Jak Wam sie podoba Cari w nowym Maxi Tuningu?? |
Autor |
Wiadomość |
Geloo_Jedi [Usunięty]
|
Wysłany: 12-07-2007, 22:44
|
|
|
Dzięki Panowie fajnie usłyszeć miłe słowa po 4 latach harówy
Jutro odbieram od lakiernika kilka drobnych elementów z wnętrza samochodu i będę to montował w przyszłym tygodniu, to tym razem od razu fotki porobię i wrzucę je do galerii i dam Wam znać.
Dzieki raz jeszcze i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
andy1 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2008, 12:23
|
|
|
Odświeżam, bo strasznie mi się podoba ta Twoja Cari...I gdzie te fotki? |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 12-02-2008, 13:52
|
|
|
Geloo chciałbym zmienic w swojej cari na początek swojego tuningu ten materiał na boczkach w drzwiach i nie wiem za bardzo jak sie do tego zabrac. Jakiego materiału najlepiej uzyc zeby dobrze sie układał i jak go przymocować, zerwac stary czy nie. A i jeszcze jedno chciałbym zmienić tapicerke na fotelach, czy mozna to jakoś samemu zrobić czy lepiej sie gdzies z tym udać? Jakich farb używałeś do malowanie plastyków wewnątrz?? |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
Geloo_Jedi [Usunięty]
|
Wysłany: 15-02-2008, 23:04
|
|
|
andy1 napisał/a: | Odświeżam, bo strasznie mi się podoba ta Twoja Cari...I gdzie te fotki? |
no kurka zaniedbałem temat jak nic, miałem zamieścić zdjęcia kilku nowych detali środka i na śmierć zapomniałem o tym. Już ileś razy się do tego zabierałem i jakoś do tej pory tego nie zrobiłem, jutro bankowo porobię zdjątka i w niedzielę wieczorkiem zamieszczę je w galerii, od razu powiem co zmieniłem:
dodałem 3 zegary na desce rozdzielczej przed pasażerem - EGT, podciśnienie i ciśnienie oleju,
zmieniłem nakładki na szyny przednich foteli, teraz mają też wygrawerowane japońskie napisy Mitsubishi i Carisma,
zbudowałem tunel środkowy pomiędzy tylnymi kubełkami (to jest najciekawsza z tych drobnych zmian),
zmieniłem osłonkę przeciwsłoneczną (tą na dachu) od strony pasażera,
poza tym trochę radia inaczej wyglądają w porównaniu z obecnymi zdjęciami.
Niedziela wieczór wszystko będzie.
[ Dodano: 15-02-2008, 23:17 ]
kris80 napisał/a: | Geloo chciałbym zmienic w swojej cari na początek swojego tuningu ten materiał na boczkach w drzwiach i nie wiem za bardzo jak sie do tego zabrac. Jakiego materiału najlepiej uzyc zeby dobrze sie układał i jak go przymocować, zerwac stary czy nie. A i jeszcze jedno chciałbym zmienić tapicerke na fotelach, czy mozna to jakoś samemu zrobić czy lepiej sie gdzies z tym udać? Jakich farb używałeś do malowanie plastyków wewnątrz?? |
jeśli chodzi o materiał to generalnie możesz użyć jaki Ci się tylko podoba, z tym że istotna jest jego elastyczność - do mocno trójwymiarowych powierzchni konieczny jest materiał podbity pianką, żeby był elastyczny, inaczej ani rusz. Do zmiany boczków w zasadzie każdy materiał się nada. Proponuję np. welurek.
Materiał można zmienić na 2 sposoby:
1. po prostu okleić boczki nowym materiałem - jak dla mnie masakra, ponieważ jest problem z krawędziami, po kilku tygodniach zaczną odchodzić i będzie to tragicznie wykluczało. Dlatego dla mnie taka opcja nie wchodzi w grę.
Osobiście proponuję coś takiego (zrobiłem to u siebie):
2. Należy zdjąć wszystkie boczki z drzwi i wyciąć wyrzynarką cały materiałowy środek, tylko trzeba to robić powoli i równo przy samym materiale. Jak te środki będą już wycięte można okleić (przy pomocy kleju w sprayu) je nowym materiałem - tu proponuję nie zrywać starego materiału to wtedy boczek będzie fajniejszy, bardziej miękki. Następnie tak oklejony środek należy wcisnąć z powrotem w boczek. Szczelinę po cięciu wyrzynarką nowy materiał zakryje w sam raz, więc żadnej dziury nie będzie widać. Następnie żeby to solidnie skleić trzeba wyciąć kilka małych kawałków maty szklanej i w 3 punktach lekko przyżywicować ze sobą środek z całym boczkiem. Jak to wyschnie należy się upewnić że środek ładnie jest umiejscowiony w całym boczku i następnie caaały wycięty obwód zażywicować matą szklaną. i Voila! Zrobione Trochę zabawy z tym jest, ale efekt jak fabryka. POLECAM.
A jeśli chodzi o zmianę całej tapicerki to proponuję jakiegoś dobrego tapicera, bo to nie jest taka prosta sprawa, szczególnie przy pikowaniu i innych bajerach.
[ Dodano: 15-02-2008, 23:23 ]
a, zapomniałem, wewnątrz samochodu zerwałem ten skórzasty materiał z calutkiej tapicerki, następnie obłożyłem wszystko 2 warstwami maty szklanej, zażywicowałem ją, poprzerabiałem kształty, doszlifowałem i w podkładzie lakierniczym oddałem wszystko do lakiernika do pomalowania normalnym lakierem samochodowym. Stanowczo odradzam malowanie tapicerki na żywca jakimiś sprayami bo po jakimś czasie wszytko będzie pękało i zacznie odpadać! |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 16-02-2008, 17:33
|
|
|
Wielkie dzieki za informacje. Jakos pomałubede sie brał za to, choć widzę że to nie bedzie łatwa sprawa. Powiedz mi jeszcze jedno. Gdzie można zobaczyć twoją cari na żywo w najbliższym czasie?? Pozdrawiam. |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
Mario
moderator ...............

Auto: Eclipse 3g RS
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Mar 2007 Posty: 3009 Skąd: Lublin
|
|
|
|
 |
Geloo_Jedi [Usunięty]
|
Wysłany: 22-02-2008, 00:19
|
|
|
No i jak zwykle powiedziałem i nie zamieściłem zdjęć, przepraszam, ale jestem właśnie w trakcie przeprowadzki do nowego mieszkania i mam trochę urwanie głowy. Jak tylko znajdę czas porpbię te fotki i umieszczę w galerii, ale już terminu nie podaję, żeby kolejnej kichy nie robić.
Co do zobaczenia Cari na żywo, to proponuję jakiś spocik zrobić z Lublinie to się zobaczymy
MaRIo_ ty też masz fajną furkę pozdrowionka |
|
|
|
 |
Mario

|
Wysłany: 22-02-2008, 00:40
|
|
|
Geloo_Jedi napisał/a: | MaRIo_ ty też masz fajną furkę |
Dzięki
Geloo_Jedi napisał/a: | porpbię te fotki i umieszczę w galerii |
czekamy z niecierpliwością
pozdrawiam MaRIo_ |
_________________ http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=88868 |
|
|
|
 |
kacmaster [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2008, 12:45
|
|
|
Czy ta biała carisma to jest model przed liftem czy po? Strasznie podoba mi się jej przód z zwłaszcza światła są jakby ostrzejsze niz moje. Czy to sa oryginalne swiatła? Chciałbym miec takie same. Samochod śliczny gdyby nie te japońskie chińskie naklejki, to już zaciąga agro tuningiem. |
|
|
|
 |
Mario

|
|
|
|
 |
kacmaster [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2008, 13:27
|
|
|
ale światła chyba różnią się np. od moich, czy one się są przełożone od tej nowszej cari?? |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Pomógł: 26 razy Dołączył: 13 Lip 2005 Posty: 7812 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
kacmaster [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2008, 13:33
|
|
|
nie oriętujecie się czy przełożenie jest typu "plu-and-play" czy wymaga jakichś przeróbek??
oraz czy moge sobie zamowić ramki z logo forum czy musze jakiegoś guru prosić? |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Pomógł: 26 razy Dołączył: 13 Lip 2005 Posty: 7812 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 24-02-2008, 13:43
|
|
|
Cytat: | nie oriętujecie się czy przełożenie jest typu "plu-and-play" czy wymaga jakichś przeróbek??
oraz czy moge sobie zamowić ramki z logo forum czy musze jakiegoś guru prosić?
|
o tym, że przeróbka przodu wymaga niemałej rzeźby było już nie raz, wypada poczytać
aa ten temat nie ma nic wspólnego z ramkami, jest odpowiednie miejsce gdzie mozna złozyć zamówienie, i tego proszę się trzymać. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
|