Przesunięty przez: Gene 06-03-2008, 09:04 |
Jaki autoalarm i dziwne odłosy ze sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
Darek_P [Usunięty]
|
Wysłany: 19-02-2008, 12:23
|
|
|
[ Dodano: 19-02-2008, 15:02 ]
tomekrvf napisał/a: | Darek_P napisał/a: | (nie kupiłem poloneza). |
No nie. Kupiłeś ciężarówkę która min może fantastycznie wozić gruz na budowie. |
Masz rację, kupiłem ciężarówkę, ale współczesną. Jeżeli poważnie wziąć pod uwagę zdanie importera to jak zacznie wyciekać olej, przestaną lekko wchodzić biegi, itp ; to też nie należy się przejmować bo to tylko ciężarówka? Ja zakupiłem nowe auto które powinno bezawaryjnie pracować. Dwa serwisy doszły do wniosku że chałas nie jest normalny i dokonały naprawy gwarancyjnej ( niestety nieudanej) i zabrakło pomysłów czym ten klekot może być spowodowany. Importer myślał dwa tygodnie i wymyślił że jest to normalne w tym modelu. Jednak są pojazdy z których wspomniany dźwięk się nie wydobywa. Ja nie chcę być wyróżniony dodatkowymi efektami dźwiękowymi. Jednocześnie w firmie użytkuję inne auta dostawcze i tamci producenci pozbawili moich pracowników owych specjalistycznych efektów dźwiękowych . Biorąc pod uwagę wykładnie MMC ; im większy samochód tym więcej hałasu powinien emitować, a pojazdy specjalne - dźwięki extra. |
|
|
|
 |
robitom1 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2008, 17:59
|
|
|
Witajcie. Kilkanaście postów wcześniej napisałem że nie odnotowałem róznicy w dźwieku silnika przy wciśnietym sprzęgle. No ale cóz, dzisiaj czekajac na otwarcie garażu po wcisnięciu sprzęgła usłyszałem ciszę, w porównaniu z tym co jest po puszczeniu sprzęgła. Po puszczeniu silnik klekocze jak stado bocianów. No i przy zwiekszaniu obrotów notuje jakieś dziwne dźwięki z okolic gałki zmioany biegów. Nie wiem, może sie obluzowała?
Hałas ze sprzęgła, u mnie zaczął sie po 15 tys km |
|
|
|
 |
mugino [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2008, 20:05
|
|
|
a te dziwne dzwieki z okolic glalki zmiany biegow to na luzie masz czy na biegu?
a co do ciszy po wcisniecu sprzegla..to raczej normalne,bo wiekszosc ma to samo u siebie ,moze poprostu wczesniej na to nie zwracales uwagi??moze otwarty garaz,odbija glos lepiej slychac klekotanie? |
|
|
|
 |
robitom1 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2008, 01:21
|
|
|
"Dziwne" dźwięki z okolic gałki do zmiany biegów słyszę przy zwiekszaniu obrotów silnika na biegu. Kurcze, teraz wogóle słysze coraz wiecej dziwnych dźwieków, miedzy iinymi gdzieś z okolic górnego oparcia tylnej kanapy po stronie kierowcy, po wjechaniu na jakąś nierówność. |
|
|
|
 |
Maciej [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2008, 09:23
|
|
|
robitom1, te odgłosy z okolic oparcia tylnej kanapy to może spinka od pasów ? Jak się zle ułoży to mi też puka. |
|
|
|
 |
mugino [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2008, 09:57
|
|
|
to nie jets mercedes:) tluc sie bedzie...mi lataja obydwnie dzwingie przelozen przy dodawaniu lub odejmowanu gazu,klekocze silnik...itd..a co do stukow na tylnim siedzeniu to albo pas albo sprawdz czt trojkat ostrzegawczy ci nie spadl z genialnego patentu zaczepianego na gumke za tylnim siedzeniem.. |
|
|
|
 |
wezyr.pl
Forumowicz
Auto: l200 instyle 167
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-03-2008, 08:49
|
|
|
Maciej napisał/a: | te odgłosy z okolic oparcia tylnej kanapy to może spinka od pasów |
Być może zagłówki latają i tłuką tak jak u mnie |
|
|
|
 |
subek [Usunięty]
|
|
|
|
 |
PiotrasL200
Mitsumaniak

Auto: L200 Intense '07 manual 136KM
|
Wysłany: 12-05-2008, 16:16
|
|
|
Odświeżę trochę temat. U mnie też występują podobne atrakcje:
1. drżenie kierownicy przy ok. 110km/h
2. głośna praca sprzęgła - stado bocianów (jak pedał wcisnę to robi się cicho)
3. przy przyspieszaniu w pewnym momencie (nie pamiętam przy jakich obrotach silnika) - dziwne odgłosy z okolic lewarka zmiany biegów.
Przejechane 1600km, odgłosy te są od nowości.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

Auto: T-fünf
|
Wysłany: 12-05-2008, 23:38
|
|
|
co do odglosow z lewarka - obluzowana wkladka plastikowa gwintowana w galce od biegow i od napedu tez - jest patent - wlozyc ok 5ml silikonu do wykreconych galek i nastepnie je z powrotem nakrecic . efekt murowany. |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2008, 17:35
|
|
|
PiotrasL200 napisał/a: | 1. drżenie kierownicy przy ok. 110km/h
|
1. Ciśnienie w kołach,
2. Czy opony nie mają widocznych uszkodzeń,
3. Czyste felgi (zwłaszcza wewnątrz),
4. Wyważenie kół.
Podsumowując - najpierw wizyta u wulkanizatora/oponiarza.
Jak drze opony to jeszcze geometria.
PiotrasL2002 napisał/a: | . głośna praca sprzęgła - stado bocianów (jak pedał wcisnę to robi się cicho) |
To już na forum było. Przyczyny nikt nie znalazł - też czekam na informację co to może być... |
|
|
|
 |
Darek_P [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2008, 09:52
|
|
|
Mnie chyba zlikwidowano dziwne dźwięki na luzie.
Kosztowalo masę czasu, ok 2 miesiące w serwisie i już przez 1500 km. cisza po zdjęciu nogi z pedału sprzęgła. Podobno jest to wina tarczy. raz wymieniono już tarczę ale też na wadliwą, na nową musiałem poczekać ok 3 tygodnie. |
|
|
|
 |
namotore
Mitsumaniak ach

Auto: T-fünf
|
Wysłany: 01-11-2008, 09:56
|
|
|
niemożliwe może wyjęli sprzegło mnie (i nie tylko) mówili że nie da się tego uciszyć hehe |
_________________ nam |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2008, 16:19
|
|
|
namotore napisał/a: | może wyjęli sprzegło |
|
|
|
|
 |
Darek_P
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III Dakar, 2005 r.
|
Wysłany: 24-05-2009, 12:45
|
|
|
namotore napisał/a: | niemożliwe może wyjęli sprzegło mnie (i nie tylko) mówili że nie da się tego uciszyć hehe |
W dalszym ciągu cisza. Może faktycznie wyjeli sprzęgło, a może czas najwyższy zamienić Pana Józia na serwis który ma pojęcie o samochodach. L200 ma lekkie koło zamachowe i troszkę hałasować musi, ale tylko troszkę (chyba wiesz jaka jest różnica między lekkim , a dwumasowym kołem ?).
[ Dodano: 10-12-2011, 09:18 ]
Problem rozwiązałem całkowicie wymieniając L200 na OutlanderaII |
|
|
|
 |
|