Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:17 |
skrzypiące plastiki... |
Autor |
Wiadomość |
rafaelcx [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Janek
Mitsumaniak
Auto: Outlander 2008 Intense
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-06-2009, 08:30
|
|
|
rafaelcx napisał/a: | Długo mi to zajęło i już wiem że to co słychać na podszybiu nie jest skrzypieniem ze środka a z zewnątrz, plastik na podszybiu jest osadzony a przynajmniej powinien być na specjalnej uszczelce niestety czasami tej uszczelki tam brakuje - proponuję osadzić go na jakiejś gumowej ze strukturą zamkniętą bo zwykła gąbka chłonie piasek z szyby i potem to skrzypi.
- wykonanie - albo serwis i niech robią (u mnie powiedzieli że tak ma być a jak mam jakieś wnioski to żebym napisał do mmc) albo odkręcić wycieraczki oraz zdemontować zwykłe spinki od strony silnika łączące ten plastik z blachą, i delikatnie wysunąć w dół wyczyścić założyć uszczelkę i zamontować z powrotem. Dobrze byłoby sprawdzić ale tym razem od środka rury nawiewu za radiem tam też u mnie był błąd montażu i uszczelka gąbkowa na łączeniu była falernie założona, ale tego nie proponuję samemu robić z drugiej strony to też nie skrzypi tak często i dotkliwie.... |
Jak tak myślę, to u mnie może być podobnie, chociaż już na początku tej wątpliwej "przygody" z traskami zleciłem w salonie osadzenie tej listwy na silikonie. Ale może być, że coś się odszczelniło. No i zaczeło mocno po trzeszczeć po ostatnich deszczach. Mówisz, że Ci to na 100% pomogło?
P.S. Jak tak czytam rosyjskie forum Mitsubishi (pochodzę z Ukrainy i mowię po rosyjsku), to tam masa ludzi narzeka na przeróżne traski (w tym na podszybiu), niektórzy nawet po 500-1000 przejechanych km. Wiadomo jakie są tam drogi (no i tejmperatury w zimie), ale tak kiepska jakość wykończenie w tym samochodzie po prostu zdumiewa . Tam większość ludzi dochodzi do wniosku że albo będą robić wyciszenie salony w jakiś specjalistycznych firmach albo przestaną się tym przejmować (typu podgłosić muzykę). Jakoś tak nie umiem niestety, dla mnie problem powinien zostać rozwiązany tak czy inaczej. |
|
|
|
 |
rafaelcx [Usunięty]
|
Wysłany: 02-06-2009, 09:06
|
|
|
u mnie na 100% było to - próbowałem 2 typów uszczelek jedną dałem z gąbki - wytrzymała 2 tyg i nic po niej nie zostało - w drugiej wersji dałem cienki dynaliner i juz wytrzymuje dość długo - materiał musi byc tam miękki bo to cały czas pracuje .... |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 02-06-2009, 09:15
|
|
|
Janek napisał/a: | czytam rosyjskie forum Mitsubishi (pochodzę z Ukrainy i mowię po rosyjsku), | wrzuć proszę link do tego forum. Nie pochodzę z Ukrainy, ale też mówię i czytam po rosyjsku - chętnie przejrzę. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Janek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-06-2009, 10:04
|
|
|
rafaelcx napisał/a: | u mnie na 100% było to - próbowałem 2 typów uszczelek jedną dałem z gąbki - wytrzymała 2 tyg i nic po niej nie zostało - w drugiej wersji dałem cienki dynaliner i juz wytrzymuje dość długo - materiał musi byc tam miękki bo to cały czas pracuje .... |
Spróbuje to zrobić, ale u mnie mam wrażenie że to jednak coś wewnątrz - na wybojach to słychać bardzo wyraźnie, z zewnątrz wątpię by tak przenosiło. Tym bardziej że mam to osadzone na silikon. Niestety boje się demontować poduszkę bezpieczeństwa, a inaczej tak się nie dostać.
Link do rosysjskiego forum:
http://www.out-club.ru/bo...?t=4278&page=54
http://out-club.ru/board/showthread.php?t=4285 - pod tym linkiem można znaleść Mitsubishi Outlander 2007/XL Workshop Manual, w tym schemat demontażu całej deski. |
Ostatnio zmieniony przez Gene 03-06-2009, 07:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 02-06-2009, 18:28
|
|
|
Dziękuję Janek, |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Janek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-06-2009, 09:34
|
|
|
MITSUBISHI_GT napisał/a: | Janek, a co piszą na rosyjskim forum Mitsubishi o obsłudze w ASO i MMC, pozdrawiam. |
Jeżeli chodzi o rzeczy typu trzeszczących plastików, to tego nawet nie biorą się to oglądać, ponoć nie jest uważane za usterkę. Co do innych tematów, to szczerze nie wgłębiałem się. |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3600 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 03-06-2009, 09:42
|
|
|
Janek, ponieważ wiem co napisałeś zanim Gene Cię edytował mam prośbę: nigdy więcej tak nie pisz. Jeżeli pozwolisz sobie na jeszcze jeden taki atak - od razu czeka Cię urlop od forum.
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
Janek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-06-2009, 15:37
|
|
|
Jackie napisał/a: | Janek, ponieważ wiem co napisałeś zanim Gene Cię edytował mam prośbę: nigdy więcej tak nie pisz. Jeżeli pozwolisz sobie na jeszcze jeden taki atak - od razu czeka Cię urlop od forum.
Pozdrawiam |
Jeżeli to co napisałem rzeczywiście było takie obrazoburcze (choć osobiście tak nie uważam, wszak to nie dziecięce forum), to ok, będę się stosował do zasad. |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3600 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 03-06-2009, 15:40
|
|
|
Janek, thx
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 05-06-2009, 23:22
|
|
|
MITSUBISHI_GT napisał/a: | Jackie napisał/a: | Janek, ponieważ wiem co napisałeś zanim Gene Cię edytował mam prośbę: nigdy więcej tak nie pisz. Jeżeli pozwolisz sobie na jeszcze jeden taki atak - od razu czeka Cię urlop od forum.
Pozdrawiam |
A co takiego napisał Janek? że tak cie to oburzyło, bo nie miałem możliwości, przeczytania tego. |
Napisal ze bardziej od mitsubishi lubi VW
|
_________________ Pozdrawiam
dab
 |
|
|
|
 |
rafaelcx [Usunięty]
|
Wysłany: 06-06-2009, 09:22
|
|
|
Ostatnio miałem fajny przypadek nie do uwierzenia pojechałem w trasę po kilku kilometrach zaczęło mi coś brzęczeć w tapicerce słyszane jakby po stronie pasażera pod poduszka powietrzną - przypomniałem sobie wszytskie posty z forum
przeszukałem wszystkie schowki nic to nie pomogło - ponieważ walczę z bezstukowym zamocowaniem filtra powietrza okazało się że przez przypadek zostawiłem małą blaszkę na silniku pod wygłuszeniem (na głowicy) i oczywiście po wyciągnięciu brzęczenie ustało -
- wniosek - "w Outku nic nie jest tak jak się wydaje ....."
a tak na marginesie to nie do uwierzenia jest to że odgłos z komory silnika był tak wyraźny w kabinie - jak to możliwe ..... |
|
|
|
 |
eler1
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DID
|
Wysłany: 06-06-2009, 20:26
|
|
|
refaelcx a jaki masz silnik |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 07-06-2009, 03:15
|
|
|
Cytat: | tak na marginesie to nie do uwierzenia jest to że odgłos z komory silnika był tak wyraźny w kabinie - jak to możliwe ..... |
Słyszalność dźwięków jest zależna nie tylko od natężenia ale i częstotliwości...Poza tym drgania z takich luźnych części są przenoszone przez inne elementy konstrukcji.
eler1 napisał/a: | refaelcx a jaki masz silnik |
Ja stawiam na 2.0 DiD.Dlaczego? Bo tak go to zadziwia,że wśród tej kakafoni pod maską mógł usłyszeć "świerszcza". |
|
|
|
 |
rafaelcx [Usunięty]
|
Wysłany: 08-06-2009, 08:24
|
|
|
eler1 napisał/a: | refaelcx a jaki masz silnik |
Oczywiście że jedyny słuszny i najlepszy 2.0 TDI VW PD i oczywiście wyciszony tak ze chodzi ciszej od 2,2 ..... |
|
|
|
 |
|