Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wybór AGD - lodówka, piekarnik ...
Autor Wiadomość
piotras78 
Forumowicz

Auto: Kilka, ale nie Mitsu
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-02-2017, 10:03   

Juiceman napisał/a:

Lodówka Samsung RB31FERNCSA - tu mam obawy bo ludzie marudzą że głośna ta lodówka - więc może lepiej rozglądnąć się za czymś innym ? Warunek 96-98l zamrażarka, wysokość max 190cm. ( preferowane 185cm).

Jeśli będziesz mieć lodówkę przy ścianie to polecam zobaczyć czy będziesz mógł otworzyć drzwiczki. Ja o tym zapomniałem- dobrze, że jeszcze mogłem zwrócić sprzęt ;)
Juiceman napisał/a:
Pralka LG 6 motion DDF12B8ND - ta pralka z racji, że górę można zdjąć dzięki czemu będzie niższa. ( pralka idzie pod duży blat)

Jeśli chodzi o pralkę to dla mnie najważniejszy jest jeden czynnik- głośność. A co za tym idzie mniejsze wibracje. Sam używam pralki z serii ultra silent (nie pamiętam marki) i naprawdę sprawdza się niesamowicie. Pierze jak wszystko inne- nie licz, że droga pralka będzie jakoś cudownie prać), ale za to mogę coś na pralce postawić i nie spadnie i do tego pranie nie wiąże się z nadmiernym hałasem, praktycznie po zamknięciu drzwi niczego nie słyszę.
Polecam Ci w ogóle takie cudo jak suszarka, szczególnie jeśli masz dzieci. Możesz umieścić ją nad pralką- sporo osób tak robi.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 21-02-2017, 11:21   

piotras78 napisał/a:
Ale przez szkło przenika UV
??? dobry żart - spróbuj się opalić przez szybę, już 3mm zwykłego szkła pochłania 85% UVA
piotras78 napisał/a:
ja mam znajomego co robił kiedyś w FSO
to są jego wymysły kontra lata badań naukowych nad opakowaniami do żywności - naprawdę bez sensu są takie przytyki

w kwestii AGD - w weekend naprawiałem pralkę - konkretnie pompa zaczęła hałasować, więc rozkręciłem obie, wyczyściłem szlam, resztki proszku z kapilary do presostatu i trochę smaru dałem na ośkę jednej pompy; jednak wymiana i tak mnie czeka bo teraz robią plastikowe obudowy, które muszą się po 15 latach wyrobić
na szczęście pompa do Hoover kosztuje ok. 80 zł za bdb zamiennik

piotras78 
Forumowicz

Wysłany: 21-02-2017, 11:34   

Krzyzak napisał/a:
??? dobry żart - spróbuj się opalić przez szybę, już 3mm zwykłego szkła pochłania 85% UVA

85% to całkowity brak przepuszczalności? Mnie uczyli innych procentów najwyraźniej.
Krzyzak napisał/a:
to są jego wymysły kontra lata badań naukowych nad opakowaniami do żywności - naprawdę bez sensu są takie przytyki

To ogólnie jest wymysł, ot zawsze mogę napisać, że mam znajomego co... ;)

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 21-02-2017, 12:25   

piotras78 napisał/a:
Juiceman napisał/a:

Lodówka Samsung RB31FERNCSA - tu mam obawy bo ludzie marudzą że głośna ta lodówka - więc może lepiej rozglądnąć się za czymś innym ? Warunek 96-98l zamrażarka, wysokość max 190cm. ( preferowane 185cm).

Jeśli będziesz mieć lodówkę przy ścianie to polecam zobaczyć czy będziesz mógł otworzyć drzwiczki. Ja o tym zapomniałem- dobrze, że jeszcze mogłem zwrócić sprzęt ;)

Tu nie będzie z tym problemu - miejsca dość sporawo : )

piotras78 napisał/a:

Juiceman napisał/a:
Pralka LG 6 motion DDF12B8ND - ta pralka z racji, że górę można zdjąć dzięki czemu będzie niższa. ( pralka idzie pod duży blat)

Jeśli chodzi o pralkę to dla mnie najważniejszy jest jeden czynnik- głośność. A co za tym idzie mniejsze wibracje. Sam używam pralki z serii ultra silent (nie pamiętam marki) i naprawdę sprawdza się niesamowicie. Pierze jak wszystko inne- nie licz, że droga pralka będzie jakoś cudownie prać), ale za to mogę coś na pralce postawić i nie spadnie i do tego pranie nie wiąże się z nadmiernym hałasem, praktycznie po zamknięciu drzwi niczego nie słyszę.

Hałas to najmniejszy problem, pralkę chce wsunąć pod blat, najlepiej bez żadnych przerw typu 2-3cm między blatem a górą pralki.

piotras78 napisał/a:

Polecam Ci w ogóle takie cudo jak suszarka, szczególnie jeśli masz dzieci. Możesz umieścić ją nad pralką- sporo osób tak robi.

To może w przyszłości....

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

piotras78 
Forumowicz

Wysłany: 21-02-2017, 19:11   

Juiceman napisał/a:

Jak masz miejsce bierz 2-skrzydłową ;)
Juiceman napisał/a:
Hałas to najmniejszy problem

Czy ja wiem, odkąd mam praktycznie bezgłośną moje życie jest dużo lepsze ;)
Juiceman napisał/a:
To może w przyszłości....

Im młodsze dzieci tym większa przydatność. Zresztą jak nie zrobisz od razu to później nie będzie Ci się chciało ;)

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 22-02-2017, 18:08   

piotras78, W tym modelu samsunga drzwi są tak zrobione że może przy samej ścianie stać, nie zwiększa się wymiar przy otwieraniu, gorzej z uchwytami.

Ja dzisiaj zakupiłem ostatecznie lodówkę BOSCH KGN39XL24E w rtvEUROagd. Nie ma problemu z przełożeniem drzwi nie traci się gwarancji. Zobaczymy jak się będzie sprawowała.
BTW nie wiem czy Wy na poważnie z tym szkłem? przecież wiadomo że piwo czy pepsi zawsze lepiej smakuje ze szkła.
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 22-02-2017, 18:18   

Bzyk_R1 napisał/a:
przecież wiadomo że piwo czy pepsi zawsze lepiej smakuje ze szkła.

Wódka też :mrgreen: .

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 22-02-2017, 19:12   

piotras78 napisał/a:
Juiceman napisał/a:

Jak masz miejsce bierz 2-skrzydłową

Cena już nie ta i pobór prądu 2x większy

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

piotras78 
Forumowicz

Wysłany: 22-02-2017, 19:39   

Juiceman napisał/a:
Cena już nie ta i pobór prądu 2x większy

Faktycznie cena wyższa a pobór prądu imho to marginalna rzecz, jak włączę komputer to w chwilę więcej "zje" prądu niż lodówka w ciągu całej doby ;)
Za to bardzo fajna jest opcja z kostkarką czy możliwością włożenia dużej blachy albo kawałka mięsa. Czy w ogóle przechowywanie rzeczy, które niby mogą być poza lodówką, ale lepiej jak będą w środku. Też plusem jest to, że mając spory wkład w przypadku awarii prądu dłużej będzie trzymać temperaturę.
Bizi78 napisał/a:
Bzyk_R1 napisał/a:
przecież wiadomo że piwo czy pepsi zawsze lepiej smakuje ze szkła.

Wódka też :mrgreen: .

Jest takie powiedzenie, że alkoholizm zaczyna się wtedy, gdy wódka zaczyna smakować :D

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 22-02-2017, 21:18   

piotras78 napisał/a:

Jest takie powiedzenie, że alkoholizm zaczyna się wtedy, gdy wódka zaczyna smakować :D

od tego to jest inny temat :P :P :p

kupujepolskieprodukty.pl

Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 22-02-2017, 22:24   

Cytat:
Rozumiem, że nad szafkami, za lodówką itp. sprzątasz co 2-3 dni?

A jak odkurzasz auto to demontujesz siedzenia, kanapę czy kokpit aby ze wszystkich zakamarków brud wyczyścić ? Jak się nie ma argumentów to zaczyna się właśnie takie zadawanie takich pytań aby wykazać że tezę wygłaszana przez kontr rozmówce zdewaluować w oczach osób trzecich.
Poza tym większość szafek wiszących mam tak zamontowane że ich zwieńczenie jest przy suficie (zasięg rąk mam ok 220-225cm) a sam sufit a właściwie ten element nad szafkami w kuchni mam obniżony tak aby np. artykuły które chce suszyć, np. grzyby, kiełbasy a ostały już w suszarni swoje, mam pod ręką, czyli na antresoli. Sufit w dużej części domu jest na wysokości 4 m, wyjątkiem jest hall, tam sufit ma 4,5 m i oczywiście piwnice i lodownia. Do tych pomieszczeń wchodzę bez pochylania się i mam luz nad głową więc liczę że ma ok. 180 cm.

Juiceman, mam pralko - suszarkę marki Gorenje. Kupiłam za cenę 500$ + 50$ dostawa. Wiem że w Polsce to urządzenie jest już dostępne w dużych sieciach.

Azael1975 
Forumowicz

Auto: Pajero
Wysłany: 22-02-2017, 23:38   

Olivia napisał/a:
A jak odkurzasz auto to demontujesz siedzenia, kanapę czy kokpit aby ze wszystkich zakamarków brud wyczyścić ? Jak się nie ma argumentów to zaczyna się właśnie takie zadawanie takich pytań aby wykazać że tezę wygłaszana przez kontr rozmówce zdewaluować w oczach osób trzecich.
Czyli jednak boisz się odpowiedzi na pytanie ;)
Perfekcyjna pani domu nie byłaby zadowolona

Generalnie - tylko miele, tylko nie wiem czy któryś sklep u nas honoruje płatność dolarami :/

piotras78 
Forumowicz

Wysłany: 22-02-2017, 23:51   

Olivia napisał/a:

A tam Ci się syf nie zbiera? To po prostu dobry argument na to, że palnik gazowy powoduje osadzanie się tłuszczu, na który TY nie możesz odpowiedzieć, więc sprowadzasz tok rozmowy do absurdu i stosujesz argumenty ad personam. Co będzie dalej- zaczniesz mnie wyzywać? Nie bądź dziecko i po prostu przyjmij czyjeś zdanie, tutaj focha nie puścisz ;)
I jeśli chodzi o to pytanie to tak, jak czyszczę auto to staram się ze wszystkich zakamarków wyczyścić w tym pod fotelami czy nawet pod kołem zapasowym ;)
Olivia napisał/a:
(zasięg rąk mam ok 220-225cm)

Czekam na dalsze dane techniczne dot. Twojej osoby, co nam jeszcze ciekawego napiszesz? ;)
Olivia napisał/a:
Poza tym większość szafek wiszących mam tak zamontowane że ich zwieńczenie jest przy suficie (zasięg rąk mam ok 220-225cm) a sam sufit a właściwie ten element nad szafkami w kuchni mam obniżony tak aby np. artykuły które chce suszyć, np. grzyby, kiełbasy a ostały już w suszarni swoje, mam pod ręką, czyli na antresoli. Sufit w dużej części domu jest na wysokości 4 m, wyjątkiem jest hall, tam sufit ma 4,5 m i oczywiście piwnice i lodownia. Do tych pomieszczeń wchodzę bez pochylania się i mam luz nad głową więc liczę że ma ok. 180 cm.

to Ty w młodości? ;)

Azael1975 
Forumowicz

Auto: Pajero
Wysłany: 22-02-2017, 23:54   

Jakie grzyby suszysz ? :)

[ Dodano: 23-02-2017, 00:26 ]
Krzyzak napisał/a:

a UVB to co ? A widmo światła słonecznego to tylko UV ? A większe długości to co ?
Wystaw piwo w butelce na słońce i po kilku dniach porownaj z takim z zacienionego miejsca.
Tylko tym razem nie mów że masz znajomego, którego wujek pracował kiedyś w hucie szkła i on podobno, po pijaku w tajemnicy mówił że...

Prezerwatywa też ma 98% skuteczności, a patrz - czasami to za mało :mrgreen:

krzys78 
Forumowicz

Auto: Czasem sprzątam ASXa żony
Wysłany: 14-05-2017, 10:35   

Nie chciałbym, żeby mi się urodziło 2% dziecka, bo prezerwatywa ma 98% skuteczności ;) ale nie o tym.
Ostatnio zepsuł nam się robot. Nie taki mikser z trzepaczkami, ale taki na który zakłada się ten kielich do blendowania lub takie plastikowe naczynie z różnymi tarczami do cięcia. Ma już z 10 lat, więc miał prawo. Zresztą, był już gdzieniegdzie pęknięty, a te tarcze to sposobem domowym przywracałem do życia. Oglądając półki w sklepie wpadł nam w oko Kenwood Cooking Chef KM096. No drogi, ale urządzenie mega wszechstronne. Zastąpiłoby nam multicooker, z którego żona i córki często korzystają gotując zupy kremy, jednocześnie wnosząc funkcję wolnego gotowania. Bo też chcieliśmy kupić urządzenie sous vide, a tak nie trzeba by było kupować kolejnego sprzętu. Multicooker by sobie zabrała jedna córka, bo właśnie chce się wyprowadzić, więc szkody by nie było. Ktoś używa? jak to się sprawdza? A i jeszcze bawi mnie przy okazji Media Expert wysyłając te swoje promocje. Za każdym razem sprawdzam cenę tego Kenwooda i za każdym razem cena po obniżce równa się regularnej cenie z tym, że zawsze jest przekreślona jakaś wysoka cena wyssana z palca. Kłamcy.

[ Dodano: 27-05-2017, 09:43 ]
Post pod postem, no ale nikt nic nie wie, a wczoraj kupiłem żonie ;) to ustrojstwo, więc sam sobie po części odpowiem. Wczoraj późno wróciliśmy, więc był czas tylko na rozpakowanie i pierwsze wrażenie. A pierwsze wrażenie jest pozytywne. Osprzęt jest ciężki , solidny, ma dać radę ciastu drożdżowemu. Zobaczymy z czasem, co to potrafi.

Odpowiedz do tematu