Zabezpieczenie antykradzieżowe |
Autor |
Wiadomość |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-01-2020, 15:22
|
|
|
Już kupno każdego samochodu jest stratą pieniędzy. Ale jeżeli dostaniesz po 4 latach wartość fakturową za samochód który jak byś chciał sprzedać to za o wiele mniejsze pieniądze , to jest Twój zysk. Wszystko zależy od punktu widzenia i wieku skardzionego samochodu. Jeżeli ukradną po tygodniu od zakupu to pełna zgoda, ale jeżeli po 4 latach i 11 miesiacach to juz możemy mówić o sporym zysku. Często za nowy samochód ubezpieczenie pakietowe lub promocyjne jest też niższe niż dla kilkuletniego, który też musisz ubezpieczyć. A GAP kosztuje podobnie jak dobry alarm, dlatego ja wolę GAP. I jeżeli przed końcem tego ubezpieczenia ukradli by mi samochód lub byłaby szkoda całkowita bez udziału ludzi to bym wcale nie rozpaczał, a wręcz przeciwnie. |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lip 2015 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-01-2020, 15:39
|
|
|
sla napisał/a: | Już kupno każdego samochodu jest stratą pieniędzy. Ale jeżeli dostaniesz po 4 latach wartość fakturową za samochód który jak byś chciał sprzedać to za o wiele mniejsze pieniądze , to jest Twój zysk. Wszystko zależy od punktu widzenia i wieku skardzionego samochodu. Jeżeli ukradną po tygodniu od zakupu to pełna zgoda, ale jeżeli po 4 latach i 11 miesiacach to juz możemy mówić o sporym zysku. Często za nowy samochód ubezpieczenie pakietowe lub promocyjne jest też niższe niż dla kilkuletniego, który też musisz ubezpieczyć. A GAP kosztuje podobnie jak dobry alarm, dlatego ja wolę GAP. I jeżeli przed końcem tego ubezpieczenia ukradli by mi samochód lub byłaby szkoda całkowita bez udziału ludzi to bym wcale nie rozpaczał, a wręcz przeciwnie. |
W 100% racja 🍻
Patrzyłem trochę ze swojej perspektywy - samochód kupiłem w bardzo dobrych pieniądzach, GAP niestety mogłem mieć tylko 3 letni (czy na pewno przy 5-letnim zwracają wartość fakturową?). W sumie nawet jakby mi ukradli po 2 latach i 11 miesiącach to na zakup nowego musiałbym dołożyć że 30 kpln jak nie więcej. Dla mnie słaby interes. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-01-2020, 16:44
|
|
|
rajan napisał/a: | (czy na pewno przy 5-letnim zwracają wartość fakturową | Tak. Jak obliczyłem to GAP przy cenie fakturowej samochodu na ok 60 tys. na 5 lat wynosi ok 40 zł miesięcznie. W miarę przyzwoity alarm kosztuje podobnie. ale nie gwarantuje w razie kradzieży ewentualnego zwrotu poniesionych kosztów. |
|
|
|
 |
dziambel04
Forumowicz
Auto: Oudlander III 2.0
|
Wysłany: 17-02-2020, 11:22
|
|
|
Kto wie gdzie w jakim warsztacie / mieście idzie włączyć / aktywować fabryczny auto alarm w OIII ?? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 17-02-2020, 16:37
|
|
|
Zapewne u forumowicza Tokyo. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
SZCZAW
Forumowicz
Auto: O III 3.0 V6 z 2017
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Maj 2014 Posty: 141 Skąd: Białystok
|
|
|
|
 |
artisan
Forumowicz
Auto: był Lancer SB jest O III CVT
|
|
|
|
 |
Piotr.prot
Nowy Forumowicz
Auto: C5 kombi
|
Wysłany: 03-02-2021, 22:10
|
|
|
To tak tylko z kronikarskiego obowiązku jako autor tego wątku.
Przed nowym rokiem, tuż przed swoimi czwartymi urodzinami Outlander odjechał w siną dal czy raczej do jakieś dziupli pod Warszawą :/ Auto było ubezpieczone z GAPem włącznie, ale mimo wszystko nie jest to bardzo przyjemna sytuacji. Szczególnie że wybór Miśka podyktowany był również jego wyjątkowo małą atrakcyjnością w oczach złodziei (przynajmniej 4 lata temu) co nie było typowe dla made in Japan.
Coś dziwnego się dzieje od kilku miesięcy w Warszawie. Outlandery II i III generacji giną jeden po drugim, więc jak nie macie dobrego ubezpieczenia to uważajcie. Chociaż czy można uważać na samochód? Mój odjechał z ulicy niemal w środku dnia. |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
|
Wysłany: 04-02-2021, 09:11
|
|
|
Piotr.prot napisał/a: | Coś dziwnego się dzieje od kilku miesięcy w Warszawie. Outlandery II i III generacji giną jeden po drugim, więc jak nie macie dobrego ubezpieczenia to uważajcie. Chociaż czy można uważać na samochód? Mój odjechał z ulicy niemal w środku dnia. |
Mimo wszystko jesteśmy w miarę bezpieczni: https://www.wyborkierowco...wniku-zlodziei/
Mitsubishi nie ma w żadnym rankingu, więc aż tak źle nie jest. Współczuję i życzę udanych zakupów |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 04-02-2021, 09:54
|
|
|
rajan napisał/a: | Mitsubishi nie ma w żadnym rankingu |
Przemnóż to przez ilość sprzedanych sztuk to mogą się odmienić wnioski. Poza tym to, że w Warszawie kradną samochody to słyszałem już parę razy. Ale moim zdaniem w każdym większym mieście jest większe prawdopodobieństwo. Więc jak gdzieś jadę staram się wybierać miejsca z dobrym zamykanym parkingiem. |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
|
Wysłany: 04-02-2021, 13:12
|
|
|
krzychu napisał/a: | Przemnóż to przez ilość sprzedanych sztuk to mogą się odmienić wnioski. |
Chętnie. Słucham, ile Mitsubishi skradziono vs ile sprzedano, a właściwie zarejestrowano, bo import też występuje?
krzychu napisał/a: |
Poza tym to, że w Warszawie kradną samochody to słyszałem już parę razy. Ale moim zdaniem w każdym większym mieście jest większe prawdopodobieństwo. |
W województwie mazowieckim kradzione jest 39% pojazdów (wg danych za 2020, 38% w 2019), w samej Warszawie 26% ogólnej liczby. Prawdopodobieństwo, że w jakimś innym mieście zginie Ci samochód drastycznie maleje. W woj. mazowieckim codziennie jest kradzionych ponad 7 samochodów. Na pozostałe duże miasta zostaje średnio 1 auto dziennie. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-02-2021, 14:30
|
|
|
Ciężko o ranking kradzieży powyżej 10 miejsc ale np. w 2015 Mitsubishi było w czołówce kradzieży grubo przed Mazdą:
https://www.fakt.pl/wydar...rszawie/kjq3tpt
A sprzedaż samochodów mitsubishi w Polsce to miejsce powyżej 20?
Na pewno kolorowo to nie wygląda. |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
|
Wysłany: 04-02-2021, 15:44
|
|
|
No chyba jednak nie bardzo przed Mazdą... Przeczytaj dokładnie.
Tutaj (2015) były 54 kradzieże Mitsu, w którymś kolejnym roku (nie pamiętam dokładnie), Mitsu już się nie łapało, a ostatnie miejsce z 10-ciu miało 41 szt.
krzychu napisał/a: |
A sprzedaż samochodów mitsubishi w Polsce to miejsce powyżej 20? |
Mitsubishi w 2020 było 22. (4628) vs Mazda 21. (4973) - skoro tak chętnie porównujesz się z Mazdą. 23. miejsce to Lexus (4449). Japońce z jakichś względów są lubiane w stolicy, ale bryluje Toyota (przy czym oczywiście jest ich najwięcej)
Nie ma co tragizować. Idąc Twoim tokiem rozumowania i patrząc na % sztuk, które się kradnie to nawet te 1800 sztuk to pewnie jakiś 0,1% wszystkich aut, które poruszają się po Warszawie. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-02-2021, 16:55
|
|
|
rajan napisał/a: |
No chyba jednak nie bardzo przed Mazdą... Przeczytaj dokładnie. |
No tak, odwrotny ranking, jakoś mi to nawet nie pasowało ale 6 lat temu...
rajan napisał/a: | Nie ma co tragizować. |
Oczywiście, w drugą stronę też nie ma co przesadzać że jakoś Mitsubishi nie kradną bo to też nieprawda. |
|
|
|
 |
disar
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2,5
|
Wysłany: 04-02-2021, 20:52
|
|
|
Jakby co to mam ogarniętą odcinkę do O3 z keylessem. Po szczegóły zapraszam na priv |
|
|
|
 |
|