Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
07-03-2008, 08:32
Oponki dla eLżbietki
Autor Wiadomość
Arapaho 
Forumowicz

Auto: L200 '06 Intense Sport 182KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-12-2011, 19:53   

piotr-stihl napisał/a:
przez paskudne , śliskie , agresywne kostki na oponach Pirelli Skorpion czy jakoś , w czasie jazdy powyżej 70/h nie słyszę nic a paliwa zżera ze 2 litry więcej

ale na razie trzeba się mi z tym pogodzić - trza szelesty odkładać na np Insy

Pewnie dlatego wycofano ze sprzedaży BF Goodrich Mud-Terrain T/A KM i wprowadzono KM2 - właśnie ze względu na hałas przekraczający jakieś tam normy... KM2 są zdecydowanie cichsze a i na asfalcie wcale nie są śliskie.

Geo 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero'93 Long/ l200 '06
Wysłany: 21-12-2011, 08:32   

A tego to nie wiedziałem. Własnie zamierzam kupic KM2, więc to dobra wiadomość.

Echo 
Nowy Forumowicz

Auto: l200
Wysłany: 31-01-2012, 16:15   

Koledzy mam pytanko odnośnie zużycia opon. Moje Yokohamy Geolandery AT-S z przodu na zewnętrznych krawędziach strasznie mocno się ścierają. Tylnie koła równomiernie się ścierają.
Jak to zauważyłem to myślałem ze to może problem zbieżności, ale zbieżność ustawiłem, a opony dalej zdzierają się mocniej na krawędziach :(
Może mam złe ciśnienie? Tylko jakie optymalne ciśnienie powinno być dla opon 255/70r17

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 31-01-2012, 20:52   

Echo napisał/a:
Koledzy mam pytanko odnośnie zużycia opon. Moje Yokohamy Geolandery AT-S z przodu na zewnętrznych krawędziach strasznie mocno się ścierają. Tylnie koła równomiernie się ścierają.
Jak to zauważyłem to myślałem ze to może problem zbieżności, ale zbieżność ustawiłem, a opony dalej zdzierają się mocniej na krawędziach :(
Może mam złe ciśnienie? Tylko jakie optymalne ciśnienie powinno być dla opon 255/70r17

A kąty ustawiałeś, czy tylko zbieżność?

Arapaho 
Forumowicz

Wysłany: 31-01-2012, 22:22   

Echo napisał/a:
... z przodu na zewnętrznych krawędziach strasznie mocno się ścierają. Tylnie koła równomiernie się ścierają.

Pytanie, co oznacza u Ciebie "strasznie mocno"? Weź pod uwagę, że przednie koła są skrętne, przy szybszym pokonywaniu zakrętów niema rady, opona o wysokim profilu zawsze będzie się "trochę zawijać" i ścierać na krawędziach mocniej niż kapcie tylne. U mnie zauważyłem podobny objaw i w ogólę nie biorę tego do głowy.

Echo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-02-2012, 11:59   

Na wydruku ze zbieżności mam pomiary końcowe przy pozycjach:
Wyprzedzenie osi sworznia zwrotnicy
Pochylenie osi sworznia zwrotnicy
Pochylenie
Natomiast przy Rożnica kąta skrętu kół oraz Przesunięcie kół są #

Wiem ze "strasznie mocno" to jest bardzo subiektywne, ale roznieca jest na tyle mocna ze się zaniepokoiłem. Niestety nie mam suwmiarki, aby dokładnie zmierzyć różnice, w wolnej chwili postaram się fotki zrobić.

Mondo_cane 
Forumowicz

Auto: L200 2009
Wysłany: 26-02-2012, 14:40   

Szanowni, pojawiła się nowa wersja opony AT od General Grabber.

http://allegro.pl/245-75r...2120886659.html

Na forum poświęconym innej marce pojazdów 4x4 zbiera dość pochlebne opinie. Mam zamiar ją przetestować w tym sezonie jedynie mam jeszcze zagwozdkę jaki profil wybrać 245 czy 265.

Mariusz 44 
Nowy Forumowicz
Mariusz44

Auto: L200 did
Wysłany: 29-02-2012, 22:31   

Witam ,
może ktoś mi pomoże ,mam w L200 2008r BF AT R16 245/70 na orginalnych alufelgach R16 z Pajero III 2000-2006r pasują .Dodam że chcę sprzedać te opony z alusami i 5 szt oponki dodaję gratis ,wysokość bieżnika to około 11mm .Sprzedaję ponieważ chcę kupić opony na orginale alusy z Eli czyli R17 ,myślę żeby to będą BF AT lub BF MT i tak się zastanawiam jaki rozmiar maxymalnie mogę założyć bez liftu zawieszenia itp.Odnośnie MT to słyszałem że są bardziej śliskie na mokrym asfalcie ,śniegu itp acz Ela to SS z ESP .Z góry dzięki za podpowieź.

REVOLVER 
Nowy Forumowicz

Auto: L200
Wysłany: 14-05-2012, 09:47   

Echo napisał/a:

Jedyna rada kolego to co parę tyś robić rotację na całym zestawie wtedy będą ścierać się równomiernie.

Swoją drogą jakie przebiegi robocie na seryjnych Michelinach? Ja mam 66K nalatane i wybrało już widocznie przody na zewnętrznej a tyły niewiele zużyte są..?

pablol200 2009 
Nowy Forumowicz

Auto: l200 HP
Wysłany: 17-06-2012, 22:53   

Mondo_cane napisał/a:
Szanowni, pojawiła się nowa wersja opony AT od General Grabber.

http://allegro.pl/245-75r...2120886659.html

Na forum poświęconym innej marce pojazdów 4x4 zbiera dość pochlebne opinie. Mam zamiar ją przetestować w tym sezonie jedynie mam jeszcze zagwozdkę jaki profil wybrać 245 czy 265.

witajcie, posiadam w/w opony w rozmiarze 265/70/17 i jest to max wymiar na standardowym zawieszeniu. Co do komfortu to jest nie źle. Dosyć dobrze dają sobie radę w trudnym terenie. Bardzo szybko oczyszczają się z gliny. Ogólna ocena 5-.

PLAMO 
Mitsumaniak

Auto: Volvo V50 2005/ L200 2008
Wysłany: 09-09-2012, 21:05   

Ja ostatnio zakładałem BG AT 245/75/17 i przy skręcie jest tylko minimalny luz z przodu.

Echo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-10-2012, 12:33   

No to wkońcu moja eLa doczekała się nowych oponek.
BFGoodrich Mud Terrain KM2 265/75 R16 + fele DOTZ Dakar ET30.
Z felgami to miałem przeboje bo najpierw w firmi X zamowiłem felgi 4MAD (bodajże ET +10) wg zapewnień sprzedawcy idealnie pasujące do eLki, sprzedał ich mnóstwo i nigdy nie było problemów z ocieraniem o zaciski.
Na szczęście u gumiarza coś mnie tknęło i stwierdziłem żebyśmy zanim założy opony na felgi, przymierzyli felgę... Na szczęście, bo się okazało ze z przodu felga dotyka zacisków. Poza tym otwór centrujący był dużo większy niż powinien być.
Skończyło się zwrotem i szukaniem nowych felg.
DOTZ Dakar znalazłem w dobrej cenie no i się skusiłem. Bałem się że przy takim ET opona będzie wystawać poza obrys auta, ale jest idealnie. Opona nic nie wystaje. Felga pasuje jak ulał - otwór centrujący jest idealny, nic nie ociera.
Przy wyważaniu gumiarz strasznie marudził, ale udało mu się zrobić tak ze nic nie bije przy większych prędkościach.

Jeżeli chodzi o jazdę to na razie tylko po czarnym latałem. Hałas wydaje mi się lekko większy, porównując do Yokohama Geolander AT-S, no ale to może być placebo bo przecież tyle się naczytałem, że MTki są głośne, iż pewnie teraz sobie wmawiam ;)
Moja kobieta nie odczuwa różnicy miedzy tym co jest a było :)

Spalanie mnie na razie miło zaskoczyło. Zrobiłem na nich 2 x trasę Bydgoszcz-Warszawa-Bydgoszcz i o ile za pierwszym razem było luźniej na drodze i mogłem sobie lecieć spokojnie 100km/h przy średnim spalaniu 8.7l/100km. To za drugim razem był tłok i musiałem sie ograniczać do 80-90km/h i dość częstym wyprzedzaniu do 120km/h, to spalanie wyszło 7.9l/100km.
Wersja eLi to 136koni i obie trasy zrobione z zapiętym napędem na 4 + klima, wiec wynik wydaje mi się bardzo przyzwoity.
Jeżeli chodzi o trakcje to druga trasę robiłem w deszczu i nie ślizgałem się po drodze jak to w niektórych legendach o MTkach można wyczytać.

Arapaho 
Forumowicz

Wysłany: 10-10-2012, 13:07   

Siemanko,

To średnie spalanie wyszło Ci z obliczeń przy dystrybutorze, czy według wskazań komputera?

Pamiętaj, że w tej chwili masz większy obwód koła. Wg. moich obliczeń, na zrobionych licznikowych 600km , trzeba doliczyć jakieś 35km a to daje 0,5 - 0,6 litra mniej we wskazaniu z komputera "pokładowego".

Tak czy siak, o takim wyniku moge jedynie pomażyć.... ;-)

p.s. Mam 4MADY i z przodu wchodzą na styk. Gdyby felga się scentrowała, to faktycznie na 100% by obcierała. Co do otworu centrującego, też miałem obawy, ale sprzedawca przekonał mnie, że w tym wypadku centruje 6 nakrętek stożkowych i faktycznie tak jest.

Pozdr, ;-)

Echo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-10-2012, 15:52   

Podałem to co komputer pokazywał.
Ale fakt nie wziąłem pod uwagę większego obwodu koła.

Używam acar na androida do monitorowania wydatków (zgroza ile kasy pochłania eLa) na samochód i tam rzeczywiście obliczał mi wg tankowania ok 0.5l/100km więcej.
Ale dotychczas traktowałem to jako błąd wynikający z niedokładności "tankowania pod korek".

Dzięki za uświadomienie, człowiek to całe życie się uczy ;)

romero 
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Wysłany: 17-10-2012, 20:39   

Echo napisał/a:
Używam acar na androida do monitorowania wydatków (zgroza ile kasy pochłania eLa) na samochód

I dzięki temu mniej wydajesz czy tylko bardziej się stresujesz :lol: :lol:

Odpowiedz do tematu