Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ortografia a internet.
Autor Wiadomość
Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 20-04-2006, 10:50   

Hubeeert napisał/a:

Mateusz - widzę Twoje wysiłki i jestem pod wrażeniem że wciąż Ci się chce.

moze dam co niektorym po ambicji, ale nie po to konczylem podstawowke aby teraz robic bledy, a pisanie z polskimi znakami jest dla mnie tak samo proste jak pisanie bez niech, więc nie uzywam polskich znaków ale to tylko dlatego, że reszta też nie, a nieraz zamiast polskiej czcionki innym się jakieś krzaczki pokazują :)

Jackie napisał/a:
No ja też bym apelował (szczególnie do młodszej części naszej społeczności) żeby wzięła sobie do serca uwagi kolegów.

i tu sie nie zgodze

gregorbu napisał/a:
Matejko napisał/a:
od siebie moge dodac tylko tyle, ze w koncu ktos mnie zrozumial,

Taaa, a gdy w Grudziądzu wznosiłem ostatnim wściekłym psem toast za ortografię, to patrzyłeś na mnie jak na wariata. :?

grzesiu jak ja nie pamietam tego ze Ty z nami nosiles sprzet do C8, to ty mi tu nie wypominaj :P :mrgreen:

albo nie doczytałem, albo nie zauwazylem ale nikt nie poruszyl tego ze ktos jest dyslektykiem, dysortografem itp. wg mnie to te papierki to wymysl jak "pomrocznosc wtorna" dalej juz chyba nie musze pisac o co mi chodzi :)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 20-04-2006, 10:54   

Matejko napisał/a:

albo nie doczytałem, albo nie zauwazylem ale nikt nie poruszyl tego ze ktos jest dyslektykiem, dysortografem itp. wg mnie to te papierki to wymysl jak "pomrocznosc wtorna" dalej juz chyba nie musze pisac o co mi chodzi :)

Matejko, mój najlepszy wykładowca w życiu, prof. Władysław Turski mawiał:

Jeśli komuś, kto ma świadomość popełniania błędów, w dobie dzisiejszej technologii, nie chce się przepuścić listu przez automat sprawdzający ortografię, to jest zwyczejnym leniem

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-04-2006, 11:19   

He he - ja pamiętam moje pierwsze boje z polskimi znakami na Commodore 64 (z kartrydżem) i później Amidze 500 - był rok 1989 (akurat się do technikum dostałem).

Właśnie najbardziej mnie wkurza takie pisanie, bo zwyczajnie uważam, że jest to brak szacunku dla reszty - czyli nas, czytaczy. Szczególnie brak interpuncji powoduje, że tak naprawdę, to nie wiadomo, o co temu komuś tak naprawdę chodzi.

W zdaniu: "mam Miśka lusterka elektryczne wymienione wczoraj olej i żarówki przednie mi się palą i nie działają", to nie wiadomo, czy wymienone są lusterka czy może olej i żarówki czy może po wymianie oleju i żarówek te ostatnie się spaliły i nie działają też lusterka.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 20-04-2006, 13:12   

shovel napisał/a:
jeśli rafał tak pisze - niech mu będzie, ja problemów z przeczytaniem jego wypowiedzi nie

ale faktem jest że pisanie tekstów typu "yo marek jestem mam karizme byuem ostatnio u mechanika i wyciol mi jakis pszewod, on byl potszebny czy nie bo nie wim a cari mi cos cienszko chodzi ostatnio" nie świadczy zbyt dobrze o piszącym ;

dokladnie sie zgadzam z Shovelem i mu dziekuje :)
Ostatnio zmieniony przez Rafal_Szczecin 20-04-2006, 13:13, w całości zmieniany 1 raz  

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 20-04-2006, 14:05   

Fido i Krzyżak już o tym napomknęli, a ja tylko wzmocnię. Bardziej niż brak ogonków przeszkadza mi niestosowanie wielkich liter, przecinków, kropek. To pierwsze utrudnić może szybkie zrozumienie jakiegoś słowa, a drugie przeważnie uniemożliwia pojęcie sensu całej wypowiedzi. I tego bym się bardziej czepiał niż celowych albo bezmyślnych literówek.

piwkotom 
moderator mitsumaniak
maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-04-2006, 20:02   

To tez sie dolacze do dyskusji.
Nie bardzo rozumiem o co ten halas z ogonkami? Netykieta jak najbardziej dopuszcza a w wielu przypadkach wrecz nakazuje pisanie bez ogonkow (np. Irc). Tak bylo zawsze i jest do dzisiaj, ze pisanie z ogonkami jest zwyklym lamerstwem. Tak jak wspomnial Bartek: tak bylo zawsze, w wielu miejscach nadal tak jest i jeszcze pewnie dlugo tak bedzie. Fido, to ze masz ogonki w Solarisie od 1994 lat nic tutaj nie znaczy a pisanie bez ogonkow ma jak najbardziej wiele wspolnego z powstaniem Internetu. Pisanie w necie bez ogonkow jest pewnym standardem, wiec nie bardzo kumie halas. To, ze jakies debilne chaty obsluguja ogonki a przy okazji milion durnych obrazkow nie oznacza, ze trzeba to wszedzie przenosic.

Natomiast co do interpunkcji i ortografii... czasem szlag trafia niestety, taka jest smutna prawda.
Ostatnio zmieniony przez piwkotom 20-04-2006, 20:02, w całości zmieniany 1 raz  

zachar
[Usunięty]

Wysłany: 20-04-2006, 20:43   

Bartek napisał/a:
A utworzenie Prenkiesza ortograficznego popieram.... bo brak ogonkow brakiem ogonkow, ale jak przeczytalem "pomuszcie" to mna rzucalo.....

Nie ukrywam ze robie byki poniewaz mam dyslekcje i dysgrafie( chociaz staram sie walczyć z tym).
W takim razie ja nie mam zamiaru wiencej sie udzielać na forum, ponieważ niechce być wysmiany przez innych użytkowników, i niechce sie puzniej odwdzieczać im poprzez chamskie odzywki pod icgh adresem. Pozatym naleze do ludzi wybuchowych i jak by ktoś mnie ośmieszyl i wiedzial bym że zjawi sie na zlocie w Baiłymsotku to skończylo by to sie na tym że podszedł bym i wyj***ł by tej osobie w cepa włep.

Jeżeli uraziłem kogoś z Was swym postem to mówi sie trudno i nie mam zamiaru przepraszac

Pozdrawiam Zachar
Ostatnio zmieniony przez zachar 20-04-2006, 20:47, w całości zmieniany 3 razy  

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 20-04-2006, 20:49   

zachar napisał/a:
puzniej

:| :| :| :| :|

nie mam nic do dodania

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 20-04-2006, 21:06   

zachar napisał/a:
wiedzial bym że zjawi sie na zlocie w Baiłymsotku to skończylo by to sie na tym że podszedł bym i wyj***ł by tej osobie w cepa włep.

Zawsze powtarzają, że my wielka mitsumaniakowa rodzina :lol:

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 20-04-2006, 21:21   

zachar napisał/a:
podszedł bym i wyj***ł by tej osobie w cepa włep.

Taa...to żeś błysnął...
Zastanów się zanim coś napiszesz. Bardzo, bardzo proszę.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 20-04-2006, 21:42   

zachar napisał/a:
Nie ukrywam ze robie byki poniewaz mam dyslekcje i dysgrafie( chociaz staram sie walczyć z tym).

dysgrafia nie ma nic do ortografii, dysgrafia to bazgranie jak kura pazurem, a co do dyslekcji i dysortografii to tak jak napisalem wczesniej, bezwartosciowe papierki gdy jest sie na studiach itp. pozatym caly czas sie zastanawiam co maja jakiestam papierki do wyuczenia sie na pamiec regulek stosowania rz i ż, ch i h, u i ó....

zachar napisał/a:
W takim razie ja nie mam zamiaru wiencej sie udzielać na forum, ponieważ niechce być wysmiany przez innych użytkowników,

nic prostszego ctrl+a,ctrl+c i w wordzie ctrl+v poprawiasz bledy i znowu ctrl+a, ctrl+c i na forum ctrl+v

zachar napisał/a:
i niechce sie puzniej odwdzieczać im poprzez chamskie odzywki pod icgh adresem.

to tylko bedzie swiadczyc o tobie i niskim poziomie inteligencji, czego osobiscie nie mozna stwierdzic :) (ale nie wszyscy cie znaja osobiscie jak np. ja)

zachar napisał/a:
Pozatym naleze do ludzi wybuchowych i jak by ktoś mnie ośmieszyl i wiedzial bym że zjawi sie na zlocie w Baiłymsotku to skończylo by to sie na tym że podszedł bym i wyj***ł by tej osobie w cepa włep.

tyle ze tu na forum takim tekstem, ani takim zachowaniem na zlocie, nikomu nie zaimponujesz, wrecz przeciwnie mozesz trafic na kogos postury kochajja(sorry tomciu :) ) od ktorego nie chcialbys dostac :lol:
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam
Ostatnio zmieniony przez Matejko 20-04-2006, 21:45, w całości zmieniany 2 razy  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 20-04-2006, 23:13   

Parę uwag
- to forum nie jest jakimś tam lamerskim chatem/czatem (niepotrzebne skreślić)
- zachar - napisałem że to nie jest personalnie do nikogo i jakoś nie przypominam sobie żeby ktokolwiek oprócz
Rafal_Szczecin napisał/a:
zachar napisał/a:
puzniej

:| :| :| :| :|
nie mam nic do dodania

Pokazywał Twoje błędy.
zachar jeszcze słowo do Ciebie - rozmawialiśmy na temat Twojego pisania - jak dla mnie człowiek, który nie robi tajemnicy ze swojego problemu z poprawnym pisaniem i jak dotąd powściąga swoją chęć bluzgania publicznie jest ok. Ale tekst - niesprowokowany i niestety chamski -
zachar napisał/a:
Pozatym naleze do ludzi wybuchowych i jak by ktoś mnie ośmieszyl i wiedzial bym że zjawi sie na zlocie w Baiłymsotku to skończylo by to sie na tym że podszedł bym i wyj***ł by tej osobie w cepa włep.
Jeżeli uraziłem kogoś z Was swym postem to mówi sie trudno i nie mam zamiaru przepraszac

który zaprezentowałeś tu publicznie zmusza mnie do powiedzenia tego bardzo jasno - to jest ostatnie ostrzeżenie - jeszcze jeden tekst w rodzaju tego powyżej i szukaj sobie innego forum. Nie zamierzam tolerowac tego rodzaju odzywek na forum i możesz być pewny że mówię poważnie. Zrobię to pomimo tego że Cię lubię.

Do innych
Netykieta - jak to pięęęęęknie brzmi - ilu z Was/Nas się do niej w 100% stosuje?
Skąd to przekonanie że należy zawsze równać w dół - czy to jeżdżąc samochodem czy też pisząc na forum?
Fido - cenzura ortograficzna - wiedziałem że na Ciebie mogę liczyć - i dalej testujesz moją cierpliwość :lol:
Uzywanie polskich znaków nie jest przymusem - wynika z naszych własnych przekonań. Moje są takie, że należy ich używać.

Zreszta o czym ta cała dyskusja?
Ja swoje napisałem w pierwszym poście.

Pozdrawiam

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 20-04-2006, 23:38   

Hubeeert napisał/a:
Zachar napisał/a:
tej osobie w cepa włep.
tak na rozluźnienie atmosfery :mrgreen: :lol: ...chyba sie pisze "łeb", a nie "łep" ale ja mature 3 lata temu pisałem :P

a na poważnie, nie chcę się znaleźc w galerii "zasłużonych", a wiem, że czasami w moich wypowiedziach zdarzają się literówki...analfabetą/dysorotgrafem/dyslektykiem NIE JESTEM. W moim przypadku jest to wina sprzętowa..mam lichą (czyt. starą) klawiaturę i bidna nie nadąża za moim piasniem. W wyniku tego czasami znikają literki, albo nie ma ogonków przy samogłoskach miękkich..nie znam jeszcze terminu wymiany sprzętu na nowy wolny od wad :wink:
Ostatnio zmieniony przez Chooper 20-04-2006, 23:47, w całości zmieniany 1 raz  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 20-04-2006, 23:42   

Chooper ja tez mam kiepską klawiaturę (laptop i do tego Acer)
Nie robię z tego problemu.
Mi tak naprawdę chodziło o jakieś podstawowe zasady - jak duże litery i interpunkcja. Polskie znaki jako bonus też bym chciał, ale nie można mieć wszystkiego.

I proszę o sprostowanie - nie ja to napisałem - ja cytowałem.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

piwkotom 
moderator mitsumaniak
maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-04-2006, 23:43   

Hubeeert napisał/a:
Parę uwag
- to forum nie jest jakimś tam lamerskim chatem/czatem (niepotrzebne skreślić)

Ja nie napisalem, ze JEST, jesli tak to zrozumiales, to zle to zrozumiales;

Hubeeert napisał/a:
Do innych
Netykieta - jak to pięęęęęknie brzmi - ilu z Was/Nas się do niej w 100% stosuje?

Staramy sie;

Hubeeert napisał/a:
Skąd to przekonanie że należy zawsze równać w dół - czy to jeżdżąc samochodem czy też pisząc na forum?

Kiepska argumentacja w temacie dyskusji o pisaniu/niepisaniu z ogonkami. Dzisiaj wprowadzimy obowiazek pisania z ogonkami, jutro zaczniemy sobie wysylac kwiatki albo emotikony z mlotkami i inne takie, a pojutrze obudzimy sie na lamerskim czacie. I to jest wlasnie rownanie w dol;

Hubeeert napisał/a:
Uzywanie polskich znaków nie jest przymusem - wynika z naszych własnych przekonań.

No i tylko o to chodzi. Jak nie jest przymusem to fajnie.

Co do ortografii i interpunkcji chyba nie ma rozdzwieku pomiedzy opiniami przytlaczajacej wiekszosci forumowiczow. Ewentualnie mozna dostac w pape :P

Odpowiedz do tematu