Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabezpieczenie antykradzieżowe
Autor Wiadomość
sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-01-2020, 15:22   

Już kupno każdego samochodu jest stratą pieniędzy. Ale jeżeli dostaniesz po 4 latach wartość fakturową za samochód który jak byś chciał sprzedać to za o wiele mniejsze pieniądze , to jest Twój zysk. Wszystko zależy od punktu widzenia i wieku skardzionego samochodu. Jeżeli ukradną po tygodniu od zakupu to pełna zgoda, ale jeżeli po 4 latach i 11 miesiacach to juz możemy mówić o sporym zysku. Często za nowy samochód ubezpieczenie pakietowe lub promocyjne jest też niższe niż dla kilkuletniego, który też musisz ubezpieczyć. A GAP kosztuje podobnie jak dobry alarm, dlatego ja wolę GAP. I jeżeli przed końcem tego ubezpieczenia ukradli by mi samochód lub byłaby szkoda całkowita bez udziału ludzi to bym wcale nie rozpaczał, a wręcz przeciwnie.

rajan 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DiD
Wysłany: 16-01-2020, 15:39   

sla napisał/a:
Już kupno każdego samochodu jest stratą pieniędzy. Ale jeżeli dostaniesz po 4 latach wartość fakturową za samochód który jak byś chciał sprzedać to za o wiele mniejsze pieniądze , to jest Twój zysk. Wszystko zależy od punktu widzenia i wieku skardzionego samochodu. Jeżeli ukradną po tygodniu od zakupu to pełna zgoda, ale jeżeli po 4 latach i 11 miesiacach to juz możemy mówić o sporym zysku. Często za nowy samochód ubezpieczenie pakietowe lub promocyjne jest też niższe niż dla kilkuletniego, który też musisz ubezpieczyć. A GAP kosztuje podobnie jak dobry alarm, dlatego ja wolę GAP. I jeżeli przed końcem tego ubezpieczenia ukradli by mi samochód lub byłaby szkoda całkowita bez udziału ludzi to bym wcale nie rozpaczał, a wręcz przeciwnie.

W 100% racja 🍻
Patrzyłem trochę ze swojej perspektywy - samochód kupiłem w bardzo dobrych pieniądzach, GAP niestety mogłem mieć tylko 3 letni (czy na pewno przy 5-letnim zwracają wartość fakturową?). W sumie nawet jakby mi ukradli po 2 latach i 11 miesiącach to na zakup nowego musiałbym dołożyć że 30 kpln jak nie więcej. Dla mnie słaby interes.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 16-01-2020, 16:44   

rajan napisał/a:
(czy na pewno przy 5-letnim zwracają wartość fakturową
Tak. Jak obliczyłem to GAP przy cenie fakturowej samochodu na ok 60 tys. na 5 lat wynosi ok 40 zł miesięcznie. W miarę przyzwoity alarm kosztuje podobnie. ale nie gwarantuje w razie kradzieży ewentualnego zwrotu poniesionych kosztów.

dziambel04 
Forumowicz

Auto: Oudlander III 2.0
Wysłany: 17-02-2020, 11:22   

Kto wie gdzie w jakim warsztacie / mieście idzie włączyć / aktywować fabryczny auto alarm w OIII ??

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 17-02-2020, 16:37   

Zapewne u forumowicza Tokyo.

SZCZAW 
Forumowicz

Auto: O III 3.0 V6 z 2017
Wysłany: 21-04-2020, 14:03   

znów kradną , tym razem południe PL.
https://www.auto-swiat.pl...-moscie/bjl8qd0

artisan 
Forumowicz

Auto: był Lancer SB jest O III CVT
Wysłany: 21-04-2020, 22:54   

Na razie daleko od nas :P

Blog o małej Mitsu Bisi.
http://orzeszekzgabonu.blogspot.com/

Piotr.prot 
Nowy Forumowicz

Auto: C5 kombi
Wysłany: 03-02-2021, 22:10   

To tak tylko z kronikarskiego obowiązku jako autor tego wątku.

Przed nowym rokiem, tuż przed swoimi czwartymi urodzinami Outlander odjechał w siną dal czy raczej do jakieś dziupli pod Warszawą :/ Auto było ubezpieczone z GAPem włącznie, ale mimo wszystko nie jest to bardzo przyjemna sytuacji. Szczególnie że wybór Miśka podyktowany był również jego wyjątkowo małą atrakcyjnością w oczach złodziei (przynajmniej 4 lata temu) co nie było typowe dla made in Japan.

Coś dziwnego się dzieje od kilku miesięcy w Warszawie. Outlandery II i III generacji giną jeden po drugim, więc jak nie macie dobrego ubezpieczenia to uważajcie. Chociaż czy można uważać na samochód? Mój odjechał z ulicy niemal w środku dnia.

rajan 
Forumowicz

Wysłany: 04-02-2021, 09:11   

Piotr.prot napisał/a:
Coś dziwnego się dzieje od kilku miesięcy w Warszawie. Outlandery II i III generacji giną jeden po drugim, więc jak nie macie dobrego ubezpieczenia to uważajcie. Chociaż czy można uważać na samochód? Mój odjechał z ulicy niemal w środku dnia.

Mimo wszystko jesteśmy w miarę bezpieczni: https://www.wyborkierowco...wniku-zlodziei/

Mitsubishi nie ma w żadnym rankingu, więc aż tak źle nie jest. Współczuję i życzę udanych zakupów :D

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-02-2021, 09:54   

rajan napisał/a:
Mitsubishi nie ma w żadnym rankingu

Przemnóż to przez ilość sprzedanych sztuk to mogą się odmienić wnioski. Poza tym to, że w Warszawie kradną samochody to słyszałem już parę razy. Ale moim zdaniem w każdym większym mieście jest większe prawdopodobieństwo. Więc jak gdzieś jadę staram się wybierać miejsca z dobrym zamykanym parkingiem.

rajan 
Forumowicz

Wysłany: 04-02-2021, 13:12   

krzychu napisał/a:
Przemnóż to przez ilość sprzedanych sztuk to mogą się odmienić wnioski.

Chętnie. Słucham, ile Mitsubishi skradziono vs ile sprzedano, a właściwie zarejestrowano, bo import też występuje?

krzychu napisał/a:

Poza tym to, że w Warszawie kradną samochody to słyszałem już parę razy. Ale moim zdaniem w każdym większym mieście jest większe prawdopodobieństwo.

W województwie mazowieckim kradzione jest 39% pojazdów (wg danych za 2020, 38% w 2019), w samej Warszawie 26% ogólnej liczby. Prawdopodobieństwo, że w jakimś innym mieście zginie Ci samochód drastycznie maleje. W woj. mazowieckim codziennie jest kradzionych ponad 7 samochodów. Na pozostałe duże miasta zostaje średnio 1 auto dziennie.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-02-2021, 14:30   

Ciężko o ranking kradzieży powyżej 10 miejsc ale np. w 2015 Mitsubishi było w czołówce kradzieży grubo przed Mazdą:
https://www.fakt.pl/wydar...rszawie/kjq3tpt
A sprzedaż samochodów mitsubishi w Polsce to miejsce powyżej 20?

Na pewno kolorowo to nie wygląda.

rajan 
Forumowicz

Wysłany: 04-02-2021, 15:44   

krzychu napisał/a:
Ciężko o ranking kradzieży powyżej 10 miejsc ale np. w 2015 Mitsubishi było w czołówce kradzieży grubo przed Mazdą:
https://www.fakt.pl/wydar...rszawie/kjq3tpt

No chyba jednak nie bardzo przed Mazdą... Przeczytaj dokładnie.

Tutaj (2015) były 54 kradzieże Mitsu, w którymś kolejnym roku (nie pamiętam dokładnie), Mitsu już się nie łapało, a ostatnie miejsce z 10-ciu miało 41 szt.

krzychu napisał/a:

A sprzedaż samochodów mitsubishi w Polsce to miejsce powyżej 20?

Mitsubishi w 2020 było 22. (4628) vs Mazda 21. (4973) - skoro tak chętnie porównujesz się z Mazdą. 23. miejsce to Lexus (4449). Japońce z jakichś względów są lubiane w stolicy, ale bryluje Toyota (przy czym oczywiście jest ich najwięcej)

Nie ma co tragizować. Idąc Twoim tokiem rozumowania i patrząc na % sztuk, które się kradnie to nawet te 1800 sztuk to pewnie jakiś 0,1% wszystkich aut, które poruszają się po Warszawie.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-02-2021, 16:55   

rajan napisał/a:

No chyba jednak nie bardzo przed Mazdą... Przeczytaj dokładnie.

No tak, odwrotny ranking, jakoś mi to nawet nie pasowało ale 6 lat temu...

rajan napisał/a:
Nie ma co tragizować.

Oczywiście, w drugą stronę też nie ma co przesadzać że jakoś Mitsubishi nie kradną bo to też nieprawda.

disar 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2,5
Wysłany: 04-02-2021, 20:52   

Jakby co to mam ogarniętą odcinkę do O3 z keylessem. Po szczegóły zapraszam na priv

Odpowiedz do tematu