|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 04-01-2007, 20:56 |
Problem z komputerem |
Autor |
Wiadomość |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 17-05-2006, 12:35
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Może i się zdarzają wpadki wszystkim, ale z mojego doświadczenia widzę, że są firmy, którym zdarza się to rzadziej i te, którym zdarza się częściej. |
A z mojego doświadczenia wynika, że Asus, MSI i Gigabyte mają podobną ilość wpadek. Abit większą. Nie mówię już o firmach typu Asrock (marka należąca do Asusa zresztą).
I teraz możemy się sprzeczać kto ma większe doświadczenie
Krzyzak napisał/a: | Co do projektu PCB, to wszystkie firmy korzystają z niemal tego samego oprogramowania - kwestia tylko rozmieszczania elementów. Nikt nie projektuje już 6 warstwowej płytki na papierze. A ważny jest dobór elementów - niemal każdy serwis twierdzi, że GB daje tandetne kondensatory, które po 2 latach wręcz wymagają wymiany. |
Oczywiście, że nikt nie projektuje PCB na papierze. Ale tak jak powiedziałem - komputer może zaprojektować tylko do pewnego momentu, poza tym czasami trzeba po nim poprawiać. Dodatkowo każdy chip ma pewne specyficzne zasady projektowania (np. długość i przebieg ścieżek dla poszczególnych nóżek - to bywa bardzo ważne przy tych częstotliwościach) i czasami tu też zdarzają się pomyłki.
Elementy większość producentów bierze z tych samych źródeł. Obecnie przestali eksperymentować i już takich problemów nie ma. Pisałem już chyba o słynnej na całym świecie partii kondensatorów. Asus też je pakował i też padały tak samo jak u Abita, MSI, Gigabyte i innych.
Krzyzak napisał/a: | Co do notebooków - Asus nie jest tu liderem. Swojego czasu miałem Toshibę i była wręcz pancerna. Teraz podobno bardzo zeszła na psy - u 3 kolegów notoryczne pady płyt głównych, |
Asus liderem nie jest ale daleko nie odstaje. Powiedziałbym nawet, że należy do ścisłej czołówki. Toshiba naprawdę zeszła na psy.
Naprawdę pancerne notebooki produkuje teraz chyba tylko IBM ale swoje kosztuje.
Krzyzak napisał/a: | podobno teraz HP robi dobre (szczególnie pod względem jakości touchpada). |
Zgadzam się w 100% - touchpady mają dobre...
Ale reszta? Pracuję w firmie gdzie używa się tylko HP. Głównie seria nx6110. Padają płyty, dyski, grafiki. Ostatnio z jednego wypadła mi ze srodka śrubka!! Oczywiście nigdy nie był rozkecany - ona po prostu się odkręciła od wstrząsów. Ehhhh nie ma to jak legendarna jakość HP |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 17-05-2006, 14:02
|
|
|
IBM? - a to on jeszcze klepie kompy? - myślałem, że już dawno przejęli ten dział chińczycy (Lenovo się chyba to coś zowie). |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 17-05-2006, 15:15
|
|
|
Przejęli ale z marki IBM nie zrezygnowali - nie byłoby to dla nich opłacalne |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
dylirzans [Usunięty]
|
Wysłany: 17-05-2006, 18:23
|
|
|
szczeslaw napisał/a: | dylirzans:
Prosiłem cię o podanie MODELU zasilacza a nie jego mocy. 300W niewiele mi mówi, bo jak to jest 300W HuntKey, ModeCom lub inne firmowe to oki. Natomiast jeżeli jest to 300W firmy "krzak" (Megabajt, Codegen, L&C itp.) to ten zasilacz nie ma 300 a pewnie za 200-230W i może nie wyrabiać.
Inną przyczyną może być przegrzana grafika. GF2 MX nie miały tendencji do powstawania uszkodzeń po przegrzaniu (mogły pracować nawet z niedziałającym wiatrakiem) ale GF4 to już inna bajka. Jak masz od kogo pożyczyć grafikę dla testu to zrób to i sprawdź.
I proszę cię nie zawoź już kompa do tego serwisu bo to jacyś rzeźnicy - jak można wypuścić klientowi kompa bez przetestowania?????
PS. Jeżeli zasilacz masz firmy "krzak" to odepnij wszystkie zbędne urządzenia (dodatkowy napęd, drugi dysk i co tam jeszcze możesz mieć - jakieś karty rozszerzeń) i sprawdź czy usterka wystepuje rzadziej.
To może być kwestia zasilacza - sempron ciągnie mniej prądu niż Athlon XP (i to sporo mniej) i stąd może wynikać poprawa po zmianie procka - poprzedni procek nie musiał być uszkodzony. |
No to mam "krzaka" ---> Megabajt\ model: MGB - 300ATX |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 17-05-2006, 18:50
|
|
|
To odrazu zalecam zmianę zasilacza. Niezależnie od tego czy to on powoduje problemy czy nie. Masz jeden z najgorszych zasilaczy jakie widziałem.
W zależności od zasobów finansowych polecam HuntKey 300W (ok. 100zł) lub Chieftec 350W (ok. 135-150zł - cichszy od HuntKeya i mocniejszy) - do tej kofiguracji spokojnie wystarczą.
A przy okazji istnieje duże pradopodobieństwo, że po wymianie zasilacza komputer zacznie normalnie chodzić. |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Paź 2005 Posty: 3205 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 17-05-2006, 22:32
|
|
|
Robiłem na Modecomach z serii MC. Dobre zasilacze (w tej cenie oczywiście), rzeczywiście mają śmigło 120mm i są ciche......do czasu. Niestety ale śmigło już po ok. 2-3 miesiącach zaczyna "warczeć". A szkoda bo naprawdę mi się te zasiłki podobają do tanich kompów (model 300W kosztuje coś koło 90zł i jako nowy zasilacz jest sporo cichszy od HuntKeya).
Dlatego teraz raczej ich unikam. W cenie ok. 100zł wolę HuntKey. W cenie do 150 Chieftec 350W - naprawdę spoko zasilacz i jest bardzo cichy (jak na swoją cenę). Chiefa mam u siebie w komputerze i w połączeniu z Freezerem na Sempronie 3.0 (który mało się grzeje) komp jest prawie niesłyszalny. |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Paź 2005 Posty: 3205 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 17-05-2006, 22:41
|
|
|
Maciek napisał/a: | mam pozapychane ( zastawione filterkami gąbkowymi) wszystkie doloty |
Być może dlatego. Ja reklamowałem praktycznie każdego, którego sprzedałem |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
|
|