Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:33
[MSS ALL] SILNIK Apetyt na olej
Autor Wiadomość
Bert10 
Nowy Forumowicz

Auto: Sapace Star 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-05-2011, 23:43   

Witam
Temat stary , odgrzewany, ale wciąż aktualny
Mam swojego miśka od "nowego" około 70000 zaczął brać olej obecnie 135 tys jakieś 1,5 l na 15000 km. Serwisownay w autoryzowanym serwisie w Białymstoku. Zaczeło sie wszystko od zmiany oleju, w tej chwili już nie pamiętam na jaki czy z mobila na castrola czy odwrotnie. Obecnie mam zużycie tak jak wyżej wspominałem a spalenie w mieście na poziomie 8,9 - tak, że nie naciskam zbyt mocno na gaz

Japko 
Forumowicz
Rabbit Star

Auto: MSS 1,9 Di-D 2001 Comfort
Wysłany: 03-05-2011, 09:22   

Spalanie spore. A jak z mocą silnika? Coś się zmieniło?

Bert10 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-05-2011, 09:01   

Nie sprawdzałem na hamowni ale subiektywnie to troche spadła

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 30-05-2011, 08:55   

LPG jest albo było ?
Bert10 napisał/a:
Nie sprawdzałem na hamowni ale subiektywnie to troche spadła
Na hamownię szkoda kasy, ale na sprawdzenie ciśnienia sprężania na wszystkich cylindrach to bym się wybrał.
Rozumiem że wycieków nie ma ?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 30-05-2011, 12:50   

Trochę mały przebieg jak na takie zużycie oleju. Jeśli silnik nie był przegrzany to pierścienie powinny być ok ale lepiej sprawdzić ciśnienie jak napisał cns80, bo jeśli padły olejowe to pewnie i główne i ciśnienie będzie niższe.
Jeśli silnik nie był przegrzany i nie ma wycieków to stawiam jednak że to wina albo oleju słabej jakości albo padły uszczelniacze zaworowe.

Bert10 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-06-2011, 20:14   

LPG nie było, silnik raczej nie był przegrzany jeżdżę raczej spokojnie tylko od czasu do czasu nerw mnie ponosi. Tak jak pisałem zaczeło się po zmianie oleju na taki jaki w danej chwili używał serwis. Dzięki za radę skorzystam ze sprawdzenia ciśnienia.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 05-06-2011, 12:11   

Dowiedz się jaki ci wleli olej, jeśli Castrola 10w40 z beczki to go wylej i zalej jakiś syntetyk. Bo jeśli oleju zaczęło ubywać po wymianie to najprawdopodobniej wina samego oleju. Jeśli padały by uszczelniacze lub pierścienie to zużycie oleju rosło by z czasem zużywania się tych elementów a nie raptownie.

emjot 
Mitsumaniak

Auto: Space Star '02 Family 1.6 LPG
Wysłany: 15-09-2011, 17:56   

Witam, podepnę się do tematu.
Od niedawna jestem w posiadaniu MSS (3 tygodnie) - zrobiłem już 3300 km i w tym czasie olej spadł od ok. 3/4 bagnetu do min. Ile to mniej więcej oleju? Ile jest między min a max na bagnecie? Zastanawiam się, czy trochę nie za dużo bierze oleju.

Na dniach będę wymieniał olej (był Mobil 5W50), ale zmieniany już ok. 21000 temu. Zaleję GM 5W30, bo taki mam pod ręką, a w SE ceny są bardzo wysokie. Czy to nie zaszkodzi silnikowi?

henio1112 
Forumowicz

Auto: Space Star 1.8 MPI 2004r
Wysłany: 26-09-2019, 18:37   

Witam, posiadam MSS 1.8 MPI z 2004r zaraz po kupnie wymieniłem olej wlalem castrola magnatec 5w40 weszło jakieś 3.3 litra, od tego momentu zrobiłem na LPG ponad 4 tysiące kilometrów(nowa instalacja sam wstawiłem) i patrzę dziś na bagnecie zostało jakoś 1/4 na marce, troszkę mnie to zaniepokoiło bo silnik wyglada na super stan, zero kopcenia totalnie NIC, wydech też czysty bez sadzy. Zastanawiam się czy to wina oleju który zalalem, bo troszkę tu poczytałem i ludzie też narzekają na castrola, mógłby ktoś doradzić coś. Mam zacząć się martwić? Przebieg niby 230tys spalanie super 9-9.5 l na 100km też okej. Silnik naprawdę wygląda na zdrowy i zastanawia mnie skąd te ubytki

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 26-09-2019, 20:06   

Przejdź na jakiś lepszy olej i obserwuj.
Jeśli nigdzie nie ma wycieków to do wymiany uszczelniacze zaworowe (wersja tania) lub dodatkowo pierścienie co się wiąże z demontażem czapki i sporymi kosztami :? .

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 26-09-2019, 20:08   

henio1112, gorszego oleju do silnika nie ma, tzn. Castrol sam w sobie jest OK, ale niestety na rynku jest tak podrabiany, że kupić oryginalny graniczy z cudem.

Co do spalania oleju to niestety ten typ tak ma. Wada fabryczna, zapiekające się pierścienie olejowe. Tylko wymiana pierścieni w tym przypadku pomoże.

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2019, 23:17   

Ja leje elfa 5w40 i tez potrafi tyle wziąć. Jak się szybko jeździ lub na niedogrzaniu to trochę spala. Nie uważam, żeby taka ilość na 4000 km to było dużo. Sprawdź pokrywę zaworów i fajki. Przy tej ilości nic więcej bym nie robił, bo to zbędny wydatek. No chyba, że robisz sporo km rocznie o długo zamierzasz tym autem jeździć. Tak czy tak nie ma gwarancji, że będzie palił mniej. Całkiem nowe auta spalają więcej.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 27-09-2019, 05:32   

Ghostman napisał/a:
Tak czy tak nie ma gwarancji, że będzie palił mniej.

W moim 1.3 po wymianie pierścieni a zrobiłem około 10kkm nie zauważyłem aby coś ubywało oleju, a potrafił już trochę wypić.

Ghostman napisał/a:
Całkiem nowe auta spalają więcej.

Nawet nasze miśki mają limit do 1L/1kkm :wink: .

henio1112 
Forumowicz

Auto: Space Star 1.8 MPI 2004r
Wysłany: 27-09-2019, 09:29   

Ghostman napisał/a:
Ja leje elfa 5w40 i tez potrafi tyle wziąć. Jak się szybko jeździ lub na niedogrzaniu to trochę spala. Nie uważam, żeby taka ilość na 4000 km to było dużo. Sprawdź pokrywę zaworów i fajki. Przy tej ilości nic więcej bym nie robił, bo to zbędny wydatek. No chyba, że robisz sporo km rocznie o długo zamierzasz tym autem jeździć. Tak czy tak nie ma gwarancji, że będzie palił mniej. Całkiem nowe auta spalają więcej.

No właśnie od pracy jeżdżę rano na niedogrzaniu, a potem już po młodego dalej do przedszkola więc już rozgrzany, pokrywa, fajki wszystko suche, nie widać ani kopcenia od dołu też suchy. Myślę że na 10tys (ja wymieniam olej co 10 tysięcy) ta bańka 4 litrowa powinna mi starczyć, ale zastanawiam się co po tym, czy iść dalej w castrola czy spróbować innej marki,bo powiem szczerze olej kupywalem w sprawdzonym sklepie (110zl).

Ten sam olej lałem do poprzedniego Focusa 1.8 16V i powiem wam tam po 10 tys nic nie ubylo mimo stukającego popychacza hydraulicznego na zimnym silniku, przebieg podobny.

Kilometrów też niewiadomo ile nie robię (10-12tys rocznie)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 27-09-2019, 09:40   

henio1112 napisał/a:
Myślę że na 10tys (ja wymieniam olej co 10 tysięcy) ta bańka 4 litrowa powinna mi starczyć

Czyli nawet nie musisz wymieniać oleju bo ciągle jest świeży :wink: .

Zobacz przez wlew oleju czy masz dużo nagaru na silniku.
Ogólnie to tak jak napisałem, zalej jakiś bardziej markowy i poobserwuj spożycie, jeśli nie spadnie to trzeba rozbić świnkę skarbonkę jeśli chcesz dłużej nim jeździć.
Jeśli masz to w :butthead: to lej najtańszy z marketu aż zajedziesz go na amen i wtedy na złom.

Odpowiedz do tematu