Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:17
skrzypiące plastiki...
Autor Wiadomość
rafaelcx
[Usunięty]

Wysłany: 02-06-2009, 08:20   

http://forum.mitsumaniaki...=24822&start=30

Janek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2008 Intense
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-06-2009, 08:30   

rafaelcx napisał/a:
Długo mi to zajęło i już wiem że to co słychać na podszybiu nie jest skrzypieniem ze środka a z zewnątrz, plastik na podszybiu jest osadzony a przynajmniej powinien być na specjalnej uszczelce niestety czasami tej uszczelki tam brakuje - proponuję osadzić go na jakiejś gumowej ze strukturą zamkniętą bo zwykła gąbka chłonie piasek z szyby i potem to skrzypi.
- wykonanie - albo serwis i niech robią (u mnie powiedzieli że tak ma być :) a jak mam jakieś wnioski to żebym napisał do mmc) albo odkręcić wycieraczki oraz zdemontować zwykłe spinki od strony silnika łączące ten plastik z blachą, i delikatnie wysunąć w dół wyczyścić założyć uszczelkę i zamontować z powrotem. Dobrze byłoby sprawdzić ale tym razem od środka rury nawiewu za radiem tam też u mnie był błąd montażu i uszczelka gąbkowa na łączeniu była falernie założona, ale tego nie proponuję samemu robić z drugiej strony to też nie skrzypi tak często i dotkliwie....

Jak tak myślę, to u mnie może być podobnie, chociaż już na początku tej wątpliwej "przygody" z traskami zleciłem w salonie osadzenie tej listwy na silikonie. Ale może być, że coś się odszczelniło. No i zaczeło mocno po trzeszczeć po ostatnich deszczach. Mówisz, że Ci to na 100% pomogło?

P.S. Jak tak czytam rosyjskie forum Mitsubishi (pochodzę z Ukrainy i mowię po rosyjsku), to tam masa ludzi narzeka na przeróżne traski (w tym na podszybiu), niektórzy nawet po 500-1000 przejechanych km. Wiadomo jakie są tam drogi (no i tejmperatury w zimie), ale tak kiepska jakość wykończenie w tym samochodzie po prostu zdumiewa :? . Tam większość ludzi dochodzi do wniosku że albo będą robić wyciszenie salony w jakiś specjalistycznych firmach albo przestaną się tym przejmować (typu podgłosić muzykę). Jakoś tak nie umiem niestety, dla mnie problem powinien zostać rozwiązany tak czy inaczej.

rafaelcx
[Usunięty]

Wysłany: 02-06-2009, 09:06   

u mnie na 100% było to - próbowałem 2 typów uszczelek jedną dałem z gąbki - wytrzymała 2 tyg i nic po niej nie zostało - w drugiej wersji dałem cienki dynaliner i juz wytrzymuje dość długo - materiał musi byc tam miękki bo to cały czas pracuje ....

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 02-06-2009, 09:15   

Janek napisał/a:
czytam rosyjskie forum Mitsubishi (pochodzę z Ukrainy i mowię po rosyjsku),
wrzuć proszę link do tego forum. Nie pochodzę z Ukrainy, ale też mówię i czytam po rosyjsku - chętnie przejrzę.

Janek 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-06-2009, 10:04   

rafaelcx napisał/a:
u mnie na 100% było to - próbowałem 2 typów uszczelek jedną dałem z gąbki - wytrzymała 2 tyg i nic po niej nie zostało - w drugiej wersji dałem cienki dynaliner i juz wytrzymuje dość długo - materiał musi byc tam miękki bo to cały czas pracuje ....

Spróbuje to zrobić, ale u mnie mam wrażenie że to jednak coś wewnątrz - na wybojach to słychać bardzo wyraźnie, z zewnątrz wątpię by tak przenosiło. Tym bardziej że mam to osadzone na silikon. Niestety boje się demontować poduszkę bezpieczeństwa, a inaczej tak się nie dostać.

Link do rosysjskiego forum:

http://www.out-club.ru/bo...?t=4278&page=54

http://out-club.ru/board/showthread.php?t=4285 - pod tym linkiem można znaleść Mitsubishi Outlander 2007/XL Workshop Manual, w tym schemat demontażu całej deski.
Ostatnio zmieniony przez Gene 03-06-2009, 07:54, w całości zmieniany 1 raz  

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 02-06-2009, 18:28   

Dziękuję Janek, :P

Janek 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-06-2009, 09:34   

MITSUBISHI_GT napisał/a:
Janek, a co piszą na rosyjskim forum Mitsubishi o obsłudze w ASO i MMC, pozdrawiam.

Jeżeli chodzi o rzeczy typu trzeszczących plastików, to tego nawet nie biorą się to oglądać, ponoć nie jest uważane za usterkę. Co do innych tematów, to szczerze nie wgłębiałem się.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 03-06-2009, 09:42   

Janek, ponieważ wiem co napisałeś zanim Gene Cię edytował mam prośbę: nigdy więcej tak nie pisz. Jeżeli pozwolisz sobie na jeszcze jeden taki atak - od razu czeka Cię urlop od forum.
Pozdrawiam

Janek 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-06-2009, 15:37   

Jackie napisał/a:
Janek, ponieważ wiem co napisałeś zanim Gene Cię edytował mam prośbę: nigdy więcej tak nie pisz. Jeżeli pozwolisz sobie na jeszcze jeden taki atak - od razu czeka Cię urlop od forum.
Pozdrawiam

Jeżeli to co napisałem rzeczywiście było takie obrazoburcze (choć osobiście tak nie uważam, wszak to nie dziecięce forum), to ok, będę się stosował do zasad.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 03-06-2009, 15:40   

Janek, thx ;)
Pozdrawiam

dab 
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Wysłany: 05-06-2009, 23:22   

MITSUBISHI_GT napisał/a:
Jackie napisał/a:
Pozdrawiam

A co takiego napisał Janek? że tak cie to oburzyło, bo nie miałem możliwości, przeczytania tego.

Napisal ze bardziej od mitsubishi lubi VW :badgrin: :rolleyes:
:wink:

rafaelcx
[Usunięty]

Wysłany: 06-06-2009, 09:22   

Ostatnio miałem fajny przypadek nie do uwierzenia :) pojechałem w trasę po kilku kilometrach zaczęło mi coś brzęczeć w tapicerce słyszane jakby po stronie pasażera pod poduszka powietrzną - przypomniałem sobie wszytskie posty z forum :axe:
przeszukałem wszystkie schowki nic to nie pomogło - ponieważ walczę z bezstukowym zamocowaniem filtra powietrza okazało się że przez przypadek zostawiłem małą blaszkę na silniku pod wygłuszeniem (na głowicy) i oczywiście po wyciągnięciu brzęczenie ustało - :)
- wniosek - "w Outku nic nie jest tak jak się wydaje ....." :rolleyes:

a tak na marginesie to nie do uwierzenia jest to że odgłos z komory silnika był tak wyraźny w kabinie - jak to możliwe .....

eler1 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DID
Wysłany: 06-06-2009, 20:26   

refaelcx a jaki masz silnik

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Auto: OII Instyle'09 Navi
Wysłany: 07-06-2009, 03:15   

Cytat:
tak na marginesie to nie do uwierzenia jest to że odgłos z komory silnika był tak wyraźny w kabinie - jak to możliwe .....

Słyszalność dźwięków jest zależna nie tylko od natężenia ale i częstotliwości...Poza tym drgania z takich luźnych części są przenoszone przez inne elementy konstrukcji.

eler1 napisał/a:

Ja stawiam na 2.0 DiD.Dlaczego? Bo tak go to zadziwia,że wśród tej kakafoni pod maską mógł usłyszeć "świerszcza". :D

rafaelcx
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2009, 08:24   

eler1 napisał/a:

Oczywiście że jedyny słuszny i najlepszy :finga: 2.0 TDI VW PD :lol: i oczywiście wyciszony tak ze chodzi ciszej od 2,2 .....

Odpowiedz do tematu