Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakość lakieru - Lancer CYxA
Autor Wiadomość
.swat. 
Forumowicz

Auto: Lancer X
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-03-2017, 10:04   

Też mam czarny lakier i jak to jeden z kolegów wcześniej napisał- szału nie ma.
Ale tragedii też. Po prostu nie jest to typowy lakier metalic, a jakiś tam ekologiczny perłowy.
Niby nowocześniejszy, ale od razu na oko widać że gorszy, bo ewidentnie cieńszy.

Przez pierwszy rok zwracałem na niego uwagę, nawet pucowałem, ale po kilku latach już nie.
Perłowy ewidentnie szybciej się brudzi, już po roku wyglądał gorzej niż moja stara 10 letnia Toyotka.

Gdybym jeszcze raz kupował to jak był nowy pociągałbym powłoką kwarcową albo nawet pomalował prawdziwym metalikiem. Po kilku latach nie ma już sensu. Można go wyciągnąć, ale są to wysokie koszta (pewnie jakieś kilka tysięcy złotych).

@Taipan- wydaje mi się, że te uszkodzenia wynikają raczej z tego co pryskało z atmosfery, uderzało w twoje auto, jakieś kwaśne deszcze, sól, piach, a nie złą jakość lakieru.
Jak mam prawie 7 letni, jeżdżę codziennie, zjeździłem całą Europę,ale takich cudów nie ma.
Lakier jest nadal gładki.

lurek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan'08 1.8
Wysłany: 15-03-2017, 14:35   

[quote="Taipan"]
Pytajnik napisał/a:

A jako przykład masz dwa zdjęcia jak wyglądało moje auto przed lakierowaniem i sam się przekonasz jaka jest jakość fabrycznego lakieru. Zdjęcia przedstawiają fragment przedniej maski oraz tylne nadkole i fragment tylnych drzwi.
https://zapodaj.net/aacd0b3851fe5.jpg.html
https://zapodaj.net/5692b503e072c.jpg.html

Masakra, też mam auto w tym kolorze i jakbym miał znowu kupować to tylko taki szary/grafitowy. Auto z 2008 i poza rysami w okolicy klamek nie mam na co narzekać. Owszem mam kilka mm odprysków ale to głownie po kamykach lub kasztanach/żołędziach (dwa wgnioty na masce :[ jeden na moich oczach! :[ ). Poza tym lakier piękny (gdy umyty) i bez stresowy (kiedy brudny bo nie widać tak bardzo :P ).

* przypomniałem sobie, mam kilka rysek po grubej folii ochronnej jaką stosowałem na przedniej szybie w zimie:P ale mam nadzieje je spolerować na wiosnę.

Lucas123w 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Wysłany: 15-03-2017, 19:21   

W maju stuknie 6 rok, 4 odpryski na masce, powłoka kwarcowa 2 rok i brał bym drugi raz ten kolor :D
Średni przebieg roczny 12k od wyjazdu z salonu, od dwóch lat po 20k i nie ma lekko w trasie :)

400z 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi
  Wysłany: 20-02-2018, 18:16   odpryski po kamyczkach!!!?

Witajcie,
Powiedźcie mi skąd takie coś? Umyłem niedawno auto i teraz dopiero to zauważyłem...
To jest kwestia opon? Czy naprawa takiego lakieru to duże koszta?
zdjecia

Jak się tutaj nie zdenerwować...

Pozdrawiam,
k.

marco661 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Wysłany: 20-02-2018, 18:39   

Na zdjęciu nie widać dokładnie ale u mnie w tym miejscu jest fabrycznie naklejona folia ochronna co świadczy o tym, że problem uszkodzeń w tym miejscu akurat jest producentowi znany. Prawdopodobnie są one od pisaku, kamieni wydobywających się spod przednich kół, u siebie zaraz po zakupie założyłem chlapacze na przód i jak na razie powiem, że sporo to dało, jakieś pojedyncze ślady mam ale nie tyle co u Ciebie

wiewioor 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 20-02-2018, 19:08   

400z napisał/a:
Powiedźcie mi skąd takie coś?

marco661 napisał/a:
Prawdopodobnie są one od pisaku, kamieni wydobywających się spod przednich kół,

Większość użytkowników ma ten problem. Ratunkiem mogą być listwy boczne, które mogą trochę zakamuflować obecne obicia.

Od razu napiszę, że żadne polerki, korekty itp. nie pomogą.

.

400z 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Wysłany: 20-02-2018, 19:35   

marco661 napisał/a:
Na zdjęciu nie widać dokładnie ale u mnie w tym miejscu jest fabrycznie naklejona folia ochronna co świadczy o tym, że problem uszkodzeń w tym miejscu akurat jest producentowi znany. Prawdopodobnie są one od pisaku, kamieni wydobywających się spod przednich kół, u siebie zaraz po zakupie założyłem chlapacze na przód i jak na razie powiem, że sporo to dało, jakieś pojedyncze ślady mam ale nie tyle co u Ciebie

Czesc marcoo661,

U mnie również jest, wejdź proszę w link ze zdjęciami. Zaznaczyłem na niebiesko, w paint'cie ;)
"Prawdopodobnie są one od pisaku, kamieni wydobywających się spod przednich kół...", ja mam akurat to przy tylnych oponach...

[ Dodano: 20-02-2018, 19:36 ]
wiewioor napisał/a:
Większość użytkowników ma ten problem. Ratunkiem mogą być listwy boczne, które mogą trochę zakamuflować obecne obicia.

Wiewioor, znalazlem w sklepie ze zdjecia co podesłałes:
http://sklep.tuning-tec.p...le_pgmi01-3673i
Znajdzie gdzies w moim kolorze auta?

Troszkę drogie ;)

wiewioor 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 20-02-2018, 20:57   

Zdjęcie jest podglądowe. Takie progi są również OEM. Na portalach aukcyjnych możesz szukać używek już polakierowane w kolorze. Cenowo różnie to wychodzi, ale jak dobrze poszukasz to będzie taniej ;) a przynajmniej oryginał na pewno jest wytrzymalszy niż laminat.

miśko1977 
Forumowicz

Auto: Lancer X 1.8 143KM SB
Wysłany: 23-02-2018, 10:07   

Oryginalne kupisz za ok 150-200 zł sztuka, ale do lakierowania.
Nowe z zamienników są po 500 za komplet, ale jakościowo znacznie gorsze i jest duży problem z montażem.

Ratunkiem na odpryski może być zastosowanie folii ochronnej. Miałem cały dół w tej folii i zdało rezultat. Efekt też ok - nie było jej w ogóle widać.
Jednak odradzam kupowanie tanich zamienników za 2 zł (jest to bubel)

Ja miałem taką jak poniżej

https://motos.pl/p/8376/3366/folia-ochronna-scotchgard-3m-200um-20x40cm-scotchgard-3m-200um-pu8592e-folie-3m-ochronne-folie-samochodowe.html?gclid=CjwKCAiAlL_UBRBoEiwAXKgW52e4c-9ROvOALkpx8DxW-IyzxUUH7R_Cc9kjeCXYRgekd5rlRn-NFBoCXsIQAvD_BwE

Luki14 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer SB 1.8 | Subaru OBK 3.6
Wysłany: 27-02-2018, 09:09   

u was tez macie takie rysy pod klamkami? Moim Lancerem w wiekszosci jezdza kobiety (zona, mama) i od strony kierowcy wydrapana jest jakbym kota mial w domu :)

Lucas123w 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Wysłany: 27-02-2018, 11:52   

Luki14, standard, nie tylko Mitsu ma takie rysy pod klamkami. Jak kobitki z pazurkami otwierają to nic na to nie poradzisz.

miśko1977 
Forumowicz

Auto: Lancer X 1.8 143KM SB
Wysłany: 27-02-2018, 12:48   

Ubrać je w rękawiczki :) ))

Zastanawiam się nad założeniem w tym miejscu folii antyodpryskowej.

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 27-02-2018, 16:34   

Częściej woskować pod klamkami - jak lakier łatwo się rysuje znaczy, że jest "suchy". :wink:

HUGIO 
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Wysłany: 27-02-2018, 19:43   

Można tez kupić takie (według mnie paskudne) plastikowe osłonki pod klamki Link, albo przeźroczystą folię Link

kamilox4 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Invite 1.6
Wysłany: 28-02-2018, 08:26   

U mnie jest problem z progami, szczególnie na tyle. Jak ostatnio zobaczyłem to się przeraziłem. Porysowane grube białe rysy od butów na obcasach pewnie. Zastanawiam się czy lepsza jest folia przezroczysta czy może listwy progowe. Ma ktoś może takie coś?

Odpowiedz do tematu