem, masz za wysokie opony i polecałbym profil 55 przy przy szer 195. to prawie 2 centy różnicy w średnicy koła. Wtedy na bank ci nie będzie ocierać. Tym bardziej że ja mam trochę obniżone auto i w takiej konfiguracji nie ma problemów - polecam. |
To że mam trochę za wysokie opony do tych felg to wiem i następnym zakupem będą z profilem /55 właśnie . Na dłuższą metę to i tak nie rozwiązuje problemu, ponieważ koła przy obciążonym samochodzie i tak nie schowają się całkowicie we wnękę nadkola - brakuje im kilkanaście milimetrów.
Zakład o ocieranie koła o jakąś śrubę akurat byś przegrał , bo poza ocieraniem o wewnętrzne ranty tylnych błotników i to tylko przy max obciążeniu czyli 5 osób + bagaż na dużych dołkach/garbach, nic złego się nie dzieje. Zesztą i tak praktycznie jeżdżę sam, więc nie jest to dla mnie jakiś kosmiczny problem. W sobotę kliknę kilka fotek na tę okoliczność to sobie lookniecie.
Druga sprawa to to, że ET jednego producenta felg niekoniecznie pokrywa się z ET drugiego producenta.
Ma ktoś może doświadczenia z alufelgami 15" szerokimi na 7" i ET większym niż 42 w Carismie - ciekawy jestem, czy większe ET załatwiło temat ocierania kół o wewnętrzne ranty błotników? |
|
|
|
 |
Christopher [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2008, 23:05
|
|
|
Właśnie zamówiłem TOYO Proxes CF 1 195/60/R15 - w takim rozmiarze miałem przy kupnie zamontowane Godyeary - ponoć toyka super zachowuje sie na mokrej i koleistej drodze (bije na głowę wiele wiodących europejskich opon) - jak założe i pojeżdżę to dam znać |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 04-04-2008, 08:52
|
|
|
Mam sposób kupić twardsze sprężyny na tył Ja prawdopodobnie mam już zuzyte i w przyszłym roku i tak bym musiał wymieniać |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 04-04-2008, 15:53
|
|
|
ja we wtorek dostane przesyłkę z nowiutkimi Kleberkami i zobaczymy jak sie beda spisywały
myslalem nad yokohama A.drive ale samo to za daja gwarancje na 24 a nie jak kleber na 36 miesiecy daje do myslenia. |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
Andreww [Usunięty]
|
|
|
|
 |
zwolin
|
Wysłany: 18-04-2008, 16:31
|
|
|
po pierwsze to 195/50/15 to trochę jednak za małe kółko (wiem, bo miałem)
po drugie tak odjechane felgi moim zdaniem będą źle wyglądać w tak małym rozmiarze (co innego np 17")
po trzecie - dlaczego zdecydowales się na felgi no name. Wydaje mi się, że lans kosztem bezpieczeństwa to nie najlepsze rozwiązanie. W tej cenie mozna kupić felgi Enzo, Dotz, Dezent. Co prawda nie tak odjechane modele, ale felgi z allegro w połączeniu z naszymi dziuram to nie jest najlepsze rozwiązanie. |
|
|
|
 |
Andreww [Usunięty]
|
Wysłany: 18-04-2008, 18:47
|
|
|
Myślisz ze te felgi są złej jakości?? Sprzedający ma sporo pozytywnych komentarzy. Tyle tego, że już sam nie wiem co mam myśleć. A 17" to bym chciał, ale teraz mam 14" i muszę wymienić opony a z felgami razem to 15" są moim kompromisem cenowym "ucieczki" od 14" |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 18-04-2008, 21:21
|
|
|
No ja tez własnie szukam felg 15 ale ja mam oponki 195/55 i radze ci kup tez takie bo 195/50 beda wyglądały smiesznie na Carismie, wiem bo widziałem takie a 195/55 to juz trochę większe kółko. Ja zastanawiam sie nad ATT 520, lub CMS C9. Koszt ok 1200zł. Osobiscie takich jak tobie sie podobaja to bym nie kupił. |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
zwolin
|
Wysłany: 18-04-2008, 22:42
|
|
|
kris80 napisał/a: | ja mam oponki 195/55 |
ja też
kris80 napisał/a: | 195/50 beda wyglądały smiesznie na Carismie |
a komfort jazdy będzie bardzo mizerny, dotego na bank będziesz miał schody z trakcją (no chyba, że lubisz miauczeć na skrzyżowaniach).
Cytat: | Myślisz ze te felgi są złej jakości?? |
Organoleptycznie nie sprawdziłem, ale jak producent nie podpisuje się na wyrobie to z czegoś to wynika. Z tego co wiem, to masa tego typu felg pochodzi z Turcji, a to techniczny "raj" w którym nie obowiązują unijne normy. Moim zdaniem konsekwencje uszkodzenia felgi mogą być na tyle poważne, że dla paru groszy oszczędności nie ładowałbym się w wyrób niewiadomego pochodzenia.
Odnośnie komentarzy na allegro, to dotyczą one kontaktu ze sprzedawcą, sposobu wysyłki, terminowości, a nie jakości samych felg.
Twoja kasa, twój wybór.
Jeszcze jedno. Wybij sobie z głowy felgi z ET 25. Nie mają prawa nie obcierać. ET 35 może podejdzie, a może nie. Więc problem dąży do samorozwiązania |
|
|
|
 |
jaceko [Usunięty]
|
Wysłany: 18-04-2008, 23:20
|
|
|
Oponki letnie kupiłem rok temu Fuldy dwie sztuki nie miałem zbytniego przekonania do tych opon ale kolega który na nich już jeździ polecił mi, mam też znajomego wulkanizatora który bardzo chwalił, wiec kupiłem zakup był przez allegro. Przejechałem na nich już 20k i są super ciche i nie widząc na nich mocnego zużycia Na jednej osi zostały mi Goodyear Hydragrip (z 2006 rok produkcji) i zonk zaczęły mi okropnie wyć. Wiec dziś kupiłem kolejna parę Fuldy. 195/60R15 koszt 199 zł szt.
Polecam te oponki |
|
|
|
 |
cezarek [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2008, 06:56
|
|
|
Hej!
Ja kilka dni temu kupiłem 2 Yokohamy A drive i co sie okazalo? Ze one nie są kierunkowe :/ Mój błąd, nie doczytałem. Ogólnie są ciche i faktycznie mają duży bieżnik, ale czuje, że za jakiś czas kupie 2 Klebery kierunkowe, a Yokohamy pójdą na tył. Dodam, że raz już mi się poslizgnęły całkiem konkretnie (5 metrów na ABS przejechałem), mocno wtedy padało. Poprzednio jak miałem BFGoodrich o czymś takim nie było mowy..
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Andreww [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2008, 10:21
|
|
|
Zwolin czy te 5mm robi rzeczywiście taką różnicę? Chodzi o to, ze w oponach 15" z profilem 50 jest o wiele większy wybór niż z 55. Toyo nie widziałem z profilem 55. |
|
|
|
 |
jaceko [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2008, 14:03
|
|
|
Czy ktos sie orientuje dlaczego opony sie wyzembiły od strony wewnetrznej. Nie wiem na której osi bo przekładałem je z tyłu na przód. Byłem na ścieżce diagnostycznej sprawdziłem amortyzatory i tuleje na wachaczach, oprócz kąntów do facet nie miał czym. |
|
|
|
 |
zwolin
|
Wysłany: 19-04-2008, 16:01
|
|
|
Andreww napisał/a: | Zwolin czy te 5mm robi rzeczywiście taką różnicę? |
Na średnicy to ok 9.7mm różnicy. Niby niewiele, ale jak pisałem w poprzednim sezonie miałem 195/50 shit Barum Bravuris teraz mam 195/55 Dunlop Sp sport 9000. Jak dla mnie (małżonka to też zresztą potwierdza) różnica jeśli chodzi o komfort jazdy jest ogromna. Wygląd też się poprawił, bo poprzednie to z przodu wyglądały jak kółko od taczki.
Andreww napisał/a: | Toyo nie widziałem z profilem 55. |
Jak ja kupowałem to też były z nimi schody i dlatego kupiłem dunlopy (absolutnie nie żałuję).
Jak jeździsz w miarę spokojnie to kupuj Fuldy. Wiele osób sobie je chwali. Nie powinno też być problemów z Dunlopami Fastresponse. Bridgestony RE300 raczej bym odpuścił. Miałem okazję porównać i choć nie można w żadnym wypadku powiedzieć że to zła opona, ale nie jest warta swojej ceny. Może Yokohama S.drive? |
|
|
|
 |
|