Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Galicjusz V6 i 163 kucyki
Autor Wiadomość
Mare 
Mitsumaniak
Mare

Auto: Red Dragon EA5A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-04-2014, 14:03   

fj_mike, nie mam na to czasu teraz ;p

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=58533

Mare 
Mitsumaniak
Mare

Wysłany: 17-04-2014, 13:03   

No i wahacz zmieniony. do wymiany zostały w tylnym zawieszeniu już tylko dwa. dolne z mocowaniem stabilizatora. coś czuję, że jeszcze w czerwcu polecą...

To wtedy będzie wszystko na tyle wymienione i nowe :D

Za godzine jade na myjnię i nawoskować auto przed sezonem.. O dziwo, w tesco dostałem turtle wax :D

Zobaczymy jak pójdzie :D
Po wszystkim wkleje kilka fotek :D

Mare 
Mitsumaniak
Mare

Wysłany: 14-05-2014, 17:33   

turtle wax to shit... namachalem sie jak dziki... poleruje sie go tragicznie, pomimo ze blacha zimna, w cieniu... male kawalki to schodzil jak krew z nosa... slaby jakis. efekt tez nie powala. sonax duzo lepiej sie sprawdzal.

dzisiaj miarka sie przebrala, podjalem decyzje, reczny idzie na warsztat, tozbieram caly i sprawdzam czemu nie lapie prawe kolo. Manual w dłoń i jazda... szkoda tylko ze nie mam garazu z kanałem ;)

ps: dzis juz ukrecilem jedna śrubę od mocowania kabla abs... uuuupd :)

arturj123 
Forumowicz

Auto: A3 1.8T 200KM
Wysłany: 14-05-2014, 22:05   

Hamulec awaryjny w Galancie nie jest skomplikowany, na tarczobębnie powinieneś mieć taki zaślepiony gumą otworek w którym jest dostępna taka specjalna zębatka, która obracając powoduje większe rozszczelnienie szczęk hamulcowych

Oczywiście jeśli nie jesteś pewien grubości szczęk, należały je sprawdzić/wymienić

Mare 
Mitsumaniak
Mare

Wysłany: 15-05-2014, 08:44   

Tak, zgadza się, do tego służą regulatory. Ale nie w tym rzecz. regulacje przeprowadzałem już na wiele sposobów i to nie to.

Problemem jest co innego najwyraźniej. prawa linka... potrzeba 5 razy większej siły aby ją naciągnąć. chodzi też w dużo krótszym zakresie niż lewa. nie mogę się pozbyć tego efektu.

Wczoraj rozebrałem cały prawy bęben. Sprężynki naciągające okładziny były odwrotnie założone, to raz... dwa, nie nasmarowano w ogóle punktów smarowania, to dwa... podejrzewam też że gdzieś musieli spartolić montaż linki, chodź nie wiem jakim asem trzeba być, by spartolić taką prostą czynność......

szykuje się grubsza zabawa, całkowity demontaż linek i bębnów obu. wymiana wymaganych elementów....ehhh....

pamiętacie pro serwis z pierwszej strony tego tematu? .... to po nich teraz musze poprawiać, ręczny działał w ten sposób od tamtej pory.... teraz przestał całkowicie... :(

Mare 
Mitsumaniak
Mare

Wysłany: 11-06-2014, 18:09   

Problem ręcznego rozwiązany. Okazało się ze linka w ogóle nie chodziła w pancerzu. Wymieniłem tez cały moduł z tarcza kotwiczna. Wyczyszczono ppwierzchnie styku okładzin z bebnem i....... Teraz z lewej strony jest za słabo hehehe.... A dzisiaj przegląd. Zobaczymy czy przymkna oko. Ostatecznie właśnie wracam od mechanika ;)

Druga sprawaUCISZYLEM POPYCHACZE! ... Klepaniu nastał kres tyle ze,.... To nie popychacze klepaly. Problemem okazał się zalany i uszkodzony aparat zapłonowy, który po ostatniej wianie popuchaczy odmówił posłuszeństwa i... Auto zgasło, na środku drogi. Dziś wymieniono kppulke palec i cewkę zaplonowa. Auto chodzi teraz cichutko, równo i przyjemnie mruczy... Szkoda ze wydatek ten nadszedł dość niespodziewanie bo na same elementy wydałem 500 zł... No cóż, będzie trzeba przesiąść się na rower na czas jalis. Dobrze ze mam już zrobione?:)

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 11-06-2014, 20:19   

Mare napisał/a:
cewkę zaplonowa.

Nowe czy używka?

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

Mare 
Mitsumaniak
Mare

Wysłany: 11-06-2014, 20:21   

Cewka, kopułka i palec - nówki.

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 11-06-2014, 21:06   

Mare, gdzie kupowałeś cewke i za ile ? :wink:

FIESTA ST150

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 11-06-2014, 21:47   

Mare napisał/a:
ruga sprawaUCISZYLEM POPYCHACZE! ... Klepaniu nastał kres tyle ze,.... To nie popychacze klepaly. Problemem okazał się zalany i uszkodzony aparat zapłonowy
Wyłóż łopatologicznie związek uszkodzenia aparatu zapłonowego z cykającymi popychaczami, bo chyba czegoś nei rozumiem :P
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Mare 
Mitsumaniak
Mare

Wysłany: 12-06-2014, 08:23   

Fragu napisał/a:
Mare, gdzie kupowałeś cewke i za ile ?

A więc kupowałem w lokalnym sklepie cena cewki to 320zł :( tanio nie było ale cewka nosi oznaczenia mitsubishi, więc zakładam że to pewnie oryginał.... palec na szczęście nie był tak drogi, 30zł, i kopułkę udało mi się zdobyć za 150 - made in japan. mam nadzieje, że to pochodzi zdziebko ;P

robertdg napisał/a:
Wyłóż łopatologicznie związek uszkodzenia aparatu zapłonowego z cykającymi popychaczami, bo chyba czegoś nei rozumiem

A więc, jak to powiedział szefo mechanik - dostawał zapłon na dwuch garach raz to tu, raz to tam a iskra w kopułce latała po całym aparacie. Ponadto węglik z kopułki wyparował, powstawał łuk itd itp.

W każdym razie, jak auto klepało, tak po wymianie aparatu przestało....

Nadmienię, że klepanie nie było jednostajne. Słyszalne było cykanie, najpierw pojedyncze, po chwili podwójne, "cyk, cyk" po chwili lekko ucichało, znikało, po chwili pojawiało się ponownie.

W walce z tym wymieniłem wszystkie popychacze...a okazało się, że to nie one zawiniły. Pomimo tego, że to nie ich wina, w sumie też były styrane, więc dobrze, że wymieniłem, jednak dodatkowy wydatek 1000zł łącznie z przyczajki na początek urlopu to słaba sytuacja.

Przy okazji pobytu w warsztacie wymieniłem też linkę ręcznego jak mówiłem wcześniej oraz prawą tarczę kotwiczną (kompletną złożoną przezemnie własnoręcznie ). Na przeglądzie teraz prawa strona blokuje koło a na lewej jest za słabo hehhee . Na szczęście winą tylko jest nabudowana warstwa rdzy na wewnętrznej stronie bębna. W poniedziałek usiąde i to wyczyszczę.

Mam nadzieję, że nie będzie więcej niespodzianek.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-06-2014, 09:41   

Mare napisał/a:
A więc, jak to powiedział szefo mechanik - dostawał zapłon na dwuch garach raz to tu, raz to tam a iskra w kopułce latała po całym aparacie. Ponadto węglik z kopułki wyparował, powstawał łuk itd itp.

W każdym razie, jak auto klepało, tak po wymianie aparatu przestało....

Nie wydaje Ci się, że jakby silnik dostawał sporadycznie iskre pomiędzy dwoma róznymi garami to bardziej byłoby odczuwalne wypadanie zapłonów :?:
Osobiście nazwałbym to zbiegiem okoliczności, gdyż relacje między aparatem zapłonowym a hydrauliką zaworów są nijakie. Pozostaje jeszcze ewentualnie kwestia zewnętrznych przebić na aparacie, 10kV potrafi strzelić ale dźwięk nie zawiera charakterystycznego metalicznego brzmienia.
Cieszę się, że problem rozwiązany, ale jak wspomniałem wyżej, dziwne związki ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Mare 
Mitsumaniak
Mare

Wysłany: 13-06-2014, 11:19   

Robert, jestem skłonny przyznać ci całkowita racje. Masz dużo większe doświadczenie w motoryzacji. Ja równie dobrze mogłem mylić slyszany dźwięk z dokładnie tym co napisałeś, a ze nioslo się po pokrywie to myślałem ze to dalej popychacze. W każdym razie teraz chodzi cichutko, ale chyba olej jest za zadki, bo daje się usłyszeć na postoju lekkie chodzenie 24 szklanek, wiec następna zmiana na lekko gestszy 10w40. Może też zrobię wcześniej wspomniane czyszczenie wałków pośrednich od dzwigienek, ale to napewno nie teraz.

sveno 
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
Wysłany: 14-06-2014, 09:05   

Mare napisał/a:
bo daje się usłyszeć na postoju lekkie chodzenie 24 szklanek, wiec następna zmiana na lekko gestszy 10w40.
na jakim oleju teraz jeździsz?
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

Mare 
Mitsumaniak
Mare

Wysłany: 14-06-2014, 16:43   

sveno napisał/a:
na jakim oleju teraz jeździsz?

Drugi rok na Motul x8100 ... 5w40 ;)

Ale najciszej chodził na Mobilu 15w40 na samym początku hehehe.... tego szybko zlałem ;p

Wszyscy majsterkowie/mechanicy/partacze - którzy mieli szansę zajrzeć pod pokrywy zaworów chwalą czystość oleju, a za nim silnika ogólnie... ale nie wiem. jakoś tak dziwnie. być może jestem już z autem tak długo, że jestem przewrażliwiony i słyszę każdy szmer i szust ;p hehe

Jak myślicie?

Odpowiedz do tematu