Instalacja xenonów - Lancer CYxA |
Autor |
Wiadomość |
jarzyn
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-04-2013, 17:01
|
|
|
Temat ucichł, moje pytanie czysto informacyjnie, wymiana na xenony koszt - około 4000? Autoryzowane serwisy robią coś takiego w ogóle, czy jest to kwestia firmy tuningowej?
Chodzi o to, czy jest możliwość zrobienia wszystkiego od A do Z tak żeby było dobrze i nie oślepiało i miało poziomowanie i było dopuszczone do ruchu i jakie są to koszta? |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-04-2013, 21:08
|
|
|
jarzyn napisał/a: | Temat ucichł, moje pytanie czysto informacyjnie, wymiana na xenony koszt - około 4000? Autoryzowane serwisy robią coś takiego w ogóle, czy jest to kwestia firmy tuningowej?
Chodzi o to, czy jest możliwość zrobienia wszystkiego od A do Z tak żeby było dobrze i nie oślepiało i miało poziomowanie i było dopuszczone do ruchu i jakie są to koszta? |
Same używane xenony to ok. 4000 zł (znalazłem gdzieś w sieci). Do tego spryskiwacze i ich osprzęt, czyli pompa i wszystkie rurki i kable, dysze, zaślepki itp. Nowy zderzak (ewentualnie można kombinować i wycinać otwory w starym). Do tego wszystkiego montaż, a jeżeli chciałbyś mieć tak jak w oryginale, to również wymiana prawej wajchy na taką z przyciskiem. Obstawiam, że wszystko razem wyniosło by nie mniej niż 7000, na częściach z odzysku... |
|
|
|
 |
jarzyn
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-04-2013, 10:22
|
|
|
pytam bo w zdeżaku mam zainstalowane spryskiwacze, oraz na LEWYM drążki sterującym światłami mam przycisk który aktywuje spryskiwacze więc to mi odpada.
Nie wiem jak z rurkami i podłączeniami bo jak przycisk naciskałem to spryskiwacze wyskakiwaly jednak nie spryskiwały świateł, nie mam zielonego pojęcia czemu.
Dlatego u mnie koszta ograniczą się do xenonów, mechanizmu poziomującego i pewnie jakiejś instalacji wewnętrznej.
Ile trzeba zapłacić za robociznę? I czy masz jakąś konkretną stronę s xenonami gdzie znalazłeś je za 4k PLN? Osobiście szukałem na allegro ale tam nie za bardzo można coś znaleźć. |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
|
Wysłany: 16-04-2013, 10:37
|
|
|
Xenon np. tu:
http://www.bazarek.pl/pro...ncer-2008-.html
Ja bym na Twoim miejscu najpierw zajął się spryskiwaczami, Lancer ma dobre światła halogenowe.
Nie wiem, czy w xenonach system poziomowania jest już w reflektorze, jak nie, to może być problem ze zdobyciem z rynku wtórnego (o nowym nie wspominam), bo stosunkowo mało jest wersji z xenonami... |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 16-04-2013, 10:38
|
|
|
jarzyn, Skoro masz instalację, to gdzie się podziały xenony? Czegoś tu nie rozumiem |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
jarzyn
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-04-2013, 10:41
|
|
|
tyku, ciężkie pytanie na które nie jestem w stanie odpowiedzieć ;/ W poniedziałek przegląd więc może wtedy się dowiem coś więcej |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
|
Wysłany: 16-04-2013, 12:17
|
|
|
tyku, a nie było wersji ze spryskiwaczami ale bez xenonów na inne rynki, np niemiecki? Bo rozmawiamy chyba o sprowadzonym. |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 16-04-2013, 12:55
|
|
|
Luk, Nie wiadomo co to za wersja, nie sądzę aby były spryskiwacze na zwykłe lampy w 2009 roku, ale może się mylę. Niech się "jarzyn" wypowie co to za wynalazek w tym jego samochodzie, z drugiej strony to ma już wszystko co potrzebne do legalnych xenonów. |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
|
Wysłany: 16-04-2013, 13:04
|
|
|
tyku napisał/a: | Nie wiadomo co to za wersja, nie sądzę aby były spryskiwacze na zwykłe lampy w 2009 roku |
Skoda z 2000, którą ostatnio jeździłem miała spryskiwacze do soczewkowych reflektorów (nie ksenony).
tyku napisał/a: | z drugiej strony to ma już wszystko co potrzebne do legalnych xenonów |
A poziomowanie? Jest w reflektorze, czy to osobne urządzenie? |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 17-04-2013, 04:26
|
|
|
Witam
Wersja lancera ze spryskami wystepowala bardziej na kraje skandynawskie i byla bez xenonow
Samo zalozenie xenonow nie stanowi problemu.
System samopoziomowania jest to czujnik przod na wachaczu, modul elektroniczny, czujnik tyl na wachaczu - nie jest on w lampie. W lampie sa tylko silniczki wysokosci.
Instalacja pod samopoziomowanie jest chyba w kazdym lancerku do MY2010, pozniej to roznie.
Jak sa spryskiwacze zalozenie xenonow to najmniejszy problem. W niektorych modelach moze nie dzialac doswietlanie zakretow z powodu braku kabelkow.
Pozdrawiam |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
qrczaq
Nowy Forumowicz
Auto: Evo X Final Edition 2016
|
Wysłany: 19-01-2017, 15:07 Montaż lamp Bixenon w EX
|
|
|
Witam, mam pytanie do właścicieli Lancerów z bixem?
1. Czy to są lampy xenon czy bixenon?
2. Skrętne czy stałe?
3. Czy ktoś dokładał do EX ze zwykłymi lampami lampy Xenonowe lub bixeonowe?
4. Jakaś lista części potrzebnych poza lampami do montażu?? Jakieś czujniki, okablowanie?
5. Trzeba to kodować i czym w sterowniku, żeby np podać większe napięcie?
6. Jak wygląda system auto poziomowania?? itp.
7. Ktoś mi to ogarnie??
Robiłem taką konwersje w Seacie, tam musiałem tylko lampy nie skrętne znaleźć bixy i zakodować w kompie. |
_________________ 2011-2017 Seat Leon 1P Cupra 450HP/560NM
2017- Mitsubishi Lancer Evolution X Final Edition 2016
http://evo.org.pl/viewtopic.php?t=24791
Nudzisz się w Poznaniu zajrzyj:
http://www.facebook.com/EkypaPN |
|
|
|
 |
brylekVFR
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Paź 2013 Posty: 817 Skąd: WBR/ TSA Białobrzegi/Sandomierz
|
Wysłany: 19-01-2017, 17:15
|
|
|
1. Bixenon
2. Do AFS jest osobny odblysnik, zamiast dlugich w zwyklych lampach
3. Tak,
4. Standardowo jak w każdym innym, czujniki na wahaczach do poziomowania i moduł.
5. Wszystko zakodowac w ETACS,
6. Jak zakladales już to powinieneś wiedzieć jak to wyglada, niczym szczególnym sie nie różni.
7. Przeczytaj cały temat i będziesz wszystko wiedział, chyba Tokyo wszystko jasno i wyraźnie opisał. |
|
 |
qrczaq
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-01-2017, 20:35
|
|
|
Brylek dzięki za przeniesienie, nie mogłem znaleźć tematu.
Ale po 5 stronach śmieci są 3 posty warte uwagi, dalej nikt nie podał konkretnych części chociażby z numerami OEM.
Więc dalej pytam, skoro doświetlanie zakrętów jest z odbłyśnika, to jeśli zamontuję lampę samą i przerobię samo poziomowanie na silniczek ze zwykłych lamp to powinno zabanglać?
Soczewka nie będzie latała na prawo i lewo?? |
_________________ 2011-2017 Seat Leon 1P Cupra 450HP/560NM
2017- Mitsubishi Lancer Evolution X Final Edition 2016
http://evo.org.pl/viewtopic.php?t=24791
Nudzisz się w Poznaniu zajrzyj:
http://www.facebook.com/EkypaPN |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 19-01-2017, 21:16
|
|
|
Witam
Mozliwy w miare tani sposob zalozenia xenonow w lancerku:
- xenon tj bixenon a doswietlanie zakretow jest realizowane za pomoca dodatkowego odblysnika. Jezeli w aucie nie bylo i nie ma systemu AFS wiec mozna zalozyc modul doswietlajacy na zasadzie zalaczania kierunkow - dostepne na allegro i posiadaja z tego co ostatnio widzialem mozliwosc uruchomienia swiatel dziennych Mialbys w odblysnikach dzienne tak robie w EVO
- poziomowanie - przerabiasz na reczne i po klopocie
- spryskiwacze reflektorow to juz gorszy problem ALE wspolnie z kolega Arczim zakladalismy spryski na sztywno pochodzace z BMW, silniczek do spryskow moze byc mitsu ori lub grupy VW/Audi - o szczeguly pytaj Arcziego chyba nawet jest tu jakies foto. Trzeba jeszcze zakodowac i kupic manetke do zal spryskow najlepiej z Outlandera lub ASXa
To wszystko |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
qrczaq
Nowy Forumowicz